Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

H ΔΕΗ ζητά 50 εκατ. ευρώ από την «Αλουμίνιον της Ελλάδος»

Αγωγή κατά της εταιρείας «Αλουμίνιον της Ελλάδος» κατέθεσε η ΔΕΗ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας, ζητώντας 50 εκατ. ευρώ.

Η διαφορά των δύο επιχειρήσεων αφορά στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η ΑτΕ. όπως ανακοινώθηκε, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε ομόφωνα, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της επιχείρησης.
Από www.enet.gr

Γκιώνα Αλπικό Φθινόπωρο

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Σελήνη πήγαινε να συναντήσει στις πλαγιές της Γκιώνας τον Ενδυμίωνα, γιο της Πύρρας και του Δευκαλίωνα, αφήνοντας τον κόσμο χωρίς φεγγάρι. Ετσι πήρε το όνομά του το Ασέληνον Ορος το ψηλότερο βουνό της Ρούμελης, που ανακαλύπτουμε πεζοπορώντας

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΜΕΑΣ

Ανάμεσα στον Παρνασσό, τα Βαρδούσια και την Οίτη, η Γκιώνα, το υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας (2.510 μέτρα), έχει να δείξει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα. Λόγω των ... καθαρά αλπικών χαρακτηριστικών της, αποτελεί καταφύγιο για χρυσαετούς, γαλαζοκοτσύφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, γυπαετούς και άλλα άγρια ζώα, ενώ στην κατάφυτη πλαγιά της προς το Λιδορίκι συναντάει κανείς αγριολούλουδα, έλατα, κέδρους και αγριοτριανταφυλλιές.

Είναι το λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένο βουνό συγκριτικά με τους «γείτονές» του και είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένο. Αυτό ίσως κάνει την εξερεύνησή του ελάχιστα πιο απαιτητική, αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα. Σε αυτή την εξόρμηση θα χρειαστείτε βεβαίως έναν καλό οδικό χάρτη, ακόμα και αν διαθέτετε ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης (GPS), καθώς και έναν τυπικό πεζοπορικό εξοπλισμό, για να εξερευνήσετε από κοντά τις όμορφες εκπλήξεις του Ασέληνου Ορους.

ΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ

Φτάνοντας στην πλατεία του γραφικού χωριού του νομού Φωκίδας, μπορεί κανείς να αντιληφθεί αμέσως το λόγο που τον έφερε ώς εδώ. Φρέσκος δροσερός αέρας, με την ανεπαίσθητη μυρωδιά του καυσόξυλου να σου γαργαλάει τα ρουθούνια, ενώ μια πανδαισία χρωμάτων φανερώνεται όπου και να κοιτάξεις. Πολύς κόσμος προτιμά το βουνό αποκλειστικά το χειμώνα, αλλά το φθινόπωρο είναι κάτι το τελείως ξεχωριστό. Τα πλατύφυλλα δέντρα κρατούν για τελευταίες εβδομάδες τα φύλλα τους πριν από τον ερχομό του χειμώνα και μια απέραντη παλέτα αποχρώσεων του καφέ και του πράσινου πλημμυρίζει το τοπίο. Μια τυπική καθημερινή ημέρα στο κέντρο αυτού του μικρού χωριού είναι συνήθως ήσυχη, αλλά κάνοντας μια βόλτα γύρω από την πλατεία του, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η Καλοσκοπή έχει έντονες μνήμες από την πολυτάραχη ιστορία της σύγχρονη Ελλάδας.

Ενα μνημείο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μια προτομή του Αρη Βελουχιώτη και ακριβώς δίπλα το Λαογραφικό Μουσείο, χτισμένο από τον βασιλιά Παύλο. Το 1944 το χωριό καταστράφηκε δύο φορές από τους Γερμανούς. Η έντονη ιστορική «δραστηριότητα» της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα τη σχεδόν καθολική μετανάστευση των κατοίκων της προς την Αθήνα ή το εξωτερικό (κυρίως Αμερική και Αυστραλία) κάπου στη δεκαετία του '50. Τώρα, το χειμώνα παραμένουν λιγοστοί κάτοικοι (το δημοτικό σχολείο έκλεισε λόγω έλλειψης μαθητών το 1987), ενώ το καλοκαίρι, και κυρίως τον Αύγουστο, κατακλύζεται ξανά από κόσμο. Το Λαογραφικό Μουσείο δεσπόζει στο κέντρο του χωριού και μια σύντομη περιήγηση μπορεί εύκολα να σας μεταφέρει εικόνες από την εποχή που η Καλοσκοπή έσφυζε από δραστηριότητα. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ανοικτό καθημερινά, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο πρέπει να κάνετε ένα τηλέφωνο (κ. Γιούλα Κυριαζή, τηλ. 22650-61.251) για να έρθουν να σας ανοίξουν.

