Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Κόπηκε η χώρα στα δύο στα Τέμπη

Το NewsIt.gr αποκαλύπτει ότι η φονική κατολίσθηση μπορεί να προκλήθηκε από τα φουρνέλα που χρησιμοποιούνται για τη διάνοιξη της σήραγγας των Τεμπών. Η κατολίσθηση έχει κόψει στα δύο τη χώρα. Ταλαιπωρία για όλους τους εκδρομείς των εορτών.
Eδώ και καιρό, η εταιρία προκειμένου να διανοίξει την σήραγγα των Τεμπών, ανατίναζε το εσωτερικό του βουνού με ειδικές εκρηκτικές ύλες, μη όμως υπολογίζοντας σωστά τις αντοχές και την συμπεριφορά του υπεδάφους.

«Αναταράχτηκε η ισορροπία της γεωλογίας του υπεδάφους, αφού εδώ καιρό παραπονιόμαστε για ... δονήσεις από τις εκρήξεις με…φουρνέλα» καταγγέλλουν οι κάτοικοι των χωριών: Αμπελάκια, Ιτέα και οι Γόνοι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο σημείο που σημειώθηκε η κατολίσθηση. Εδώ και καιρό παραπονούνταν για τις δονήσεις και τις μικρές κατολισθήσεις που σημειώνονταν στην περιοχή, και ζητούσαν επιπλέον προστατευτικά συρματοπλέγματα στην περιοχή.

«Ήταν λογικό να καταλήξουμε εκεί, αφού ξέρουμε ότι στην περιοχή που σκάβουν βρήκαν υπόγεια υδάτινα ρεύματα!» λέει στο NewsIt.gr ο νομαρχιακός σύμβουλος της Λάρισας Χρήστος Σιδηρόπουλος.

«Αυτό που έγινε, δεν ήταν τυχαίο. Πέρα από τις συνεχείς και ισχυρές βροχοπτώσεις εδώ και ένα μήνα, οι οποίες έκαναν το έδαφος πιο σαθρό, οι εκρήξεις που σημειώνονταν στην περιοχή, συνέβαλαν ουσιαστικά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο!».

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει τώρα στο NewsIt.gr o νομαρχιακός σύμβουλος, για 2.5 χιλιόμετρα, από τα διόδια των Τεμπών ως την γέφυρα του Πηνειού, τις τελευταίες ημέρες σημειώνονταν καθημερινά μικρές κατολισθήσεις, πράγμα που ίσως να μαρτυρούσε την μη αντοχή του υπεδάφους στις δονήσεις των εκρήξεων!

Μάλιστα ο άτυχος μηχανικός που έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τόνους μπάζων είχε ζητήσει εγγράφως πριν από μερικούς μήνες να διακοπεί η κυκλοφορία στα Τέμπη για λόγους ασφαλείας.
Από newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου