Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Εκατό χρόνια πριν , ποιήμα του Σουρή

 Φίλος της σελίδας μας έστειλε το παρακάτω ποίημα του Σουρή που είναι επίκαιρο ακόμα και μετά από 100 χρόνια

Ἀνθολογία τῆς Οἰκονομίας
συλλεγέντα καὶ ἀναρτηθέντα ἐπὶ τῇ πανηγυρικῇ ἐλεύσει τοῦ ΔΝΤ
Ποιὸς εἶδε κράτος λιγοστὸ
σ᾿ ὅλη τὴ γῆ μοναδικό,
ἑκατὸ νὰ ἐξοδεύῃ
καὶ πενήντα νὰ μαζεύῃ;

Νὰ τρέφῃ ὅλους τους ἀργούς,...

ΔΩΡΙΔΑ - ΚΟΥΠΑΚΙ 1934, ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Ένα DVD με εικόνες από το παρελθόν κυκλοφόρησε ο Σύλλογός  Κουπακιωτών πριν λίγες μέρες.
Όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Συλλόγου μας στο χωριό στις 23/05/2010 είχαν την ευκαιρία να το προμηθευτούν και τα πρώτα αντίτυπα έγιναν ανάρπαστα και εξαντλήθηκαν.
Ήδη προχωρήσαμε στην ανατύπωση και άλλων αντιγράφων και τα οποία είναι στην διάθεση όποιου το επιθυμεί.
Το υλικό αυτό παραχώρησε στον Σύλλογό μας ο συγχωριανός μας Κος Τσίπρας Ευάγγελος από το προσωπικό του αρχείο και οφείλουμε να ...

Και νέα απόπειρα νομιμοποίησης για το λιμάνι της Θίσβης

Την Τρίτη 22 Ιουνίου, συζητιέται για τρίτη φορά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το θέμα για την νομιμοποίηση παράνομων εγκαταστάσεων στο λιμάνι Βαθύ της Θίσβης. Στην ημερήσια διάταξη αναφέρεται: Αίτηση θεραπείας της εταιρείας «ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε.» κατά της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/ 39133/1962/30.04.2009 Υ.Α., σχετικά με υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις της ως άνω εταιρείας, στον όρμο Νούσας, στη ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης, Δήμου Θίσβης, Νομού Βοιωτίας.

Είναι μια συνηθισμένη όπως φαίνεται πρακτική όπου το ίδιο ακριβώς θέμα- όπως και στην υπόθεση της μονάδας στην Χαιρώνεια- επανέρχεται έως ότου δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχει την ίδια έκβαση.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση η κίνηση πολιτών Θίσβης, σχολίαζε στην παρέμβασή της: "Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί συνεδριάζει σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού ...

ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΖΟΝΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ


    Ο Σύλλογός ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ προγραμματίζει για την Κυριακή 4 Ιουλίου 2010 εξόρμηση   στα πανέμορφα Τριζόνια. Η μετάβαση θα γίνει με φουσκωτά σκάφη που θα αναχωρήσουν από το Γαλαξίδι (κιόσκι) στις 11.00  και θα πραγματοποιηθεί κατάδυση ...

Για το κλείσιμο του περιοδικού "9" της Ελευθεροτυπίας

Ένα ιστορικό πλέον περιοδικό (Γιατί 10 χρονιά δεν είναι και λίγα), έφτασε στη δύση του. Μιλάω για το "9" το οποίο το 2000 έκανε το ντεμπούτο του ένθετο μέσα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" της Τετάρτης. Το "9" μπήκε δυναμικά στον κομικόχωρο και άλλαξε τα μέχρι τότε δεδομένα. Είναι το πρώτο περιοδικό που ασχολήθηκε σοβαρά με το ελληνικό κόμικ. Οργάνωσε διαγωνισμούς και ανέδειξε νέα ταλέντα, που μέσα από τις σελίδες ...

Συνάντηση Οικολογικών Οργανώσεων Στερεάς Ελλάδας τη Δευτέρα στη Λαμία

Με αφορμή την πρόσφατη πρόσκληση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος προς τις οικολογικές-περιβαλλοντικές οργανώσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, να προτείνουν - εντός μηνός - κοινό εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, για την επιτροπή υδάτων της Περιφέρειας, σκεφτήκαμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για το συντονισμό όλων των οργανώσεων που είναι καταγεγραμμένοι στον κατάλογο της περιφέρειας αλλά και άλλων κινήσεων που δρουν για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να υπάρξει μια ...

