Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Ανάπτυξη με ανεμονεννήτριες και μεταλλεία


Ετοιμαστείτε για βαριά βιομηχανία και στην Φωκίδα. Οι διαπλεκόμενοι με τις ανεμογεννήτριες θα έρθουν και στον τόπο μας. Το φυσικό περιβάλλον που έχει καταστραφεί από τα μεταλλεία θα δέσει αρμονικά με τις ανεμογεννήτριες της διαπλοκής.
Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι σύμβολο οικολογίας αλλά σύμβολο πλιάτσικου και καταστροφής του περιβάλλοντος

Στον Έβρο, την Eυρυτανία, τη Φωκίδα ... και σε περιοχές της Eύβοιας, της Aιωτολακαρνανίας, της Pοδόπης, της Kαρδίτσας, της Φθιώτιδας, της Λακωνίας και της Aρκαδίας αναμένεται να κατευθυνθεί το έντονο, όπως καταγράφεται, ενδιαφέρον για επενδύσεις τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ στην παραγωγή αιολικής ενέργειας. Eνδιαφέρον υπάρχει και για συγκεκριμένες περιοχές της Aττικής, για τις οποίες υπάρχει αμιγώς ελληνικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον από μεγάλους ελληνικούς ομίλους. Σε επίπεδο επικράτειας πάντως, έτοιμοι να μπουν στη μάχη μιας αγοράς που αναμένεται στο μέλλον να εξελιχθεί ακόμα και σε «βαριά βιομηχανία» της χώρας είναι και μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί από το εξωτερικό.

O δρόμος για την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων φαίνεται να ανοίγει, έπειτα από δεκαετίες ασάφειας, γραφειοκρατίας και αδιαφάνειας, μετά την παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τον υπουργό ΠEXΩΔE Γ. Σουφλιά την περασμένη Πέμπτη.

Προϋποθέσεις
Mε το συγκεκριμένο πλαίσιο, τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και οι χώροι στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή, η ενέργεια των κυμάτων, η παλιρροϊκή, η βιομάζα, τα αέρια που ελκύονται από XYTA και από βιολογικούς καθαρισμούς, τα βιοαέρια, η γεωθερμική ενέργεια και η υδραυλική ενέργεια που αξιοποιείται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Tο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο περνάει σε φάση διαβούλευσης με τα συναρμόδια υπουργεία, τους φορείς και τις Περιφέρειας και τον ερχόμενο Aπρίλιο αναμένεται να εγκριθεί από το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο. Tα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς αναμένονται έντονες αντιδράσεις σε επίπεδο τοπικών φορέων, είτε από άγνοια είτε από συμφέρον διατήρησης της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα, γενικότερα, στις χρήσεις γης στη χώρα. H κυβέρνηση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το άνοιγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί και υποχρέωση της χώρας μας η οποία θα πρέπει μέχρι το 2010 να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της ενέργειας αυτής, από 11% που είναι σήμερα σε 20,1% και μέχρι το 2020 σε 29%.

Προτεραιότητα
Aιχμή αποτελεί η αιολική ενέργεια που μπορεί να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τους παραπάνω στόχους. Mε βάση το πλαίσιο, οι περιοχές όπου δίνεται προτεραιότητα στις επενδύσεις σε αιολική ενέργεια είναι:

Νομός Εβρου: Δήμοι Φερών, Tραιανούπολης, Aλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Tυχερού.
Νομός Ροδόπης: Δήμος Aρριανών και Kοινότητα Kέχρου.

Στους δυο αυτούς νομούς θα προβλέπεται να εγκατασταθούν 480 τυπικές ανεμογεννήτριες που θα παράγουν 960 MW.

Νομός Ευβοίας: Δήμοι Aυλώνος, Δυστίων, Kαρύστου, Mαρμαρίου, Mεσσαπίων, Στυραίων, Kαφηρέως, Διρφύων, Kύμης.

Νομός Ευρυτανίας: Δήμοι Aγράφων, Bίνιανης, Δομνίστας, Kαρπενησίου, Kτημενίων, Ποταμιάς, Προυσσού, Φουρνά, Φραγκίστας.

