Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

1ο Διεθνές Συμπόσιο Φωτοδιαύγειας , Δελφοί 9-12/9/2009

Με απόλυτη επιτυχία ολοκήρωσε της εργασίες του το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Φωτοδειαύγειας στο συνεδριακό κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (9-12/9/2009). Σχεδόν 50 χρόνια δημοσιεύσεων και μελετών πάνω στην Θερμοδιαύγεια και Φωτοδιαύγεια ωρίμασαν και με την σειρά τους οδήγησαν στην εφαρμογή τους στην επιστήμη της Αρχαιομετρίας. Το LAIS 2009 (Luminescence in Archaeology International Symposia), είναι μία διεθνής πρωτoβουλία που επικεντρώνει στην χρήση της φωτοδιαύγειας για την χροnολόγηση υλικών. Προσθετικά υποστηρίζει τις παγκόσμιες αρχαιολογικές και αρχαιομετρικές κοινότητες στο να εξελίξουν σχετικά θέματα. Ειδικοί από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στους Δελφούς και αντάλλαξαν σκέψεις, ιδέες και γνώσεις στο δεδομένο θέμα και τις τεχνικές του προεκτάσεις. Το δεδομένο Συμπόσιο θα διεξάγεται κάθε 2 έτη και οι Δελφοί ... αισθάνονται τιμημένοι για την φιλοξενία του 1ου αυτού Συμποσίου. Ο Δήμος Δελφών ήταν άλλωστε και χορηγικά αρωγός στην όλη προσπάθεια.

Χρήσιμος σύνδεσμος:
http://www.rhodes.aegean.gr/tms/Labs/Archaeometry/index_archaeometry_gr.htm

Φωτιά σε αποθήκη στην Μανάγουλη Ευπαλίου

Παρανάλωμα του πυρός έγινε την Κυριακή το απόγευμα μια αποθήκη στην οποία ήταν αποθηκευμένα δέματα με σανό στη Μανάγουλη του δήμου Ευπαλίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, είδαν στις 4 το απόγευμα να βγαίνουν καπνοί από το χώρο της αποθήκης και μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ξεπηδούν οι πρώτες φλόγες. Έντρομοι ενημέρωσαν την πυροσβεστική υπηρεσία Ναυπάκτου και μέσα σε ελάχιστο χρόνο στο σημείο κατέφθασαν τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να μην εξαπλωθεί η φωτιά και σε παρακείμενα σπίτια.

Κάτοικοι με λάστιχα και ... πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά όμως το ξερό σανό δυσχέραινε το έργο τους.

Συνεχώς στο σημείο σπεύδουν πυροσβεστικά οχήματα και οι πυροσβέστες με άγκιστρα απομάκρυναν την σκεπή της αποθήκης για να μπορούν να σβήσουν την φωτιά. Οι κάτοικοι δήλωσαν προβληματισμένοι καθώς η αποθήκη βρισκόταν μέσα σε κατοικημένη περιοχή και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι θα γινόταν αν οι φλόγες επεκτείνονταν και σε σπίτια.

Έπειτα από αρκετή ώρα οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τις φλόγες

Συχνό φαινόμενο χαρακτήρισε ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ναυπάκτου τις φωτιές σε αποθήκες με σανό αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτός από τον εμπρησμό από αμέλεια, το ανακριτικό γραφείο της πυροσβεστικής θα διερευνήσει και άλλες πιθανές αιτίες.

Ωστόσο ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες ήταν και η έλλειψη νερού στους πυροσβεστικούς κρουνούς του χωριού. Ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι υπάρχει ζήτηση για νερό και πέφτει η στάθμη από τους κρουνούς.

Για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από την πυροσβεστική υπηρεσία Ναυπάκτου.
Από Λεπάντο

