Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Αφίσα απο Κινήσεις πολιτών Φωκίδας Φθιώτιδας και Βοιωτίας

Από ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Αφίσα κυκλοφόρησαν ομάδες πολιτών απο Φωκίδα Φθιώτιδα και Βοιωτία.
Η αφίσα επικεντρώνεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος απο τις Μεταλλευτικές και Βιομηχανικές δραστηριότητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε αυτές τις κινήσεις πολιτών μαζί με πολίτες διαφορετικών πολιτικών απόψεων.
Η αριστερά παίζει πρωτεύοντα ρόλο και στα θέματα περιβάλλοντος.

Η εισήγηση τoυ προσωρινού συντονιστικού της θεματικής "πόλη, περιβάλλον, οικολογία" του ΣΥΡΙΖΑ για το Πανελλαδικό Συντονιστικό του σαββατοκύριακου που πέρασε.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ : ΠΟΛΗ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Η καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε είναι ταυτόχρονα οικονομική , κοινωνική και οικολογική. Ο χαρακτήρας και το μέγεθος της οικολογικής κρίσης, που εκδηλώνεται με αιχμή την κλιματική αλλαγή, απορρέουν από το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, που ... στηρίζεται στην απεριόριστη συσσώρευση του κεφαλαίου ανεξάρτητα από τις κοινωνικές ανάγκες και οδηγεί στη ληστρική εκμετάλλευση των ανθρώπων και της φύσης.

Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μιας σειράς αντιστάσεων και κινημάτων πολιτών σε όλη την Ελλάδα γύρω από σημαντικά οικολογικά προβλήματα. Δόθηκαν σημαντικές μάχες, είχαμε συγκρούσεις με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά και νίκες. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε όλα αυτά.

Υπενθυμίζουμε τους τομείς δράσης στην Αττική

Για τα μικρά πάρκα και τους ελεύθερους αδόμητους χώρους που κινδύνευσαν να οικοδομηθούν.

Για τις ακτές και τις παραλίες.

Για τα δάση και ιδιαίτερα τα δάση της Αττικής, Πάρνηθα, Υμηττός, Ποικίλο Όρος.

Για τη διαμόρφωση των Μητροπολιτικών Πάρκων στο Γουδή και το Ελληνικό.

Για την αποτροπή της τσιμεντοποίησης στον Ελαιώνα.

Για τη ρύπανση στο Θριάσιο, για το περιβαλλοντικό έγκλημα της ΠΕΤΡΟΛΑ και της Χαλυβουργικής.

Για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Για τις προστατευόμενες περιοχές στην Ανατολική Αττική.

Για τα μνημεία και τα διατηρητέα κτίρια κ.λπ.

Αλλά και εκτός Αττικής, θυμίζουμε :

Τον Ασωπό και τους περιβαλλοντικούς αγώνες στη Βοιωτία.

Το Βατοπέδι και τη Μονή Τοπλού.

Το Γενικό Χωροταξικό και τα Ειδικά Χωροταξικά.

Τους αγώνες κατά του λιθάνθρακα σε Καβάλα, Εύβοια και Αστακό.

Τη διεκδίκηση των στρατοπέδων.

Την προστασία της Γκιώνας και της Οίτης.

Τις περιοχές Natura.

Τον αγώνα κατά της εκτροπής του Αχελώου και των περιβαλλοντικά καταστροφικών μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων.

Τον αγώνα κατά των γιγαντιαίων τουριστικών εγκαταστάσεων (all inclusive) και των γκολφ κ.λπ.

Η ανάγκη πολιτικής παρέμβασης, διαμόρφωσης και προβολής των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά οικολογικά ζητήματα και οριζόντιας πανελλαδικής επικοινωνίας όλων όσων εμπλέκονται σ’ αυτά, οδήγησε στη συγκρότηση της Θεματικής: Πόλη –Περιβάλλον –Οικολογία, τον Νοέμβρη του 2008. Η Θεματική λειτούργησε ανοικτά και πλαισιώθηκε από δραστήρια μέλη κινημάτων, μέλη συνιστωσών και ανένταχτους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και επιστήμονες του χώρου μας, που έχουν επεξεργαστεί σε βάθος σχετικά θέματα.

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ : ΠΟΛΗ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

· Η συμβολή της θεματικής στη σύνταξη του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σημαντική, τόσο στη διαμόρφωση των «καθαρά» περιβαλλοντικών ζητημάτων και στην ενσωμάτωση της οικολογικής προσέγγισης στο σύνολο των θέσεων, όσο και στην ανάδειξη των αιχμών και των στόχων των αγώνων και των κινημάτων.

