Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Τάκης Παυλοστάθης

Ο Τάκης Παυλοστάθης (1946-1999), εξέχουσα μορφή της ποίησής μας από τη μεταπολίτευση και εξής, έδωσε μόνο δύο βιβλία όσο ζούσε (1974 και 1993) και λιγοστά σκόρπια δημοσιεύματα, που ήταν όμως αρκετά για να του εξασφαλίσουν θερμούς φίλους και θαυμαστές. Αν και ολιγογράφος εκ φύσεως και εν πεποιθήσεως, άφησε ωστόσο έναν πολύ μεγαλύτερο όγκο ευσυνείδητης από την αρχή, αλλά και και ώριμης παραγωγής που συγκεντρώνεται στον παρόντα τόμο μερίμνη του Δήμου Άμφισσας -της ιδιαίτερης πατρίδας του- και που ανασηματοδοτεί τον ρόλο του στις πνευματικές ζυμώσεις, τις αναζητήσεις και τους προσανατολισμούς της χώρας μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Τάκης παρέμεινε πάντα μοναχικός και απόμακρος, σε συνειδητό αυτοεγκλεισμό σύμφωνο με... τα υψηλά του κριτήρια με τα οποία αξιολογούσε κάθε δημόσια παρουσία. Η δική του δημόσια παρουσία υπήρξε ελάχιστη πλην όμως διακριτή. Δύο ποιητικές συλλογές, λίγα πεζά και μερικές βιβλιοκρισίες δημοσιευμένα σε περιοδικά ύστερα από έντονες παρακινήσεις φίλων. Το ελάχιστο που είναι όμως ήδη πολύ
Χρονογράφημα
--…Πάμε να περπατήσουμε, κάπου θα βρούμε να περπατήσουμε.
-- Τόπο θα βρούμε;
-- Στο χώρο, δεν πειράζει, ας βαδίσουμε στο χώρο τον απρόσωπο…

Νέος επιστήμων

Κατεβαίνεις κομψά δυο-δυο τα σκαλιά
π’ αγκομαχώντας εγώ ανεβαίνω
αφ’ υψηλού κυριολεκτικά μου ρίχνεις πολυάσχολο «γεια»
«γεια» μιλάω και γω μα στην ουσία σωπαίνω.
Τί να γίνει διακοπή ρεύματος μωρό μου
για κανέναν δεν λειτουργεί ο ανελκυστήρ
μα σ’ όλο τον πέμπτο όροφο εσύ είσαι ο αστήρ
κι εγώ απ’ τους τόσους μονάχα ένας μνηστήρ.
Τί να γίνει διακοπή ρεύματος μωρό μου
μα εσένα σε βρίσκει σε προσπάθεια
ήσσονα μπρος σε κατήφορο
κι εμένα στο ζόρικο μπρος στον ανήφορο.
Είναι το ξέρω γενικό το κακό
μα εσύ σε στρωμένη δουλειά παίρνεις μισθό
ενώ εμείς δίπλα στου ελεύθερου επαγγέλμα-
τος τον τροχό περιμένουμε τον Γκοντό
και γενικότερα ακόμα γενικό
είναι το κακό, το μόνο π’ αλλάζει
είναι του καθενός το μερτικό.
Όλο και πιο χρυσή Πηνελόπη το παίζεις
δεν μ’ ακούς τίποτε εσχάτως δεν ακούς
έχεις βάλει πλώρη για τον έβδομο
όροφο στης επιτυχίας τον ουρανό.
Με παίρνεις στο τηλέφωνο
να μάθεις τί κάνω με ρωτάς
σε ρωτάω για τον «φόνο» δεν μ’ απαντάς
σου λέω για το «κρίνο» αλλού το πας.
Τί θέλεις να κάνω τί θέλεις να κάνω
χτυπάω μύγες, χτυπάω μύγες
σβήνω τα φώτα.