Στην Καλοσκοπή μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε και για την «Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας», μια συλλογική δράση κατοίκων (και όχι μόνο) των γύρω χωριών που αντιτίθενται στην επικείμενη επέκταση των λατομείων βωξίτη στην περιοχή. Ηδη από τη διαδρομή μέχρι το χωριό είναι εύκολο να διαπιστώσετε πως κάποια μέρη του βουνού... λείπουν κυριολεκτικά! Σε όλη την περιοχή υπάρχει μια ένταση γύρω από το θέμα, το οποίο έχει πάρει το δρόμο των δικαστηρίων και αναμένονται εξελίξεις σύντομα, καθώς η Κίνηση έχει κάνει αίτηση ακύρωσης της απόφασης της επέκτασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Καλοσκοπή λόγω θέσης αποτελεί το καταλληλότερο σημείο για ποικίλες πεζοπορίες και αναβάσεις όλων των επιπέδων, από απλούς περιπάτους μέχρι απαιτητικές αναβάσεις:
- Από Κακοτράχη μέχρι Κεφαλόβρυσο: Υπέροχη διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων μέσα σε πυκνή βλάστηση.
- Από Τσιρωναίικα μέχρι Αη Νικόλα: Η διαδρομή ξεκινάει από το τέλος του χωριού στη γειτονιά Καλοθανασαίικα. Συνεχίζει περνώντας από το πέτρινο γεφύρι και μετά μια ομαλή πορεία 40 λεπτών φτάνει στον Αη Νικόλα. Σε αυτή την τοποθεσία βρίσκονταν οι αμπελώνες των Καλοσκοπιτών, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο την ημέρα των Φώτων έθαβε κάθε οικογένεια στο αμπέλι της ένα μπουκάλι με αγιασμό για καλή σοδειά.
- Από το Στρογγυλό ώς το Μέγα Ρέμα και το χάνι Ζαγκανά: Μια όμορφη και ομαλή διαδρομή περίπου μισής ώρας μέχρι το παλιό πέτρινο γεφύρι στο Μέγα Ρέμα. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι για το χάνι του Ζαγκανά. Το δεύτερο αυτό κομμάτι της διαδρομής είναι γύρω στα 45 λεπτά και θέλει λίγη προσοχή παραπάνω, καθώς σε κάποια σημεία το μονοπάτι χάνεται.
- Από Καλοσκοπή μέχρι την κορυφή Πυραμίδα (2.510 μ.): Η Καλοσκοπή αποτελεί το κλασικότερο σημείο ανάβασης της Γκιώνας. Είναι μια μεγάλη σε μήκος διαδρομή, που μπορεί να γίνει ανάλογα με τις αντοχές σε μία ή και δύο μέρες.

Η διαδρομή είναι σχετικά ομαλή -μέτριας δυσκολίας- και δεν απαιτείται κάποιος ιδιαίτερος εξοπλισμός (σχοινιά, πιολέ, μποντριέ κ.λπ.), εκτός από ένα καλό ζευγάρι ορειβατικά παπούτσια. Ωστόσο, χρειάζεται κάποια σχετική εμπειρία στην ανάγνωση χάρτη, γιατί το πυκνό δίκτυο χωματόδρομων (έχουν φτιαχτεί για να εξυπηρετήσουν τα λατομεία βωξίτη) μπορεί πολύ εύκολα να σας μπερδέψει και να καταλήξετε χαμένοι κάπου μεταξύ Οίτης και Παρνασσού! Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής ώς την τοποθεσία Μνήματα μπορεί να επιταχυνθεί, καθώς είναι όλο πάνω στον δασικό δρόμο και μπορείτε να το κάνετε με το αυτοκίνητο. Εναλλακτικά, θα σας πάρει περίπου μιάμιση ώρα για να φτάσετε ώς εκεί με τα πόδια. Στη συνέχεια ακολουθείτε το καλά χαραγμένο μονοπάτι μέχρι το οροπέδιο της Βαθιάς Λάκκας στη βάση της κορυφής.

