Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

ΠΑΣΟΚ: Εκτός ψηφοδελτίων οι ουραγοί του 2007

Tους αδύναμους κρίκους των προηγούμενων εκλογών έχουν εντοπίσει στο ΠAΣOK και αναζητούν τους αντικαταστάτες τους, καθώς στην Iπποκράτους επιμένουν να βλέπουν εκλογές και μάλιστα σύντομα. Αυτό αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της "Ημερησίας".
O Γ. Pαγκούσης και ο N. Aθανασάκης έχουν βάλει σε μία λίστα τους υποψήφιους του 2007 που πέτυχαν τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ μαζί με τον Φ. Πετσάλνικο και τον Δ. Pέππα καταγράφουν και τα νέα αιτήματα.
Oι περισσότεροι από τους ουραγούς θα αντικατασταθούν, αν και υπάρχουν περιοχές που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυσκολεύεται να κλείσει ψηφοδέλτια. Eίτε λόγω κάποιου ισχυρού παράγοντα που δεν χτυπιέται, είτε εξαιτίας των ιδιαίτερων εκλογικών συνθηκών. Όμως, δεν θα τεθούν όλοι εκτός μάχης.
H Iπποκράτους, για ειδικούς λόγους ανανέωσης ή γεωγραφικής ισορροπίας, θα δώσει σε ορισμένους ακόμη μια ευκαιρία. Για τη Στερεά Ελλάδα η κατάσταση έχει ως εξής:
- Στη Φθιώτιδα έχουν εντοπιστεί τρεις αδύναμες υποψηφιότητες: ο Γ. Φιλίππου με 3.176 ψήφους, η A. Mπακάκου με 2.551 και ο I. Θεοδώρου με 1.371.
- Στην Eυρυτανία ο Aθ. Γεωργάλης πήρε 1.220 ψήφους και ο K. Mπούμπουρης μόλις 935.
- Στη Bοιωτία τις δύο τελευταίες θέσεις είχαν καταλάβει ο K. Γκιζίμης με 5.555 σταυρούς και ο Γ. Ψυχογιός με 3.678.
- Στη Φωκίδα στην ίδια μοίρα βρίσκονται ο K. Tσάρας με 2.587 και ο Γ. Παπαλεξίου με 2.445.
- Στην Eύβοια τη σειρά της κατάταξης το 2007 είχε κλείσει ο H. Πέτσης.

Η κόκκινη σκόνη δεν έχει φυσική ορυκτή προέλευση, είναι μολυσμένη απο ανθρωπογενείς παρεμβάσεις

Δεν είναι μόνο ότι λερώνει τα αυτοκίνητα και τα μπαλκόνια μπαίνει και στα πνευμόνια μας.
Επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία βαρέα μέταλλα περιέχει η σκόνη από τη Σαχάρα που πνίγει την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», η πρώτη διεξοδική έρευνα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με τη χημική σύσταση των κόκκων σκόνης κατέδειξε την ύπαρξη εννέα βαρέων μετάλλων, ανάμεσα στα οποία ο μόλυβδος και το αρσενικό που κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα με τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες.

«Είναι η πρώτη φορά που διενεργήθηκαν εξειδικευμένες μετρήσεις για την ύπαρξη βαρέων μετάλλων στη σκόνη από τη Σαχάρα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Θανάσης Γκοντελίτσας λέκτορας Ορυκτολογίας και Ορυκτοχημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Γκοντελίτσας και ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Νάστος συνέλεξαν δείγμα από τη σκόνη που είχε κατακαθίσει στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2006 και αφού διερεύνησαν την πιθανότητα να εμπεριέχει ραδιενεργά ισότοπα, στη συνέχεια ... ζητώντας κατεπειγόντως έγκριση από την Ε.Ε.- την υπέβαλαν σε πολυήμερες εξετάσεις στο κατ΄ εξοχήν αρμόδιο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία, όπου και αποκαλύφθηκε η ύπαρξη των βαρέων μετάλλων. «Υπήρχε μόλυβδος, αρσενικό, σίδηρος, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκός και ψευδάργυρος, ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό και ανάλογα με την κατανομή τους πάνω στα συστατικά της σκόνης, έχουν τοξική δράση. Μάλιστα, ο μόλυβδος και το αρσενικό κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες ουσίες για τον άνθρωπο, την οποία εκδίδει κάθε χρόνο η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος» λέει ο κ. Γκοντελίτσας.

