Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Φωτιά στο Ευπάλιο

Από troktiko
Πυρκαγιά και στο Ευπάλιο Δωρίδος.
Στην Περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ η κατάσταση φαίνεται να είναι υπό έλεγχο.
Υπάρχουν αρκετές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

''Ιδιώνυμο''- Σαν σήμερα στις 25 Ιούλη 1929, άρχισε η εφαρμογή του

Ο όρος αναφέρεται στο «ιδιώνυμο» (ειδικό) αδίκημα όπως περιγράφεται σε νόμο που ψηφίστηκε το 1929 (N. 4229) μετά από πρόταση της κυβέρνησης Βενιζέλου. Επρόκειτο για νόμο "περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών". Ο στόχος του ήταν η ποινικοποίηση των "ανατρεπτικών" ιδεών, ιδιαίτερα η δίωξη κομμουνιστών, αναρχικών και η καταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων.

Προέβλεπε ποινή φυλάκισης πάνω απο έξι μήνες για όποιον "επιδιώκει την εφαρμογήν ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος ή ενεργεί υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν...". Ήταν το πρώτο νομοθετικό μέτρο κατά του Κ.Κ.Ε. και εγκαινίασε σειρά από έκτακτα μέτρα που θα θεσπίστουν αργότερα απο το ελληνικό κράτος κατά της αριστεράς. Με την επίκληση του "ιδιωνύμου" διαλύθηκαν οι περισσότερες εργατικές οργανώσεις προς τα τέλη του ... έτους 1930. Οι Α. Παπαναστασίου και Γ. Καφαντάρης είχαν αντιδράσει έντονα κατά την ψήφιση του ιδιωνύμου. Αξιοσημείωτη ήταν η απόρριψη από το Βενιζέλο της πρότασης του Παπαναστασίου να διώκονται με το «ιδιώνυμο» όχι μόνο οι κομμουνιστές αλλά και οι φασίστες.
Η ψήφιση του ιδιώνυμου προέκυψε σαν ανάγκη της αστικής τάξης να προασπίσει τα κεκτημένα από την -τελικά ανολοκλήρωτη- αστικοδημοκρατική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, της οποίας πρωτοπορία υπήρξε το κόμμα του Βενιζέλου. Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, που ακολουθούσε τις ανάλογες τάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη με την εξάπλωση των ριζοσπαστικών/κομμουνιστικών ιδεολογιών, η Μικρασιατική Καταστροφή με την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων, που δυνητικά, λόγω της άθλιας κατάστασής τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση των ιδεολογιών αυτών, και η γενικότερη κακή κατάσταση της χώρας αλλά και της οικονομίας λόγω του πολέμου και της πολιτικής αστάθειας των χρόνων εκείνων, οδήγησαν στην ψήφιση του νόμου. Σύμφωνα με αυτόν, η απεργία δεν αναγνωριζόταν ως μέσο προβολής πολιτικών αιτημάτων, η διαδήλωση θεωρούνταν διασάλευση της κοινωνικής γαλήνης και ο συνδικαλισμός μετατράπηκε σε "ιδιώνυμο" αδίκημα.
Από την Βικιπαίδεια
«H KOINΩNIΑ με ανακούφισιν έμαθε την απόφασιν της κυβερνήσεως όπως λάβη μέτρα δραστικά κατά των ανθρώπων οι οποίοι επιμένουν να μας μεταφυτεύσουν εις την Ελλάδα τον μπολσεβικικόν παράδεισον... Εις την τελευταίαν άκρην του ελληνικού Αιγαίου υπάρχουν μικρά, μικροέρημα νησάκια αποτελούντα σύμπλεγμα που λέγεται Κουφονήσια... μερικά... είναι ακατοίκητα, συχναζόμενα από ολίγους λαθρεμπόρους και βοσκούς. Σ' ένα από τα νησάκια αυτά θα μπορούσε να ιδρυθεί προχείρως το κράτος των εν Ελλάδι μπολσεβίκων. Η κυβέρνησις θα 'πρεπε να εγείρει εκεί μερικά παραπήγματα εις τα οποία να εγκαταστήσει τους απελαυνομένους κομμουνιστάς...»
(Από επιστολή του νομάρχη Κυκλάδων στο Ελεύθερον Βήμα της 8ης Αυγ. 1931)
Με το «Ιδιώνυμο» θεσπίζεται η ποινή της δικαστικής εκτόπισης. Το νομοσχέδιο «περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» κατατέθηκε στη Βουλή λίγο καιρό μετά την επάνοδο του Βενιζέλου (Δεκ., 1928), ψηφίσθηκε και τέθηκε σε ισχύ στις 25 Ιουλίου 1929, ίσχυσε δε έως την έκδοση από τη μεταξική δικτατορία του αναγκ. νόμου 117 του 1936.
Η πλειοψηφία όσων διώχθηκαν βάσει του Ιδιωνύμου δεν κατηγορήθηκαν για συγκεκριμένες πράξεις, αλλά για την ιδεολογία τους και τη συμμετοχή τους σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, κινητοποιήσεις κ.λπ. Eτσι θεσμοθετείται οριστικά το έγκλημα γνώμης.
Το μέτρο της προληπτικής διοικητικής εκτόπισης επανέρχεται με το νόμο 5174 τον Ιούλιο του 1931. Με τους νόμους αυτούς η κυβέρνηση Βενιζέλου απαντά στην επιδεινούμενη κοινωνική κρίση, περιορίζοντας τις ελευθερίες των πολιτών και θεσμοθετώντας τον αντικομμουνισμό του Μεσοπολέμου. Αλληλέγγυοι βενιζελικοί και αντιβενιζελικοί εφευρίσκουν τον «εσωτερικό εχθρό» και επισείουν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» χτίζοντας το νέο συνεκτικό πολιτικό μύθο της ελληνικής κοινωνίας πάνω στα συντρίμμια της Μεγάλης Ιδέας.
Ως το 1937 υπολογίζεται ότι έγιναν περίπου 3.000 καταδίκες με βάση το Ιδιώνυμο. Ο αριθμός των εκτοπίσεων αυξήθηκε σημαντικά όχι μόνο λόγω της έντασης των διώξεων αλλά και διότι, βάσει του Ιδιωνύμου, κάθε καταδικαζόμενος μετά την έκτιση της ποινής φυλάκισης εκτοπιζόταν για όσο διάστημα όριζε η απόφαση. Eτσι πολλοί αριστεροί αρχίζουν να πηγαινοέρχονται από τις φυλακές στις εξορίες.
Περισσότερα στην Καθημερινή