Αχρονολόγητο ποίημα, πρώτη δημοσίευση :
Ποιήματα και πεζά (1964-1999), 2006




Ελεύθερες ώρες

Η διασκέδαση είναι σχεδόν ακατόρθωτη.
Κάτι χαλάει τις βραδιές
τις παρέες τα θεάματα.
Εγώ επινοώ αστυνομικά μυθιστορήματα
γυρίζω τις ταινίες μόνος μου στο μυαλό μου
εκεί σε μένα για μένα
Όταν αυτό καταντά κουραστικό
-και τι δεν καταντά κουραστικό;-
περιδιαβάζω στο κέντρο της πόλης
κοιτάζω, απλώς κοιτάζω
με άπειρη καλοσύνη.
Αυτό είναι ευχάριστο
Αν θέλω να βλέπω
βλέπω εμένα να περπατάει
Είμαι ευτυχισμένος
Κοιτάζω, δεν θέλω να βλέπω
τα πρόσωπα
τις κινήσεις των μελών
τα βλέμματα του άσχημου κόσμου
την καλοσύνη μου εξαπατημένη
την ευτυχία μου κάπως τραγική,
τη ζωή ν' αντιγράφει τη ζωή
δίχως κάποιες αξιώσεις, κάποια τέχνη...
Ούτε μια δραχμή δε δίνω για τέτοιο έργο...
Ταχύνω το βήμα μου
ταχύνω το βλέμμα μου
Πολλά βήματα απαιτούνται
μέχρι να επανεύρω τον κανονικό ρυθμό...
δυστυχισμένα μου βήματα...


Από τα Ευρεθέντα
Από Εν Αμφίσση

Η εισήγηση του Δρακάκη στο Δ.Σ. στις 14-12-2009

Μας είχε κατατεθεί σαν σχόλιο στην προηγούμενη αναφορά για το Δ.Σ. Ιτέας και την Συνεδρίαση που έγινε σε σχέση με την Μεταμορφώσεως η τοποθέτηση του Κυρίου Δρακάκη.
Σας την παρουσιάζουμε και σαν άρθρο γιατί πολλοί αναγνώστες μπορεί να μην την πρόσεξαν σαν σχόλιο που τοποθετήθηκε.
Εισήγηση στο Δ.Σ. στις 14/12/2009 για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού μεταμορφώσεως .

κ Δήμαρχε .
κκ Δημοτικοί Σύμβουλοι .

Είναι αυτονόητο ότι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μία πόλη γίνονται όταν σε αυτή έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν , δηλαδή έχουν γίνει π.χ. ΔΙΑΝΟΙΞΕΙΣ ΔΡΟΜΩΝ – ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ – ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ – ΠΛΑΤΕΙΕΣ κ.λ.π.
Εδώ στην δική μας περίπτωση γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα και μάλιστα όπως πληροφορούμαι το περασμένο Σάββατο εκτυλίχθηκαν και επεισόδια μεταξύ του Δημάρχου και των... καταστηματαρχών της οδού μεταμορφώσεως με αφορμή την σήμανση της πόλης .
κ. Δήμαρχε ,
Πρώτα απόλα είναι αυτονόητο ότι οι οποιεσδήποτε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προυποθέτουν την εισήγηση της Δημαρχιακής επιτροπής και την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου άρθρο 79 και 82 του Ν. 3463/2006
Εσείς συνεχίζετε τα ίδια όπως και πριν δύο μήνες που πάλι και τότε είχατε προβεί σε αυθαίρετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά παράβαση του ΔΚΚ και τα ερωτήματα που τίθενται είναι θα συνεχίσετε με τους ίδιους ρυθμούς να αγνοείτε τους νόμους ;
Θα συνεχίζετε να αποφασίζετε ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των κατοίκων αυτής της πόλης ;
Αφού προυπόθεση για τις όποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι η μέγιστη δυνατή διαβούλευση με τους πολίτες ;
To έργο που κατασκευάσατε επί της οδού μεταμορφώσεως θεωρείτε ότι είναι έργο που απαιτεί άλλη σήμανση ;
Τι φτιάξατε ; Χρωματιστά τετράγωνα στην Ασφαλτο ;
Tόση ταλαιπωρία - Κλείσιμο δρόμων – Διενέξεις με τους περίοικους – Αλλαγή σήμανσης μόνο και μόνο για ένα βάψιμο δρόμου ;
Aπότι γνωρίζω η αρχική μελέτη του έργου προέβλεπε το μεγάλωμα των πεζοδρομίων , μονοδρόμηση - δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και θέσεις στάθμευσης των οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων .
Υπό την πίεση όμως κάποιων τροποποιήσατε την αρχική αυτή μελέτη με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που προανέφερα «ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΛΥ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ «
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ .
Εμείς η μείζων Αντιπολίτευση όταν τον Αύγουστο του 2008 φέρατε στο ΔΣ την κυκλοφοριακή μελέτη την υπερψηφίσαμε για να βοηθήσουμε στην αποσυμφόρεση της πόλης μας και στην αισθητική αναβάθμισή της . Η μελέτη αυτή προέβλεπε κυρίως ΔΙΑΝΟΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΔΥΤΙΚΑ .
Εσείς όμως χωρίς καν να κάνετε την οποιαδήποτε διάνοιξη χωρίς καν να προβείτε σε Αναπλάσεις – Πεζοδρομήσεις κ.λ.π. μόνο και μόνο με ένα βάψιμο δρόμου προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την προμήθεια των πινακίδων σήμανσης .
ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΕΜΠΛΕΞΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ.
Αναφέροντας ότι ομόφωνα ψηφίστηκε η κυκλοφοριακή μελέτη
Ναι ομόφωνα ψηφίστηκε η κυκλοφοριακή μελέτη αλλά εσείς δεν την εφαρμόζετε !!!
Δεν θα γίνουμε μέρος του προβλήματος που εσείς δημιουργήσατε !!!
Για εμάς το πρόβλημα της Ιτέας δεν είναι αν θα πάνε οι πινακίδες σήμανσης εδώ ή εκεί .
Η Ιτέα χρειάζεται μία συνολική παρέμβαση με τις προβλεπόμενες από το σχέδιο πόλης ΔΙΑΝΟΙΞΕΙΣ ΔΡΟΜΩΝ και στην συνέχεια ουσιαστικές ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ με πεζοδρόμηση όλου του εμπορικού κέντρου .
κ. Δήμαρχε οι ενέργειές σας δείχνουν ξεκάθαρα την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίσατε και αυτό το θέμα .
Αγεστε και φέρεστε ανάλογα με τα μικροσυμφέροντα !!!
Ασκείτε μία άτολμη πολιτική που δεν αφήνει τον τόπο να πάει μπροστά !!!


