Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Πολλά σοβαρά ατυχήματα στην Αλουμίνιον Α.Ε.

Ποιος ασχολείται με τα ατυχήματα στο Αλουμίνιο;

Νέο ατύχημα στην Αλουμίνιο ΑΕ σήμερα το πρωί όταν εργαζόμενος σε εργολαβία, υπέστη ηλεκτροπληξία στον υποσταθμό της Αλουμίνιο και μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Πρόκειται για το τρίτο σοβαρό περιστατικό μέσα σε ένα χρόνο σε μια επιχείρηση που στο παρελθόν υπερηφανευόταν για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

Τα δύο προηγούμενα περιστατικά, ήταν θανατηφόρα. Συγκεκριμένα την Τρίτη 17 Μαρτίου 2009 , συνέβη θανατηφόρο ατύχημα πάλι σε εργολαβία όταν ο άτυχος εργαζόμενος Αγκάρι Γ. έπεσε από σκαλωσιά, με αποτέλεσμα το θάνατο του. Επίσης, τραγικό θάνατο βρήκε ο Τσολάκ Κιουτσούκ το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008 στο λιμάνι της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Ο εργαζόμενος από πολλά έτη στο εργοστάσιο του Αγίου... Νικολάου, επεχείρησε έλεγχο σε σιλό την στιγμή που πλοίο ξεφόρτωνε τροπικό βωξίτη στο λιμάνι.

Είναι φανερό ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Για αντίστοιχα εργατικά δυστυχήματα στη ΛΑΡΚΟ, που είναι μια επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο και προς εκποίηση, υπήρξε μεγάλη αντίδραση και δημοσιότητα (π.χ.Έψιλον : Το χρονικό τριών προ πωληθέντων θανάτων). Για την Αλουμίνιο ΑΕ που ανήκει σε ένα ισχυρό οικονομικό παράγοντα , τον όμιλο Μυτιληναίου, θα δοθεί άραγε η ίδια σημασία;

Θα υπάρξουν τοποθετήσεις των βουλευτών της Βοιωτίας; των κομμάτων; των αιρετών; Θα πάρει πρωτοβουλίες το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς;
Από Βοιωτικά

Μετά τη «μπουνάτσα», νέα «φουρτούνα» στο λιμάνι. Μια κερδοφόρος δημόσια εταιρεία πουλιέται σε off shore με άγνωστους ιδιοκτήτες

Νέο «όχι» σε κυβέρνηση και Cosco, λένε οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ. Οι συναντήσεις της Υπουργού Οικονομίας, ναυτιλίας και ανταγωνισμού, Λούκας Κατσέλη με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, δεν αποσόβησαν τη «φουρτούνα». Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία από σήμερα τα μεσάνυχτα μέχρι την Τετάρτη. Την ίδια ώρα νέα τρικυμία ετοιμάζεται να ξεσπάσει στα Ναυπηγία του Σκαραμαγκά.

Συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας είχαν σήμερα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας προκειμένου να ενημερωθούν για τις διατάξεις της σύμβασης παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ, που προτίθεται να διαπραγματευτεί. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις από τη χώρα μας με αφορμή την κρατική ενίσχυση που δόθηκε στον ΟΛΠ για την κατασκευή του ... προβλήτα 1 και την απόκτηση εξοπλισμού.

Ανυποχώρητοι οι συνδικαλιστές

«Πολιορκία» ξανά στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς η συνάντηση που είχαν με την υπουργό Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνισμού, Λούκα Κατσέλη δεν ικανοποίησε την ΟΜΥΛΕ και την Ένωση Λιμενεργατών. Οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι με τις κινητοποιήσεις τους να παγώσουν ξανά την είσοδο των Κινέζων στο ΣΕΜΠΟ. Η Cosco ήταν προγραμματισμένο να πιάσει δουλειά σήμερα στην Προβλήτα ΙΙ αρχίζοντας να εκχωρεί και τα δικά της τιμολόγια.