Για να μαθαίνουμε τι έκανε ο "Εθνάρχης"....

Δείτε και το αφιέρωμα της ιστοσελίδας "Σαν σήμερα"

Συναυλία Διονύση Τσακνή στην Ιτέα

Στην Προβλήτα Ιτέας

"Οι φίλοι μου κι εγώ"

Διονύσης Τσακνής

Συμμετέχουν
Φιόνα Τζαβάρα, Αποστόλης Ψυχράμης


Είσοδος Ελεύθερη

Πανδημία κέρδους

Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από μαλάρια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια κουνουπιέρα.
Οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’αυτό.
Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια παιδιά από διάρροια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα σιρόπι των 25 σέντς.
Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’ αυτό.
Ιλαρά, πνευμονία, ασθένειες θεραπεύσιμες με φτηνά εμβόλια είναι υπεύθυνες για το θάνατο ... δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα.

Κάποια χρονιά εμφανίστηκε η γνωστή πια γρίπη των πουλερικών.
Παγκοσμίως οι δημοσιογράφοι μας πλημμύρισαν με πληροφορίες, πανικό, σήματα κινδύνου.
Επιδημία, η πιο επικίνδυνη απ’ όλες, μια πανδημία!!!
Μιλάγανε μόνο για την τρομακτική αυτή ασθένεια των πουλερικών.
Και βέβαια, η γρίπη των πουλερικών προκάλεσε το θάνατο μόλις 250 ατόμων παγκοσμίως. 250 θάνατοι σε 10 χρόνια, δηλαδή αναλογικά 25 θάνατοι το χρόνο.
Η κοινή γρίπη σκοτώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπων το χρόνο παγκοσμίως.
500.000 έναντι 25 θανάτων.

Για ένα λεπτό. Τότε γιατί τόση φασαρία με τη γρίπη των πουλερικών;
Γιατί πίσω από αυτά τα κοτόπουλα υπήρχε ένας «κόκορας», ένας κόκορας με μεγάλο λειρί.
Η διεθνής φαρμακευτική Roche με το πασίγνωστο Tamiflú της πούλησε εκατομμύρια δόσεων στις Ασιατικές χώρες.
Ακόμα και αν το Tamiflú έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα, η Βρετανική Κυβέρνηση αγόρασε 14 εκατομμύρια δόσεις για την πρόληψη του πληθυσμού της.
Με την γρίπη των πτηνών, η Roche και η Relenza, οι δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά με αντιγριππικά, κέρδισαν χιλιάδες εκατομμύρια δολάρια.

