Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Στη σκηνή του Γυαλί καφενέ

Σε ένα άρθρο για τα μπουλούκια, τους περιοδεύοντες θιάσους που έφερναν το θέατρο ως την πιο μικρή πόλη της πατρίδας μας βρήκαμε και ένα κομμάτι της ιστορίας της Άμφισσας, το Γυαλί καφενέ.

Μία από τις σκηνές αυτών των πλανόδιων καλλιτεχνών ήταν και η σκηνή του γυαλί καφενέ στην πάνω πλατεία της Άμφισσας. Από το 1936 διάφοροι θίασοι, με πρώτο εκείνον των Αυλωνίτη, Φωτόπουλου και Μακρή έπαιξαν στη σκηνή του.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με την ταινία του «Ο Θίασος» κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κινηματογραφική καταγραφή αυτού του μοναδικού φαινομένου, του μπουλουκιού, και των προβλημάτων του την εποχή του πολέμου και του εμφυλίου. Τα γυρίσματα μάλιστα της ταινίας έγιναν για πέντε μερόνυχτα του 1976, στη σκηνή του γυαλί καφενέ....
Για τη σημερινή βέβαια κατάσταση αυτού του ιστορικού καφενείου, με τα πλαστικά καθίσματα και την γενικότερη υποβάθμιση, δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά, είναι μια κατάσταση που δεν τιμά κανέναν, ούτε τον ιδιόκτητη αλλά ούτε και τον Δήμο.
Το έχουμε ξαναπεί, με αφορμή και την ταβέρνα του Φαρόπουλου, αυτοί οι χώροι είναι ζωντανά μνημεία, η διατήρηση τους είναι πρωτεύουσας σημασίας. Το Γυαλί καφενέ χρειάζεται πλέον ένα πείραγμα. Μια διακριτική χειρονομία που δεν θα αλλοιώσει σε τίποτε τον ιστορικό του χαρακτήρα αλλά που θα του προσδώσει όμως ένα μέλλον, ένα σύγχρονο ύφος. Η σκηνή είναι εκεί… γιατί να μην είναι όμως και διαθέσιμη…
Στήνουμε θέατρα και τα χαλνούμε
όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε
στήνουμε θέατρα και σκηνικά,
όμως η μοίρα μας πάντα νικά
Και τα σαρώνει και μας σαρώνει
και τους θεατρίνους και το θεατρώνη
υποβολέα και μουσικούς
στους πέντε ανέμους τους βιαστικούς.
Σάρκες, λινάτσες, ξύλα, φτιασίδια,
ρίμες, αισθήματα, πέπλα, στολίδια,
μάσκες, λιογέρματα, γόοι και κραυγές
κι επιφωνήματα και χαραυγές
ριγμένα ανάκατα μαζί μ' εμάς
(πες μου πού πάμε; πες μου πού πας;)
πάνω απ' το δέρμα μας γυμνά τα νεύρα
σαν τις λουρίδες ονάγρου ή ζέβρα.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στην σελίδα Εν Αμφίσση,
που κάνει και έναν διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Άμφισσας. όσοι έχετε υλικό καλό είναι να το στείλετε στον διαγωνισμό αυτό. Το παρελθόν μπολιάζει το μέλλον μας.

Γιορτή γυναικών και γιορτή τσίπουρου στην Ποτιδάνεια

Γιορτή τσίπουρου
Το Σάββατο 14.11.2009, τα φώτα στον αποστακτήρα του Χρήστου ανάψανε. Αρχίζει την επόμενη εβδομάδα η απόσταξη των τσίπουρων των χωριανών μας στο χωριό μας. Ευκαιρία λοιπόν για γιορτή. Πολλοί θα ανέβουν μέχρι το χωριό για τα τσίπουρα. Φρέσκο τσίπουρο, κάστανα, καρύδια θα έχουν την τιμητική τους.
Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η γιορτή των γυναικών. Οι γυναίκες του χωριού μας μαζεύτηκαν μόνες τους χωρίς τους άντρες τους, έφαγαν, γιόρτασαν, χόρεψαν και ανανέωσαν το αντάμωμά τους στο χωριό για του χρόνου. Η γιορτή γίνεται κάθε χρόνο πρίν αρχίσουν να ... φεύγουν οι γυναίκες για το ξεχειμώνιασμα απο το χωριό.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε και για τις δύο γιορτές και να δείτε και φωτογραφίες στο www.potidaneia.net

