Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση - καταγγελία του Δήμου Αράχωβας για το σχέδιο Καλλικράτης

ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

Αράχωβα, 29-4-2010
Αριθ. Πρωτ.: 1167/29.4.2009
Ταχ. Δ/νση : Αράχωβα, Τ.Κ. 32004

ΠΡΟΣ:
1. Τον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου
2. Τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θ Πάγκαλο.
3. Τον Υπουργό Εσωτερικών Δ.Δ.Α.Η.Δ κ. Γιάννη Ραγκούση.
4. Τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων κ. Αντώνη Σαμαρά, Αλέκα Παπαρήγα, Γεώργιο Καρατζαφέρη και Αλέξη Τσίπρα.
5. Τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτα Κακλαμάνη.
6. Τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Νομού Βοιωτίας κ. Νικόλαο Παπαγγελή.
7. Όλα τα μέσα μαζικής Ενημέρωσης.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αράχωβας ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την «μεθόδευση», γιατί μόνον έτσι μπορεί να χαρακτηρισθεί, του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε βάρος της πόλεώς μας. Αναφερόμαστε στην δημοσιοποίηση του επίσημου πίνακα των νέων Δήμων του Σχεδίου «Καλλικράτης» που έλαβε χώρα στο διαδίκτυο (ενδεικτικά στο zoygla.gr, sky news κλπ.) χθες 28.4.2009 κάτω από το επίσημο λογότυπο του Υπουργείου και δημοσιεύεται στο σύνολο των... σημερινών εφημερίδων, εκτός βέβαια από το επίσημο site του Υπουργείου στο οποίο αναρτήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε δόξα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου στο νομό Βοιωτίας αναφέρεται ότι ιδρύεται 6ος Δήμος ως εξής :

«.. 6. Δήμος Αράχωβας με έδρα το Δίστομο αποτελούμενος από τους Δήμους Αραχόβης, β.Διστόμου και τη Κοινότητα Αντικύρας, οι οποίοι καταργούνται.

Β. Ο Δήμος Αράχωβας χαρακτηρίζεται ως ορεινός…».

Η ίδια αναφορά γίνεται και στους σχετικούς χάρτες που συνοδεύουν τον πίνακα.

Αν και η ρύθμιση αυτή είναι αντίθετη προς το αληθές συμφέρον και τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλεώς μας, που εξέφρασαν με σοβαρή επιχειρηματολογία την ανάγκη συνένωσης της Αράχωβας με τους Δελφούς, θεωρήσαμε, με βάση το ακατανόητο για εμάς δεδομένο ότι δεν θα άλλαζαν τα όρια των καταργούμενων νομών, ότι η ρύθμιση – πρόταση του Υπουργείου που «έδινε» στην πόλη μας τουλάχιστον το ιστορικό και καταξιωμένο όνομα του νέου Δήμου, ήταν κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη στα πλαίσια της διαβούλευσης.

Δεν περιμέναμε όμως αυτό που θα επακολουθούσε λίγες μόνο ώρες αργότερα (περί ώρα 22.00) , όταν δημοσιοποιήθηκε σε άλλα site ο ίδιος κατάλογος με μοναδική διαφοροποίηση τον 6ο Δήμο του Νομού Βοιωτίας που καταχωρείται ως :

«.. 6. Δήμος Διστόμου με έδρα το Δίστομο αποτελούμενος από τους Δήμους Αραχόβης, β. Διστόμου και τη Κοινότητα Αντικύρας, οι οποίοι καταργούνται.

Β. Ο Δήμος Διστόμου χαρακτηρίζεται ως ορεινός…».

Κύριε Πρωθυπουργέ, κανένας δεν μπορεί να πείσει τους συμπολίτες μας και το σύνολο των κατοίκων της Βοιωτίας, ότι η «μεθόδευση» αυτή δεν οφείλεται σε ευθεία παρέμβαση παλαιού κορυφαίου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος και συμβούλου Σας, που κατάγεται από το Δίστομο, ακόμα και αν ο ίδιος δεν έχει εμπλοκή.

Κύριε Υπουργέ τέτοιες παρεμβάσεις και ενέργειες δυναμιτίζουν την μεταρρύθμιση που ευαγγελίζεστε, έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην πόλη μας και θα προκαλέσουν πρωτοφανείς αντιδράσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δημιουργούν αδικαιολόγητα και αναίτια σοβαρή αντιπαλότητα μεταξύ των κατοίκων δύο γειτονικών πόλεων, που καλούνται να συνεργασθούν στα πλαίσια του Νέου Δήμου και ουσιαστικά καταργούν την έννοια της διαβούλευσης και της συναίνεσης στην διοικητική μεταρρύθμιση.

Καταγγέλλουμε την «μεθόδευση» αυτή και ζητάμε την άμεση επανόρθωση της βάρβαρης αδικίας που έγινε στον τόπο μας και μάλιστα με τον ανοίκειο αυτό τρόπο.

Ο Δήμαρχος Αράχωβας
Γεώργιος Ανδρέου - Λεόντιος

Από ntelalis-arahovas.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Προωθείται κατάργηση 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο και 13ης-14ης σύνταξης για όλους

Τα πρόβατα που κουρεύουν αυτήν την εποχή δεν είναι αυτά που γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο αλλά οι εργαζόμενοι.
Η κυβέρνηση τα κόβει όλα.

Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, της 13ης και της 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για τα επόμενα τρία χρόνια και αντικατάσταση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με επίδομα παραγωγικότητας προωθούν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ

Σε κοινή δήλωσή τους οι αντιπρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφέρουν ακόμη πως καταργούνται οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, αυξάνεται εκ νέου το ΦΠΑ και ο φόρος στα καύσιμα, όπως και το... ποσοστό των απολύσεων στο 4% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ περιορίζονται οι αποζημιώσεις για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Προσθέτουν πως «τα παραπάνω μέτρα οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε φτώχια και εξαθλίωση» και καλούν τους εργαζομένους «να βγουν στο δρόμο».

Συγκεκριμένα καλούν τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν σήμερα στις 7:30 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών, στη συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Σπ. Παπασπύρος: Αγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση

O πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας πως «η απάντηση θα δοθεί τώρα στο δρόμο».

«Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

Μάλιστα προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας πως «η απάντηση θα δοθεί τώρα στο δρόμο». «Η κυβέρνηση κάτω από τέτοιες εξελίξεις οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, για την χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική» κατέληξε.

“ Ο ΚΟΥΡΟΣ “ : ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΓΙΔΟΠΡΟΒΑΤΙΩΝ…ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

Ο “ ΚΟΥΡΟΣ “ ΣΤΙΣ ΚΑΡΟΥΤΕΣ - ΔΩΡΙΔΑΣ


Στο μαντρί , του Θανάση Σιδηρόπουλου , στις Καρούτες , το..πανηγύρι έχει αρχίσει , οι..ψαλίδες έχουν..ανάψει , στην παρέα και φίλοι , που ήρθαν να βοηθήσουν στον “ κούρο “ ..
Τελειώνοντας , το πρόγραμμα έχει και το σχετικό..γλεντοκόπι , το αρνί , είναι ήδη ψημένο , καλό κρασί υπάρχει , παράμερα , είναι τα ..όργανα , το σαντούρι και ... το κλαρίνο και όπως καταλαβαίνετε , προβλέπεται..γλέντι..δυνατό…

Koούρος 30-5-Καρούτες 005


Koούρος 30-5-Καρούτες 022


Αράχωβα – Το κούρεμα των προβάτων

kourema-provaton111

Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, στην Αράχωβα, αρχίζει το κούρεμα των προβάτων. Όλοι οι κτηνοτρόφοι κ οι βοσκοί της περιοχής συγκεντρώνονται και κουρεύουν μέχρι και 500 πρόβατα την ημέρα, με τον παραδοσιακό τρόπο (με μεγάλα ψαλίδια).

ΣΤΟΝ ΕΜΠΕΣΟ

ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΒΑΛΤΟΥ

Κούρος (το κούρεμα των ζώων)

Κούρος. Έτσι έλεγαν οι παλιοί κτηνοτρόφοι μας το κούρεμα του κοπαδιού των γιδιών και των προβάτων.

Κι έπαιρνε πανηγυρικό χαρακτήρα απ’ το ξεκίνημα με τ’ αστεία και τα πειράγματα, ως τον τελειωμό, που άναβε το γλέντι.

Όταν και τα τελευταία ζώα έφευγαν από τα χέρια των κουρευτάδων έτοιμα, και τα ψαλίδια σταμάταγαν, έπεφταν οι πρώτες ντουφεκιές, για τη χαρά της νέας εποχής με τις ευχές «καλό καλοκαίρι», «και του χρόνου» .


Δίπλα σ’ ένα ίσιωμα, κάτω απ’ τα σκιερά πλατάνια, όπου γίνονταν ο κούρος, ήταν στρωμένο το τραπέζι με σούβλες κοκορέτσια, χλωρόπιτες, γιαούρτες και ψητά αρνιά ή συνήθως κριάρι ολόκληρο και μπόλικο κρασί.

Τα μικρά παιδιά, που γύριζαν τις σούβλες και οι γυναίκες, οι οποίες ποτέ δεν κούρευαν, τα είχαν όλα έτοιμα γι’ αυτή τη γιορτινή ώρα.

Εκεί, καθισμένοι γύρω-γύρω σταυροπόδι, έτρωγαν, έπιναν και τραγουδούσαν ως αργά το απόγευμα.

«Σε τούτη ντάβλα πούμαστε, σε τούτο το τραπέζι…»,
«Φίλοι μ’, καλωσορίσατε να φάμε και να πιούμε…»

Κι άλλα δημοτικά, συνήθως κλέφτικα τραγούδια αντηχούσαν ως εκδήλωση χαράς, για το χειμώνα που άφηναν πίσω, και ευχής για καλό ξεκαλοκαίριασμα στα βουνά που θα ανέβαιναν σε λίγες μέρες.

Είχε το δικό της νόημα και τον ξεχωριστό της συμβολισμό αυτή η αυθόρμητη, φυσική και πατροπαράδοτη γιορτή στον κούρο.


ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ

Το κούρεμα των προβάτων γινόταν λίγο πριν οι Σαρακατσάνοι αφήσουν τα χειμαδιά για να ανέβουν στα ψηλώματα για να ξεκαλοκαιριάσουν. ΄Ηταν γιορτή, "χαρά" όπως έλεγαν και συμμετείχε ολόκληρο το τσελιγκάτο. Πρωτοστατούσαν οι άντρες και οι γυναίκες βοηθούσαν στο μάζεμα και αποθήκευση του μαλλιού, με το οποίο θα δημιουργούσαν πλήθος μάλλινων υφασμάτων και των εκπληκτικής ομορφιάς σαρακατσάνικων φορεσιών.

Η αναπαράσταση του "κούρου" πραγματοποιήθηκε στο "τελευταίο" αμιγές κοπάδι που εκτρέφεται από Σαρακατσάνο κτηνοτρόφο τον κ. Νίκο Καζάκο στη Νέα Σάντα Ροδόπης.

Σαρακατσάνικα πρόβατα από το κοπάδι του κ. Καζάκου.

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Ο κούρος, δηλαδή το κούρεμα των προβάτων, είναι μία σκληρή εργασία γιατί το μαλλί των προβάτων όπως άλλωστε και των κατσικιών είναι ποτισμένο με λίπος (σαργιά) έτσι ώστε το ψαλίδι, που είναι το βασικό εργαλείο να μην μπορεί εύκολα να εισχωρήσει στα μαλλιά. Για να κουρέψει κάποιος τα ζώα πρέπει να ξέρει την τεχνική και φυσικά να έχει σωματική δύναμη.
Ο χρόνος του κούρου είναι συγκεκριμένος: τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου κουλουκρίζουν ή κωλοκουρεύουν τα πρόβατα, κουρεύουν δηλαδή τους μηρούς, το στήθος και την κοιλιά των ζώων. Το μαλλί αυτό είναι κοντόϊνο και κατώτερης ποιότητας και ονομάζεται κουλόκρα ή κοιλόμαλλο. Με αυτό τον τρόπο ανακουφίζουν το ζώο από την ζέστη και τα παράσιτα αφαιρώντας το πυκνό του τρίχωμα. Το καλό μαλλί βγαίνει από τον τακτικό κούρο που γίνεται το Μάιο. Τα μαλλιά αυτά είναι μακρόινα και λέγονται μαΐσια. Από αυτά βγαίνει η σούμα ή λαγάρα. Η φροντίδα του κοπαδιού και η όσο το δυνατόν καλύτερη διατήρησή του, όπως και ο κούρος ήταν κατεξοχήν αντρική δουλειά.
το γνέσιμο, διαδικασία με την οποία το μαλλί μετατρέπεται σε νήμα. Για το γνέσιμο χρησιμοποιείται η ρόκα η οποία στερεώνεται στον γοφό της γνέστρας ή κάτω από την μασχάλη. Εκτός της ρόκας απαντάται και το τσικρίκι. Το τσικρίκι είναι ένα ξύλινο εργαλείο η χρήση του οποίου γενικεύθηκε τον 19ο αιώνα και αντικατέστησε τον οριζόντιο τρόπο γνεσίματος της ρόκας. Πρόκειται για απλή μορφή κυλίνδρου με αύλακα όπου τυλίγεται το διασταυρωμένο νήμα.
Η γυναίκα που γνέθει τραβά λίγες ίνες μαλλιού, το στρίβει με τα δάκτυλα της και δένει την άκρη αυτού στο αδράχτι, κάνοντας μία θηλιά στο επάνω μέρος του αδραχτιού όπου υπάρχει η κόκα. Στρίβοντας το αδράχτι σαν σβούρα από αριστερά προς τα δεξιά, όταν το αδράχτι γεμίσει τόσο ώστε να δυσκολεύεται στο γύρισμά του, βγάζουν την θηλιά από την κόκα, το γνεσμένο νήμα τυλίγεται στο αδράχτι και ξανακάνουν τη θηλιά. Το μαλλί γνέθεται δεξιόστροφα και ονομάζεται δεξί ή Ζ.
Για τα κοντότριχα μαλλιά χρησιμοποιείται η δρούγα, την οποία κρατά η γνέστρα στο χέρι και στρίβοντας την από δεξιά προς τα δεξιά. Το διάστημα που φτάνει το χέρι σε ένα άπλωμα λέγεται απλωσιά. Μετά από κάθε απλωσιά το νήμα μαζεύεται στην δρούγα. Το μαλλί γνέθεται αριστερόστροφα και ονομάζεται αριστερό ή S.
Κατά την ύφανση χρησιμοποιούνται νήματα με διαφορετικό στρίψιμο στο στημόνι και στο υφάδι γιατί με αυτό τον τρόπο το υφαντό φουσκώνει, γίνεται πιο ανθεκτικό και πιο αφράτο.
Ένας ακόμη τρόπος γνεσίματος είναι με την σβίγα. Το μαλλί δένεται στην ρίζα της ατράκτου της σβίγας ή στον πλάνο. Η τουλούπα του μαλλιού τοποθετείται στην ποδιά της κλώστρας. Το μαλλί δένεται στην αρχή με θηλιά στην άτρακτο. Με το δεξί χέρι γίνεται το γύρισμα του στροφάλου ενώ με το αριστερό ελέγχεται το τάισμα του νήματος που στρίβεται οριζόντια. Με την σβίγα μπορούν να στριφθούν και δύο νήματα μαζί.
Νήματα φυτικής προέλευσης
Βαμβάκι: το βαμβάκι είναι το πιο συνηθισμένο νήμα φυτικής προέλευσης. Η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η κατεργασία του βαμβακιού γινόταν στο χέρι. Στο νομό Ιωαννίνων δεν καλλιεργούνταν συστηματικά βαμβάκι και αυτό γιατί δεν ευνοούνταν από το ορεινό έδαφος της περιοχής. Στον Νομό Ιωαννίνων το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό ήταν το μαλλί δεδομένου ότι η κτηνοτροφία ήταν η κύρια ασχολία του πληθυσμού άρρηκτα συνδεδεμένη με το ορεινό της Ηπείρου.