Γ. ΔΡΑΚΑΚΗΣ
Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης

Κόπηκε η χώρα στα δύο στα Τέμπη

Το NewsIt.gr αποκαλύπτει ότι η φονική κατολίσθηση μπορεί να προκλήθηκε από τα φουρνέλα που χρησιμοποιούνται για τη διάνοιξη της σήραγγας των Τεμπών. Η κατολίσθηση έχει κόψει στα δύο τη χώρα. Ταλαιπωρία για όλους τους εκδρομείς των εορτών.
Eδώ και καιρό, η εταιρία προκειμένου να διανοίξει την σήραγγα των Τεμπών, ανατίναζε το εσωτερικό του βουνού με ειδικές εκρηκτικές ύλες, μη όμως υπολογίζοντας σωστά τις αντοχές και την συμπεριφορά του υπεδάφους.

«Αναταράχτηκε η ισορροπία της γεωλογίας του υπεδάφους, αφού εδώ καιρό παραπονιόμαστε για ... δονήσεις από τις εκρήξεις με…φουρνέλα» καταγγέλλουν οι κάτοικοι των χωριών: Αμπελάκια, Ιτέα και οι Γόνοι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο σημείο που σημειώθηκε η κατολίσθηση. Εδώ και καιρό παραπονούνταν για τις δονήσεις και τις μικρές κατολισθήσεις που σημειώνονταν στην περιοχή, και ζητούσαν επιπλέον προστατευτικά συρματοπλέγματα στην περιοχή.

«Ήταν λογικό να καταλήξουμε εκεί, αφού ξέρουμε ότι στην περιοχή που σκάβουν βρήκαν υπόγεια υδάτινα ρεύματα!» λέει στο NewsIt.gr ο νομαρχιακός σύμβουλος της Λάρισας Χρήστος Σιδηρόπουλος.

«Αυτό που έγινε, δεν ήταν τυχαίο. Πέρα από τις συνεχείς και ισχυρές βροχοπτώσεις εδώ και ένα μήνα, οι οποίες έκαναν το έδαφος πιο σαθρό, οι εκρήξεις που σημειώνονταν στην περιοχή, συνέβαλαν ουσιαστικά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο!».

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει τώρα στο NewsIt.gr o νομαρχιακός σύμβουλος, για 2.5 χιλιόμετρα, από τα διόδια των Τεμπών ως την γέφυρα του Πηνειού, τις τελευταίες ημέρες σημειώνονταν καθημερινά μικρές κατολισθήσεις, πράγμα που ίσως να μαρτυρούσε την μη αντοχή του υπεδάφους στις δονήσεις των εκρήξεων!

Μάλιστα ο άτυχος μηχανικός που έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τόνους μπάζων είχε ζητήσει εγγράφως πριν από μερικούς μήνες να διακοπεί η κυκλοφορία στα Τέμπη για λόγους ασφαλείας.
Από newsit.gr

Απολογισμός 2009 Τ.Δ. Πεντεορίων

Με χαρά δημοσιεύουμε τον απολογισμό του Τ.Δ. Πεντεορίων για το 2009.
Σε μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια ενημέρωσης, το Τ.Δ. Πεντεορίων ενημερώνει για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν στο 2009. Η ενημέρωση του είναι συνεχής, κάθε μήνα με δελτία που αναρτώνται στην σελίδα του Δήμου Γαλαξιδίου και δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι ιστοσελίδες των Δήμων.
Εμείς εδώ στην Ιτιά παρότι ο Δήμος επιδοτήθηκε όχι μία, αλλά δύο φορές σε ελάχιστα χρόνια και ενώ πήρε αρκετά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυβέρνηση και άλλαξε δύο φορές την ιστοσελίδα του, δεν είναι άξιος ούτε μια ανακοίνωση να αναρτήσει. Ας βλέπουμε τα Πεντεόρια να χαιρόμαστε και να παίρνουμε παράδειγμα.

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Τ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Τ.Δ. ΠΕΝΤΕΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2009