Η ΑΡΤΕΜΙΣ για την δωρεά οικοπέδου απο την Αλουμίνιον δίπλα στο νεκροταφείο στην Αντίκυρα

Φίλες και φίλοι,

Μέρα με τη μέρα, αποκαλύπτεται σε όλους μας το ζοφερό μέλλον που προετοιμάζουν «επιχειρηματικές πρακτικές» για την Αντίκυρα. Κεντρικό στοιχείο αυτών των επικίνδυνων επιλογών για τον τόπο μας αποτελεί η επιδίωξη να γίνει η Αντίκυρα το νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο, που στο ορατό μέλλον θα πλησιάζει τα μεγέθη του λιγνιτικού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας.
Η γη, ο αέρας, η θάλασσά μας αυτή τη στιγμή δέχονται ολομέτωπη επίθεση από τον όμιλο που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας και που σε αγαστή συνεργασία με το κράτος και τις υπηρεσίες του αλλά κυρίως με την ανοχή, συνενοχή και σιωπή των ιθυνόντων, έχουν επιλέξει τον... τόπο μας για την εφαρμογή σχεδίων που θα φέρουν τη καταστροφή.
Στόχος τους είναι μόνο η εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων, θυσιάζοντας ακόμη και ανθρώπινες ζωές στο μινώταυρο που λέγεται μεγιστοποίηση του κέρδους. Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές που μας κάνουν να αναπολούμε, σαν λιγότερο κακό, το παλαιότερο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟN ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, αφού τουλάχιστον υπήρξε σημείο αναφοράς στον τομέα της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Φίλες και φίλοι,
Γυρίστε για μια στιγμή το βλέμμα σας προς το ΄΄Λουκαΐτικο΄΄ και αναλογιστείτε:
Αυτό που βλέπετε είναι αυτό το μέλλον που θέλετε να κληροδοτήσετε στα παιδιά σας;
Αυτή τη θάλασσα που επί σαρανταπέντε χρόνια μπαζώνεται από εκατομμύρια τόνους τοξική λάσπη και γίνεται αποδέκτης επικίνδυνων αποβλήτων;
Αυτόν τον αέρα που είναι ήδη αποθήκη δηλητηριωδών αερίων;
Αυτή τη γη που έχει γίνει αποδέκτης καρκινογόνων κατάλοιπων καύσης;
Ας αναρωτηθούμε αν θέλουμε να ζήσουμε σε μια τέτοια πατρίδα.
Ας αναρωτηθούμε για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και σε πόνο που έχουμε πληρώσει σε αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης».
Ας αναρωτηθούμε αν αξίζει η αιχμαλωσία ολόκληρων γενεών στη δωρεά ενός οικοπέδου που στο παρελθόν μάταια «επωλείτο». Ενός οικοπέδου που η μόνη χρησιμότητά του βρίσκεται στην επέκταση του νεκροταφείου που σύντομα θα χρειαστεί…

Γυρίστε τις πλάτες σας, σ’ αυτούς που με πενιχρά ανταλλάγματα προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση μας στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου που ήδη πλήττει μεγάλο κομμάτι των συμπατριωτών μας.
Μην ανέχεστε ούτε στιγμή παραπάνω όσους με πρόσχημα την ανάπτυξη, καταστρέφουν το περιβάλλον, προσθέτουν νέες εστίες ρύπανσης, στραγγαλίζουν αισθητικά και κοινωνικά την τοπική κοινωνία. Νοιάζονται μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον και τα δικά τους κέρδη.
Κυρίως όμως αγνοήστε αυτούς που χωρίς αιδώ ξεπουλούν τον ίδιο τους τον τόπο. Μη γίνεστε συνένοχοι στο έγκλημα που μεθοδικά ετοιμάζεται για την πατρίδα μας, τις γύρω περιοχές και ολόκληρο τον Κορινθιακό.
Ελάτε μαζί μας: Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να μην είμαστε εμείς αυτοί, στους οποίους η ιστορία θα χρεώσει την ολοκληρωτική καταστροφή της Αντίκυρας.
ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2009

Νέο Έγγραφο για το Μουσείο και τα λύματα στους Δελφούς

Μας στάλθηκε το παρακάτω μήνυμα.
Δείτε ότι το έργο για την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος του Μουσείο Δελφών είχε εγκριθεί και όπως αποκαλύπτεται είχαν εισπραχθεί και χρήματα. Παρ όλ αυτά αντί να έχουν γίνει ενέργειες τα βοθρολύματα από τις τουαλέτες του Μουσείου χύνονται στον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο. Αυτό επιβεβαιώνει και το έγγραφο της Νομαρχίας Φωκίδας έπειτα από αυτοψία.
Που πήγαν τα χρήματα που εισέπραξε η Διεύθυνση του Μουσείου Δελφών ?
Το Υπουργείο Πολιτισμού έλεγξε αν τα χρήματα που δώθησαν αξιοποιήθηκαν?
Είναι δουλειά δικιά μας αυτή ή του εισαγγελέα?
Ενεργοί πολίτες Φωκίδας

Από την ανάγνωση του κειμένου καταλαβαίνουμε ότι ο Συντάκτης αυτής της ανακοίνωσης, δεν πρόσεξε ότι τα χρήματα τα εισέπραξε ο Δήμος Δελφών και όχι το Μουσείο. Επίσης ότι την υποχρέωση να τελειώσει αυτό το έργο, το έχει ο Δήμος των Δελφών. Παρόλα ... αυτά, το πρόβλημα φαίνεται να είναι υπαρκτό και ο Δήμος θα πρέπει να το επιλύσει το συντομότερο δυνατόν. Δεν είναι σωστό να εκτίθεται ο χώρος των Δελφών το Μουσείο και ο Δήμος και να μην ολοκληρώνεται ένα βασικό έργο υποδομής.
Όσο για τα έργα αν έχουν γίνει με την χρηματοδότηση που έχει δοθεί, αυτό δεν είμαστε σε θέση να το ελέγξουμε, ελπίζουμε και αυτό το θέμα να ξεκαθαριστεί σύντομα για να μην αιωρούνται κατηγορίες και υπόνοιες.

Η Φωκίδα στην επικαιρότητα! Η Άμφισσα... Ληθουανία

Απ' ότι φαίνεται η Φωκίδα πλεόν θεωρείται κάτι σαν Φαρ Ουέστ. Αποικία των Κυριακόπουλου & σια εδώ και δεκαετίες, φάνηκε τόσο "βολική" και "μακρινή" ώστε να γίνει εδώ, στην πρωτεύουσά της την Άμφισσα η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σου λέει αυτοί δεν αντιδρούν σε τίποτα, εκεί είναι ο κατάλληλος τόπος για να κάνουμε μια "ανεξάρτητη" και "αντικειμενική" δίκη στα μουλωχτά...
Θα προτιμούσαμε να θυμηθούν τη Φωκίδα και την Άμφισσα όταν χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον και δεν βλέπουν τα εγκλήματα που γίνονται στα βουνά και στις θάλασσες της...
Θα προτιμούσαμε να δημιουργήσουν υποδομές, να φτιάξουν δρόμους, να επενδύσουν στο νομό μας. Θα μπορούσε να είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και είναι πηγή πλούτου για τους κατοίκους και τη χώρα, αλλά το μόνο που γίνεται είναι αν τον απομυζούν. Να ληστέυουν το υπέδαφος και τα νερά του (βλέπε Μόρνος).
Φτάνει πια! Ας γίνει αφορμή αυτή η υπόθεση για να υψώσουμε τη φωνή μας.
Στο μεταξύ απολαύστε τα σκίτσα του Ιωάννου, που βάζουν πάλι την Άμφισσα στο χάρτη...
(το σκίτσο του Ιωάννου είναι στην προηγούμενη ανάρτηση)
Από Ημερολόγιο ένός πατέρα