Από το Λιδωρίκι

Άνοιγμα των διοδίων στις 2-5-2010


Επιτροπές Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων:
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΙΟΔΙΩΝ ΑΦΙΔΝΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΗ , 5μμ

Οι Επιτροπές Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων συμμετέχουν και
στηρίζουν το άνοιγμα διοδίων στις Αφίδνες την Κυριακή 2-5-10 από τις 5 έως
8 μμ.


ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ -
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ-
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ-
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

http://epitropesdiodiastop.blogspot.com ...
mail: epitropes2010@gmail.com
τηλ. επικοινωνίας
6944270606, 6974198362

Από autocarnet.blogspot.com

Ο Καλλικράτης δεν είναι το χωροταξικό είναι η προσαρμογή στην οικονομική κρίση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Λιβαδειά 29-4-2010

Δόθηκε στη δημοσιότητα τελικά το πολύκροτο νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, μαζί με το νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης. Όλως … τυχαίως δε, η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», συνέπεσε με τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλονται από την Κυβέρνηση, καθ’ υπαγόρευση της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Έτσι, για να μην υπάρχει πλέον και η παραμικρή αμφιβολία για τη στόχευση της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση.

Εξάλλου, το νομοσχέδιο αυτό είναι αποκαλυπτικό:
Χιλιάδες εργαζόμενοι … περισσεύουν και θα βρεθούν στο δρόμο, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Τ.Α. θα περικοπούν («εξοικονομηθούν» το λέμε τώρα).

- Επίσης, τις «δαπανηρές» και «αντιαναπτυξιακές» αρμοδιότητες Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, της προστασίας του Περιβάλλοντος, τις ξεφορτώνεται το Κράτος και σε επίδειξη γαλαντομίας τις παραχωρεί στους νέους Δήμους, κατακερματίζοντας τον ενιαίο χαρακτήρα τους, αλλά με την (μεγάλης πολιτικής αξίας) διαβεβαίωση, ότι οι αρμοδιότητες αυτές θα συνοδευτούν από αντίστοιχους πόρους. Διαβεβαίωση, που μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί σήμερα που οι ... περικοπές στους τομείς αυτούς (και όχι μόνο) είναι απροκάλυπτες. Βεβαίως υπάρχει η και προοπτική, οι κοινωνικοί αυτοί τομείς να λειτουργούν «με την ευγενική χορηγία» των Κοπελούζων, των Μυτιληναίων και των Στασινόπουλων, με το ... αζημίωτο. Η εμπορευματοποίηση σε όλο της το μεγαλείο.

- Ταυτόχρονα βέβαια, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στην «ανάπτυξη». Δηλαδή στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, να κατασπαράξουν τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, που οι μεγάλοι, «διαχειριστικά επαρκείς» και «νοικοκυρεμένοι» πλέον Δήμοι αφειδώς θα τους μοιράζουν. Όχι μόνο δρόμους και πλατείες, αλλά ακόμα και σχολεία, νοσοκομεία και κάθε είδους υποδομή θα λυμαίνονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες,

- Πάντα βέβαια με τη «διαφάνεια» που έλειπε έως σήμερα από την Αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό και τίθενται οι σχετικές ασφαλιστικές δικλείδες από το την Κεντρική Διοίκηση (εκάστοτε κυβέρνηση), που ως γνωστόν, λειτουργεί αψεγάδιαστα, μακριά από ρεμούλες και σκάνδαλα. Απλά, οι μεγάλοι, υδροκέφαλοι Δήμοι, με την συγκεντροποίηση υπερεξουσιών στους δημάρχους τους και χωρίς τροχοπέδη τον … περιττό έλεγχο της βάσης, πολύ πιο «ευέλικτα» θα διαπραγματεύονται με τις επιχειρήσεις για τα κάθε είδους έργα.

- Στην (απίθανη ασφαλώς) περίπτωση, που οι, κατά τα άλλα, αυτάρκεις Δήμοι, δεν θα μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, θα έχουν πολλές επιλογές: π.χ. να κλείσουν ένα πολυδάπανο Κέντρο Υγείας, ή να το μισθώσουν σε ιδιώτες, ή να καλέσουν τους δημότες από το … περίσσευμά τους (από τα νέα κυβερνητικά μέτρα), να το στηρίξουν, δια του γνωστού φιλολαϊκού μέτρου της τοπικής φορολογίας ή των ανταποδοτικών τελών («εργαλείο» της Τ.Α. το λέμε αυτό).

Αφού λοιπόν λύνονται όλα τα παραπάνω θέματα από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», το μόνο που περισσεύει στις «τοπικές κοινωνίες» να διαπραγματευθούν, είναι να μην … αδικηθεί η πόλη τους. Το χωροταξικό είναι το μόνο θέμα προς διαβούλευση κατά τη γνώμη τους. Κόβε – ράβε δηλαδή, τραβώντας άλλος από εδώ και άλλος από εκεί τις έρμες πόλεις και τα χωριά, μήπως και ξεχειλώσουν. Η λογική τους αφοπλιστική: το μέγεθος μετράει !

Κόκκινο πανί, δεν είναι γι’αυτούς οι πολιτικοί φορείς, που τους στηρίζουν και τους υπηρετούν αμοιβαία, οι οποίοι εναλλασσόμενοι στην εξουσία, εξαθλίωσαν το λαό, ερήμωσαν την ύπαιθρο, κατέστρεψαν την παραγωγή, απαξίωσαν την αυτοδιοίκηση στα μάτια των εργαζομένων. Αλλά οι βουλευτές, που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει και οι τοπικοί κομματάρχες που επίσης οι ίδιοι έχουν στηρίξει, γιατί (λέει), παραπληροφορούν και παρασύρουν τον «οραματιστή» Πρωθυπουργό και τον «αυτοδιοικητικό» Υπ. Εσωτερικών στη διαμόρφωση του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΕΛΕΟΣ !!!