Αγαπητοί συγχωριανοί και λοιποί φίλοι ,κλείνουμε μια ολόκληρη χρονιά συνεχούς διαδικτυακής ενημέρωσης τόσο με την καταγραφή των αποφάσεων του Τ.Συμβουλίου όσο και των δραστηριοτήτων του τελευταίου . Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν τις ενέργειές μας για τη χρονιά ... που πέρασε και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας σας γνωρίζουμε τα παρακάτω.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2009
- Καταγράψαμε τα τοπωνύμια του χωριού που ανήλθαν σε 286
- Επισκευάσθηκαν ή και αντικαταστάθηκαν όπου χρειαζόταν οι βάνες νερού στο χωριό
- Κόψαμε και διανείμαμε ξύλα σε άτομα ή οικογένειες που κρίναμε ότι είχαν ανάγκη
- Προβήκαμε στον καθαρισμό του προαυλίου χώρου του σχολείου ώστε με την έναρξη
εργασιών διαμόρφωσής του να χρησιμοποιηθεί με διττό σκοπό τη χρήση για πολιτι-
στικές εκδηλώσεις και για ποδόσφαιρο με γήπεδο 5Χ5
- Τοποθετήθηκαν στο ΜΠΑΣΚΕΤ κολώνες με υπόγεια καλωδίωση για το φωτισμό του
- Ασφαλτοστρώθηκε το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου προς Άγιους Πάντες
- Επισκευάσθηκαν πολλές από τις ατέλειες του δρόμου από το χωριό μέχρι τους
Άγιους Πάντες οι οποίες είχαν προκύψει από τις εργασίες του εργολάβου ο οποίος
είχε κάνει την τοποθέτηση του κεντρικού αγωγού νερού για το προαναφερόμενο
Διαμέρισμα
- Με τη διαρκή ενεργοποίηση μας επαναλειτούργησε το καφέ – μπαρ ΚΑΡΛΑΝΤΟΥ
το καλοκαίρι με σκοπό τη …συγκράτηση του κόσμου στο χωριό
- Δώσαμε οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε9 σε όσους έχουν ακίνητα στο χωριό
και τους είχε επιστραφεί από τη ΔΟΥ το σχετικό έντυπο
- Κατασκευάσαμε μικρούς κηπάκους παράπλευρα του κεντρικού δρόμου
- Τοποθετήσαμε για τους οδηγούς αυτοκινήτων πινακίδες μειωμένης ταχύτητας καθώς
και πληροφόρησης κατεύθυνσής των μέσα στο χωριό
- Με σκοπό την ευπρεπή εμφάνιση του χωριού παροτρύναμε συγχωριανούς για την
αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων κτιρίων τους δημοσιεύοντας ύστερα από
επιθυμία τους την πώληση των παλιών σπιτιών τους
- Φυτέψαμε δενδρύλλια στον εθνικό δρόμο και στον κεντρικό του χωριού καθώς και
φυτά και εποχιακά λουλούδια στα κηπάκια και τις ζαρντινιέρες στην πλατεία
- Τσιμεντοστρώθηκε ο χώρος της διαπλάτυνσης του δρόμου στα σπίτια του Πατάκα ,
Τριανταφύλλου και οικόπεδο Ρουγγέρη , του παλιού αλωνιού Κόκκινου- Καπράλου –
Διαβολή και στην έξοδο από τον κεντρικό δρόμο στο σπίτι του Στάθη Καιμάρα
- Τοποθετήθηκαν αρχικά δύο μειωτήρες πίεσης νερού στους κεντρικούς αγωγούς νερού
- Καθαρίσαμε τον παλιό αγροτικό δρόμο μήκους πάνω από 1.000 μέτρα που είχε
διανοίξει ο Λιας ο Καπράλος από αυτοφυή φυτά κάνοντάς τον αρχικά βατό
- Διαπλατύναμε το δρόμο με κτίσιμο πέτρινου τοίχου πριν από το σπίτι του Θανάση
Μαμαρέλη
- Διαπλάτυνση του δρόμου και κτίσιμο πέτρινων τοίχων εκατέρωθεν της εισόδου στο
αλώνι των Τσαταλαίων [ δωρεά του Προέδρου ].
- Έχοντας τα απαιτούμενα έγγραφα στα χέρια μας για τη μη ύπαρξη προβλημάτων από
το Δασαρχείο και ευρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία με τη Νομαρχία ζητήσαμε
μέσω Δήμου και θα μας στείλει ο κ. Νομάρχης τη μπουλντόζα για να προβούμε σε
προκαταρκτικές εργασίες βελτίωσης του δρόμου από την ΑγίαΤριάδα τηςΒουνιχώ-
ρας μέχρι το χωριό [ μελλοντικά προβλέπεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου ].
- Με τη συνεχή παρακολούθηση της υπόθεσης και διαρκείς υπομνήσεις και πιέσεις
ολοκληρώθηκε η μελέτη για τα ΠΑΡΚΙΝΓΚ και ΠΑΡΚΟ [ από τις αρχές Ιουλίου ]
και συντμήθηκε ο χρόνος απάντησης από την πολεοδομία [τελευταίο δεκαήμερο του
Αυγούστου ] για τη μη αναγκαιότητα περιβαλλοντικής μελέτης για το ίδιο θέμα.
- Μετά από τρία χρόνια αδιάλειπτου ενδιαφέροντος για τη διαπλάτυνση του δρόμου στο
ΛΑΚΚΟ και τη συνεχή επικοινωνία με τον κ. Νομάρχη τελικώς εγκρίθηκε σε πρώτη
φάση το ποσόν των 70.000e [ όποιος δεν έζησε από κοντά το πρόβλημα που
καταδείχτηκε κατά την περίοδο των πυρκαγιών όταν τα μεγάλα πυροσβεστικά
οχήματα που ερχόντουσαν από τους Αγίους Πάντες είτε για να πάνε προς τον Άγιο
Κωνσταντίνο είτε για να ανεφοδιαστούν με νερό και μπλοκαριστήκανε στο πηγάδι δε
μπορεί να καταλάβει το πόσο αναγκαίο είναι να κατασκευαστεί το έργο αυτό ]

ΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2009

Τη χρονιά που πέρασε δεν έγιναν τα περισσότερα από τα έργα που είχαμε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε από το τεχνικό πρόγραμμα είτε από το ΘΗΣΕΑ [ Περιφέρεια ] και εκκρεμούν επί χρόνια