· Το Οικολογικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2009 σε συνέντευξη τύπου, όπου είχαν κληθεί οι μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες και τοποθετήθηκαν πολύ θερμά για την οικολογική δράση και τις θέσεις μας.

· Έγιναν σημαντικές επεξεργασίες συγκεκριμένα θέματα όπως: ενέργεια, υδάτινοι πόροι, ορεινοί όγκοι, χωροταξικό κ.α.

· Προωθήθηκε και σε μεγάλο βαθμό λειτούργησε η δικτυακή σύνδεση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά κινήματα σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι ένα «κανάλι» αλληλοενημέρωσης και συνδιαμόρφωσης θέσεων.

· Πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνάντηση της Θεματικής εν όψει και της 2ης Πανελλαδικής του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή συντρόφων/συντροφισσών από την Αττική και τις άλλες περιφέρειες. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια των εργασιών της 2ης Πανελλαδικής Συνάντησης τον Απρίλη.

· Κατά την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών, ετοιμάστηκε φάκελος για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ,που δόθηκε στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές για αντίστοιχη προβολή. Επιχειρήθηκε μέλη της Θεματικής να πλαισιώσουν περιοδείες και προεκλογικές συγκεντρώσεις ώστε να σηματοδοτηθεί η οξύτητα των οικολογικών ζητημάτων. Τούτο δεν επιτεύχθηκε στο βαθμό που επιθυμούσαμε και ήταν αναγκαίο.

· Συντάχθηκε και κυκλοφόρησε κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές με 811 υπογραφές δραστήριων πολιτών που δρουν στα κατά τόπους περιβαλλοντικά κινήματα σε όλη την Ελλάδα.

· Πραγματοποιήθηκε με σχετική επιτυχία, «Πανελλαδικό Διήμερο Δράσης του ΣΥΡΙΖΑ για το Περιβάλλον» την 9,10 Μαΐου σε 40 πόλεις σε όλη την Ελλάδα με στόχο να αναδειχθούν μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και οι αγώνες των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτά.

· Η Θεματική εκπροσωπήθηκε επάξια στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με μια υποψηφιότητα , αυτή της Δέσποινας Σπανούδη από τη Βοιωτία.

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΠΟΛΗ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Είναι γεγονός ότι η εκλογική μάχη δόθηκε μέσα σ’ ένα περιβάλλον εχθρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του δικομματισμού, την «πράσινη ανάπτυξη» του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τη σκανδαλώδη προβολή των «Οικολόγων Πράσινων», του κυβερνητισμού και του green new deal, που έγινε από τις κυρίαρχες δυνάμεις και τα ΜΜΕ. Επιχειρήθηκε να αμβλυνθεί ο συγκρουσιακός και ταξικός χαρακτήρας των οικολογικών ζητημάτων όπως το έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην γίνουν αντιληπτές οι διακριτές πολιτικές ταυτότητες στα θέματα της οικολογίας, πράγμα που επιτεύχθηκε σε αρκετό βαθμό.

Από την άλλη, η οικολογία δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα, για τα οποία μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο τα τελευταία χρόνια, δεν προβλήθηκαν επαρκώς προεκλογικά. Δεν αξιοποιήθηκε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, της κινηματικής παρουσίας και δράσης καθώς και των προτάσεών μας. Σε όλα αυτά έχουμε δώσει επί χρόνια δείγματα γραφής, τόσο στους κοινωνικούς αγώνες όσο και μέσα στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ακόμη και η εκπροσώπηση του οικολογικού χώρου με μία μόνον υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύει ότι το οικολογικό μας πρόσωπο ήταν σχετικά υποτιμημένο από τα κεντρικά όργανα.

Στην πραγματικότητα όλα τα παραπάνω οφείλονται στην ανυπαρξία λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει μια υπόθεση «συνεννόησης αρχηγών», χωρίς να εξελίσσεται σε ζωντανό πολιτικό οργανισμό με συμμετοχή των μελών και διαδικασίες :

- εμποδίζει την ανάπτυξη κάθε οριζόντιας λειτουργίας όπως οι θεματικές, κλαδικές, τοπικές κλπ επιτροπές

- αναστέλλει τη δυνατότητα υποστήριξης και δικτύωσης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στα οικολογικά κινήματα

- ακυρώνει τη δυνατότητα παραγωγής πολιτικής με αξιοποίηση της κινηματικής εμπειρίας

- εμποδίζει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του οικολογικού προβληματισμού και αξιοποίησης του σε γενικότερες ενότητες πολιτικής παρέμβασης όπως σε μείζονα ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων βασικών αγαθών (νερό, ενέργεια, σκουπίδια, χώρος-φύση) και εξάρτησης από μονοπώλια εθνικά και υπερεθνικά