Πρώτα με τα πουλερικά και τώρα με τα χοιρινά.
Ναι, τώρα ξεκίνησε η ψύχωση της γρίπης των χοίρων.
Και όλοι οι δημοσιογράφοι του κόσμου μιλάνε μόνο γι’αυτό.
Πια δεν λένε τίποτα για την οικονομική κρίση ούτε τους βασανισμένους στο Guantánamo.
Μόνο για τη γρίπη των χοίρων.
Και διερωτώμαι: αν πίσω από τα πτηνά υπήρχε ένας «κόκορας», πίσω από τα γουρουνάκια να μην υπάρχει ένα «μεγάλο γουρούνι»;
Ας δούμε τι λέει ένας υπεύθυνος των εργαστηρίων της Roche.ROCHE:
- Εμάς μας απασχολεί πολύ αυτή η πανδημία, τόσος πόνος, γι’ αυτό δίνουμε στην αγορά το θαυματουργό Tamiflú.
- Και πόσο πωλείται το «θαυματουργό» Tamiflú;
- Λοιπόν, είναι 50 δολάρια το κουτί.
- 50 δολάρια το κουτί με τις κάψουλες;
- Πρέπει να καταλάβετε κυρία ότι τα θαύματα πληρώνονται ακριβά.
- Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτές οι εταιρείες βγάζουν μεγάλα κέρδη από τον δικό μας πόνο.
Η εταιρεία Gilead Sciences της Β. Αμερικής έχει την πατέντα του Tamiflú.
Ο κύριος μέτοχος αυτής της εταιρείας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσωπικότητα της πολιτικής, τον Donald Rumsfeld, γραμματέα άμυνας του George Bush, υπεύθυνος για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.
Οι μέτοχοι των φαρμακευτικών Roche και Relenza τρίβουν τα χέρια τους, είναι ευτυχείς με τις πωλήσεις τους, που για άλλη μια φορά φέρουν εκατομμύρια, του αμφίβολου Tamiflú.

Η πραγματική πανδημία είναι η απληστία, τα τεράστια κέρδη αυτών των ιδιοτελών της υγείας.

Δεν αρνούμαστε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η κάθε χώρα.
Αλλά αν η γρίπη των χοιρινών είναι μια φοβερή πανδημία, απ’ ό,τι λένε τα μέσα ενημέρωσης, εάν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον απασχολεί τόσο πολύ αυτή η ασθένεια, γιατί δεν τη δηλώνει ως παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και να δώσει εντολή να παρασκευασθούν γενικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της; Να απορρίψει τις πατέντες της Roche και της Relenza και να κάνει διανομή δωρεάν γενικών φαρμάκων σε όλες τις χώρες και ειδικά στις πιο φτωχές.
Αυτή δεν θα ήταν η καλύτερη λύση;

24ωρες επαναλαμβανόνενες απεργείες στα ΕΛΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 22-07-2009
Με παραποίηση δημοσίων εγγράφων και παραχάραξη της ημερήσιας Διάταξης του Διοικητικού Συμβουλίου, η Διοίκηση του ΕΛΤΑ επιχειρεί να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους και να εφαρμόσει τον Νόμο 3429 και την αντισυνταγματική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε νέους και παλαιούς και καταργεί την αντικειμενικότητα των προσλήψεων με την ευθεία κατάργηση του Ν 2190.
Αδιαφορούν και ακυρώνουν έτσι στην ουσία την αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα της ΚΥΑ σε σχέση με την εφαρμογή του Ν 3429 στον ΕΛΤΑ.

Η νέα Διοίκηση και η Κυβέρνηση απροκάλυπτα προκρίνουν τον ... παραγοντισμό και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, αγνοώντας επιδεικτικά ότι ο ΕΛΤΑ για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οδηγείται σε δραματικά ελλείμματα, όπως δείχνουν τα πρώτα οικονομικά στοιχεία του εξαμήνου 2009.