H κα Κατσέλη είχε αναφέρει ότι εξετάζονται οι θέσεις των εργαζομένων και ότι ήδη έχουν γίνει διαβουλεύσεις με την ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco που έχει αναλάβει τη διαχείριση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων) για την έναρξη διαλόγου με τον ΟΛΠ. Μετά τη συνάντηση πάντως δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την κινέζική πλευρά για «βελτιώσεις» επί της σύμβασης παραχώρησης, θα γίνει με τη σύμβαση εν ισχύι, πράγμα αντίθετο με το βασικό αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων που πάγια ζητούν το πάγωμα της σύμβασης έως ότου ολοκληρωθούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα οι διαπραγματεύσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση τους, ΟΜΥΛΕ και Ένωση Λιμενεργατών, αναφέρουν πως η απόφαση για την απεργία λήφθηκε καθώς κατά τη συνάντηση δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση από την ηγεσία του υπουργείου για τα θέματα του Δημόσιου Ελέγχου και της κατοχύρωσης των εργασιακών σχέσεων, αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης της Προβλήτας ΙΙ του ΣΕΜΠΟ.

Γιώργος Νουχουτίδης: Το υπουργείο μας έδωσε μόνο υποσχέσεις και καλές προθέσεις

Μιλώντας στο Tvxs, ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ, Γιώργος Νουχουτίδης, δήλωσε: «Ένα λιμάνι που είναι κερδοφόρο, ένα λιμάνι που δεν έχει χρέη, δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις, δεν μπορείς πραγματικά να το ξεπουλάς σε μία off shore εταιρία. Ποια είναι η Cosco Pacific; Είναι μία off shore εταιρεία που έχει το οικονομικό της χαρτοφυλάκιο στις Βερμούδες και κατέχει το 42%. Κάποια άλλη εταιρεία κατέχει το 57% χωρίς η ίδια να είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει το ΔΣ της, ούτε να υπακούει στους μετόχους».

Ο κος Νουχουτίδης κάνει λόγο για τεράστιο σκάνδαλο και υποστηρίζει ότι όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις εφόσον αυτές δεν διασφαλιστούν, στο μέλλον θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα. «Τον Ιούνιο ο ΟΛΠ θα έχει 1500 εργαζόμενους άνεργους. Η προβλήτα ΙΙ που παραδίδουμε έχει 14 γερανογέφυρες. Η προβλήτα Ι όταν θα κατασκευαστεί θα έχει ακριβώς το 50% των μηχανημάτων, δηλαδή 5 με 7 γερανογέφυρες, άρα το μισό και παραπάνω προσωπικό, πάνω από 700 άνθρωποι θα περισσεύουν. Θα βρεθούμε μπροστά σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα ανεργίας. Ταυτόχρονα, αυτοί οι αθεόφοβοι που «έφυγαν νύχτα» έχουν βάλει τον ΟΛΠ και πήρε δάνειο 90εκ. ευρώ προκειμένου να χτίσουν την προβλήτα Ι. Δεν είχαν κανένα λόγο να το κάνουν. Το 2007 είχαμε 35 εκ. κέρδη και 50 εκ. Αποθεματικά. Δεν υπήρχε ανάγκη για δάνειο. Πάρθηκε για να μπορούν να δικαιολογήσουν το ξεπούλημα του λιμανιού στην Cosco.

Μετά από τρεις συναντήσεις με την κ. Κατσέλη, ο κος Νουχουτίδης υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν άκουσαν τίποτα άλλο παρά δεσμεύσεις. «Την Παρασκευή στη συνάντηση που είχαμε με την υπουργό η κα Κατσέλη τόνισε, ότι είναι με την πλευρά των εργαζομένων και ότι δεσμεύεται. Δεν είπε όμως τι εννοεί με τη λέξη δέσμευση, δεν καθόρισε χρονοδιαγράμματα και δεν ανέφερε αν η Cosco συμφωνεί με το υπουργείο, πράγμα που αποτελεί προαπαιτούμενο σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μας έδωσε μόνο υποσχέσεις, καλές προθέσεις και τίποτε άλλο. Είμαστε εδώ, περιφρουρούμε τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν τετελεσμένα. Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο και το δημόσιο συμφέρον να προστατέψουμε και τα εργασιακά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Γ.Νουχουτίδης.

Σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ να προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δήλωσε: «Αδυνατώ να κατανοήσω τη νομιμοποιητική βάση της σημερινής απόφασης του Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Όπως ανακοίνωσα στους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντηση μας, ο διάλογος μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης ξεκινάει αμέσως. Στο διάλογο αυτό θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τόσο στο ρυθμιστικό και φορολογικό καθεστώς όσο και στα εργασιακά ζητήματα. Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου δεν μπορούν ούτε να προαναγγελθούν ούτε να προεξοφληθούν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει διεθνής σύμβαση κυρωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, με ισχύ νόμου. Είναι ώρα ευθύνης για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει στη σχετική συζήτηση στη Βουλή το Μάρτιο του 2009, θα εξαντλήσει, μέσα από τον διάλογο, όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από τους όρους της Σύμβασης, το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό δίκαιο, για να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι και οι διασφαλίσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν για τον ΟΛΠ ΑΕ, για τους μετόχους του αλλά και εν γένει για την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

«Κάνουν και δεν κάνουν τους Κινέζους»...