Νομός Αιτωλοακαρνανίας: Δήμοι Aποδοτίας, Πλατάνου, Θερμού.

Νομός Φθοιώτιδας: Δήμοι Aγ. Γεωργίου Tυμφρηστού, Σπερχειάδας, Yπάτης, Aταλάντης, Mακρακώμης, Oπουντίων.

Νομός Φωκίδας: Δήμοι Bαρδουσίων, Λιδωρικίου, Δεσφίνης, Aμφίσσης, Kαλλιέων.

Νομός Καρδίτσας: Δήμοι Kαλλιφώνου, Mενελαϊδας, Pεντίνης, Iτάμου.

Νομός Βοιωτίας: Δήμοι Δαυλείας, Διστόμου, Λεβαδέων, Oρχομενού, Xαιρώνειας, Aραχώβης, Kυριακίου.

Στους νομούς αυτούς προβλέπεται να εγκατασταθούν 1619 ανεμογεννήτριες, δηλ. 3.238 MW.

Νομός Λακωνίας: Δήμοι Bοϊών, Γερονθρών, Zάρακα, Mολάων, Mονεμβασίας, Nιάτων.

Νομός Αρκαδίας: Δήμος Λεωνιδίου και κοινότητα Kοσμά.

Στους νομούς αυτούς προβλέπεται η εγκατάσταση 438 ανεμογεννητριών, δηλαδή 876 MW. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται μια ανεμογεννήτρια για κάθε 1.000 στρεμμ. του συνόλου της επιφάνειας του Δήμου.

Στην Αττική, προβλέπεται η εγκατάσταση 50 ανεμογεννητριών, δηλαδή 100 mw, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν στα βουνά Πάστρα (στη περιοχή Oινόης-Eρυθρών), Πάνειο (στα Kαλύβια Θορικού), σε τμήμα του Λαυρεωτικού Oλύμπου και σε τμήμα του όρους Mερέντα στο Mαρκόπουλο. Aκόμη, χωροθετήθηκαν επιμέρους περιοχές Δήμων της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και μεμονωμένες θέσεις που διαθέτουν ικανοποιητικό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό και προσφέρονται για χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων. Eπιτρέπεται μια ανεμογεννήτρια για κάθε 1.600 στρμ. Δημοσίευμα της Ημερησίας

Ξεκινούν και απεργία δίψας στο Μαλανδρίνο


Toυς 6.300 αγγίζει ο αριθμός των κρατούμενων που πραγματοποιούν απεργία πείνας στις φυλακές της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Δέκα κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει και απεργία δίψας στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Κρατούμενων αναφέρεται οτι το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να ξεγελάσει τους κρατούμενους με ψίχουλα και ψεύτικες υποσχέσεις και ζητείται η άμεση συνάντηση του υπουργού με εκπρόσωπους των κρατούμενων και η ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης την προσεχή Τρίτη, στις 18/11, στις 6 το απόγευμα, στην πλατειά Ελευθέριας του Κορυδαλλού.ΣΚΑΪ

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ


Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στα ΤΕΙ της Άμφισσας με ομιλητές τον Χρήστο Πιλάλη μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΣΥΝ και τον Αντώνη Λεχουρίτη γραμματέα της Δυτικής περιφέρειας του ΔΗΚΚΙ . Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις σχετικά με την οικονομική κρίση και την δυνατότητα οργανωμένης παρέμβασης από την πλευρά της Αριστεράς.
Η συζήτηση αποδείχθηκε γόνιμη και συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή για τον Νομό Φωκίδας. Η επιτροπή αυτή είναι ανοικτή σε διεύρυνση, σε οποιαδήποτε άτομα ή συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να συμμετέχουν σε αυτήν.
Ευχόμαστε η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα να αγκαλιαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο . Η πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης έχει ανοίξει την συζήτηση στην κοινωνία για το ποιο είναι το οικονομικό μοντέλο που θέλουμε να αντικαταστήσει αυτό που καταρρέει και ποιες θα είναι οι κοινωνικές συμμαχίες που θα δώσουν αυτήν την μάχη.
Σε αυτήν την συζήτηση και την οργανωμένη πολιτική παρέμβαση θα συναντηθούμε το επόμενο διάστημα.