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ
Για μία ακόμη φορά υπενθυμίζουμε ότι το ανώτατο όργανο του Τοπικού Διαμερίσματος είναι το Τοπικό Συμβούλιο και υπεύθυνος για την εφαρμογή των αποφάσεών του ο Πρόεδρος . Το Τοπικό Συμβούλιο μετά τις προτάσεις των μελών του αξιολογεί και ιεραρχεί την επίλυση των διαφόρων θεμάτων και ύστερα με τις αποφάσεις που παίρνει ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ προς το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένοντας τα αποτελέσματα . Αυτό δε σημαίνει και ότι το Τοπικό Συμβούλιο επαναπαύεται αλλά διαρκώς επανέρχεται και μέσω του Προέδρου είτε προφορικά είτε έγγραφα επιδιώκει την προώθηση επίλυσης των διαφόρων θεμάτων που είναι κυρίως έργα υποδομής .και η επίλυσή τους πρέπει να γίνει άμεσα γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ.
Δυστυχώς μετά τον Καποδίστρια τα Τοπικά Συμβούλια και ειδικότερα οι Πρόεδροί τους είναι οιονεί ανήλικα τέκνα μη δικαιούμενοι άμεσα να προασπίσουν τα δικαιώματα τους ή και να διεκδικήσουν από τρίτους ανταποδοτικά τέλη κ.ά. και δε μπορούν να επιλύουν θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος αφού δεν είναι διαχειριστές χρήματος περιοριζόμε-νοι στον εισηγητικό τους ρόλο και στις συνεχείς υπενθυμίσεις και παραινέσεις . .
Ύστερα από τα παραπάνω είμαστε βέβαιοι ότι θα μας κρίνετε ευμενώς όχι μόνο για το τι έχουμε υλοποιήσει αλλά και για τις συνεχείς και αδιάκοπτες προσπάθειές μας που θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματά τους θα καταδειχθούν στο άμεσο μέλλον.
Για κατάθεση όχι μόνο προτάσεων ή υποδείξεων αλλά και τυχόν παραπόνων τηλέφωνο επικοινωνίας και FAX 2265065488 και 6974761227.
Κλείνοντας το ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και το νέο έτος εύχεται σε σας και τις οικογένειές σας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με υγεία αγάπη και προκοπή .

ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΑΡΜΑΤΑΚΗΣ

Το πρωινό στην Ιτέα

Το πρωινό σήμερα μας βρήκε με τα γύρω βουνά γεμάτα χιόνια να στεφανώνουνε την πόλη μας και το υγρό φρέσκο χιόνι να λάμπει στο φως του Ήλιου που δυσκολευόταν να διαβεί τα πυκνά σύννεφα. Σήμερα δεν έχει εργασίες στα χωράφια , καλό Σαββατοκύριακο.

Και στα διόδια της Θήβας κινητοποιήσεις των κατοίκων

Εξαπλώνεται το κίνημα των κατοίκων ενάντια στα διόδια.
Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί στα πλαίσια των Πανελλαδικών συγκεντρώσεων ακόμα ένα σημείο προστέθηκε στην περιοχή μας που οι κάτοικοι θα ανοίξουν τα διόδια και θα επιτρέπουν ελεύθερα την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, η Θήβα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι σταθμοί διοδίων από Φωκίδα έως Αθήνα θα είναι ανοικτοί κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων των κατοίκων.
Η ανακοίνωση για την συγκέντρωση στα διόδια της Θήβας:
Εργαζόμενοι-νες
Κάτοικοι της επαρχίας Θήβας
Στις 20 Δεκεμβρίου 2009 ημέρα Κυριακή και ώρα 12 το μεσημέρι σας καλούμε στην γέφυρα Μαυρικίου για να διαμαρτυρηθούμε και να απαιτήσουμε την άμεση κατάργηση των διοδίων .
Εδώ και 40 χρόνια κάτοικοι και εργαζόμενοι έχουμε πληρώσει με τους φόρους και τα πανάκριβα ...τέλη κυκλοφορίας την εθνική οδό όχι μια αλλά πολλές φορές. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το νέο ληστρικό χαράτσι των διοδίων για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεργολάβοι και τα golden boys.
Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο ξεπούλημα των εθνικών μας δρόμων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο εθνικό δίκτυο και τους παράπλευρους βοηθητικούς δρόμους.
Διαμαρτυρόμαστε διότι τα νέα διόδια επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους είδη πολύ χαμηλούς μισθούς και μεροκάματα μας.
Απαιτούμε να καταργηθούν οι αποικιακού τύπου συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων στις ιδιωτικές εταιρίες και το μεγάλο κεφάλαιο.
Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τις επιτροπές αγώνα σε όλη την Ελλάδα για ελεύθερους δρόμους χωρίς διόδια.
ΑΝΤΙΣΤΕΚΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΏΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 12 ΣΤΗΝ ΓΈΦΥΡΑ ΜΟΥΡΙΚΙΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
Από diodiastop.blogspot.com