Από την πλευρά της η Cosco και ειδικά η ΣΕΠ- δέχθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ΟΛΠ, αλλά μόνο για να εξεταστούν κάποια επιμέρους ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το εργασιακό. Ο κινεζικός όμιλος πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαπραγματευθεί τις βασικές διατάξεις τις σύμβασης, πόσο μάλιστα να συζητήσει από την αρχή την ύπαρξή της όπως θέλουν οι εργαζόμενοι.

Επιστολές από Μίχαλο

Την ίδια ώρα και μετά την απόφαση των συνδικαλιστικών οργάνων των λιμενεργατών να κηρύξουν εκ νέου 48ωρη απεργία και η οποία ενδεχομένως να φέρει κι άλλες κινητοποιήσεις στο μέλλον, ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο που υποστηρίζει ότι οι κινητοποιήσεις θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην Χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απέστειλε σήμερα επιστολή προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, με την οποία επανέρχεται στο αίτημα του Επιμελητηρίου για άμεση συνάντηση, ώστε να συζητηθούν εκτενώς οι προτάσεις του Επιμελητηρίου.

«Η ανάγκη της συνάντησης καθίσταται επιτακτική και μετά την εξαγγελία νέας 48άωρης απεργίας των λιμενεργατών που θα θέσει εκ νέου σε σοβαρή δοκιμασία το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ απέστειλε επίσης επιστολές προς την ΟΜΥΛΕ και την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ ζητώντας άμεση συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν οι ολέθριες συνέπειες που θα υποστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και η εθνική οικονομία, γενικότερα, από την καινούρια εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων στο Λιμάνι του Πειραιά.

Την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009, θα συνεδριάσουν εκ νέου τα ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και ποιες θα είναι οι κινήσεις τους, ανάλογα με τα νέα δεδομένα που μπορεί να προκύψουν.

Στο πλευρό των εργαζομένων ο ΣΥΡΙΖΑ

Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας είχαν εκ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνάντηση σήμερα με την υπουργό Οικονομίας. Μετά τη συνάντηση και οι δύο προσδιόρισαν ως «αόριστο» το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου οικονομίας, ναυτιλίας και ανταγωνιστικότητας.

Θοδωρής Δρίτσας: Η κυβέρνηση έχει εμπλακεί στη δική της αντίφαση

Ο κος Δρίτσας μίλησε στο Tvxs σχετικά με τη συνάντηση αυτή και υποστήριξε ότι η ενημέρωση έμεινε σε πολύ γενικό επίπεδο. «Η δική μας θέση που αφορά στην εξάντληση όλων των περιθωρίων που υπάρχουν ώστε να καταγγελθεί η σύμβαση, δεν είχε ανταπόκριση. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε μία τέτοια κατεύθυνση και δεν ενεργοποιεί ως εκ τούτου κανένα από τα επιχειρήματα που έχει στη διάθεση της και είναι πάρα πολλά. Ανάμεσα σε αυτά σειρά παρανομιών που υπήρξαν στη διαδικασία του διαγωνισμού και στη διαφορά της προκήρυξης με τη σύμβαση που τελικά υπεγράφη», τονίζει ο κος Δρίτσας.

Μεταφέροντας τη δική του εκτίμηση, υπογράμμισε πως το συμπέρασμα της συνάντησης είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα θίξει τη σύμβαση αυτή καθ’ αυτή. «Κατά τη δική μου εκτίμηση, το υπουργείο προσανατολίζεται σε μία κατεύθυνση αναζήτησης λύσεων ώστε να ενισχυθεί σ’ ένα βαθμό ο κρατικός έλεγχος, να αποκατασταθούν κάποιες εγγυήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διαφοροποιηθεί κάπως το καθεστώς απόλυτης ευνοιοκρατίας για την Cosco. Το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε με σαφήνεια η κα Κατσέλη, είναι ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις ενώ ότι συμφωνηθεί, θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2009. Δεν όρισε όμως χρονοδιάγραμμα, ούτε μεταξύ ποιων θα πραγματοποιηθούν, ούτε σε ποια βάση θα γίνουν. Όλα αυτά παραμένουν στο χώρο της ασάφειας. Η παραπάνω δέσμευση είναι λίγη δεν πείθει ούτε εμάς, ούτε τους εργαζόμενους. Δεν αποτελεί εγγύηση. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει εμπλακεί στη δική της αντίφαση», είπε σχετικά.

