Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Η γρίπη έχει ήδη πλήξει έναν στους τέσσερις Ελληνες

Της Ελένης Πετροπούλου

Περίπου ένας στους τέσσερις Έλληνες και Ελληνίδες έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Από αυτούς, μόλις το 2%-3% εκδήλωσε κάποια συμπτώματα, ενώ περίπου το 20% δεν εμφάνισε ούτε ένα. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι το 30% του πληθυσμού στις χώρες που «πέρασε» η νέα γρίπη, δεν? το κατάλαβε.

Η νέα γρίπη, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται ήπια στη χώρα μας, ανέφερε χθες η υπουργός Υγείας ... Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο χειμώνας είναι μπροστά».

Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, είπε η υπουργός, η οποία παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών για την πανδημία Η1Ν1. Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, «αλλά προτρέπουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στις 16 Νοεμβρίου, ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού για τους επαγγελματίες υγείας, η χώρα μας θα διαθέτει 700.000 δόσεις του πανδημικού εμβολίου, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου (έναρξη εμβολιασμού παιδιών 4-17 ετών και ατόμων άνω των 50 ετών) θα έχουν παραληφθεί συνολικά 2,5 εκατομμύρια δόσεις.

Η υπουργός αναφερόμενη σε ενδεχόμενη διστακτικότητα των πολιτών να εμβολιαστούν, τόνισε ότι η χώρα μας είναι σε πλεονεκτική θέση, καθώς «έχει ήδη από τον Οκτώβριο αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός σε 15 χώρες, χωρίς προβλήματα».

Η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά απεύθυνε έκκληση στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, «να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεράσουν οι πολίτες τη φοβία για τα εμβόλια».

Αλλά και η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, κ. Ελένη Γιαμμαρέλου, απαντώντας στις αιτιάσεις για τυχόν παρενέργειες του νέου εμβολίου είπε πως «ακόμη και το κοινό εποχικό εμβόλιο κάθε χρόνο είναι καινούργιο, είναι ένα νέο εμβόλιο.

Ο αμερικανικός και ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων απαιτούν κλινική δοκιμή μόνο σε 60 ανθρώπους». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι πλέον αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι λοιμωξιολόγοι «και στην Ελλάδα έχουμε τουλάχιστον 100 έγκριτους επιστήμονες που λένε ναι στον εμβολιασμό».

Ειδικά για τα παιδιά, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Γιώργος Σαρόγλου, υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός τους θα γίνει όπως και με τους ενήλικες και όχι ιδιωτικά στον παιδίατρό τους. Σήμερα ξεκινά μάλιστα η πιλοτική αποστολή εμβολίων και η πιλοτική έναρξη εμβολιασμού σε 28 νοσοκομεία της χώρας.

Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώθηκε ότι μέλος του υπουργικού συμβουλίου και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών Μ. Μπόλαρης πέρασε ήπια τη νόσο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο γνωστός σκηνοθέτης, Θ. Αγγελόπουλος παρουσίασε συμπτώματα της νέας γρίπης.

Εξαρση
Η ραγδαία εξάπλωση της νέας γρίπης επιβεβαιώθηκε χθες όταν με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας έβαλε λουκέτο σε δεκάδες τμήματα και αίθουσες σε 23 σχολεία όλης της χώρας, τα 12 στην Αττική. Η συρροή κρουσμάτων οδήγησε το υπουργείο στην απόφαση να κλείσει για 7 ημέρες τα σχολεία. Μόνο σε σχολεία της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν θετικοί 30 μαθητές.
Από Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου