Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Αιολικά Πάρκα και Προστασία της Βιοποικιλότητας, σύγκρουση όρνιου με ανεμογεννήτρια



Η κλιματική αλλαγή απειλεί το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα και οφείλουμε να λάβουμε άμεσα μέτρα. Αποτελεί όμως σχήμα οξύμωρο το γεγονός ότι μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καταλήγουν και στην μείωση της βιοποικιλότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λανθασμένη χωροθέτηση και λειτουργία των Αιολικών ... Πάρκων, η οποία μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις σε σημαντικά, προστατευόμενα είδη πουλιών. Το βίντεο που ακολουθεί είναι μάρτυρας των σοβαρών επιπτώσεων ανεπαρκούς σχεδιασμού, κακής χωροθέτησης-λειτουργίας και αδιαφορίας.

Προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει για την ορνιθοπανίδα και γενικότερα τη βιοποικιλότητα η μονόπλευρη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Το όρνιο, είδος που προστατεύεται από τη διεθνή και κοινοτική νομοθεσία (Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409 και Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης), κατέπεσε στη περιοχή Λέντα στα Αστερούσια Όρη στις 27/10/09. Αν και το πουλί, το οποίο γεννήθηκε πέρυσι, επέζησε, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να ξαναπετάξει.

Το αιολικό πάρκο είναι τοποθετημένο ουσιαστικά στο όριο υφιστάμενης Ζώνης Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (Δίκτυο Natura), ενώ το περιστατικό είναι το τρίτο στη Κρήτη τα τελευταία δύο χρόνια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληθυσμοί του Όρνιου στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει (λιγότερα από 30 ζευγάρια) και μόνο στην Κρήτη διατηρεί ακόμα υγιείς αποικίες (150 ζευγάρια περίπου). Φαίνεται όμως ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για το Όρνιο απειλεί το είδος με εξαφάνιση στο τελευταίο του καταφύγιο στην Ελλάδα.

Επομένως, είναι απολύτως αναγκαίο οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τις ΑΠΕ να εναρμονίζονται με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την αναστροφή της τάσης μείωσης της βιοποικιλότητας. Ζητούμε την άμεση λήψη μέτρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, όπως:

  • την εξαίρεση των ευαίσθητων Ζωνών Ειδικής Προστασίας και των αναγνωρισμένων μεταναστευτικών διαδρόμων από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Σε κάθε άλλη περίπτωση ορθή εκπόνηση Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης (με συγκεκριμένες προδιαγραφές) για εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων εντός των ΖΕΠ του δικτύου Natura 2000
  • τη θέσπιση υποχρέωσης εκπόνησης Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης για εγκαταστάσεις σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως βραχονησίδες και υγρότοποι.
  • τη στήριξη του πληθυσμού του Όρνιου, αλλά και των άλλων αρπακτικών, με την σταθερή λειτουργία ταϊστρών για την παροχή συμπληρωματικής τροφής
  • εκπόνηση σχεδίου για τη σωστή περίθαλψη – επανένταξη των τραυματισμένων πουλιών.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Από ornithologiki.gr

Έχασε ξανά ο Φωκικός

Έχασε ξανά ο Φωκικός κατεβαίνοντας απο τις επάνω θέσεις, στην μέση του βαθμολογικού πίνακα. Βρίσκεται πλέον στην 8 θέση με 14 βαθμούς ενώ πρώτη είναι η ομάδα της Αναγέννησης Επανομής με 24 βαθμούς.

ΒΙΣΑΛΤΙΑΚΟΣ - ΦΩΚΙΚΟΣ 2-1

(13' Πεχλιβανίδης σουτ, 20' πεν Ελευθεριάδης - 52' πεν Νουτσκόφσκι)

Βισαλτιακός (Κυριάκος Αλεξανδρίδης): Πουλάκης, Παραλίκης, Συρόπουλος, Κουκουλής, Πασχαλούδης, Τσιντογιάννης, Πεχλιβανίδης, Ελευθεριάδης, Ρούμπος, Φωτιάδης, Κουλτσιάκης.

Φωκικός (Μιχάλης Κασάπης): Καντιμοίρης, Στεργίου, Δημητρίου, Σπυριδάκης, Ευθυμιάδης, Σκαρίμπας, Κρούτι, Τζήμας, Νουτσκόφσκι, Φονσέκα, Κοτίτσας.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Δαμιανίδης (Μακεδονίας)
ΒΟΗΘΟΙ: Γουργιώτης, Τσαγγάρη (Μακεδονίας)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ:
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 50' Τσιντογιάννης

Ευρυζωνικότητα στον Δήμο Γραβιάς

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμος Γραβιάς σας προσκαλεί, στην ημερίδα με τίτλο:

"ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΠΑΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΡΑΒΙΑΣ",

που θα πραγματοποιηθεί την ΤΕΤΑΡΤΗ 25/11/2009 και ώρα 18:30, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του έργου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Δήμου.