Τέλος ο κος Δρίτσας, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της νέας απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων του λιμανιού. «Οι εργαζόμενοι δικαίως ξεκινούν νέα απεργία διότι δεν έχουν κατοχύρωση σε τίποτα. Είναι απόλυτα δίκαιη η νέα κινητοποίηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αύριο Τρίτη στις 13:00, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Στο χορό και η Κομισιόν

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη σύμβαση του ΟΛΠ με την Cosco, θέτει 33 ερωτήσεις προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα που έχει ξεκινήσει ύστερα από ερωτήσεις ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μετά από τις καταγγελίες της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Η έρευνα αφορά το φορολογικό καθεστώς των συνεργαζόμενων με την Cosco εταιρειών. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της σύμβασης παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ, οι εταιρείες οι οποίες παρέχουν υλικά, εργασίες ή υπηρεσίες προς την Coscο εκτός Ελλάδας, δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται σε ισχύ διμερής σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας την οποία οι εταιρείες έχουν την έδρα τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διάταξη αυτή πιθανώς δημιουργεί μία αφορολόγητη ζώνη με την παραγωγή ενός ευρέος φάσματος αφορολόγητων προϊόντων και υπηρεσιών. Καλεί λοιπόν την ελληνική κυβέρνηση να αποσαφηνίσει αν οι διατάξεις αυτές φοροαπαλλάσουν εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στην Cosco. Τέλος η Ε.Ε. ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τα τιμολόγια καθώς και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης αναφέρονταν και στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Τρικυμία και στο Σκαραμαγκά

Ανησυχία επικρατεί και στους εργαζομένους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναφορικά με τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα που προέκυψαν το Σάββατοκύριακο και έκαναν λόγο για κείμενο-συμφωνία μεταξύ του πρώην διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων, Σωτήρη Εμμανουήλ και της γερμανικής εταιρείας Thyssenkrupp.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το βράδυ της Παρασκευής, η Τhyssen Κrupp υπέγραψε προσύμφωνο για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε επιχειρηματικό σχήμα με επικεφαλής τον Σωτήρη Εμμανουήλ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους εργαζομένους και αμηχανία στην κυβέρνηση.

O επίδοξος νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων, υπήρξε στην τριετία 1999-2002 διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι μόνος στο εγχείρημα αυτό καθώς συνεργάζεται στενά με δύο εφοπλιστές.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ της ΗDW (θυγατρική της ΤhyssenΚrupp και ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) και του Εμμανουήλ φέρεται να έχει προκαλέσει αμηχανία στους αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους αλλά και στον όμιλο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο όποιος μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει ότι διαπραγματευόταν την αγορά του Σκαραμαγκά.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, που είναι και συντονιστής των συναρμόδιων για τον Σκαραμαγκά υπουργείων, έχει υποστηρίξει πρόσφατα ότι η καλύτερη λύση για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κοινοπρακτικού σχήματος και για τα τέσσερα ελληνικά ναυπηγεία (Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Νεωρίου, Περάματος).

Ανήσυχοι και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Το TVXS επικοινώνησε με τον πρόεδρο του σωματείο των εργαζομένων κ. Βασίλη Καρακίτσιο, ο οποίος επιβεβαίωσε την ανησυχία των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, όπως ανέφερε, τις επιβλαβείς για τα Ναυπηγεία συνέπειες που είχε το πέρασμα του κ. Εμμανουήλ στα Ναυπηγεία. Ως εκ τούτου, πραγματοποίησαν εκτάκτως σήμερα, συνάντηση με τους δύο αρμόδιους υπουργούς, την υπουργό οικονομίας, ναυτιλίας και ανάπτυξης, Λούκα Κατσέλη και τον υπουργό άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, η κα Κατσέλη διέψευσε ότι υπήρξε συνάντηση της ίδιας ή κάποιου συνεργάτη της με τον κ. Εμμανουήλ, ενώ ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε μάλλον καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λόγω των συμβάσεων του πολεμικού ναυτικού, έχει λόγο σε ότι αφορά την μεταπώληση των Ναυπηγείων. Συμπλήρωσε δε ότι είναι σύμφωνος με τους όρους που έχει θέσει το σωματείο απέναντι σε όποιον αναλάβει τα Ναυπηγεία.