Αρνούνται δε πεισματικά να δουν πέρα από τη μύτη τους, ακόμα και τα οφθαλμοφανή: ότι δηλαδή, ακόμα και στη χωροθέτηση των νέων Δήμων, πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τα συμφέροντα των οποίων καλούνται οι Δήμοι να υπηρετήσουν. Από την πρώτη στιγμή το είχαμε επισημάνει και για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε.

Ας μην ανησυχούν όμως. Η Λιβαδειά δεν πρόκειται να βουλιάξει μόνη της ή πριν από τη Θήβα, τον Ορχομενό και απ’ όλους τους άλλους Δήμους. Όλοι μαζί θα βουλιάξουν, στη δίνη της σκληρής, αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο ΛΑΟΣ της ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και κάθε πόλης, πρέπει να δει τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ όπως ακριβώς είναι: όργανο το κρατικού μηχανισμού, που επιβάλλεται από την Κυβέρνηση, με τη συναίνεση τη Ν.Δ. και της ΚΕΔΚΕ, εφαρμόζοντας πιστά σχετική εντολή της Ε.Ε. Επιχειρεί μια ριζική, αντιδραστική μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Δεν είναι αποκέντρωση, αλλά ενίσχυση του κράτους και αναπροσαρμογή του, για την πιστή υλοποίηση της αντιλαϊκής του πολιτικής, μέσω των μηχανισμών της Τοπικής Διοίκησης.

Να τον αντιπαλέψει ενιαία, με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που ταυτόχρονα επιβάλλονται, πνίγοντας τον ίδιο και τα όνειρά του για τη ζωή και κάνοντάς τον να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του.

Να γυρίσει οριστικά την πλάτη σε όλους εκείνους που χρόνια τώρα τον εμπαίζουν και σήμερα απροκάλυπτα επιχειρούν να τον αποπροσανατολίσουν, για να μην αγγιχτεί η ουσία της σκληρής, αντιλαϊκής πολιτικής, η ανατροπή της οποίας είναι μονόδρομος για τα λαϊκά συμφέροντα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους όλης της περιοχής μας να αντιδράσουν αποφασιστικά στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

«ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»

ΝΩΝΤΑΣ ΚΟΤΣΙΚΩΝΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος
Από viwtika.blogspot.com

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

1η ΜΑΗ 2010: Εμπρός για Εργατική - Λαϊκή Εξέγερση ενάντια στο σφαγείο του ΔΝΤ, το Πρόγραμμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας Κυβέρνησης-ΕΕ.- Μαζικοί-Ενωτικοί αγώνες μέχρι την νίκη -Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα παντού.

Στη Λαμία συμμετέχουμε μαζικά και αγωνιστικά στη συγκέντρωση των συνδικάτων το Σάββατο στις 9.30πμ στην πλατεία Διάκου. Προσυγκέντρωση Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ ώρα 9.15πμ μπροστά από τη Συνεταιριστική τράπεζα.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, νέες, άνεργοι, μετανάστες
Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια μέρα που κατακτήθηκε με αγώνες, που πολλές φορές βάφτηκαν στο αίμα. Αγώνες που ξεκίνησαν από το Σικάγο το 1886 για τη διεκδίκηση του 8ωρου, αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ενάντια στην εκμετάλλευση, στις διακρίσεις και την κάθε είδους καταπίεση, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Η Πρωτομαγιά πρέπει φέτος να είναι μια μέρα - σταθμός των αγώνων του εργατικού κινήματος για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης ... που είναι στην ουσία η εφαρμογή των μέτρων του ΔΝΤ και του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ στην χώρα μας.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, πλήρως ευθυγραμμισμένη με το ΔΝΤ, την ΕΕ και με το ντόπιο κεφάλαιο, επιχειρεί στο όνομα της κρίσης να μεταφέρει όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Η προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» ΔΝΤ-ΕΕ σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκχωρεί βασικά κυριαρχικά δικαιώματα στο ΔΝΤ. Μιλάμε δηλαδή για οικονομική κατοχή και ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μισοαποικία. Οι λαοί των χωρών στις οποίες παρενέβη το ΔΝΤ υπέφεραν για δεκαετίες ή συνεχίζουν να υποφέρουν ακόμη. Η κυβέρνηση, όμως, δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα στο ΔΝΤ. Δεν εκλέχτηκε με βάση τέτοια προγραμματική δέσμευση και δεν της έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση ο Ελληνικός Λαός. Ορισμένα από τα μέτρα που θα ακολουθήσουν και συζητούνται με τα κλιμάκια του ΔΝΤ- ΕΕ, που ήδη είναι στη χώρα μας, είναι:
• Απολύσεις σε όλο το φάσμα του Δημόσιου, ευρύτερου Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
• Διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
• Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση και εν συνεχεία ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
• Κατεδάφιση του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος με τη μείωση των συντάξεων σε δραματικά ποσοστά και την αύξηση των ορίων ηλικίας.
• Μείωση των μισθών και στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε οπισθοδρόμηση την οικονομία, σε απελπισία την κοινωνία. Η ανεργία θα σπάσει το όριο του 1.000.000 ανέργων, η φτώχεια θα εξαπλωθεί και τα κοινωνικά δικαιώματα θα εξαερωθούν.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι και συνταξιούχοι,
Απέναντι στην διεθνή και εθνική συναίνεση των δυνάμεων του κεφαλαίου πρέπει να απαντήσουμε με την κοινή δράση όλης της Αριστεράς, την πιο πλατιά ενότητα αντίστασης και ανατροπής, με λαϊκή - εργατική εξέγερση για να τα πάρουν όλα πίσω, για να ανοίξουμε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις, για την διέξοδο από την κρίση και τη σοσιαλιστική προοπτική. Να απαντήσουμε πιάνοντας το νήμα των γενικών απεργιών, των κλαδικών αγώνων, των καταλήψεων. Να ξεπεράσουμε την συμβιβαστική στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και την πολιτική περιχαράκωσης του ΠΑΜΕ με την προσπάθεια οργάνωσης και κινητοποίησης της εργατικής βάσης μέσα από το συντονισμό των πρωτοβαθμίων σωματείων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα και με την συγκρότηση ανοικτών Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χώρο εργασίας, κατοικίας και σπουδών.
Οι εργαζόμενοι δεν είναι υπεύθυνοι για το δημόσιο χρέος και δεν χρωστούν τίποτε απολύτως σε όλους ατούς που λήστεψαν και λεηλάτησαν τη χώρα μας.

Φορολογήστε τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις
Μειώστε τώρα τους εξοπλισμούς
Εθνικοποίηση των τραπεζών
Απαγόρευση των απολύσεων
Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας
Μαζικές προσλήψεις σε υγεία, παιδεία, σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες
Καμιά περικοπή σε μισθούς και συντάξεις
Νομιμοποίηση των μεταναστών –Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά.