Ανεξήγητες... εμμονές για τη δίκη του Κορκονέα

Oι... γκάφες της Δικαιοσύνης σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής της δίκης των αστυνομικών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, διαδέχονται η μια την άλλη και «ανάβουν φωτιές», 20 ημέρες πριν από την τραγική επέτειο.

Ο προσδιορισμός της δίκης από την εισαγγελέα Εφετών αρχικά στη Χαλκίδα και στη συνέχεια από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου στην Αμφισσα, αναδύει... οσμή δίκης Καλαμπόκα (τότε μέλος της ΟΝΝΕΔ), που δικάστηκε και καταδικάστηκε (1992) στον Βόλο και μετέπειτα στη Λάρισα, για τη δολοφονία στην Πάτρα του καθηγητή Τεμπονέρα.
Ανεξήγητες... εμμονές για τη δίκη του Κορκονέα

Επιπλέον έχει ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο αντιπαράθεσης, μεταξύ δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων των πόλεων που δεν θέλουν τη δίκη, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για όσους ισχυρίζονται ότι έτσι θα αποφευχθούν τα περυσινά επεισόδια...

Κάτι τέτοιο υπαινίχθηκε μεταξύ άλλων, τις προηγούμενες ημέρες, στην αίτησή της προς τον εισαγγελέα του ΑΠ η τραγική μητέρα του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, η οποία ζήτησε τη διεξαγωγή της δίκης στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, ο Αρειος Πάγος καλείται και πάλι τις επόμενες ημέρες να αποφανθεί οριστικά πού θα γίνει η δίκη.

Η κ. Τσαλικιάν υποστηρίζει στην αίτησή της για διεξαγωγή της δίκης στον ... Κορυδαλλό ότι σε αντίθετη περίπτωση φαλκιδεύονται βασικά δικαιώματά της και εκτιμά ότι ενδεχόμενη εμμονή για την Αμφισσα θα οξύνει την κατάσταση.

Παραλείψεις
Εκτός από τις αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων των τριών πόλεων που έχουν εμπλακεί μέχρι στιγμής στο «γύρω γύρω όλοι» της δίκης και την αντίδραση της μητέρας του Αλέξη, που χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη μεταφορά της δίκης μακριά από την Αθήνα, πληθαίνουν οι φωνές που ισχυρίζονται ότι ίσως δεν ήταν μόνο λόγοι ασφαλείας που επέβαλαν... την Αμφισσα, αλλά ενδεχομένως και λόγοι σκοπιμότητας, που θα λειτουργήσουν σε βάρος της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης.

Για «ανεξήγητες παραλείψεις της Δικαιοσύνης στον τόπο και τον τρόπο προσδιορισμού του τόπου της δίκης» κάνουν εξάλλου λόγο στο «Εθνος της Κυριακής» δικαστικές πηγές.

Οπως τονίζουν, «δεν έγινε κανονισμός αρμοδιότητας δικαστηρίου από την αρχή, όπως ορίζει ο νόμος.

Εφόσον αρμόδιο για την εκδίκαση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου είναι το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, εάν οι παράγοντες της Δικαιοσύνης έκριναν αυτεπάγγελτα (σ.σ. χωρίς αίτηση) ότι η δίκη έπρεπε για λόγους ασφαλείας να γίνει εκτός της πρωτεύουσας, θα μπορούσε να έχει οριστεί δικαστήριο σε οποιαδήποτε πόλη εκτός Αθηνών.

Με δεδομένο όμως ότι δεν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιλογές είναι τα κακουργιοδικεία περιφέρειας της πρωτεύουσας, δηλαδή Κορυδαλλός, Χαλκίδα, Αμφισσα».