Η ύπαρξη των βαρέων μετάλλων στη σκόνη που μεταφέρθηκε στη χώρα μας από την Αφρική απέδειξε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι η έρημος της Σαχάρας είναι ιδιαίτερα μολυσμένη από κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα ιχνοστοιχεία (βαρέα μέταλλα) που είχαν προσκολληθεί στους κόκκους άμμου υποδήλωναν ότι προέρχονταν από πηγές όπως διάφορα μέταλλα, σκουπίδια, κράματα, δομικά υλικά και από ρυπογόνα φορτία εξατμίσεων και βιομηχανικών καύσεων. «Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που καθιστά επικίνδυνα τα βαρέα μέταλλα που ανιχνεύσαμε στη σκόνη. Προέρχονται από ανθρωπογενή δράση και δεν έχουν φυσική ορυκτή προέλευση».

Κόκκινη λάσπη. Η έρευνα των Ελλήνων επιστημόνων άρχισε τον Φεβρουάριο του 2006. Στις 24 και 25 του μήνα, τεράστια ποσότητα σκόνης έπληξε τον ελλαδικό χώρο. Μάλιστα η κατάσταση είχε γίνει εξαιρετικά δυσάρεστη επειδή το ίδιο διάστημα εκδηλώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις. Εκείνη την ημέρα, ο κ. Νάστος με έναν δειγματολήπτη συγκέντρωσε ένα λίτρο κόκκινης λάσπης και τη μετέφερε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί αφού την διήθησαν μαζί με τον κ. Γκοντελίτσα, απομόνωσαν σε ένα ειδικό φίλτρο μικρή ποσότητα σκόνης (100 mg) και άρχισαν να μελετούν την ορυκτολογική, χημική και ισοτοπική της σύσταση.

Αρχικά ήθελαν να διαπιστώσουν αν η σκόνη από τη Σαχάρα ήταν ραδιενεργός, όπως είχε υποστηριχτεί παλαιότερα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Αφού αποκλείσαμε την πιθανότητα της ραδιενέργειας, στρέψαμε το ενδιαφέρον μας σε μια άλλη παράμετρο η οποία δεν είχε διερευνηθεί καθόλου μέχρι τώρα, στην ύπαρξη βαρέων μετάλλων». Μαζί με τον ερευνητή του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής Ανδρέα Καρύδα χρησιμοποίησαν την τεχνική φασματομετρίας φθορισμού ακτίνων Χ και αποκαλύφθηκε ότι «κάτι συμβαίνει» με τη σκόνη. Οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και «φωτογράφισαν» την ύπαρξη μολύβδου, αρσενικού, χαλκού, ψευδαργύρου, νικελίου και χρωμίου.

Η έρημος είναι ιδιαίτερα μολυσμένη από κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα


3,9 εκατ. τόνοι σκόνης στη Μεσόγειο

Τουλάχιστον 3,9 εκατ. τόνοι σκόνης μεταφέρονται κάθε χρόνο από τη Σαχάρα προς τη Μεσόγειο, σύμφωνα με έρευνα Γάλλων ειδικών από την Εcole Νormale Superieure που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature» το 1986. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη συχνότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι ορισμένα παλαιοεδάφη που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο και συναντώνται και στην Αττική, έχουν σχηματιστεί με τον χρόνο εξαιτίας των αλλεπάλληλων εναποθέσεων σκόνης από την αφρικανική έρημο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1992, Άγγλοι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιζηματολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο στην Κρήτη κατακαθίζουν σε κάθε τετραγωνικό μέτρο εδάφους από 10 γραμμάρια έως 100 γραμμάρια σκόνης από τη Σαχάρα. Η Κρήτη αποτελεί τον πρώτο «σταθμό» της σκόνης αμέσως μόλις φύγει από την έρημο. Ο κ. Γκοντελίτσας, συνεκτιμώντας τις συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων στους κόκκους σκόνης και την ποσότητα αυτής που μεταφέρεται στον ελλαδικό χώρο, λέει πως «κάθε χρόνο μερικά κιλά βαρέων μετάλλων διασκορπίζονται στην ξηρά και τις ελληνικές θάλασσες».
Εφημ. ΤΑ ΝΕΑ

Πακέτο Χατζηγάκη... Πρώτο πιάτο σπαραγγόσουπα!

ImageΜε τα σπαράγγια ξεκίνησε η πληρωμή των κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων, καθώς την Παρασκευή 7 Μαρτίου έφυγαν οι εντολές πληρωμής σε 1.400 παραγωγούς σπαραγγιών της χώρας. Το ποσό που μπήκε στους λογαριασμούς ήταν 6,2 εκατ. ευρώ.
Από Δευτέρα παίρνουν σειρά πληρωμής σταδιακά, οι κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις σε βαμβάκι, καλαμπόκι σιτηρά, ρύζι και καπνό.
Την Πέμπτη που πέρασε ο ΕΛΓΑ έστειλε και τα τελευταία αρχεία πληρωμών ανά παραγωγό και ανά προϊόν στη διεύθυνση πληροφορικής της ΑΤΕ και από την Παρασκευή ξεκίνησε η πληρωμή.
Τα λεφτά μπαίνουν στους λογαριασμούς της ΑΤΕ και για όσους έχουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες θα δοθούν εντολές πληρωμών από την ΑΤΕ.
Όπως αναφέρεται σχετικά, θα ... δοθούν σε πρώτη φάση γύρω στα 310 εκατ. ευρώ σε 278.000 περίπου δικαιούχους. Σχετικά με τα προαναφερόμενα προϊόντα θα πληρωθούν αρχικά 250.000 περίπου παραγωγοί και οι υπόλοιποι 28.000 που είναι στο δείγμα των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα περιμένουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου για να πάρουν τα λεφτά.
Τα ποσά που δίνονται ανά στρέμμα είναι: Βαμβάκι 45 ευρώ, καλαμπόκι 25 ευρώ, σκληρό σιτάρι 10 ευρώ, μαλακό σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, ρύζι και σίκαλη 12 ευρώ, σπαράγγια 200 ευρώ και καπνά ανατολικού τύπου 100 ευρώ.
Ακολούθως σειρά είναι να πάρουν το λάδι με τις βρώσιμες ελιές, καθώς και τα φυλλοβόλα και η πατάτα. Για τα δύο πρώτα, αναμένεται να βγει πρώτα το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής των Πανεπιστημιακών, που ήδη έχει κάνει σχετικές διαβουλεύσεις και συσκέψεις. Η αλήθεια είναι ότι το λάδι έχει πολλές περικοκλάδες και ίσως το θέμα το λύσει άλλη μια υπουργική απόφαση για την καταβολή της κατ' εξαίρεση αποζημίωσης.
Όσον αφορά στις κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες αμυγδαλιάς, κερασιάς, βερικοκιάς (ποικιλίας Μπεμπέκου) συμπύρηνων ποικιλιών ροδακινιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς και μηλιάς σε όλη τη χώρα, καθώς και για την πατάτα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ήδη έχουν ξεκινήσει από το ΕΛΓΑ οι απαιτούμενες διαδικασίες και όπως οι εκτιμάται οι αποζημιώσεις αυτές θα δοθούν μετά από 2-3 μήνες περίπου.
Η σειρά των επιδοτήσεων. Μέσα στον Μάρτιο θα πάρουν σειρά πληρωμής το συνδεδεμένο πριμ στο βαμβάκι και τα ποιοτικά πριμ σε σιτηρά και καλαμπόκι. Το βαμβάκι αναμένεται να είναι πρώτο στη λίστα της πληρωμής στις επόμενες μέρες, ενώ τα σιτηρά και καλαμπόκι πρόκειται να πληρωθούν περί τα τέλη του Μαρτίου. Γίνονται προσπάθειες επίσης να πληρωθεί και το συνδεδεμένο πριμ της βιομηχανικής ντομάτας πριν το Πάσχα, όπως επίσης και τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2008 και κάτι εκκρεμότητες από το 2007, καθώς και ό,τι απέμεινε από τις εξισωτικές. Όσον αφορά στα τεύτλα οι εκτιμήσεις λένε ότι η πληρωμή θα γίνει μετά το Πάσχα, ενώ για τα υπόλοιπα προϊόντα που έχουν να λαμβάνουν συνδεδεμένα και ποιοτικά πριμ η πληρωμή θα γίνει κατά τον Ιούνιο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, το αιγοπρόβειο γάλα, το βόειο κρέας, το λάδι και ο καπνός.
Από την Agronews