Αυτό το κομμάτι ξεκινάει με ένα απότομο ανέβασμα της πλαγιάς της Πλατυβούνας και συνεχίζει ανηφορίζοντας τη ράχη μέχρι τη Βαθιά Λάκκα. Η διαδρομή είναι μία - μιάμιση ώρα και πολλές φορές το μονοπάτι διασχίζεται από τους χωματόδρομους των λατομείων. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να ξαναβρίσκετε τη συνέχειά του. Στο οροπέδιο υπάρχει νερό και μπορεί να αποτελέσει κατάλληλο σημείο για κατασκήνωση. Από εκεί για να φτάσετε ώς την κορυφή ακολουθείτε το μονοπάτι που βγάζει ώς το διάσελο Πλατυβούνας - Πυραμίδας και σε περίπου 50΄ έχετε μπροστά σας το ανέβασμα της ράχης της Πυραμίδας. Είναι ένα ομαλό, αλλά μεγάλο σε μήκος ανέβασμα που θα σας πάρει μία με μιάμιση ώρα. Στο τέλος, όμως, θα σας ανταμείψει με μια μοναδική θέα από την υψηλότερη κορυφή της Ρούμελης!

ΣΤΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΣΥΚΙΑ

Η Συκιά είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό σημείο προσέγγισης της Γκιώνας. Περπατώντας στα δρομάκια του χωριού, μπορεί κανείς να απολαύσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και να αφεθεί στην πανέμορφη θέα του. Γεωγραφικά, βρίσκεται απέναντι από την Καλοσκοπή και η διαδρομή μέχρι εκεί είναι πανέμορφη και γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις που δημιουργούν τα τρεχούμενα νερά. Φτάνοντας στο χωριό, μας καταλαμβάνει δέος από τη θέα της Πλάκας της Συκιάς. Λίγο πιο πάνω από τα όρια του χωριού ξεκινάει ένας απότομος κοφτός ορεινός όγκος συνολικής υψομετρικής διαφοράς ούτε λίγο ούτε πολύ 1.000 μέτρων! Είναι η πιο μεγάλη συνεχόμενη αναρριχητική ορθοπλαγιά των Βαλκανίων και πόλος έλξης για πλήθος επίδοξων αναρριχητών.

Υπάρχουν αρκετές αναρριχητικές διαδρομές όλων των επιπέδων και η πλήρης ανάβασή της απαιτεί, λόγω του μήκους της, μία διανυκτέρευση στα μισά της διαδρομής. Για να καλυφθούν οι ανάγκες των αναρριχητών και των ορειβατών, στη θέση Λάκκα Καρβούνη έχει χτιστεί κέντρο υποδοχής χωρητικότητας 20 κλινών και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών, ενώ στη Συκιά λειτουργεί αναρριχητικό κέντρο. Αν η ιδέα της Πλάκας σάς τρομάζει, μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά μικρές πεζοπορικές διαδρομές γύρω από το χωριό ή και ανάβαση ώς την κορυφή της Γκιώνας.
- Από Συκιά μέχρι Ζωοδόχο Πηγή: Ο όγκος της Πλάκας είναι γεμάτος σπηλιές και μερικές από αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής έχει κτιστεί σε μία από αυτές. Για να φτάσετε ώς εκεί, στην έξοδο του χωριού κάνετε μια παράκαμψη δεξιά στο δρόμο που έρχεται από Λιδορίκι. Μετά από μια σύντομη διαδρομή περίπου δύο χιλιομέτρων σε χωματόδρομο, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα πανέμορφο σπήλαιο στο εσωτερικό του οποίου έχει κτιστεί το εξωκλήσι. Πίσω από το ιερό του θα βρείτε μια λίμνη μικρού βάθους όπου λέγεται πως είχε βρεθεί η εικόνα της Παναγίας.
- Από Συκιά μέχρι Βαθιά Λάκκα - Πυραμίδα: Μια δεύτερη λιγότερο δημοφιλής διαδρομή για την Πυραμίδα, την κορυφή της Γκιώνας, ξεκινάει από τη Συκιά. Είναι αρκετά πιο απαιτητική από τη διαδρομή της Καλοσκοπής και προϋποθέτει σχετική οικειότητα με την ορειβασία. Ξεκινώντας από το πάρκινγκ του χωριού, το μονοπάτι μπαίνει στη χαράδρα που κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά και κρατάει σταθερή πορεία στην αριστερή πλευρά της, έχοντας απέναντι την Πλάκα. Μετά από περίπου δυόμισι ώρες μάλλον επίπονης ανάβασης φτάνετε στο οροπέδιο του Λάζου. Εδώ υπάρχει νερό και δυνατότητα κατασκήνωσης, αν βλέπετε πως δεν έχετε άλλες αντοχές για την επόμενη ανάβαση. Στην άκρη του οροπεδίου συνεχίζει το μονοπάτι με κατεύθυνση βορειοανατολική μέσα στην κοίτη του ρέματος. Είναι ένα όχι και τόσο ομαλό μονοπάτι, που στο τέλος βγάζει στο διάσελο Μπότσικας - Πύργου βόρεια της Βαθιάς Λάκκας. Από εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή για την Πυραμίδα όπως ακριβώς περιγράφεται στη διαδρομή Καλοσκοπή - Πυραμίδα. Αν θελήσετε να κάνετε όλη την ανάβαση σε μία ημέρα, τότε ξεκινήστε πολύ νωρίς το πρωί για να προλάβετε, καθώς η ανάβαση στην Πυραμίδα από Συκιά διαρκεί το λιγότερο πέντε με έξι ώρες.

Να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο ο καιρός είναι ευμετάβλητος και, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδρομή, πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι για κάθε απρόοπτο. Ο περίπατος στο βουνό, ακόμα και ο φαινομενικά πιο εύκολος, μπορεί να κρύβει μεγάλους κινδύνους. Επίσης, αποφύγετε να πραγματοποιήσετε διαδρομές που είναι πέρα από τις δυνατότητές σας. Ενας οδηγός βουνού ή έστω ένας πεπειραμένος ορειβάτης μπορεί να σας βοηθήσει να χαρείτε την περιπλάνησή σας πολύ περισσότερο.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Στην Γκιώνα θα ήταν καλύτερο να μεταβείτε με το δικό σας όχημα, καθώς τα δρομολόγια των τοπικών συγκοινωνιών είναι ιδιαίτερα αραιά. Συγκεκριμένα:
Με αυτοκίνητο: Στο 200ό χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, μετά τις Θερμοπύλες, ακολουθήστε τον οδικό άξονα προς Αμφισσα και στο 51ο χιλιόμετρο, περνώντας από Γραβιά, ακολουθήστε το δρόμο που υπάρχει δεξιά. Σε 15 χιλιόμετρα είστε στην είσοδο της Καλοσκοπής. Σε αρκετά σημεία υπάρχει και η αντίστοιχη σήμανση.
Με τρένο: Ο πλησιέστερος σταθμός είναι του Μπράλου. Από εκεί πρέπει να πάρετε ταξί για μια διαδρομή περίπου 30 λεπτών.
Με ΚΤΕΛ: Για να πάτε ώς την Καλοσκοπή ή τη Συκιά, πρέπει να φτάσετε πρώτα ώς τη Λαμία ή την Αμφισσα. Από εκεί μπορείτε να αλλάξετε λεωφορείο, αλλά πρώτα ελέγξτε τα δρομολόγια τηλεφωνικά για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων (ΚΤΕΛ Αμφισσας τηλ. 22650-28.226, ΚΤΕΛ Λαμίας τηλ. 22650-63.276)

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Καλοσκοπή:
Ξενώνας της Γιούλας: Στην πλατεία του χωριού, πάνω από το παλιό δημοτικό σχολείο που σήμερα φιλοξενεί τη λαογραφική έκθεση, λειτουργεί όλο το χρόνο ο ξενώνας της Γιούλας. Σερβίρει σπιτικό πρωινό και παραδοσιακά φαγητά κατά παραγγελία (υπεύθυνη: Γιούλα Κυριαζή, τηλ. 22650-61.251, κιν. 6948-549.647).
Vista Mountain Resort: Βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. απ' το χωριό, στη θέση Αγία Τριάδα. Λειτουργεί όλο το χρόνο, είναι ιδανικός τόπος για ξεκούραση χειμώνα και καλοκαίρι (υπεύθυνος: Ι. Χ. Γεωργούλιας, τηλ. 22310-82.961-63, Fax 22310-82.964, www.vistaresort.gr).

Συκιά:
Ασέληνος (υπεύθυνος: Παπαθανασίου Γεώργιος, τηλ. 22660-51.455, 22660-51.555)

* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
Από Καθημερινή

Τρία λεπτά για κάθε κιλό ελαιολάδου η εισφορά δακοκτονίας .

Στα περυσινά επίπεδα των 3 λεπτών ανά κιλό ελαιολάδου, καθορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών και για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2009-10 η εισφορά δακοκτονίας, που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελαιοπαραγωγοί για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς.
Από την εισφορά δακοκτονίας εξαιρούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους εφάρμοσαν τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας στις ελιές τους.
Επίσης, για τους ελαιώνες που αρχικά είχαν ενταχθεί στο φετινό πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, αλλά μέχρι... το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου 2008-2009 δεν εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα, οι ελαιοκαλλιεργητές δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς δακοκτονίας.
Από agroschannel.com

21ο Συνέδριο ΠΑΝΔΙΚΟ "το νερό ως κοινωνικό αγαθό"


Στην Λαμία από τις 13 ως τις 15 Νοεμβρίου,
θα διεξαχθεί το 21ο Συνέδριο
του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών οργανώσεων.
Θέμα του Συνεδρίου είναι
"Το νερό ως κοινωνικό αγαθό"

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει
την Παρασκευή 13-11-2009 ώρα 5.30
στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Λαμιέων
στην οδό Λεωνίδου στη Λαμία

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα του Συνεδρίου...