- διευκολύνει την αποσύνδεση των περιβαλλοντικών προβλημάτων από την οικονομία και την αντιμετώπισή τους ακόμη και από τμήματα της αριστεράς είτε ως θέμα «προοδευτικών» τεχνικών και τεχνολογιών είτε ως θέμα «πολυτελείας» για τους αγώνες των εργαζομένων

Οι αδυναμίες αυτές αντανακλώνται αφενός στις θέσεις μας για διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα και που συχνά αναπαράγουν τον λόγο μεγάλων Μ.Κ.Ο. και αφετέρου στην κυριαρχία της απολίτικης θεώρησης του περιβάλλοντος στην ελληνική κοινωνία που αποτυπώνεται σε εκφράσεις όπως «το περιβάλλον δεν έχει χρώμα» ή «η σωτηρία του περιβάλλοντος είναι θέμα προσωπικής στάσης ζωής».

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ

Ένας από τους κύριους στόχους της Θεματικής από εδώ και πέρα είναι η ενδυνάμωση της προσπάθειας για ενσωμάτωση της οικολογικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές προτάσεις και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η οικολογία δεν πρέπει να αποτελεί απλώς μέρος των προτάσεών μας, αλλά να διαπνέει συνολικά την πολιτική μας για όλα τα θέματα.

Χρειαζόμαστε καλύτερη δικτυακή συγκρότηση της Θεματικής, συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων και αποτελεσματικότερη συνεννόηση με τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μεταφράζεται στη δραστική αναβάθμιση των περιεχομένων της θεματικής όσον αφορά στη διαμόρφωση και επεξεργασία πολιτικών θέσεων, με σύνδεση των αιτημάτων που παράγονται στο επίπεδο της τοπικής δράσης με το κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η δραστική ενίσχυση των μέσων (π.χ. οικονομικοί πόροι, οργανωτική, τεχνική, επιστημονική και νομική υποστήριξη). Επίσης, επιτακτική είναι η ανάγκη ουσιαστικής υπόστασης γενικά των θεματικών στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημιουργία κατά τόπους θεματικών δικτυώσεων και πανελλαδικών διαδικασιών αποφασιστικού χαρακτήρα.

Κανένας από τους παραπάνω στόχους όμως δεν θα είναι εφικτός στο βαθμό που δεν προχωρήσουμε ΣΗΜΕΡΑ, στη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ των μελών και των επιτροπών. Η αδικαιολόγητη απροθυμία μας οδήγησε στη συρρίκνωση, το μαρασμό και την αποστράτευση. Μια άλλη Αριστερά, ανοιχτή στα νέα ρεύματα και τα κινήματα, ικανή να αναλύει την πραγματικότητα, να ανανεώνει τις ιδέες της και να συνθέτει νέο ριζοσπαστικό λόγο, δεν εξυπηρετείται από τη σημερινή λειτουργία. Και αυτό το ζήσαμε και το ζούμε με δραματικό τρόπο.

Τα μέλη της Θεματικής

Αργυρίου Αργύρης, Καφαντάρη Χαρά, Κωνσταντάτος Χάρης, Μπολώτα Μυρτώ, Μπούτρης Γιώργος, Πορτάλιου Ελένη, Σπανούδη Δέσποινα, Ψαρρέας Πέτρος

Ένα τεράστιο πρόβλημα. Χιλιάδες έλατα ξεραίνονται στην Φωκίδα

Χιλιάδες έλατα ξεραίνονται στην Φωκίδα. Η φωτογραφία είναι απο το 51χιλιόμετρο και δείχνει την τεράστια καταστροφή που έχει ήδη επέλθει. (Πατήστε επάνω στην Φωτογραφία να δείτε ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση) Το χειρότερο είναι οτι, δεν είναι η μοναδική περιοχή που υπάρχει αυτό το πρόβλημα, χιλιάδες έλατα να έχουν ήδη ξεραθεί στην Φωκίδα.
Το Δασαρχείο που έχει την κύρια αρμοδιότητα για την προστασία του Δάσους σε τι ... ενέργειες έχει προβεί για να μειώσει το πρόβλημα;
Ποιες άλλες είναι οι αρμοδιότητες του Δασάρχη εκτός από την προστασία του Δάσους;
Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο είναι γενικευμένο και πέραν της περιοχής μας. Η ξηρασία των περασμένων ετών και η πιθανολόγηση κάποιας ασθένειας είναι αυτά που έχουν ακουστεί σαν αιτίες. Οι επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες για την περιοχή μας είναι η κακή χρήση του υπόγειου νερού (αποστράγγιση) από τις μεταλλευτικές εταιρείες.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει να γίνεται τίποτα για αυτό το πρόβλημα απο την αρμόδια υπηρεσία, τίποτα δεν έχουμε δει να γίνεται για την προστασία των δασών.