8 Μἀρτη τιμούμε την αγωνιζόμενη γυναίκα


Στο βίντεο δείχνουμε την ζωή και τον αγώνα της Μαρίας Καραγιώργη, μέσα από αυτό φαίνεται ο αγώνας μιας γενιάς που σήμερα φτάνει ηλικιακά στο τέρμα της. Οι αγώνες αυτοί όμως δεν θα πάψουν να μας εμπνέουν ποτέ γιατί έχουν δείξει το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής και τον τρόπο που εμείς οι πολλοί μπορούμε να νικάμε.
Σήμερα αφιερώνουμε τη φετινή μέρα στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, την γυναίκα, μετανάστρια, αγωνιζόμενη συνδικαλίστρια, που τιμωρήθηκε φρικτά από την εργοδοσία για τους αγώνες της.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Κωνσταντίνα, ζητούμε τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της.

Αθλητική Ενημέρωση

Με νίκη συνέχισε μόνο ο Αστέρας Ιτέας , τόσο ο Φωκικός όσο και ο Κεχαγιάς Προσηλίου υπέστησαν ήττες με μεγάλο σκορ.

Αναλυτικά:
Ο Αστέρας Ιτέας νίκησε με 1-0 τον Ρήγα Φεραίο παραμένοντας στην τέταρτη θέση της Βαθμολογίας με 46 βαθμούς.

Ο Α.Ο. Καρδίτσης νίκησε με 4-0 τον Κεχαγιά Προσηλίου. Ο Κεχαγιάς Προσηλίου βρίσκεται στην 13η θέση με 27 βαθμούς.

Με το ίδιο σκορ έχασε και ο Φωκικός μιας και ο Εορδαϊκός τον νίκησε εύκολα με 4-0 στην Θεσσαλονίκη.
Έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κουλίδη ο οποίος σκόραρε τρεις φορές (61', 83', 90') ο Εορδαϊκός επιβλήθηκε με 4-0 του Φωκικού. Το σκορ για την ομάδα της Πτολεμαϊδας είχε ανοίξει από το 37' ο Τοπάλης με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Στο 21' αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα ο Νουτσκόφσκι.
ΕΟΡΔΑΙΚΟΣ: Παρασκευάς, Παγώνης, Μυροφορίδης, Πανάκης, (46’ Παπατζίκος) Ευθυμιάδης, Καραμπατζάκης Κουλίδης, Τοπάλης, Καραγιάννης, Δεληζήσης, (84’ Ελενίδης) Σιανί (71’ Ιβάνοφ).
ΦΩΚΙΚΟΣ: Τακίδης, Τσελέπης, Τριανταφύλλου, Σπυριδάκης, Φλώρος (82’ Χιντζίδης) Κουτελιέρης, Σκαρίμπας, (73’ Βαρβαρέσος) Δημουλιάς, (55’ Τερζής) Καραγκούνης, Μπρής, Νουτσκόφσκι.