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ • ώρα 09.00 - 13.00


ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ¨ Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ¨

Θα δοθούν δυο παραστάσεις με τη συμμετοχή μαθητών
Α΄θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδος από τους Δήμους:
Λαμιέων, Αγ. Κων/νου, Γοργοποτάμου, Στυλίδας και Υπάτης

Μετά το τέλος των παραστάσεων θα ακολουθήσει υπαίθρια ζωγραφική με θέμα ΤΟ ΝΕΡΟ με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών και τα έργα τους θα εκτεθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου
Με το τέλος της κάθε παράστασης και τη χώρους
του συνεδρίου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
17.00-17.30: Προσέλευση συνέδρων

17.30-18.00: Χαιρετισμοί - Έναρξη Συνεδρίου

Α’ Συνεδρία

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Γ.Κοτρωνιάς, Δήμαρχος Λαμιέων, πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος ΚΕΔΚΕ - Α. Μπέλεσης, μέλος Ε.Γ. ΠΑΝΔΟΙΚΟ, μέλος Μ.Κ.Ο. Σόλων -
Σ. Καρκάνης, πρόεδρος ΤΕΙ Λαμιας

18.00-18.15:
«Το Νερό ως κοινωνικό αγαθό στον Παγκόσμιο Χάρτη»
Εισηγήτρια: Rafaella Cavallo, Συντονίστρια της εκστρατείας
εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του σχεδίου ΝΕΡΟ,
του Κέντρου Διεθνούς Εθελοντισμού, CEVI, Ούντινε, Ιταλία

18.15-18.30:
«Η διεθνής εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις του πόσιμου νερού»
Εισηγητής: Παναγιώτης Παπαθεοδωρόπουλος,
Διδάκτωρ Πολ. Μηχανικός, Στέλεχος Δ.Ε.Υ.Α. Πάτρας

18.30-18.45:
«Η περιπέτεια της Οδηγίας 2000/60 για τους υδατικούς πόρους και του σχετικού νόμου εναρμόνισης»
Εισηγητής: Ηλίας Ευθυμιόπουλος, πρόεδρος του Δ.Ι.Π.Ε., πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ

18.45-19.00:
Προβολή Βίντεο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ με θέμα:
«Εφαρμογή αρχής του μερισμού στο κοινωνικό αγαθό του νερού»

19.00-19.45: Ερωτήσεις-Παρεμβάσεις-Συζήτηση
19.45-20.00: Διάλειμμα- καφές

Β΄ Συνεδρία

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Γ. Βασιλακόπουλος, μέλος Ε.Γ. ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Α. Σχορετσανίτη,
Δήμαρχος Στυλίδας, Δ. Καραβάνας, Δήμαρχος Υπάτης


20.00-20.15:
«Περιβαλλοντική Διπλωματία: Διασυνοριακά ύδατα»
Εισηγητής: Εκπρόσωπος Υπ. Εξωτερικών

20.15-20.30:
Προβλήματα της κατάστασης των υδρευτικών νερών της χώρας. Αναφορά στους Δήμους Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.
Εισηγητές: Τσιούμας Βασίλης και Ζόραπας Βασίλης, Υδρογεωλόγοι, Υπεύθυνοι προγραμμάτων έρευνας ΙΓΜΕ περιοχής Ανατ.Στερεάς

20.30-21.00: Ερωτήσεις-Παρεμβάσεις-Συζήτηση

21.30: Δείπνο συνέδρων στο Τουριστικό Περίπτερο ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γ΄ Συνεδρία

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μ. Σρέσκοβιτς, Δ/ντρια Διοικ. Υπηρ. ΚΕΔΚΕ, Β. Κελλάρης, μέλος Ο.Ε. 21ου Συνεδρίου ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Π. Σπαθούλας, Δήμαρχος Γοργοποτάμου

9.00-9.15:
Προβολή βίντεο της Περιβαλλοντικής Ομάδας 4ου Γυμνασίου Λαμίας με θέμα «Σπερχειός S.O.S»