Πλημμύρες, η φύση μας εκδικείται

Μετά τις πυρκαγιές ήρθανε οι πλημμύρες.
Οι μέχρι στιγμής επιπτώσεις, η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες, στο οδικό δίκτυο, σε επιχειρήσεις... Ο δρόμος Ερέτριας – Αλιβέρι έκλεισε…
Αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες ώρες στα χωριά που βρίσκονται κατά μήκος των ξεχειλισμένων ποταμών ήταν πρωτόγνωρο.
Φοβόμαστε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή εάν δεν αλλάξουμε πολιτικές, πρακτικές, συνήθειες.
Ως Κράτος και ως πολίτες.Γιατί η φύση μας εκδικείται για την συμπεριφορά μας απέναντί της. Γιατί καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε μια πραγματική πολιτική ... προστασίας των δασών, από καταπατήσεις και πυρκαγιές. Γιατί καμιά κυβέρνηση, καμιά αυτοδιοίκηση τοπική ή νομαρχιακή μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές των περασμένων ετών δεν πήρε σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας και αναβάθμισης των δασών. Δεν πήρε κανένα μέτρο αντιμετώπισης των επερχόμενων πλημμυρών που θα έρχονταν κάποια στιγμή. Και ήρθαν.
Γιατί κάποιοι συνεχίζουν να καταπατούν τα δάση. Γιατί κάποιοι ασυνείδητοι μπαζώνουν τα ρέματα και χτίζουν αυθαίρετα κτίσματα δίπλα στα ποτάμια.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί έτσι.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία ότι πρέπει να μπει φρένο στις καταπατήσεις και στην αυθαιρεσία.
Πρέπει να υποχρεώσουμε κάθε εξουσία, είτε κεντρική είτε αυτοδιοικητική ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Και αν δεν μπορούν να τις αλλάξουμε.
Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της.
Με την κινητοποίησή της αλλά και με τις πολιτικές της επιλογές.
Χαλκίδα 12-9-2009
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ http://energoipolitesevias.blogspot.com/

Η Εύη Τσέκου ονειρεύεται... στο πρώτο της μυθιστόρημα

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων χρόνων ''ξαναχτυπά'' με το πρώτο της μυθιστόρημα-έκπληξη. Η Εύη Τσέκου, γνωστή για την περιπετειώδη σχέση της με τον πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστο Ζαχόπουλο, υπογράφει το ''Όταν η Δανάη ονειρεύτηκε τις καλεσμένες της''...

Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφορεί στις 14 Σεπτεμβρίου σε όλα τα βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις Κέδρος.

Μια νέα καλλιεργημένη γυναίκα, η Δανάη, ζει έναν έρωτα σημαδεμένο από τις ανεξήγητες σιωπές και τις βασανιστικές απουσίες του αγαπημένου της. Αντιμέτωπη με το πιο κρίσιμο δίλημμα αυτής της επεισοδιακής σχέσης, προσκαλεί στο όνειρό της μια λαμπερή γυναικοπαρέα από ... χαρισματικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα.

Ποίηση και χορός, θέατρο και κινηματογράφος, λογοτεχνία και φιλοσοφία, εικαστικές τέχνες, μουσική και τραγούδι, μόδα και ομορφιά, εκπροσωπούνται σ’ αυτή την ονειρική συνάντηση μέσα από φλογερές παρουσίες. Η Μέριλιν Μονρόε, η Άγκαθα Κρίστι, η Μάρλεν Ντίτριχ, η Μαρία Κάλλας, η Εύα Σικελιανού, η Κοκό Σανέλ, η Βιρτζίνια Γουλφ, η Εντίθ Πιαφ, η Φρίντα Κάλο, η Σιμόν ντε Μποβουάρ, και άλλες πολλές, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Δανάης, πρόθυμες να τη βοηθήσουν να βρει τη λύση που αναζητά.

Μέσα από προσωπικές εκμυστηρεύσεις, σε μια ατμόσφαιρα θηλυκής αλληλεγγύης και συνενοχής, η οικοδέσποινα και οι καλεσμένες της αναλύουν απολαυστικά όσο και ανατρεπτικά το μικρόκοσμο των γυναικών: ευφυΐα και ταλέντο, δημιουργικότητα και τρέλα, στερεότυπα και χειραφέτηση, ερωτική επιθυμία και ανάγκη, πρότυπα γυναικείας ομορφιάς και τεχνάσματα ερωτικής αποπλάνησης, τα όρια του καθωσπρεπισμού και η ανάγκη για ελευθερία. Παρίσι, Βιέννη, Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο, Μαδρίτη, Τολέδο, Βενετία, Νέα Υόρκη και Δελφοί είναι μερικοί μόνο από τους σταθμούς σ’ αυτό το διαχρονικό ταξίδι σε μύθους και αλήθειες γυναικών.

Πόσο κρατάει ένα όνειρο σαββατογεννημένο; Το χάραμα οι καλεσμένες εξαφανίζονται σαν αστραπή. Το ρόδι σπάει. Και η Δανάη φτάνει στη λύση που ζητούσε, ανυποψίαστη για τα απρόσμενα σχέδια της θεάς Τύχης…

Αισθαντικό, κοσμοπολίτικο, βασισμένο σε αληθινές βιογραφίες, το '΄΄Όταν η Δανάη ονειρεύτηκε τις καλεσμένες της'' είναι ένα πρωτότυπο μυθιστορηματικό πανόραμα του 20ού αιώνα, μέσα από τις ιέρειες της τέχνης και της διανόησης που τον σημάδεψαν.
Από www.nooz.gr

"Άλωσε" την Κρανούλα ο Φωκικός

Πρεμιέρα στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής με νίκη ο Φωκικός, στον εκτός έδρας αγώνα με τη Δόξα Κρανούλα. Οι νεοεισαχθέντες ηττήθηκαν στην πρεμιέρα στο Δημοτικό Γήπεδο Κρανούλας με 1-2.

Αρκετοί ήταν οι οπαδοί που βρέθηκαν στο πλευρό του Φωκικού, ενος Φωκικού που φαίνεται πως ο Μ. Κασάπης έχει βελτιώσει εντυπωσιακά, όπως άλλωστε είχει φάνει από τον πρώτο κιόλας φιλικό αγώνα με τον Ατρόμητο.

Η διοίκηση είναι ευχαριστημένη από το σημερινό αποτέλεσμα αφού όπως είχε ζητήσει και ο Πρόεδρος Σίμος Παπαδημητρίου, η ομάδα κατάφερε να πάρει τους πολύτιμους βαθμούς της νίκης. Ο Φωκικός ήταν πιο αποτελεσματικός στην τελική προσπάθεια, έκανε φάσεις, είχε άτυχες στιγμές και ... πήρε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία το παιχνίδι.

Η αστοχία και το άγχος της πρεμιέρας φαίνεται πως επηρέασαν την ομάδα του Γιώργου Λαδιά.

Κάτω από καταρρακτώδη βροχή η Κρανούλα ξάφνιασε το Φωκικό αφού προηγήθηκε μόλις στο 6', ο Λαζαρίδης σέντραρε στον Τσιατούρα στο δεύτερο δοκάρι, και αυτός με πλασέ άνοιξε το σκορ σημειώνοντας και το πρώτο γκολ της Κρανούλας στην κατηγορία.

Ο Φωκικός έφτασε στην ισοφάριση λίγα λεπτά πριν το φινάλε του ημιχρόνου. Συγκεκριμένα στο 41' ο Δήμας εκτέλεσε φάουλ από μακρινή απόσταση και αιφνιδίασε τον Κουβεντάρη ο οποίος ήταν εκτός θέσης. Το 1-1 ήταν το σκορ που πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Στην επανάληψη οι ομάδες ανέβασαν το ρυθμό και δημιούργησαν φάσεις στα αντίπαλα καρέ. Σε μία από αυτές ο Δήμας εκτέλεσε κόρνερ στο 58' και ο Νουτσκόφσκι με κεφαλιά πραγματοποίησε το 1-2.

Η Δόξα βγήκε μπροστά για την ισοφάριση, μάλιστα στο 65'ο Διαμάντης έκανε ένα συρτό σουτ, η μπάλα γκέλαρε μπροστά στον τερματοφύλακα του Φωκικού ο οποίος με υπερένανταση έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή, φάση στην οποία οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή ζητώντας γκολ.

Διαιτήτευσε ο κ. Στεφανίδης του συνδέσμου Καστοριάς με βοηθούς τους κ.κ. Τσιμίκο (Αχαΐας) και Μαλεζίδη (Φλώρινας).

Κίτρινες κάρτες: Διαμάντης, Ζυγογιάννης, Νουτσκόφκι, Λαζαρίδης, Κοττίκας, Τασιούλας.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΦΩΚΙΚΟΣ: Καντιμοίρης, Θωμόπουλος, Ζυγογιάννης, Δημητρίου, Ευθυμιάδης, Δήμας, Σκαρίμπας, Ταμπάκης (60' Στεργίου) , Κοττίκας (88' Κουρέλης), Νουτσκόφσκι, Νταλαπέρας (80' Νικολάου).

ΚΡΑΝΟΥΛΑ: Κουβεντάρης, Σταμούλης, Χήρας (70' Γκόλιας), Διαμάντης, Μπλέτσας, Παπαβασιλείου, Κάκκος (46' λ.τ Ντίξον), Τσιατούρας, Γραμμόζης, Λαζαρίδης, Τασιούλας. Από Φωκικάρα