Όλοι και όλες στις Πρωτομαγιάτικες Συγκεντρώσεις των Συνδικάτων
Από altpressfthiotida.blogspot.com

Επείγουσα ανοιχτή συζήτηση στο Δήμο Δελφών. Θέμα: Σχέδιο "Καλλικράτης"


Ο Δήμος Δελφών απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς το σύνολο των δημοτών του για επείγουσα συζήτηση επί των προτάσεων της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του σχεδίου 'Καλλικράτης" που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σήμερα, 29 Απριλίου 2010, στις 19:00, στο Δημαρχείο Δελφών (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

Είναι έφηβος... Δεν θέλω να του βάλω καμία ταμπέλα... Σέβομαι τη μνήμη του και τους γονείς του

Xρονικό κενό δύο ωρών μετά τον πυροβολισμό

Της απεσταλμένης μας στην Αμφισσα Eυας Kαραμανωλη

Το κλίμα που επικρατούσε στο Aστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και τα υπηρεσιακά λάθη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα που κατά την κατηγορία στοίχισαν τη ζωή στον 15χρονο, απετέλεσαν τον κύριο άξονα της κατάθεσης του αστυνομικού Γιώργου Παπαποστόλου, ο οποίος υπηρετεί στο Α.Τ. Εξαρχείων. Παράλληλα, από τη μέχρι στιγμής διαδικασία ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας, προκύπτει χρονικό κενό περίπου δύο ωρών -από την ώρα του πυροβολισμού μέχρι την παράδοση των δύο κατηγορουμένων στην Ασφάλεια- κατά το οποίο δεν είναι σαφές πού βρίσκονταν οι Επαμεινώνδας ...Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης.

Το εν λόγω χρονικό κενό επιχείρησαν να διερευνήσουν μέσω ερωτήσεων που έθεσαν στον μάρτυρα οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής κ.κ. Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, ο κ. Παπαποστόλου δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. Oπως επεσήμανε η πολιτική αγωγή από τις συνομιλίες των δύο κατηγορουμένων με το κέντρο προκύπτει ότι «στις 21.06 αναφέρουν ότι πάνε στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα. Από εκείνη την ώρα μέχρι τις 22.00 αγνοούνται. Εσείς λέτε ότι δεν τους είδατε και στις 23.00 πάνε στη ΓΑΔΑ. Πού είναι; Πληροφορηθήκατε;» Η απάντηση του μάρτυρα, ο οποίος ανέλαβε υπηρεσία στις 22.00 το επίμαχο βράδυ, ήταν αρνητική.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο Α.Τ. Εξαρχείων αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της εμπλοκής του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη στο περιστατικό που στοίχισε τη ζωή στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ο κ. Παπαποστόλου είπε: «Υπήρχε αναστάτωση στο Τμήμα γιατί είχε χτυπηθεί ένα παιδί και ξέραμε ότι στο περιστατικό ενδεχομένως είχαν εμπλακεί ο Νώντας και ο Βασίλης. Ηταν όλοι αναστατωμένοι και λυπημένοι. Δεν μιλούσε κανένας». Σύμφωνα με τον μάρτυρα τις λεπτομέρειες για το τραγικό περιστατικό τις πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ. «Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε πώς έγινε το περιστατικό και ότι είχαν εμπλακεί οι συγκεκριμένοι δύο συνάδελφοι».

Ο ίδιος ωστόσο επανειλημμένως απέφυγε τις προσωπικές κρίσεις γύρω από το περιστατικό που κατέληξε στον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε στο ακροατήριο το γεγονός ότι δεν επιθυμούσε να δείξει με τα χέρια του τη στάση ρίψης εκφοβιστικής βολής. «Δεν το κάνω ούτε για πλάκα. Ούτε με όπλο ούτε χωρίς όπλο», είπε ο μάρτυρας ο οποίος αναγκάστηκε τελικώς να υπακούσει στο αίτημα του δικαστηρίου. Ο κ. Παπαποστόλου απέφυγε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα ότι το θύμα και ο φίλος του Ν.Ρ. ήταν αναρχικοί και αντιεξουσιαστές. «Ενα 15χρονο παιδί δεν μπορώ να το κατατάξω σε κάποια κοινωνική ομάδα. Είναι έφηβος... Δεν θέλω να του βάλω καμία ταμπέλα... Σέβομαι τη μνήμη του και τους γονείς του», είπε.

Υπηρεσιακά λάθη

Οπως και οι λοιποί συνάδελφοι των κατηγορουμένων που κατέθεσαν, ο κ. Παπαποστόλου επεσήμανε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος Επαμεινώνδας Κορκονέας αντιμετώπισε υπηρεσιακά λανθασμένα το περιστατικό που κατέληξε στην αφαίρεση της ζωής του Αλέξανδρου. «Δεν βγαίνουμε στον δρόμο για να εμπλακούμε μέχρι τέλους με τον δράστη. Δεν περνάει από τη σκέψη μας να βγάλουμε όπλο μπροστά στη μολότοφ. Δεν μας έχουν δώσει το όπλο για να σκοτώνουμε», είπε.
Από kathimerini.gr

Μουσική ποιητική βραδιά στην Ιτέα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΙΤΕΑΣ

ΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Φίλων Της Τέχνης" Ιτέας, η Λέσχη Ψυχαγωγίας "Αύρα" της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. και το Κ.Ε.Π.Χ.Ε.Ο., στο πλαίσιο των Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Δρώμενων "Ο Διάπλους, το Παλιό Καράβι και το Άλας της Ζωής» σας προσκαλούν στην ποιητική – μουσική βραδιά αφιερωμένη
στη Κική Δημουλά και στους ποιητές του τόπου μας.
Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα στο πιάνο και μέλη του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ιτέας θα αποδώσουν το χορευτικό μέρος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κυριακοπούλειο ...Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιτέας την Τετάρτη 5 Μαίου 2010 και ώρα 7.00 μ.μ.
Τα ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη της θεατρικής ομάδας του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ιτέας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Παρακαλούμε τους ποιητές του τόπου μας, που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ποιητική βραδιά, να επικοινωνήσουν μέχρι 3 Μαΐου 2010 στο τηλ. 6972 715 454 ή να αφήσουν το ποίημά τους στο καλλιτεχνικό εργαστήρι Ιτέας (Κίρρας & Φωκίδη 2, Ιτέα).

Και εγένετο ... Καλλικράτης στην Στερεά Ελλάδα

Και εγένετο ... Καλλικράτης

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

Ο νέος χάρτης της Βοιωτίας περιλαμβάνει τελικά 6 μικρούς και μεγάλους Δήμους ως εξής:
Δήμος Τανάγρας με έδρα το Σχηματάρι αποτελούμενος από τους πρώην Δήμους Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Τανάγρας, Δερβενοχωρίων
Δήμος Θήβας με έδρα τη Θήβα αποτελούμενος από Δ.Θήβας, Θίσβης, Πλαταιών, Βαγίων
Δήμος Αλιάρτου με έδρα Αλίαρτο αποτελούμενος από Δ. Αλιάρτου, Θεσπιών
Δήμος Ορχομενού με έδρα Ορχομενό αποτελούμενος από Δ.Ορχομενού και Ακραιφνίας...
Δήμος Λιβαδειάς με έδρα Λιβαδειά αποτελούμενος από Δ.Λιβαδειάς, Κορώνειας, Χαιρώνειας, Δαύλειας και Κυριάκι
Δήμος Διστόμου (μετά από διόρθωση) με έδρα το Διστομο αποτελούμενος απο Δ.Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρα.