Το πρόβλημα της ξήρανσης των Ελάτων έχει άμεση σχέση με ύπαρξη νερού και την προστασία των δένδρων από παθογόνους παράγοντες.
Ο καθαρισμός του δάσους από τα ξερά δένδρα είναι επιβεβλημένη, ενω μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η προσοχή της πολιτείας στην διαδικασία που ακολουθείται της στράγγισης των υπόγειων υδάτων από τις μεταλλευτικές εταιρείες.

Τριήμερο κάμπινκγκ με συμπαράσταση στη Γκιώνα

3ήμερο κατασκήνωσης στην Γκιώνα, κοντά στο χωριό Καλοσκοπή* με συζητήσεις σχετικά με την εκμετάλλευση της περιοχής από τις μεταλλευτικές εταιρίες και τους αγώνες ενάντια στην καταστροφή της.
Έγιναν περιηγήσεις στο βουνό και στους τόπους εξόρυξης, ενημερωτικές εκδρομές στα γύρω χωριά, συζητήσεις, προβολές και συλλογική κουζίνα στο χώρο της κατασκήνωσης.
Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε ήταν:...
Παρασκευή 17 Ιουλίου6.00 μ.μ Άφιξη στην πλατεία του χωριού Καλοσκοπή. Εγκατάσταση στο χώρο της κατασκήνωσης. Βράδυ: συλλογική κουζίνα.
Σάββατο 18 Ιουλίου12.30 μ.μ. Συνέλευση στο χώρο της κατασκήνωσης.Απόγευμα: Περιήγηση στο βουνό και στους τόπους εξόρυξης βωξίτη. Βράδυ: Συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού, ενημέρωση και προβολή ντοκυμαντέρ.
Κυριακή 19 Ιουλίου Επισκέψεις σε γειτονικά χωριά και ενημέρωση.Απόγευμα: Συνέλευση-Συζήτηση-ΦαγητόΓια πληροφορίες αλλά και οτιδήποτε άλλο:giona_camp@yahoo.comΚιν: 6981310556*
Στις 3 Μαρτίου το σπίτι του συντρόφου και μέλους της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας, Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή, δέχεται για 2η φορά εμπρηστική επίθεση με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική αυτή τη φορά καταστροφή του.Περισσότερα για την εκμετάλλευση της περιοχής αλλά και για την εμπρηστική επίθεση:http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1013296http://gionaoros.wordpress.com/
Την είδηση την βρήκα στη Συμπαραταξη βοιωτών για το Περιβάλλον

Τέλος στις γεωτρήσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο δάσος των Σκουριών ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ

Στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση του τεράστιου μεταλλείου των Σκουριών, η τοπική κοινωνία της Β. Χαλκιδικής κέρδισε μια πρώτη σημαντική νίκη. Η απόπειρα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να κάνει γεωτεχνική έρευνα στις Σκουριές για τη θεμελίωση του εργοστασίου χρυσού-χαλκού απέτυχε, χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων και του Δημοτικού Συμβουλίου της Μ. Παναγίας.
Ξεκινώντας γεωτρήσεις πάνω στο βουνό με τρόπο θρασύ και προκλητικό και χωρίς καμία απολύτως άδεια, η εταιρεία δοκίμασε τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας. Και έχασε. Τωρα που η ιστορία αυτή έχει πλέον λήξει οριστικά, ας κάνουμε μια ανασκόπηση των γεγονότων των τελευταίων ημερών:...
Την Δεύτερα 6 Ιουλίου έγινε γνωστό ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είχε μεταφέρει γεωτρύπανα πάνω στον Κάκαβο και ξεκινούσε γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εταιρεία είχε ζητήσει έγκριση από το Δασαρχείο για τη διάνοιξη 19 γεωτεχνικών γεωτρήσεων μέσα στο δάσος, χωρίς να είναι σαφές αν την είχε λάβει.
Η αντίδραση της Μεγάλης Παναγίας ήταν άμεση και την Τρίτη 8 Ιουλίου συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία πολλών δημοτών. Το Δ.Σ. ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να αναλάβει δράση για να σταματήσει άμεσα κάθε δραστηριότητα στις Σκουριές, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ισχύ της απόφασης που είχε λάβει τον Ιούνιο του 1997 κατά του σχεδίου της επιφανειακής εξόρυξης.
Την Πέμπτη το πρωί, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο μετέβη στις Σκουριές και ζήτησε από την εταιρεία να σταματήσει τις γεωτρήσεις. Μετά την άρνηση της εταιρείας, το Δ.Σ. κάλεσε τον κόσμο σε λαϊκή συνέλευση την Παρασκευή το βράδυ, για να γίνει ενημέρωση και να ληφθούν αποφάσεις.
Για όποιον πίστευε ότι το έντονο κλίμα κατά του μεταλλείου των Σκουριών που είχε δημιουργηθεί προ διετίας θα είχε ατονήσει και ότι η κοινωνία της Μ. Παναγίας θα είχε αλλάξει άποψη για το συγκεκριμένο έργο, η λαϊκή συνέλευση της Παρασκευής 10 Ιουνίου ήταν αποκαλυπτική. Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έκαναν μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του προγράμματος της εταιρείας για τις Σκουριές και τάχθηκαν ΟΛΟΙ κατά της πραγματοποίησής του. Το ίδιο και οι πολίτες και οι εκπρόσωποι φορέων που πήραν το λόγο. Το ίδιο και ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του γειτονικού Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, ο οποίος τόνισε την ξεκάθαρη θέση και των δυο παρατάξεων του Δήμου του κατά του μεταλλείου στις Σκουριές.
Διαφορετική θέση είχαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, οι οποίοι παρουσίασαν την άποψη «Ναι στο μεταλλείο, αλλά χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος», χωρίς να διευκρινίσουν πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό. Η απόφαση της λαϊκής συνέλευσης ήταν :
«Η Λαϊκή Συνέλευση εκφράζει την αντίθεσή της στο Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός για επιφανειακή εξόρυξη μεταλλείων στην περιοχή των Σκουριών και απαιτεί άμεσα να σταματήσουν οι εργασίες».
Από την Κυριακή το βράδυ κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας έχουν κατασκηνώσει στο βουνό, με σκοπό την παρεμπόδιση της διελευσης των εργαζομένων στο χώρο που γίνονται οι γεωτρήσεις και την επίβλεψη της κατάστασης. Παράλληλα στήθηκε φυλάκιο των κατοίκων στη θέση «Χοντρό Δέντρο», πάνω στο δρόμο Μ. Παναγίας-Παλαιοχωρίου στη στροφή για Σκουριές, για την ενημέρωση των διερχομένων από την περιοχή.
Οι εργάτες που έφτασαν στις Σκουριές τη Δευτέρα το πρωί ενημερώθηκαν από τους συγκεντρωμένους πολίτες ότι δεν θα περάσουν, ειδοποίησαν τους ανωτέρους τους και αποχώρησαν χωρίς προβλήματα.
Την ίδια μέρα δυο Δημοτικοί Σύμβουλοι, ένας από το Δήμο Παναγίας και ένας από το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου, κατέθεσαν "Αναφορά" στο Δασάρχη Αρναίας στην οποία επισήμαιναν ότι με βάση τη δασική νομοθεσία δεν επιτρέπεται η αδειοδότηση γεωτρήσεων και οδών/προσβάσεων σε δημόσιο δάσος (σημ. ισχύει και στην Φωκίδα αυτός ο Νόμος). Όπως αποκαλύφθηκε, το Δασαρχείο δεν είχε δώσει καμία έγκριση επέμβασης στο δάσος και, σύμφωνα με την διαβεβαίωση του ίδιου του Δασάρχη, ούτε επρόκειτο να δώσει.
Αν και οι γεωτρήσεις έχουν σταματήσει, οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας παραμένουν μέχρι σήμερα με βάρδιες στην κατασκήνωση στο βουνό, για κάθε ενδεχόμενο. Υπό το άγρυπνο βλέμμα των κατοίκων και χωρίς τις απαραίτητες άδειες για επέμβαση στο δάσος, η εταιρεία υποχρεώθηκε να διακόψει το «ερευνητικό πρόγραμμα», έχοντας καταφέρει να πραγματοποιήσει μόνο δυο γεωτρήσεις σε ιδιόκτητα χωράφια της.
Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με τις προηγούμενες εταιρείες, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έκανε το λάθος να υποτιμήσει την τοπική κοινωνία και να πιστέψει ότι μπορεί να την αγνοήσει. Το επεισόδιο με τις γεωτρήσεις στο δάσος λειτούργησε σαν «άσκηση ετοιμότητας» στην οποία οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας ανταποκρίθηκαν πλήρως.
Η Μ. Παναγία έδειξε τι θέλει και απέδειξε ότι είναι έτοιμη για αγώνα και μπορεί να το κερδίσει. ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

antigoldgreece.wordpress.com