Εξαντλούν τη δράση τους σε μεθοδεύσεις για την κατάργηση του Θεσμικού Πλαισίου, των Κανονισμών και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του ΕΛΤΑ και την ποιότητα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική πρακτική της Κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΕΛΤΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφάσισε ομόφωνα:
1ον Την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών.
2ον Τη δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ ΕΛΤΑ, για να αποτρέψουν την απόφαση για κατάργηση του Θεσμικού Πλαισίου, τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε νέους και παλαιούς και να υπερασπιστούν την αντικειμενικότητα των προσλήψεων (Ν 2190).
3ον Επαναβεβαιώνουν την αμετάκλητη απόφαση τους για δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να προασπίσουν το κοινωνικό αγαθό της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, για να διεκδικήσουν τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΤΑ και να αποτρέψουν την πολιτική που οδηγεί στα ελλείμματα, την απαξίωση και τη διάλυση του Δημόσιου Ταχυδρομείου.

Καλούμε Διοίκηση και Κυβέρνηση να αναθεωρήσουν άμεσα τους σχεδιασμούς και τις πολιτικές τους που οδηγούν τον ΕΛΤΑ στην απαξίωση και τα ελλείμματα.
Για τις όποιες εξελίξεις ακολουθήσουν, η ευθύνη τους ανήκει αποκλειστικά.

1η Ανάβαση «Ιτέας – Τριταίας» στη Φωκίδα με...

...νωπές ακόμα τις αναμνήσεις μας από την ειδική διαδρομή του Ράλι Ακρόπολις στους Βωξίτες.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας με συνδιοργανωτή την START LINE και την υποστήριξη του Δήμου Ιτέας, πρόκειται να διοργανώσει για πρώτη φορά μία νέα, αλλά πολλά υποσχόμενη ανάβαση, την 1η Ανάβαση «Ιτέας – Τριταίας» Φωκίδας. Στην καρδιά του καλοκαιριού στις 25 & 26 Ιουλίου και σε μία διαδρομή 4 χιλιομέτρων, η 1η Ανάβαση «Ιτέας – Τριταίας» θα φέρει νέα πνοή στους αγώνες, δεδομένου ότι πρόκειται για μία εξαιρετική διαδρομή με πολύ καλό οδόστρωμα, αρκετά κλειστή στην αρχή της, ενώ στη συνέχεια και μέχρι τον τερματισμό γίνεται γρήγορη αλλά πάντα τεχνική και απαιτητική.

Η ανάβαση ξεκινάει από τον παραλιακό δρόμο Ιτέας – Γαλαξειδίου, περίπου 4 χιλιόμετρα από την έξοδο της Ιτέας. Μετά από τον πρώτο έλεγχο της διαδρομής αρκετό καιρό πριν από ... ανθρώπους της Λέσχης μας και τις επισημάνσεις στα θέματα ασφαλείας, οι απόλυτα συνεργάσιμοι και ενθουσιώδεις με το εγχείρημα, άνθρωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας και ο Νομάρχης Νίκος Φουσέκης, έχουν ήδη τοποθετήσει τα απαραίτητα στηθαία ασφαλείας και προχωρούν στις επιπλέον βελτιώσεις της διαδρομής, ώστε η Ανάβαση «Ιτέας – Τριταίας» να ικανοποιήσει σε τέτοιο βαθμό τους συμμετέχοντες και τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, που να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου που έλεγξαν τη ανάβαση, εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την διαδρομή, αλλά και τις προγραμματισμένες ενέργειες που υπολείπονται μέχρι την εκκίνηση του πρώτου αυτοκινήτου της 1ης Ανάβασης «Ιτέας – Τριταίας». Η Νομαρχία Φωκίδας θα προσφέρει μία διανυκτέρευση στην πανέμορφη Ιτέα σε όλους τους αγωνιζόμενους, ενώ θα παραθέσει δείπνο σε συμμετέχοντες, δημοσιογράφους και οργανωτές το Σάββατο 25 Ιουλίου.

Οι συμμετοχές λήγουν την Παρασκευή 17 Ιουλίου, στις 20.00
Ο Διοικητικός & Τεχνικός έλεγχος θα γίνει το Σάββατο 25/7 από τις 11.00 - 12.30
Οι δοκιμές του Σαββάτου 25/7 θα αρχίσουν στις 13.30 και
Ο αγώνας της Κυριακής 26/7 θα ξεκινήσει στις 11.00.
cityauto.gr