Με βάση τα παραπάνω, εκτός από το προφανές : ότι δηλαδή ο χωρισμός αυτός δεν αφορά κριτήρια ισοδύναμων "βιώσιμων" Δήμων κλπ (όπως επικαλούνται οι εμπνευστές του Καλλικράτη), αναμένονται και δυσαρέσκειες των τοπικών παραγόντων. Για τους ίδιους τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, δεν τίθεται ζήτημα: κανείς δεν τους ρώτησε και δεν υπάρχει καμμία διαδικασία που να μπορούσε να ακουστεί καν η γνώμη τους - πόσο μάλλον να ληφθεί και υπόψη.

Αν ξαναγυρίσουμε στις γνώμες που έχουν δημοσίως διατυπωθεί από τοπικούς παράγοντες, συμβούλια κλπ. :

Απο το σημερινό Δήμο Ακραιφνίας μόνο το Δ.Δ. του Κάστρου επιθυμούσε τη συνένωση με τον Ορχομενό, ο οποίος κρατά μεν την έδρα αλλά δεν διευρύνεται κατ'ουσίαν, όπως επεδίωκε.

Η Αράχωβα παρά την εκφρασμένη αντίθεσή της, συνενώνεται τελικά με το Δίστομο και (τελικά) δεν κρατά την έδρα. Έδρα και όνομα στο Δίστομο αλλά συνολικά ο νέος Δήμος είναι μικρός, αφού χάνει και τη Δαύλεια και το Κυριάκι.

Η Λιβαδειά, παράγοντες της οποίας ξιφούλκησαν υπέρ της "μεγάλης ιδέας" και ετάχθησαν υπερ σεναρίων που προέβλεπαν 2 ή το πολύ 4 Δήμους, παρότι ενισχύεται με Δαύλεια, Χαιρώνεια, Κυριάκι, Κορώνεια, δεν προσαρτά τελικά τον Ορχομενό ή το Δίστομο

Η Αλίαρτος γίνεται επίσης μικρός Δήμος αφού η Θίσβη και τα Βάγια προσαρτώνται στη Θήβα, παρά το γεγονός ότι είχαν εκφραστεί αντίθετα.

Ο νέος Δήμος Θήβας και ο νέος Δήμος Τανάγρας είναι μάλλον οι αναμενόμενοι, αν και στο Δήμο Θήβας είχε εκφραστεί η άποψη για δύο Δήμους στον νομό.


Αλλα σημεία:

Η θητεία των αιρετών γίνεται πενταετής και ότι οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές μετά το 2014. Την ιδια στιγμη όμως, όπως επεσημανε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, το πολιτικο προσωπικο της αυτοδιοικησης μειωνεται από 50 χιλιάδες σε 25 χιλιάδες πρόσωπα (μάλλον υπερέβαλλε κατά πολύ ο κ.Ραγκούσης).

Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες έντονη είναι η ανησυχία των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ με χθεσινή του επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών αναφέρει ότι «το σχέδιο “Καλλικράτης” θα αποτελέσει αιτία συγκρούσεων για όλους τους εργαζομένους». Εξάλλου, έντονη κριτική άσκησαν χθες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί στη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας χωρίς τη συναίνεση ούτε των τοπικών κοινωνιών αλλά ούτε και των χιλιάδων εργαζομένων στους δήμους και τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά το σχέδιο όπως ανακοινώθηκε απο τον κ.Ραγκούση αποτελεί μερος του προγράμματος σταθερότητας άρα στο πλαίσιο της δραστικής περικοπής των δημοσίων δαπανών και του κοινωνικού κράτους.

ΕΙΔΟΜΕΝ.


Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Παρνασσού με έδρα τη Κάτω Τιθορέα αποτελούμενος από τους δήμους α.
Αμφίκλειας β. Ελάτειας και γ. Τιθορέας, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Αταλάντης με έδρα την Αταλάντη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αταλάντης β.
Δαφνουσίων γ. Οπουντίων και δ. Μαλεσίνης, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Δομοκού με έδρα το Δομοκό αποτελούμενος από τους δήμους α. Δομοκού β.
Θεσσαλιώτιδος και γ. Ξυνιάδος, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Μαλιακού με έδρα τα Καμένα Βούρλα αποτελούμενος από τους δήμους α. Αγίου
Κωνσταντίνου β. Καμένων Βούρλων και γ. Μώλου, οι οποίοι καταργούνται.
5. Δήμος Στυλίδας με έδρα τη Στυλίδα αποτελούμενος από τους δήμους α. Εχιναίων β.
Πελασγίας και γ. Στυλίδος, οι οποίοι καταργούνται.
28
Πρόταση 1
6. Δήμος Λαμιέων με έδρα τη Λαμία αποτελούμενος από τους δήμους α. Γοργοποτάμου β.
Λαμιέων γ. Λειανοκλαδίου δ. Υπάτης και την κοινότητα Παύλιανης, οι οποίοι καταργούνται.
7. Δήμος Μακρακώμης – Σπερχειού με έδρα τη Σπερχειάδα αποτελούμενος από τους δήμους
α. Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού β. Μακρακώμης γ. Σπερχειάδος και την κοινότητα
Τυμφρηστού, οι οποίοι καταργούνται.
Πρόταση 2
6. Δήμος Λαμιέων με έδρα τη Λαμία αποτελούμενος από τους δήμους α. Γοργοποτάμου β.
Λαμιέων γ. Λειανοκλαδίου και την κοινότητα Παύλιανης, οι οποίοι καταργούνται.
7. Δήμος Σπερχειάδος με έδρα τη Σπερχειάδα αποτελούμενος από τους δήμους α.
Σπερχειάδος β. Υπάτης, οι οποίοι καταργούνται.
8. Δήμος Τυμφρηστού με έδρα τη Μακρακώμη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αγίου
Γεωργίου Τυμφρηστού β. Μακρακώμης και την κοινότητα Τυμφρηστού, οι οποίοι
καταργούνται.
Β. Ο δήμος Τυμφρηστού χαρακτηρίζεται ως ορεινός.

ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
29
1. Δήμος Δελφών με έδρα την Άμφισσα και ιστορική έδρα τους Δελφούς αποτελούμενος από
τους δήμους α. Αμφίσσης β. Γαλαξιδίου γ. Γραβιάς δ. Δελφών ε. Δεσφίνας στ. Ιτέας ζ.
Καλιέων και η. Παρνασσού, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Δωρίδος με έδρα το Ευπάλιο και ιστορική έδρα το Λιδωρίκι αποτελούμενος από
τους δήμους α. Βαρδουσίων β. Ευπαλίου γ. Λιδωρικίου και δ. Τολοφώνος, οι οποίοι
καταργούνται.