9.15-9.30:
«Αλληλεπίδραση των υδάτων ποταμών και θαλασσών για ενιαία περιβαλλοντική διαχείριση. Η περίπτωση Σπερχειού – Μαλιακού»
Εισηγητής: Χρήστος Αναγνώστου, Dr. Γεωλόγος – Ιζηματολόγος, Δ/ντής Ερευνών Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ

9.30-9.45:
«Προτάσεις Διαχείρισης του αρδευτικού νερού στην ελληνική γεωργία»
Εισηγητής: Μιχάλης Σμύρης, Μηχανολόγος – Μηχανικός, Προϊστ. Υπηρεσίας Οργάνωσης, Πληροφορικής και Ανάπτυξης ΠΑΣΕΓΕΣ

9.45-10.00:
«Νερό και πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-13»
Εισηγητής: Γιώργος Εμμανουήλ, Γεωργοοικονομολόγος,
Ειδικός Επιστήμονας Περιφέρειας Θεσσαλίας

10.00-10.15:
«Υδατοοικονομία σε μια ενεργή κοινωνία.. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
Εισηγητής: Δημήτρης Μπαϊρακτάρης,
Επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΚΕ

10.15-10.45: Ερωτήσεις-Παρεμβάσεις-Συζήτηση

10.45-11.00: Διάλειμμα- καφές

Δ΄ Συνεδρία

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Κ. Γράψας, μέλος Ε.Γ. ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Α. Αλευρά, μέλος Ο.Ε. 21ου Συνεδρίου ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Ε. Ψαθάς, Δήμαρχος Αγ. Κωνσταντίνου

11.00-11.15:
«Ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων – Επαναχρησιμοποίηση νερού επεξεργασίας λυμάτων»
Εισηγήτρια: Φλώρα Κωνσταντοπούλου, Χημικός-Μηχανικός,
μελετήτρια, στέλεχος της εταιρίας EXERGIA
(εταιρία που εκπόνησε την μελέτη για λογαριασμό της ΤΕΔΚΝΑ)

11.15-11.30: «Εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση νερού - Το παράδειγμα της Μήλου»
Εισηγήτρια: Mανταλένα Γερασίμου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα
Σύμβουλος της εταιρείας Αιολική Μήλου

11.30-11.45:
«Το νερό στην εποχή της κλιματικής αλλαγής»
Εισηγήτρια: Δρ Χριστίνα Θεοχάρη, Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός
Επιμελήτρια Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος Τ.Ε.Ε

11.45-12.00
«Εξοικονόμηση νερού- καλές πρακτικές»
«Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία της Νότιας Ευρώπης.»
Εισηγητής: Στελλίνα Κουλουζάκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

12.00-12.15:
«Περιβαλλοντική εκπαίδευση και νερό»
Εισηγήτρια: Πόλυ Ράγκου, Λέκτορας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ,
πρόεδρος Ομίλου Φίλων του Δάσους Λαμίας

12.15-12.30:
«Ρώτα το νερό ……τι τρέχει»
Παρουσίαση τοπικού θέματος δικτύου Αγωγής Υγείας
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φθιώτιδας.
Συντονίστρια: Ευαγγελία Ζούνη, Εκπαιδευτικός

12.30-13:00: Ερωτήσεις-Παρεμβάσεις-Συζήτηση

13.00-13.15: Απόφαση 21ου Συνεδρίου.

14.00: Γεύμα συνέδρων στην περιοχή Γοργοποτάμου

Θα ακολουθήσει εκδρομή στην περιοχή Γοργοποτάμου και Υπάτης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ • ώρα 17.00 - 20.30

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΔΟΙΚΟ

(Μόνο για εκπροσώπους οργανώσεων-μελών του ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

20.30: ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (ανοικτή στο κοινό της Λαμίας)

«Τέσσερις εποχές»

Από Μουσικό σύνολο Δημοτικού Ωδείου Λαμίας

22.00: ΔΕΙΠΝΟ στην περιοχή της Υπάτης

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 • ώρα 9.00 - 12.30

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΔΟΙΚΟ
(Μόνο για εκπροσώπους οργανώσεων-μελών του ΠΑΝΔΟΙΚΟ)


Τέλος εργασιών 21ου Συνεδρίου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ στη Λαμία
Στη Λαμία την 13- 14 και 15 Νοεμβρίου 2009, θα πραγματοποιηθεί το 21ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.
Το θέμα του Συνεδρίου είναι:
ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Οι οργανώσεις του ΠΑΝΔΟΙΚΟ που ανέλαβαν την διοργάνωση του Συνεδρίου είναι: ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ (έδρα Λαμία) και ΣΟΛΩΝ για τη σύνθεση και τον πολιτισμό (έδρα Μακρακώμη Φθιώτιδας).
Για μια ακόμη χρονιά το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και η ΚΕΔΚΕ ανανέωσαν τη συνεργασία τους για το συνέδριο.