Αίτημα των εργαζομένων – δια στόματος του προέδρου του σωματείου – είναι «η εκπλήρωση 4 όρων που έχει θέσει το σωματείο απέναντι σε όποιον αναλάβει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είτε είναι φορέας, είτε είναι κοινοπραξία, είτε είναι ιδιώτης».

Οι όροι των οποίων την εκπλήρωση διεκδικούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να συμφωνήσουν στη μεταβίβαση των ναυπηγείων είναι: «να παραμείνει ανοιχτό το ναυπηγείο, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, όλες οι δραστηριότητες και να εξασφαλίσει ο καινούργιος ιδιοκτήτης που θα έρθει την βιωσιμότητα της επιχείρησης», εξηγεί ο κ. Καρακίτσιος. Παράλληλα, τόνισε ότι η υπομονή των εργαζομένων, για τη διευθέτηση του θέματος προς μια κατεύθυνση που να εξασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν είναι μεγάλη.

«Όπως ξέρετε έχουμε 60 απλήρωτους συναδέλφους εδώ και 6 μήνες και δεν μπορούμε να περιμένουμε για πολύ καιρό. Σύμφωνα με το υπουργείο, το πολύ στις αρχές της άλλης βδομάδας, θα έχουν πάρει τις οριστικές τους αποφάσεις, ενώ θα πραγματοποιηθεί και διυπουργική μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων, Οικονομικών, Εργασίας και Άμυνας. Εμείς μετά τη συνάντηση αυτή, θα εκτιμήσουμε τις κουβέντες που θα γίνουν κι αν όλα πάνε καλά, έχει καλώς, διαφορετικά θα καλέσουμε γενική συνέλευση και θα αρχίσουμε κινητοποιήσεις. Δεν έχουμε άλλη υπομονή, το πολύ 10-15 μέρες ακόμα», καταλήγει.

Ρεπορτάζ: Αγγελική Δημοπούλου, Αμαλία Αλτίνου
Από www.tvxs.gr

2ος Παμφωκικός διαγωνισμός ποήματος διηγήματος

Το καλλιτεχνικό εργαστήρι "Φίλων της τέχνης" Ιτέας σε συνεργασία με την εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Αθηνών, προκηρύσσει για δεύτερή συνεχόμενη χρονιά. Παμφωκικό διαγωνισμό ποιήματος-διηγήματος
Στην κατηγορία των ποιημάτων οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με ένα
δακτυλογραφημένο ανέκδοτο κείμενο που δεν θα υπερβαίνει τους σαράντα στίχους και δεν Θα είναι μικρότερο από δέκα.
Σε αυτήν την κατηγορία ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί:
1) για μαθητές από 8 έως 12 ετών
2) για μαθητές από 13 έως 17ετών
3) για ενήλικες από 18 και πάνω Στην κατηγορία του διηγήματος οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να ... συμμετάσχουν με ένα ανέκδοτο Κείμενο τριών έως έξι σελίδων με ελεύθερο θέμα.
Σε κάθε κατηγορία από τις παραπάνω θα δοθούν τρία βραβεία , τρεις έπαινοι καθώς και τιμητικές διακρίσεις. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν τα κείμενα τους σε πέντε αντίτυπα με απαραίτητη προϋπόθεσή να χρησιμοποιήσουν ψευδώνυμο. Θα πρέπει όμως στο εσωτερικό του φακέλλου να υπάρχουν Το ονοματεπώνυμο, η ηλικία , η διεύθυνση και το τηλέφωνο του δημιουργού.
Τα έργα δεν Θα επιστρέφονται ενώ ο διαγωνιζόμενος που δεν θα πληροί τους παραπάνω όρους αυτομάτως θα αποκλείεται.
Επιπλέον για να μπορέσει κάποιος να συμμετάσχει θα πρέπει απαραίτητα να εγγραφεί ως μέλος στο σύλλογο «Φίλων της τέχνης».
Οι διαγωνιζόμενοι Θα μπορούν να υποβάλουν τα έργα τους στα γραφεία του Συλλόγου (Κίρρας και Φωκίδη) μέχρι το τέλος Μαΐου 2010 κατά τις απογευματινές ώρες ενώ μπορούν, αν το θελήσουν, να διαγωνιστούν και στις δύο κατηγορίες. Ο τόπος και ο χρόνος βράβευσης θα ανακοινωθούν μόλις τελειώσει π διαδικασία συλλογής των έργων.
Τηλέφωνο γιο περαιτέρω πληροφορίες: 6972715454

"Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται" στη Λιβαδειά

Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης, παρουσιάζει το έργο του Ρομπέρ Τομάς ¨ Οκτώ Γυναίκες κατηγορούνται¨ σε Σκηνοθεσία Ντίνας Μπελή, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009 –Ώρα 19:30 στη Θεατρική Σκηνή : Ομίλου Φίλων Θεάτρου Λιβαδειάς Λίγα λόγια για το έργο……
Είναι χειμώνας. Παραμονές Χριστουγέννων. Ένα σπίτι στην άκρη ενός χωριού κάπου στην Γαλλική επαρχία. Η οικογένεια μαζεύεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Ξαφνικά η υπηρέτρια του σπιτιού ανακαλύπτει το πτώμα ενός άνδρα με ένα μαχαίρι στην πλάτη. Είναι ο κύριος του σπιτιού και ο μοναδικός άνδρας της οικογένειας. Το σπίτι είναι ... αποκλεισμένο από το χιόνι. Το αυτοκίνητο χαλασμένο. Τα σκυλιά φαρμακωμένα. Η αυλόπορτα κλειδωμένη με λουκέτο.
Οκτώ γυναίκες μόνες και όλες ύποπτες. Όλες αλληλοκατηγορούνται και οι υποψίες πέφτουν πότε στη μια και πότε στην άλλη. Όλες τους έχουν κίνητρο να δολοφονήσουν τον μοναδικό άντρα της οικογένειας. Όλες εκτός από μια.
Παίζουν:
Σουζάννα : Αναστασοπούλου Βίκυ
Πιερρέτα : Άχμεντ Ιμάν
Γκάμπυ : Γεωργιάδου Μαρία
κα Σανέλ : Γκιόκα-Λαγού Ελισάβετ
Αυγουστίνα : Παναγιωτίδη Νατάσσα
Λουΐζα : Παπαδοπούλου Πέλια
Γιαγιά : Ρούβαλη Ελένη
Κατερίνα : Χωνά-Ρούβαλη Αριάδνη Ποια είναι η ένοχη? Ως το τελευταίο λεπτό κανένας δεν ξέρει. Και τότε έρχεται η αποκάλυψη.
Την είδηση την βρήκαμε στα Βοιωτικά και προέρχεται Απο Τα νέα του Στειρίου

Τα αιτήματα της μαθητικής κατάληψης στην Άμφισσα

Τα αιτήματα των μαθητών του ΕΠΑ.Λ είναι τα εξής:
1. ‘Έχουμε φτάσει Νοέμβριο και το Σχολείο παραμένει χωρίς κυλικείο από τις 11 Σεπτέμβρη που άρχισαν τα μαθήματα, παρόλα αυτά υπολειτουργούσε και πολύ πιο πριν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Άρα γνωρίζατε τα προβλήματα που ήδη υπήρχανε και από πέρσι, αυτό έχει σαν συνέπεια να αναγκαζόμαστε κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων να πηγαίνουμε στο διπλανό σούπερ μάρκετ, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα, να αγοράζουμε ... ανθυγιεινά προϊόντα, να καθυστερούμε και να μην είμαστε στην ώρα μας στο μάθημα με αποτέλεσμα να παίρνουμε αδικαιολόγητες απουσίες. Παρόλα αυτά, το να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ είναι απαραίτητο τουλάχιστον μια φορά, αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε από τις 8 έως τις 2 στο Σχολείο καθημερινά και υπάρχουν που είναι στο δρόμο από τις 6 ή και 7
2. «ΣΧΟΛΕΙΑ —ΦΥΛΑΚΕΣ»!!!
Επιτρέπεται Το «κλείδωμα» της εξώπορτας του Σχολείου σε όλη τη διάρκεια της μέρας;
3. Έλλειψη καθηγητών σε ειδικότητες που τα μαθήματά τους εξετάζονται πανελλαδικά.
4. Ανακαίνισή αιθουσών διδασκαλίας , πίνακες κουρτίνες, θέρμανση και ανακαίνιση αίθουσας εκδηλώσεων(καρέκλες, κουρτίνες κλπ)