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Χαλκιδέων με έδρα τη Χαλκίδα αποτελούμενος από τους δήμους α. Χαλκιδέων β.
Ληλαντίων γ. Ανθηδώνος δ. Νέας Αρτάκης και ε. Αυλίδος, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Διρφύων με έδρα τα Ψαχνά αποτελούμενος από τους δήμους α. Διρφύων και β.
Μεσσαπίων, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Ερέτριας με έδρα την Ερέτρια αποτελούμενος από τους δήμους α. Ερέτριας και β.
Αμαρυνθίων, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Καρυστίας με έδρα την Κάρυστο αποτελούμενος από τους δήμους α. Καρύστου β.
Στυρέων γ. Μαρμαρίου και τη κοινότητα Καφηρέως , οι οποίοι καταργούνται.
5. Δήμος Ιστιαίας με έδρα την Ιστιαία αποτελούμενος από τους δήμους α. Ιστιαίας β. Αιδηψού
γ. Αρτεμισίου δ. Ωρεών και τη κοινότητα Λιχάδος , οι οποίοι καταργούνται.
6. Δήμος Λίμνης με έδρα τη Λίμνη Ευβοίας αποτελούμενος από τους δήμους α. Νηλέως β.
Ελυμνίων και γ. Κηρέως, οι οποίοι καταργούνται
Πρόταση 1
7. Δήμος Κύμης με έδρα τη Κύμη αποτελούμενος από τους δήμους α. Κύμης και β.
Κονιστρών, οι οποίοι καταργούνται
8. Δήμος Ταμυνέων με έδρα το Αλιβέρι αποτελούμενος από τους δήμους α. Ταμυνέων και β.
Αυλώνος γ. Δυστίων, οι οποίοι καταργούνται
Πρόταση 2
7. Δήμος Γεωργίου Παπανικολάου με έδρα το Αλιβέρι αποτελούμενος από τους δήμους α.
Κύμης β. Κονιστρών γ. Ταμυνέων δ. Αυλώνος και ε. Δυστίων, οι οποίοι καταργούνται
Β. Στον δήμο Σκύρου δεν επέρχεται καμία μεταβολή.


ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Καρπενησίου με έδρα το Καρπενήσι αποτελούμενος από τους δήμους α.
Καρπενησίου β. Φουρνά γ. Προυσσού δ. Ποταμιάς ε. Δομνίστας και στ. Κτημενίων οι οποίοι
καταργούνται.
11
2. Δήμος Αγράφων με έδρα τη Δυτική Φραγκίστα αποτελούμενος από τους δήμους α.
Φραγκίστας β. Βίνιανης γ. Ασπροποτάμου δ. Απεραντίων και ε. Αγράφων, οι οποίοι
καταργούνται.
Β. Ο Δήμος Αγράφων χαρακτηρίζεται ως ορεινός.
Από viwtika.blogspot.com

Ανοικτή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιτέα

Ιτέα 29 Απριλίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Μετά την δημοσιοποίηση προς διαβούλευση της πρότασης για την νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση, με την οποία καταργείται ο Δήμος μας και γίνεται «Κοινοτικό Διαμέρισμα» και την ομόφωνη χθεσινή υπ. αριθ. 743 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιτέας, καλούνται οι εκπρόσωποι όλων των φορέων σήμερα 29/4/2010 και ώρα 20:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου, για να αποφασίσουμε και να δρομολογήσουμε σειρά ενεργειών και δράσεων για την ανατροπή αυτής της απαράδεκτης ...πρότασης που καμία σχέση δεν έχει με τα κριτήρια και τις αρχές της μεταρρύθμισης, αλλά και με κάθε αρχή ίσης και δίκαιης μεταχείρισης της τοπικής μας κοινωνίας. Το πρώτο πλήγμα το δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα με την μεταρρύθμιση «Καποδίστριας» του 1997 και το τελειωτικό το δεχόμαστε σήμερα με τον «Καλλικράτη» του 2010.

Όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε και να διατηρήσουμε ότι μέχρι σήμερα έχουμε κατακτήσει, παρά τα γνωστά εμπόδια.

Σήμερα στις 8:30 στον Δήμο Ιτέας.

Ο Δήμαρχος Ιτέας

Οι πληρωμές του Παραδοσιακού Ελαιώνα της Αμφισσας

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΘΕΜΑ; « Πληρωμές στα πλαίσια του προγράμματος 3.14 Π (Παραδοσιακός Ελαιώνας Άμφισσας)»
Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα 3.14 «Παραδοσιακός Ελαιώνας Άμφισσας» βρίσκεται στο 4° έτος λειτουργίας του για την πενταετία 2007-2011.
Ατό τους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί αιτήσεις πληρωμής για τα έτη 2007. 2008 και 2009.
Από τις εν λόγω αιτήσεις πληρωμής έχουν πληρωθεί αυτές που αφορούν το έτος 2007 για το σύνολο των παραγωγών.
Για το έτος 2008 και ενώ προέκυψαν προβλήματα εντοπισμού ελαιοτεμαχίων και αφού έγινε τηλεπισκόπιση σήμερα 2 έτη αργότερα έχει πληρωθεί μόνο το 60% των παραγωγών και με ...κάποιες σχετικές περικοπές.
Για το έτος 2009 (τρίτο έτος λειτουργίας του προγράμματος) και ενώ έχουν υποβληθεί σημαντικός αριθμός και τροποποιητικών δηλώσεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας για την πληρωμή.
Πιο συγκεκριμένα όμως για το έτος 2008, όταν η τηλεπισκόπιση και η εξ αυτής προκύπτουσες εξατομικεύσεις, έγινε συζήτηση με συμμετοχή όλων των αρμοδίων στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης στις 21-04-2010.
Οι αρμόδιοι από την ΔΑΑ της ΝΑΦ μας εξήγησαν, με την δική τους λογική για τις δυσκολίες πληρωμής, και μας τόνισαν ότι γίνονται προσπάθειες για να πληρωθούν παραγωγοί που στις εξατομικεύσεις τους για το έτος 2008 υπάρχει ο κωδικός 30520.
Είναι γνωστό αλλά επαναλαμβάνουμε οτι υπάρχουν κωδικοί στις εξατομικεύσεις που μπλοκάρουν τις πληρωμές των παραγωγών όπως 20111, 20105, 30522, 30533 και άλλοι.
Επίσης τονίζουμε έτι υπάρχουν
Α. Παραγωγοί 40% περίπου του συνόλου που δεν έχουν καθόλου πληρωθεί και που οι εξατομικεύσεις του 2008 τους παρουσιάζουν προβλήματα όχι μόνο με τον κωδικό 30520 αλλά και με άλλους κωδικούς.
Β. Για το 60% των παραγωγών που έχουν πληρωθεί, υπάρχουν κυρώσεις ( πρόστιμα γιατί στις εξατομικεύσεις του 2008 υπάρχουν για μέρος των ελαιοκτημάτων που δηλώνουν άλλοι κωδικοί που δημιουργούν προβλήματα)