Προβλήματα και πλημμύρες στην δυτική Φωκίδα

Ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις πλήττουν από τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή όλη την Δυτική Ελλάδα.

Ο άγριος καιρός έχει δημιουργήσει έντονα πλημμυρικά προβλήματα τόσο στην περιοχή της Ναυπακτίας όσο και της Δωρίδας.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Ευπαλίου, οι κάτοικοι της περιοχής αναστατώθηκαν όταν το ποτάμι Μαντήλω φούσκωσε, έγινε ορμητικό και επικίνδυνο.

Συνεργεία του δήμου και της Νομαρχίας Φωκίδας, με το πρώτο φως της ημέρας έπιασαν δουλειά καθώς τα αναχώματα γύρω από το ποτάμι, ένα μετά το άλλο άρχιζαν να πέφτουν. Τα μηχανήματα άδειαζαν συνεχώς την κοίτη από τα αδρανή υλικά έτσι ώστε να εκτονωθούν τα νερά και να μην κατακλύσουν τα αγροτεμάχια αλλά και τις κατοικίες.

Προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και στην περιοχή του Μαραθιά, όπου λόγω των μεγάλων ... όγκων του νερού έκλεισε η μια είσοδος του χωριού. Λίγες ώρες αργότερα, οχήματα της νομαρχίας και μηχανήματα ιδιωτών που είχαν μισθωθεί, απομάκρυναν τα νερά και τα αδρανή υλικά και άνοιξαν πάλι τον δρόμο.

Τα άλλα σημαντικά προβλήματα στο δημοτικό διαμέρισμα τα προξένησε ο ποταμός Τσερλής όπου τα ορμητικά νερά έσπασαν τα αναχώματα και χιλιάδες κυβικά μπάζα και νερά προξένησαν ζημιές σε ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο, αλλά και σε γήπεδο του μπάσκετ. Μάλιστα, όπως λέει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου και του σπιτιού, εάν το ΙΧ δεν έμπαινε ανάμεσα στα νερά και στην αυλόπορτα του σπιτιού τότε θα υπήρχαν χειρότερες καταστάσεις.

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σημείωσε ότι η νομαρχία δεν προέβη στον καθαρισμό του χειμάρρου και στην απομάκρυνση των αδρανών υλικών, παρόλο που όπως μας είπε, έχει απευθυνθεί πολλές φορές στη δημοτική αρχή αλλά και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Την απάντηση στα όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι δίνει ο νομάρχης, ο οποίος τόνισε ότι ευθύνη φέρουν και οι πολίτες οι οποίοι έκτισαν σε πολύ κοντινή απόσταση από τον χείμαρρο.

Προβλήματα όμως εντοπίστηκαν και στην περιοχή της Χιλαδούς στην Φανερωμένη, εκεί όπου τα έργα του αναδασμού μετέτρεψαν μεγάλες εκτάσεις σε λίμνες, αφού δεν λειτούργησαν τα αποστραγγιστικά κανάλια. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι έβλεπαν τα σπίτια τους μέσα στη λάσπη και στα νερά.

Στο δημοτικό διαμέρισμα του Κλήματος ένα υπόγειο σπίτι πλημμύρισε όταν τα ορμητικά νερά έσπασαν τη μάντρα του σπιτιού, έτσι χρειάστηκε να εισέλθει η Πυροσβεστική για να κάνει απάντληση υδάτων.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί όλη η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ναυπάκτου με τους πυροσβέστες να δίνουν το παρών όπου καλούνται για την απομάκρυνση νερών από υπόγεια και ισόγεια.
Από Lepanto