5. Εκσυγχρονισμός των απαράδεκτων βιβλίων σύμφωνα με την ύλη που εξεταζόμαστε πανελλαδικά.
6. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16.
7. Ν’ αυξηθεί στο 10% του ΑΕΠ η Χρηματοδότησή για την Παιδεία από το 3% περίπου που είναι σήμερα. για να λυθούν πολλά από τα παραπάνω προβλήματα.
8. Να μην παίρνουν 2ήμερες αποβολές οι μαθητές που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στις παρελάσεις
9. Απαγορεύεται το κάπνισμα εντός του σχολείου;
Σύμφωνα με τη νομοθεσία «Δεν επιτρέπεται στους μαθητές, Τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσή, να καπνίζουν στους Χώρους του Σχολείου». Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια νομοθεσία «το κάπνισμα δεν ν’ αντιμετωπίζεται ως πειθαρχικό παράπτωμα. Στους μαθητές που τυχόν καπνίζουν θα πρέπει να γίνονται συστάσεις και να εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να καπνίζουν.
Εγκύκλιος Γ2/89/09-01- 1990 ΥΠ.Ε.Π.Θ. Μαθητές και κάπνισμα.
Το Δεκαπενταμελές
Συμβούλιο
ΕΠΑΛ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Το ΗΛΕΣΙΟΝ από το... βήμα του ECOFESTIVAL(5-8 Νοεμβρίου 2009)

Γνωριμία με τις Φυσικές Διαδικασίες Οινοποίησης

Η Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ εκτιμά ότι οι προοδευτικές ιδέες –και κυρίως αυτές που αφορούν και ενισχύουν την αγνή και ποιοτική διατροφή- πρέπει να διαδίδονται.
Ως εκ τούτου, θα είναι παρών και στην έκθεση «ECOFESTIVAL 2009».

Πιο συγκεκριμένα, διοργανώνει ειδική εκδήλωση για να παρουσιάσει τις εμπειρίες, τα πορίσματα και τα αποτελέσματα της φυσικής οινοποίησης, που πραγματοποίησε το 2008 – 09, και απευθύνει κάλεσμα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις φυσικές διαδικασίες οινοποίησης. Βάση της συζήτησης ανάμεσα στο ΗΛΕΣΙΟΝ, άλλους οινοποιούς που θα δώσουν το παρών -επαγγελματίες και ερασιτέχνες- αλλά και ... ευαισθητοποιημένους καταναλωτές, θα αποτελέσει ο ποιοτικά πρωτοποριακός Κεκραμένος Οίνος (γνωστός σήμερα ως κρασί) ο οποίος απαρτίζεται απο Ακρατο Οίνο 15 βαθμών και Ειδύλλι (υδατικό συμπλήρωμα).

Το ΗΛΕΣΙΟΝ βάζει στα ποτήρια μας ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες αμπελιού, με τη σοφία των αρχαίων οινοποιών και με την αρωγή της σύγχρονης τεχνολογίας.
Ο ʼκρατος Οίνος προέρχεται από σταφύλια φυσικής βιολογικής γεωργίας και δεν είναι φιλτραρισμένος... Έχει όλο του το σώμα και τις ουσίες που του έδωσε η φύση, είναι ζωντανός και συνέχεια εξελίσσεται.Φτάνει δε τους 15 βαθμούς, αλλά σκοπίμως... Το υψηλό οινόπνευμα να χρησιμοποιείται για την συντήρησή του και να μην είναι απαραίτητη η χρήση χημικών συντηρητικών (μεταμπισουλφίτ κ.λπ.) ή άλλων προσμίξεων.

Το ΗΛΕΣΙΟΝ δεν είναι «εμπορική» κερδοσκοπική επιχείρηση. Είναι μια ομάδα συντρόφων …Γι’ αυτό, ο οίνος που έχει παραχθεί, δεν πουλιέται στο εμπόριο, αλλά προσφέρεται στα μέλη, στους υποστηρικτές του οργανισμού και στις εκδηλώσεις των συνεργαζόμενων οργανώσεων. Κατά την διάρκεια του ECOFESTIVAL θα προσφέρεται σε τιμή κόστους.