Με το συνέδριο αυτό προσδοκούμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για το σημαντικό αυτό θέμα. Στο τελευταίο, το ΠΑΝΔΟΙΚΟ πολλά μπορεί να προσφέρει, με τις οργανώσεις του, που καλύπτουν γεωγραφικά σχεδόν όλη την επικράτεια.

Οργανωτική Επιτροπή 21ου Συνεδρίου
Αλευρά Άννα (Οικολογική Κίνηση Σερρών)
Γεροκώστα Γιάννα (Σύλλογος Φίλων Ποταμού Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού)
Καλαμάτα Μαριλένα (Ειδικός Συνεργάτης του Δ.Λαμιέων )
Καραζέρη Βάσω (Σύλλογος Προστ.Περιβ.Αν. Αιγιαλείας (Ακράτα)
Κελλάρης Βασίλης (Οικολογικός Σύλλογος Προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου (ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ)
Μπελέσης Αλέξανδρος (Σόλων για τη σύνθεση και τον πολιτισμό)
Παπαιωάννου Ντένυ (Σύλλογος Προστ.Περιβ.Βουλιαγμένης)
Ράγκου Πόλυ ('Ομιλος Φίλων του Δάσους)
Σρέτσκοβιτς Μαρία (Δ/ντρια Διοικητικών Υπηρεσιών - Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ)
Φούντας Πάρης ( 'Ομιλος Φίλων του Δάσους)
Από pandoiko.gr

Η γρίπη έχει ήδη πλήξει έναν στους τέσσερις Ελληνες

Της Ελένης Πετροπούλου

Περίπου ένας στους τέσσερις Έλληνες και Ελληνίδες έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Από αυτούς, μόλις το 2%-3% εκδήλωσε κάποια συμπτώματα, ενώ περίπου το 20% δεν εμφάνισε ούτε ένα. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι το 30% του πληθυσμού στις χώρες που «πέρασε» η νέα γρίπη, δεν? το κατάλαβε.

Η νέα γρίπη, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται ήπια στη χώρα μας, ανέφερε χθες η υπουργός Υγείας ... Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο χειμώνας είναι μπροστά».

Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, είπε η υπουργός, η οποία παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών για την πανδημία Η1Ν1. Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, «αλλά προτρέπουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στις 16 Νοεμβρίου, ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού για τους επαγγελματίες υγείας, η χώρα μας θα διαθέτει 700.000 δόσεις του πανδημικού εμβολίου, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου (έναρξη εμβολιασμού παιδιών 4-17 ετών και ατόμων άνω των 50 ετών) θα έχουν παραληφθεί συνολικά 2,5 εκατομμύρια δόσεις.

Η υπουργός αναφερόμενη σε ενδεχόμενη διστακτικότητα των πολιτών να εμβολιαστούν, τόνισε ότι η χώρα μας είναι σε πλεονεκτική θέση, καθώς «έχει ήδη από τον Οκτώβριο αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός σε 15 χώρες, χωρίς προβλήματα».

Η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά απεύθυνε έκκληση στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, «να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεράσουν οι πολίτες τη φοβία για τα εμβόλια».

Αλλά και η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, κ. Ελένη Γιαμμαρέλου, απαντώντας στις αιτιάσεις για τυχόν παρενέργειες του νέου εμβολίου είπε πως «ακόμη και το κοινό εποχικό εμβόλιο κάθε χρόνο είναι καινούργιο, είναι ένα νέο εμβόλιο.

Ο αμερικανικός και ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων απαιτούν κλινική δοκιμή μόνο σε 60 ανθρώπους». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι πλέον αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι λοιμωξιολόγοι «και στην Ελλάδα έχουμε τουλάχιστον 100 έγκριτους επιστήμονες που λένε ναι στον εμβολιασμό».

Ειδικά για τα παιδιά, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Γιώργος Σαρόγλου, υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός τους θα γίνει όπως και με τους ενήλικες και όχι ιδιωτικά στον παιδίατρό τους. Σήμερα ξεκινά μάλιστα η πιλοτική αποστολή εμβολίων και η πιλοτική έναρξη εμβολιασμού σε 28 νοσοκομεία της χώρας.

Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώθηκε ότι μέλος του υπουργικού συμβουλίου και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών Μ. Μπόλαρης πέρασε ήπια τη νόσο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο γνωστός σκηνοθέτης, Θ. Αγγελόπουλος παρουσίασε συμπτώματα της νέας γρίπης.

Εξαρση
Η ραγδαία εξάπλωση της νέας γρίπης επιβεβαιώθηκε χθες όταν με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας έβαλε λουκέτο σε δεκάδες τμήματα και αίθουσες σε 23 σχολεία όλης της χώρας, τα 12 στην Αττική. Η συρροή κρουσμάτων οδήγησε το υπουργείο στην απόφαση να κλείσει για 7 ημέρες τα σχολεία. Μόνο σε σχολεία της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν θετικοί 30 μαθητές.
Από Ημερησία

Ο Δημήτρης Νανόπουλος επίτιμος δημότης Δελφών

Ο Δήμος Δελφών, πιστός όπως πάντα στην αναγνώριση του έργου όλων εκείνων των Ελλήνων που προσφέρουν με όλη τους την δύναμη στην προσπάθεια για την ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού απανταχού γης, τιμά τον Ακαδημαϊκό Δημήτρη Νανόπουλο και τον ανακηρύσσει Επίτιμο Δημότη της Πόλης των Δελφών.
Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009, στις 19:00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Δελφών, θα λάβει χώρα η τελετή βράβευσης του Δημήτρη Νανόπουλου, και σε αυτό το μεγάλο γεγονός για την Φωκίδα, είναι καλεσμένοι όλοι οι πολίτες που θα έχουν και την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν από τους σπουδαιότερους έλληνες που με το έργο του έχει κάνει όλους εμάς να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Μία ιδιαίτερη στιγμή και για τον εκπαιδευτικό και πνευματικό κόσμο της Φωκίδας αλλά και της ευρύτερης Περιφέρειας.
Ο Δημήτρης Νανόπουλος είναι από τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας Αναβίωσης του Δελφικού Ιδεώδους και σημαντικός παράγοντας επιτυχίας του Θερινού Σχολείου Δελφών που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στην πόλη των Δελφών σε ... συνεργασία με το Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών. Το βιογραφικό του περιγράφει απλά το μέγεθος του ανδρός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφικό σημείωμα
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, 1948. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1971. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας, όπου απόκτησε το διδακτορικό του (Ph.D) το 1973, στην Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών.
Διατέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου. Διατέλεσε επίσης ερευνητής στη Ecole Normale Superieure, Παρίσι, Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Harvard, Cambridge, USA. Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής, και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα (chair) Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, προικοδοτούμενη (endowed) με το ποσόν του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ($ 1Million). Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Ηouston (HARC), στο Houston, Texas, USA, όπου επίσης διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στην Λωζάνη της Ελβετίας.
Το 1997, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στην Φύση, η θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πως εμφανίστηκε, πως εξελίχθηκε και πως έχει την σημερινή μορφολογία του.
Έχει συγγράψει πάνω από 550 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 13 βιβλίων. Έχει πάνω από 30.000 αναφορές και τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004, ανεδείχθη 4ος στην κατάταξη Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Stanford. Από το 1988 είναι εταίρος (fellow) της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. Το 1996, του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ τον Μάιο του 2005, έτους αφιερωμένου στον Einstein τιμώντας τα 100 χρόνια της Θεωρίας της Σχετικότητας, απέσπασε για δεύτερη φορά (πρώτη φορά το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητος, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.
Από τον Ιανουάριο του 2005, είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.), Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN), καθώς επίσης και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Το 2006 βραβεύτηκε με το διεθνές Βραβείο του Κοινοφελούς ιδρύματος Ωνάση. Από το 2007 είναι τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση.

Συνδέονται με ρεύμα οι κάμερες στον δρόμο Άμφισσας Ιτέας



Άρχισαν να ηλεκτροδοτούνται οι κάμερες που βρίσκονται στον δρόμο Άμφισσας Ιτέας .
Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από την κάμερα που υπάρχει κοντά στην διασταύρωση της Κακανούς.
Οι υπόλοιπες κάμερες δεν έχουν συνδεθεί ακόμα, αλλά φαίνεται πως θα είναι λίγες ακόμα οι ημέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι να ηλεκτροδοτηθούν όλες οι κάμερες, που βρίσκονται κατα μήκος του δρόμου Αντίρριου - Λαμίας.
Οδηγοί αν πάθετε κανένα ατύχημα, "φωτογραφικής φύσεως" ενημερώστε παρακαλώ μπας και γλυτώσουν οι υπόλοιποι.
Οι μέρες των "φωτογραφήσεων" πλησιάζουν.