Καβαλαρία στη Ναυπακτία

Τριήμερη εκδρομή στην Ορεινή Ναυπακτία, καβάλα στα άλογα, διοργανώνει το επόμενο τριήμερο 26, 27 & 28 Ιουνίου ο Ιππικός Σύλλογος Ναυπακτίας & Δωρίδας.
Οι καβαλάρηδες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 26 του μήνα το μεσημέρι από την Αγία Κυριακή και αφού ανέβουν το Τσακαλάκι (1710 μέτρα υψόμετρο) και διασχίσουν τον Πόδο, θα κάνουν την πρώτη τους διανυκτέρευση στην Αμπελακιώτισσα.
Το Σάββατο το πρωί οι αναβάτες θα περάσουν την...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ

Αγαπητοί μας φίλοι,
Ο Σύλλογος μας διοργανώνει:
Στις 5 Ιουλίου 2010 ‚στις 7 μ.μ.στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου
Άμφισσας ενημερωτική ομιλία με Θέμα το «Συνταξιοδοτικό —Ασφαλιστικό»
και ομιλητή τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εργατολόγο κο
Αλέξη Μητρόπουλο. ...

Εργολάβοι συνειδήσεων

Ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
ΜΕΡΟΣ 1ο – Οι κανόνες του παιχνιδιού
Πριν μερικές ημέρες, στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens, μάθαμε όλοι με γλαφυρό τρόπο, αυτό που χρόνια υποπτευόμασταν: ότι η ενημέρωσή μας αποτελεί προϊόν εμπορικών συμφωνιών. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Civitas, Γιώργος Φλέσσας, πειθαναγκάστηκε να ομολογήσει -έστω και μέσα από τα δόντια του- ότι η εταιρεία του πληρωνόταν για να «βοηθά» μέσω του δημοσιογραφικού κλάδου στη δημιουργία καλής εικόνας τόσο της Siemens τον καιρό που ξέσπασε το σκάνδαλο,  όσο όμως και του ΔΝΤ τις εβδομάδες που διαμορφωνόταν το μνημόνιο (πριν γίνει νόμος του κράτους).
Το κόλπο της κατευθυνόμενης ενημέρωσης είναι χρόνια δοκιμασμένο στην «ελεύθερη» Δύση και -ως συνήθως- χονδροειδέστατα αντιγραμμένο στην ημέτερη Ανατολή. Κι όμως, παρόλο που επτά στους δέκα Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα καθεστωτικά ΜΜΕ (τηλεόραση και εφημερίδες), αυτά συνεχίζουν να κατασκευάζουν αναπόδραστες πραγματικότητες.

Στα πρακτικά της εξεταστικής για τη Siemens, από την ιδιαίτερα αποκαλυπτική κατάθεση του Γ. ...

"Αποικιοκρατική, η σύμβαση δανεισμού με την ΕΕ. Υπογράφηκε η εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας στους δανειστές;"

"Ποιος να το περίμενε.

Τούτη η κυβέρνηση όχι μόνο υποθήκευσε τη χώρα με το μνημόνιο που ψήφισε στη Βουλή, αλλά παραιτήθηκε και από την εθνική κυριαρχία της,... με την υπογραφή του υπουργού οικονομικών στη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης που υπεγράφη με ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Πιο κάτω παραθέτω μερικά βασικά σημεία, από τις 237 σελίδες της σύμβασης που υπέγραψε ο Παπακωνσταντίνου, έχοντας την εξουσιοδότηση της Ελληνικής Βουλής:

- Δεν μπορεί η Ελλάδα, μόνη της, να πάρει δάνειο από άλλον δανειστή (πχ Κίνα, Ρωσία) καθώς δεν μπορεί να ...

Δύο 24ωρες απεργίες η ΑΛΛHΛΕΓΓΥΗ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
« Η Α Λ Λ Η Λ Ε Γ Γ Υ Η »

Άγιος Νικόλαος 18 Ιουνίου 2010
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Μετά τις απολύσεις στο χώρο της εργολαβίας, τη μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων παρά τις ...

«Εφυγε» ο ο δημοσιογράφος Γιώργος Γάτος

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Γάτος «έφυγε» την Παρασκευή από τη ζωή, έπειτα από μακρά ασθένεια σε ηλικία 79 ετών.

Ο Γιώργος Γάτος γεννήθηκε το 1931 στην Άμφισσα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε κατά διαστήματα στις εφημερίδες «Ριζοσπάστης», «Δημοκρατική Αλλαγή», «Αυγή», «Το Βήμα» και «Τα Νέα» και ήταν πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης, σχολιαστής και αρθρογράφος στο «Εθνος», στο οποίο, εκτός από την κάλυψη της επικαιρότητας έγραφε έρευνες και αναλύσεις.

Κινήθηκε όμως και στον ευρύτερο χώρο του ελεύθερου ρεπορτάζ γράφοντας και σχολιάζοντας τα ...