Η έκθεση «ECOFESTIVAL 2009» θα λάβει χώρα από την Πέμπτη 5 έως Κυριακή 9 Νοεμβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (εκτός Πέμπτης: 16-21), στο Εκθεσιακό κέντρο Helexpo Palace, Κηφισίας 39, Μαρούσι, Αθήνα
Η εκδήλωση της Κοινότητας του ΗΛΕΣΙΟΝ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 3 το απόγευμα στην αίθουσα Ε3 της έκθεσης.
Ρούμελη, 1η Νοεμβρίου 2009
Για την Κοινότητα του ΗΛΕΣΙΟΝ
Έμμη Πανούση, 6945358916
Νίκος Ρουμελιώτης, 6909748808
www.helession.gr
Παλιότερα άρθρα για το θέμα http://iteanet.blogspot.com/2009/02/blog-post_9648.html
και http://iteanet.blogspot.com/2008/11/blog-post_24.html

Πολύ βροχερός ο καιρός σήμερα στην Ιτέα, ενώ η θάλασσα βγήκε στην στεριά

Πολύ βροχερός ήταν σήμερα ο καιρός στην Ιτέα, έβρεχε συνεχώς από το πρωί,ενώ κατά διαστήματα οι καταιγίδες ήταν πολύ έντονες. Οι βροχές και οι καταιγίδες ήταν έντονες και στα υπόλοιπα μέρη του Νομού.
Ο κυματισμός της θάλασσας ήταν πολύ έντονος με αποτέλεσμά να πλημμυρίσει η παραλιακή ζώνη της Ιτέας, από την θάλασσα που βγήκε στην στεριά. Βλέπετε παρακάτω φωτογραφίες με τα πλημμυρισμένα τραπεζάκια των καταστημάτων, με τα παγκάκια να είναι μέσα στα νερά και με την μοναδική παιδική χαρά της πόλης να έχει μετατραπεί σε .... λίμνη.

Ολυμπιακός Κίρρας - Αναγέννηση Βουνιχώρας | 1-2

Στο τελευταίο φιλικό της χρονιάς, πριν τις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις, η Αναγέννηση αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό Κίρρας, εκτός έδρας σε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι. Η Αναγέννηση για άλλη μια φορά παρατάχθηκε με πάρα πολλές βασικές απουσίες και με μόλις 11 παίκτες. Παρ'όλα αυτά στο πρώτο ημίχρονο είχε την συντριπτική κατοχή μπάλας και απείλησε πολλές φορές την εστία του Ολυμπιακού. Ο δυνατός αέρας ήταν σύμμαχος στο πρώτο ημίχρονο και ο Ολυμπιακός με δυσκολία πέρναγε την σέντρα. Στα μέσα του ... πρώτου ημιχρόνου ο Μαμαρέλης έκανε το 1-0 μετά από πολύ ωραία ομαδική ενέργεια που ξεκίνησε από την άμυνα της Βουνιχώρας και με διαδοχικές πάσες. Στο δεύτερο ημίχρονο και με τον δυνατό αέρα κόντρα η ομάδα κλείστικε στην εστία της και με δυσκολία έδιωχνε την μπάλα. Το ασφικτικό πρέσσινγκ του Ολυμπιακού μετατράπηκε σε γκολ μετά από σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή και ενώ η μπάλα άλλαξε πορεία, βρίσκοντας αμυντικό της Αναγέννησης. Η Αναγέννηση όμως αντέδρασε σχεδόν αμέσως και με υποδειγματική αντεπίθεση πήρε ξανά κεφάλι στο σκόρ, ύστερα από τρομερό σούτ στην γωνία από τον Γκιούλο. Τα εναπομείναντα λεπτά η Αναγέννηση αρκέστηκε στο να κρατήσει το σκόρ. Ο Βασιλόπουλος έκανε για άλλη μια φορά εκπληκτικές αποκρούσεις αλλά σε γενικές γραμμές ο Ολυμπιακός δεν είχε την κλασσική φάση και η Αναγέννηση κράτησε μάλλον εύκολα το 2-1. Πολύ σημαντικό αποτέλεσμα κόντρα σε ομάδα Α' τοπικού που πρωταγωνιστεί.

Η εντεκάδα και οι αλλαγές

1. Θύμιος Βασιλόπουλος
2. Παναγίωτης Πλατσούρας (50' Σάββας Καϊμάρας)
3. Νίκος Πατάκας (35' Στάθης Κοτονιάς)
4. Κώστας Κατσακούλας
5. Διαμαντής Καϊμάρας
6. Ηλίας Λύτρας
7. Δημήτρης Πουρναράκης
8. Γίωγος Μαμαρέλης
9. Νίκος Αλεξανδρής
10. Γίαννης Γκίουλος
11. Γιώργος Καϊμάρας
Από την Ιστοσελίδα http://vounihora.blogspot.com/ στην οποία μπορείτε να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες απο τον αγώνα και περισσότερα νέα για την ομάδα της Βουνιχώρας