Το πιθανότερο είναι ότι θα αλλάξει και η ημερομηνία της δίκης, που έχει οριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου, καθώς η Εισαγγελία του τόπου του δικαστηρίου, που θα οριστεί ως αρμόδιο, θα στείλει κλήσεις σε όλους τους παράγοντες της δίκης (μάρτυρες, κατηγορούμενους κ.ά.), από την αρχή.

ΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ
Για τρεις λόγους δεν πρέπει να γίνει στην Αμφισσα

Εγκριτοι νομικοί και δικαστικοί τόνισαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «η διεξαγωγή της δίκης στο Κακουργιοδικείο της Αμφισσας, τόσο μακριά από την Αθήνα, μόνο την ανεύρεση της αλήθειας δεν βοηθάει» και επισημαίνουν τρεις λόγους, που οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό:

1 Ο πρώτος και κυριότερος είναι η μεγάλη απόσταση που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία μετάβασης των μαρτύρων στη δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί ότι στους μάρτυρες συγκαταλέγονται και ανήλικοι που ζουν στην Αθήνα, οι οποίοι θα πρέπει να πηγαινοέρχονται ή να διαμένουν στην Αμφισσα όσο διαρκεί η εξέτασή τους από το δικαστήριο. «Οταν δεν υπάρχουν μάρτυρες, πώς θα γίνει δίκαιη δίκη;», αναρωτιούνται έγκριτοι νομικοί και συμπληρώνουν ότι «ο καθένας μπορεί να καταλάβει ποιον εξυπηρετεί το ενδεχόμενο να μην πάνε στη δίκη οι μάρτυρες και να μην καταθέσουν όσα γνωρίζουν».

2 Ο δεύτερος λόγος είναι ο περιορισμός της δημοσιότητας της δίκης. Μια δίκη που γίνεται στην Αμφισσα δεν καλύπτεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τον ίδιο τρόπο που θα συνέβαινε στην Αθήνα.

3 Και, τέλος, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, «τίποτα δεν εμποδίζει, ενώ διεξάγεται η δίκη στην Αμφισσα, να προκληθούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ
Να γίνει στις Φυλακές Κορυδαλλού «Η διεξαγωγή μιας δίκης, όπως αυτή της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη, στην Αμφισσα είναι ανεξήγητη», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο εκ των συνηγόρων της μητέρας του 15χρονου, Αλέξανδρος Κατσαντώνης.

«Οι κυριότεροι μάρτυρες είναι παιδιά του σχολείου, που ζουν στην πρωτεύουσα και θα δυσκολευτούν να παρακολουθήσουν μια δίκη που μπορεί να κρατήσει και μήνες στην Αμφισα.

Το δικαστικό όργανο που αποφάσισε τη μετάθεση ασφαλώς πρέπει να μην το πολυσκέφτηκε το πράγμα. Στην αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη του ότι με τους καμιά εικοσαριά αστυφύλακες της Αμφισσας μάλλον δυσχερέστερη θα ήταν η φύλαξη της έννομης τάξης, σε σύγκριση με την Αθήνα των χιλιάδων αστυνομικών.

Το εν λόγω όργανο μάλλον δεν σκέφτηκε απολύτως τίποτα σε σχέση με τη μετάθεση της ημερομηνίας της δίκης. Η 15η Δεκεμβρίου, προ των εορτών των Χριστουγέννων, ημέρα κατά την οποία έχει προσδιοριστεί η δίκη, μάλλον ήταν δύσκολο να φιλοξενήσει τη διαδικασία στην Αμφισσα, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πέρα από την ανάγκη διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης μιας τόσο τεράστιας σημασίας υπόθεσης, από την οποία οι αρμόδιοι μόνο σε πολύτιμα συμπεράσματα θα μπορούσαν να καταλήξουν, διερωτώμαι γιατί αυτή η δίκη δεν μπορεί να διεξαχθεί στην αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού».

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Από Έθνος σκίστο απο Ιωάννου