Οι παραγωγοί για όλες τις παραπάνω καταστάσεις έχουν υποβάλλει τις ενστάσεις τους εγκαίρως και αρμοδίως. Οι ενστάσεις συνοδεύονται από όλα το σχετικά τεκμήρια που μπορεί να χρειάζονται (κτηματολόγιο, Γ ανάρτηση, τοπογραφικά, συμβόλαιο και ότι άλλο) δεν έχουν δε εξεταστεί από τους αρμοδίους παρότι το θέμα εξέτασης των ενστάσεων θα μπορούσε να κλείσει και διοικητικά.
Η κατάσταση έχει αγγίξει τα όρια της αγανάκτησης και εκτιμούμε ότι λίγο αργότερα μπορεί να είναι και εκτός ελέγχου. Το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα εκρηκτικό δεδομένης τόσο της οικονομικής κρίσης που έχει πλέον πλήξει την χώρα μας και ιδιαίτερα τους φτωχούς μικροαγρότες της περιοχής μας, όσο και εξαιτίας του γεγονότος που πολύ καλά γνωρίζετε και είναι η μονοκελλιέργεια της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Κρισσαίου Πεδίου που έχει επιβληθεί μέ την Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Δελφών (ΖΟΕ).
Το εισόδημα των αγροτών καθημερινά συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών διάθεσης των προϊόντων τους ( λάδι και Ελιά ) εξαιτίας της εφαρμογής της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική ) και λόγω της ραγδαίας αύξησης του καλλιεργητικού κόστους εξαιτίας των συνεχόμενων αυξήσεων στα καύσιμο, στο ΦΠΑ, στα γεωργικά εφόδια κλπ.
Οι παραγωγοί μπορεί να ανήκουν σε περιπτώσεις,
Ι. που να έχουν δηλώσει και λάθος στοιχείο στην εκμετάλλευσή τους ποσοστό όχι μεγαλύτερα από 10% κατά τις εκτιμήσεις μας και
ΙΙ. σε περιπτώσεις που έχουν το απόλυτο δίκιο και έχουν υποβάλλει ενστάσεις με όλο τα τεκμήρια. Πάντως στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη οι ίδιοι για τις καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί στις πληρωμές.
Τα μέσα που έχουν οι καθ όλα αδικημένοι ή και παρεξηγημένοι παραγωγοί για την διαμαρτυρία τους, στην κατάσταση που βρίσκονται είναι πολλά.
Θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες εξεύρεσης λύσης του προβλήματος που έχει ανακύψει, δεν θα πρέπει όμως αυτή η λύση να προσπαθεί να αντιμετωπιστεί με την μετακύλιση ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
Με εκτίμηση
Για τον Αγροτικό Συν/σμο Χρισσού
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Γιάννης Κόζαρης

Ο Κούγιας προκαλεί και η πρόεδρος ...παραπονιέται στην δίκη για την δολοφονία Γρηγορόπουλου

Επιπλήξεις προέδρου σε διαδίκους

Της απεσταλμένης μας στην Αμφισσα Eυας Kαραμανωλη

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, που πυροδοτήθηκαν από την ευθεία δήλωση του συνηγόρου του κατηγορούμενου Επαμεινώνδα Κορκονέα ότι «ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ήταν αναρχικός και ο φίλος του Ν.Ρ. από τους πιο επικίνδυνους αντιεξουσιαστές», χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας. Η καθυστέρηση στην επί της ουσίας πρόοδο της δίκης επισημάνθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου,... η οποία επέπληξε τους διαδίκους για έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό της, ενώ αναφέρθηκε για πρώτη φορά και στη συμπλήρωση (σ.σ. σε περίπου ενάμιση μήνα) του ανώτατου χρονικού ορίου προσωρινής κράτησης των κατηγορούμενων ειδικών φρουρών.

«Δεν με σέβεται κανένας»

«Η ουσιαστική ανεύρεση της αλήθειας δεν εξαρτάται από την ποσοτική διαδικασία. Το δικαστήριο θα κάνει το έργο του. Δεν θα λειτουργήσω υπό τον φόβο συμπλήρωσης του 18μήνου. Ζητούμενο είναι η απόδοση δικαιοσύνης», είπε η κ. Παπαβασιλείου. Η ίδια, απευθυνόμενη προς τους συνηγόρους των δύο πλευρών έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό της. «Δεν με σέβεται κανένας από τους δυο σας» και «με έχετε καταργήσει ως εκπρόσωπο του θεσμού» ήταν δύο μόνο από τις επισημάνσεις που αναγκάστηκε να κάνει η πρόεδρος προκειμένου να δώσει τέλος στους διαξιφισμούς τους. «Το δικαστήριο με άοκνες προσπάθειες και υπέρβαση των σωματικών δυνάμεων προσπαθεί να σκύψει πάνω από την υπόθεση και να αναζητήσει την αλήθεια. Η προσπάθεια αυτή, όμως, δεν ανταμείβεται από την πλευρά σας με τη δέουσα αρωγή για την εξέλιξη της διαδικασίας. Η ανοχή του δικαστηρίου εκλαμβάνεται από εσάς ως υποχωρητικότητα και αδυναμία διεύθυνσης της δίκης. Η στάση που τηρώ μέχρι σήμερα είναι προς αποφυγήν των τριβών και αποσκοπεί στην πρόοδο της διαδικασίας. Σκεφτείτε το και οι δύο πλευρές. Με κατηγορείται για συμψηφισμούς. Ποτέ δεν συμψήφισα την κατάσταση της μιας πλευράς με την άλλη. Δίκαιη τιμωρία είναι η δίκαιη δίκη».

Η ένταση ήταν αισθητή στη δικαστική αίθουσα από νωρίς το πρωί, όταν διεφάνη μεταστροφή στα λεγόμενα του μάρτυρα Κωνσταντίνου Καϊτσιώτη, συναδέλφου των κατηγορούμενων Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη. Ενώ αρχικώς ο μάρτυρας είχε καταθέσει ότι ο Επ. Κορκονέας δεν έπραξε τα προβλεπόμενα από τη δεοντολογία, τελικώς απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αλ. Κούγια υποστήριξε ότι οι δύο κατηγορούμενοι «έκαναν ό,τι μπορούσαν δεδομένων των συνθηκών». Ο ίδιος αναφερόμενος στον Επαμεινώνδα Κορκονέα σχολίασε μάλιστα ότι «το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του».

Η μεταστροφή αυτή οδήγησε σε σωρεία αντεγκλήσεων μεταξύ πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη δήλωση του κ. Κούγια ότι «ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ήταν αναρχικός». «Αυτός και ο φίλος του Ν.Ρ. συμμετείχαν στην ομάδα που επιτέθηκε στον Κορκονέα», είπε ο κ. Κούγιας προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής κ. Νίκου και κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στον αναζητούμενο από το δικαστήριο ανήλικο φίλο του Αλέξανδρου, Ν.Ρ. «Είναι ένας επικίνδυνος αντιεξουσιαστής. Από τους πιο επικίνδυνους. Ο ίδιος έχει βγάλει ανακοίνωση ότι δεν υπακούει στους θεσμούς. Ποιο είναι το σύστημα αξιών του σε αυτήν την ηλικία; Ποιοι εξέθρεψαν αυτήν τη συμπεριφορά; Δεν είναι επικίνδυνος όταν απειλεί τους κατηγορούμενους; Είναι από τους πιο επικίνδυνους αντιεξουσιαστές».

Δικονομικά δικαιώματα

Στο σημείο αυτό η πολιτική αγωγή ενημέρωσε το δικαστήριο ότι θα ασκήσει όλα τα δικονομικά της δικαιώματα με την ολοκλήρωση της δίκης, ενώ, παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, «θα ενιστάμεθα κάθε φορά που θα επιχειρείται σπίλωση της μνήμης του παιδιού και της οικογένειάς του».
Από kathimerini.gr