Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Η ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Ιτέας


Με χαρά μάθαμε την δημιουργία μιας ιστοσελίδας για την Φιλαρμονική του Δήμου Ιτέας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση για το πως παρουσιάζεται η ιστορία της Φιλαρμονικής, μέσα από αυτήν την Ιστοσελίδα .

Η Ιστορία της Φιλαρμονικής ξεκινάει το 1963, όταν φιλόμουσοι κάτοικοι της Ιτέας, αποφασίζουν να ιδρύσουν Φιλαρμονική με σκοπό την ψυχαγωγία των πολιτών, μέσα από την εκμάθηση μουσικής και μουσικών οργάνων στους μαθητές και μαθήτριες της πόλης.
Η πρώτη της επωνυμία ήταν : ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΙΤΕΑΣ «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» και πρώτος μαέστρος ο κ. Γεώργιος Κεφάλας.
Μέχρι το 1972, η Φιλαρμονική λειτουργεί σαν σύλλογος, διοικούμενη από ... Διοικητικά Συμβούλια των οποίων μέλη είναι γνωστοί Ιτιώτες με αγάπη για τα παιδιά και τη μουσική.
Κάτω απ’ την διδασκαλία , καθοδήγηση και διεύθυνση των εξαίρετων Μαέστρων: κκ. Γεωργίου Κεφάλα (1963-1966), Γεράσιμου Τούλιου (1966-1968) και Σπύρου Αργαλιά ( 1968-1971), κάνει τις πρώτες της εμφανίσεις στις τοπικές Εθνικές και Θρησκευτικές γιορτές, λαμπρύνοντας με την παρουσία της τις εκδηλώσεις αυτές. Παράλληλα δε, δίνει συναυλίες με κλασικό κυρίως ρεπερτόριο στα κινηματοθέατρα της πόλης για την ψυχαγωγία των πολιτών.
Στις 17/11/1972 η Φιλαρμονική περνάει στα χέρια της Κοινότητας Ιτέας και μετονομάζεται σε «ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΙΤΕΑΣ». Μαέστρος της πλέον είναι ο Κερκυραϊκής καταγωγής κ. Πλασκασοβίτης Εύαγγελος. Το 1981-1983 αναλαμβάνει για δύο χρόνια τη διεύθυνση της, ο Μαέστρος και πρώην στρατιωτικός κ. Δαλδάκης Δημήτριος , ενώ στη συνέχεια επανέρχεται ο κ.Πλασκασοβίτης μέχρι το 1987.
Όλα αυτά τα χρόνια η Μπάντα συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις τακτικές και έκτακτες εκδηλώσεις της πόλης ( Εθνικές και Θρησκευτικές επετείους ), ενώ περνούν από τις τάξεις της πολλά παιδιά της Ιτέας, που μαθαίνουν μουσική και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τη Μπάντα στις διάφορες τοπικές γιορτές.
Στις 1/2/1988 τη Φιλαρμονική αναλαμβάνει ο Αρχιμουσικός κ.Χατζής Στέργιος ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της Φιλαρμονικής . Σαν μαθητής και στη συνέχεια μουσικός της, προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 1975 που γράφτηκε στη Φιλαρμονική. Το 1988 τελειώνοντας τις μουσικές του σπουδές στο Αττικό Ωδείο Αθηνών αναλαμβάνει τη διεύθυνση της, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα.
-2-

Το 1990, όταν η Κοινότητα Ιτέας γίνεται πλέον Δήμος, η Φιλαρμονική μετονομάζεται σε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΙΤΕΑΣ, αποτελώντας ένα από τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου. Λειτουργεί δε ανελλιπώς, υπό την εποπτεία του εκάστοτε Δημάρχου και διοικείται από 9 μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Τα χρόνια που ακολουθούν είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, αφού η Φιλαρμονική ξεφεύγει πλέον από τα στενά πλαίσια των περασμένων χρόνων και με τη διδασκαλία των διαφόρων μουσικών οργάνων, την καθοδήγηση, ενοργάνωση και διεύθυνση από τον Αρχιμουσικό της κ.Στέργιο Χατζή εμπλουτίζει το ρεπερτόριό της με έργα κάθε μορφής και στυλ ( κλασικά , jazz , ξένη κινηματογραφική μουσική, τραγούδια μεγάλων ελλήνων συνθετών κ.λ.π) αρχίζει να δίνει συναυλίες τόσο στην Ιτέα όσο και σε γειτονικές και άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΙΤΕΑΣ με τη συνεχή πολύχρονη παρουσία της και τις συμμετοχές της σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο έχει αποκτήσει πλούσια εμπειρία .
• Συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις τακτικές και έκτακτες εκδηλώσεις του Δήμου Ιτέας: Εθνικές επετείους, Θρησκευτικές εκδηλώσεις (Λιτανείες κ.λ.π), Θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, Τελετές έναρξης-λήξης Αθλητικών Αγώνων : Πύθεια (Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Γυναικών), Ράλλυ Ακρόπολης, Ράλλυ Ολύμπιον, Ράλλυ ΕΛΠΑ , Ράλλυ Αντίκα Λαμπαδηφορίες, εκδηλώσεις Ναυτικής Εβδομάδας, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταε-Κβο- Ντο, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.
• Σε όλες τις εκδηλώσεις του Νομού όπου προσκαλείται: «Χάνι της Γραβιάς», απελευθέρωση του «Κάστρου των Σαλώνων» στην Άμφισσα κ.ά.
• Σε πολιτιστικές εκδηλώσεις άλλων πόλεων της Ελλάδας: Αθήνα (Νέα Φιλαδέλφεια) , Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά), Λευκάδα, Αράχωβα, Μεσολόγγι, Καρδίτσα, Καλαμπάκα, Γρεβενά , Γαλαξίδι , Χαλκίδα κ.ά.
Επιλεκτικά η Φιλαρμονική έχει συμμετάσχει :
- Στο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα ( 1989)
- Σε 3 Πανελλήνια Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στη Νέα Φιλαδέλφεια ( 1992,1993,1994).
- Σε 4 Πανελλήνια Σεμινάρια Φιλαρμονικών (το 1992 και1993 στη παραλία Αρετσούς του Δήμου Καλαμαριάς, το 1994 στις παιδικές κατασκηνώσεις Τσαφ-Τσούφ στην παραλία Ορφανίου Καβάλας και το 1995 στις παιδικές κατασκηνώσεις Happy Days στο Βατοπαίδι Χαλκιδικής).
- Τον Ιούλιο του 1995 , Μουσικοί της συμμετέχουν σε Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Velingrand της Βουλγαρίας .
- Το 1992 και 1998 δημιουργείται για τις ανάγκες Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας Σύνολο Μουσικής Δωματίου αποτελούμενο από έμπειρους μουσικούς, παρουσιάζοντας έργα και Χριστουγεννιάτικους ύμνους από την εποχή της Αναγέννησης.
- Κάθε χρόνο εδώ και 12 χρόνια (1994-2006) συμμετέχει στις διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσσολόγγι.
- Έχει επίσης παιανίσει στις τελετές άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ιτέα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (3/4/1996), Αθήνας (4/8/2004) καθώς και για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν το 2001 στο Salt Lake City των Η.Π.Α
- Στις 16/5/1999 συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια στο Χάνι της Γράβιας και παρελαύνει ενώπιον του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου.

-3-

- Τέλος στις 15/5/1993 αποδίδει τιμές κατά την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού κ.Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Ιτέα ενώ στις 17/12/2000 υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Χριστόδουλο επίσης στην Ιτέα.
- Στις 7 & 8 / 7 2007 συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκίδας και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλκιδέων .
Τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί πλήθος προτάσεων για συναυλίες , συνεργασίες και ανταλλαγή Φιλαρμονικών από πολλούς Δήμους , Συλλόγους και Φιλαρμονικές ( Σκιάθος, Χαλκίδα, Οινόφυτα, Μολάοι Λακωνίας, Καρδίτσα, Σίνδο, Λαγκαδά, Νέα Αγχίαλο και Νέα Ιωνία Βόλου, Λευκάδα, Δελφούς, Αράχωβα , Λειβαδιά κ.ά ).
Σήμερα η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΙΤΕΑΣ , πάντα υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Στέργιου Χατζή αποτελείται από 50 μουσικούς-εκτελεστές, στην πλειοψηφία τους μαθητές και μαθήτριες των σχολείων όλων των βαθμίδων της πόλης, ενώ 25 για φέτος μαθητές και μαθήτριες αποτελούν το φυτώριο της Φιλαρμονικής.
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι όλοι οι μουσικοί-εκτελεστές της Μπάντας , πρόσφεραν και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους χωρίς καμία οικονομική αμοιβή (χαρτζιλίκι) και όλα αυτά από αγάπη για την πόλη τους και τη μουσική .Δημοτική Φιλαρμονική Ιτέας