Με ιδιαίτερη τιμή

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

ΣΤΙΣ 18 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 6 μμ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ και συλλόγων ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΠ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ....

Είναι ανάγκη να υπάρχει συμμετοχή όλων και συντονισμός δράσης για να απαιτήσουμε μια καλύτερη ζωή στο τόπο που ζούμε χωρίς χαράτσια και αποικιοκρατικά συστήματα...

(φώτο από τις σπασμένες μπάρες, στα διόδια των Αφιδνών)
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ...
1. Άμεση κατάργηση των πλευρικών διοδίων στο κόμβο Τραγάνας,

2. Ελεύθερη μετακίνηση στα μετωπικά διόδια της Τραγάνας για όλους τους κατοίκους της Λοκρίδας (δήμοι Αγ. Κωνσταντίνου, Αταλάντης, Δαφνουσίων, Μαλεσίνας, Οπουντίων), μιας που ζούμε και εργαζόμαστε σ΄αυτή την περιοχή,

3. Ολοκλήρωση των παράπλευρων οδών και τήρηση των προδιαγραφών για την ασφαλή μετακίνησή μας σε αυτές χωρίς να περνούν μέσα από τους οικισμούς και ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ,

4. Τους Εθνικούς αυτοκινητόδρομους, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και συνεχίζει να πληρώνει με τα τέλη κυκλοφορίας και τους φόρους στα καύσιμα, πρέπει να τους χρησιμοποιεί χωρίς άλλες επιβαρύνσεις, προς όφελος κάποιων ιδιωτών.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Τ.Δ. ΤΡΑΓΑΝΑΣ
Από altpressfthiotida.blogspot.com
Δείτε τις σπασμένες μπάρες απο τις παρεμβάσεις την Τρίτη 17 Νοεμβρίου

Πληρώθηκαν με χιλιάδες ευρώ και «σκουριάζουν στην» εθνική οδό

Την ώρα που συνδέουν τις κάμερες στην Φωκίδα, Θέλετε να διαβάσετε τι έγινε με τις ίδιες κάμερες στην Κρήτη, ψάχνουν ...να τις βρούνε δείτε.

Ο διαγωνισμός έγινε, η εργολαβία δόθηκε, τα κουτιά τοποθετήθηκαν στην εθνική οδό, οι προειδοποιητικές πινακίδες για τους οδηγούς, επίσης.


Πρόκειται για τις κάμερες ελέγχου ταχύτητας που πριν ενάμισι και πλέον χρόνο αποφάσισε το ΥΠΕΧΩΔΕ να γεμίσει τις εθνικές οδούς της χώρας, και την Εθνική Οδό της Κρήτης, τον ΒΟΑΚ δηλαδή, για τις οποίες διέθεσε ένα μεγάλο κονδύλιο. Ήταν μια πρωτοβουλία που αφορούσε δήθεν την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Μήνες μετά, στην Κρήτη τουλάχιστον, δεν λειτούργησε καμία από τις κάμερες. Αντίθετα οι περισσότερες έχουν καταστραφεί, άγνωστο από ποιους, και ... μαζί τους έκανε φτερά ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν από τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

Πέραν της αποτελεσματικότητας που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν οι συγκεκριμένες κάμερες σε ό,τι αφορά την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς από πολλούς έχουν αμφισβητηθεί αφού οι οδηγοί θα «λογοδοτούσαν» σε περίπτωση που το όριο ταχύτητας τους θα ξεπερνούσε τα 60 χιλιόμετρα γεγονός που χαρακτηρίζεται ανεπίτρεπτο για εθνική οδό, πρόκειται για ένα δείγμα, από τα πολλά, της κρατικής προχειρότητας και αδιαφορίας με την οποία αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν αφ' ενός με την ανθρώπινη ζωή και αφ ετέρου με την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος...

Πενήντα περίπου κάμερες ελέγχου ταχύτητας, ανενεργές σήμερα, έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του ΒΟΑΚ, από το Καστέλλι Κισσάμου μέχρι την Σητεία.

Στο τμήμα του νομού Ρεθύμνου υπάρχουν δέκα, τοποθετημένες στα πλέον επικίνδυνα οδικά σημεία.

Τα τροχαία ατυχήματα πληθαίνουν μήνα με τον μήνα, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ανησυχητικά, η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ έχει αναχθεί στο μεγαλύτερο τοπικό ζήτημα.

Η χρηματοδότηση του έργου παραπέμπεται μονίμως στις καλένδες. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι κάθε ενέργεια της πολιτείας που αφορά την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων θα είχε βάση σοβαρότητας και υπευθυνότητας, διαπιστώνεται ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Για την τοποθέτηση των καμερών, ωφελημένος δεν ήταν μέχρι σήμερα ο πολίτης αλλά μόνον η εταιρεία από την οποία τις προμηθεύτηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο εργολάβος που τις τοποθέτησε. Οφείλουν σήμερα οι αρμόδιοι του υπουργείου να ελέγξουν το θέμα και εάν κρίνουν, με μια νέα μελέτη, ότι πράγματι θα συμβάλλουν οι κάμερες στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων να τις θέσουν άμεσα σε λειτουργία. ’λλως, ας δώσουν εξηγήσεις γιατί οι προκάτοχοι τους προέβησαν στην αγορά και τοποθέτηση τους στην Εθνική Οδό και ποιος είναι ο ανασταλτικός παράγοντας για την μη λειτουργία τους.

Φημολογείται ότι αιτία είναι ο φόβος για την καταστροφή τους από πολίτες-οδηγούς που διαφωνούν με το μέτρο λόγω της κακής οδικής τους παιδείας που τους υπαγορεύει να καταπατούν τον ΚΟΚ αναπτύσσοντας μεγάλες ταχύτητες χωρίς να λογοδοτούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ένα ευνομούμενο κράτος όμως, σίγουρα δεν μπορεί να προβάλλει τέτοια άλλοθι και μάλιστα εκ των υστέρων, αφού έχει διαθέσει πολλές χιλιάδες ευρώ τα οποία στο τέλος θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για να αναβαθμιστεί έστω ένα πολύ μικρό, επικίνδυνο, τμήμα του ΒΟΑΚ.
Από autocarnet.blogspot.com

Μπαμπά τι είναι το Πολυτεχνείο; 2

Χθες το βράδυ η κόρη μου βλέποντας τις φωτιές γύρω από το Πολυτεχνείο ρώτησε "Μαμά τι ψήνουν;" (!!!) Μετά πήρε ένα σημαιάκι που έχει φτιάξει για την 28η Οκτωβρίου και άρχισε να τρέχει γύρω- γύρω στο σπίτι φωνάζοντας (με τον ακόμη πιο μικρό πίσω της):
"Ψωμί- Παιδεία -Ελευθερία"...
Θα ήθελα σήμερα να δω το θέμα με κάποια τέτοια σκοπιά, αλλά δυστυχώς κυβέρνηση και δικαιοσύνη ανέλαβαν να μας θυμίσουν τι είναι για την κάθε εξουσία το Πολυτεχνείο.
Ενώ λοιπόν ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι ο υπουργός Καταστολής και Ξυλοδαρμών, εξαπέλυσε τους αστυνομικούς στην Αθήνα, όπου χωρίς να γίνουν ιδιαίτερα ... επεισόδια προχώρησαν σε εκατοντάδες προσαγωγές... Η κρατική τηλεόραση με την υπεύθυνη Προπαγάνδας Κυβερνητικού Έργου (πριν της ΝΔ τώρα του ΠΑΣΟΚ) κυρία Χούκλη, έπαθε ξαφνική τύφλωση και δεν είδε καμία προσαγωγή...


Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη διάλεξε ακριβώς αυτή τη μέρα για να ασκήσει δίωξη στις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου (!!!)
Το έγκλημα τους είναι ότι έχουν επιτρέψει τη λειτουργία του Indymedia. Ποιό είναι το πρόβλημα της εξουσία με το συγκεκριμένο πόρταλ; Το γεγονός ότι "περνάνε" ειδήσεις που θα προτιμούσαν να τις πνίξουν όπως έκαναν την παλιά καλή εποχή. Να φιμώσουν ότι δεν είναι λατρευτικό για τις παντοειδείς εξουσίες. Οι προφάσεις που χρησιμοποιούν είναι γελοίες για όσους επιλέγουν να ενημερώνονται από πολλές πηγές ώστε να σχηματίζουν τη δική τους άποψη...

Προσέξτε πως παρουσιάζει (υποτίθεται "αντικειμενικά") την είδηση το "Βήμα"
Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε σε βάρος του πρύτανη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρη και των αντιπρυτάνεων κκ. Ι. Πολύζου και Γερ. Σπαθή για τη λειτουργία της αντιεξουσιαστικής ιστοσελίδας Ιndymedia, η οποία «φιλοξενείται» από τον κεντρικό διακομιστή (server) του Ιδρύματος. Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων συντονίζονται για να αντιδράσουν καθώς το θέμα των καταλήψεων σχολών από εξωπανεπιστημιακά άτομα αποτελεί «πληγή» για πολλά Ιδρύματα, τα οποία αναζητούν την κατάλληλη νομική φόρμουλα για να ζητήσουν τη βοήθεια των αρχών χωρίς να παραβιάσουν το πανεπιστημιακό άσυλο.

Οι διαχειριστές του Ιndymedia «φιλοξενούνται» επί σειρά ετών στο Ιδρυμα, οπότε και οι πρυτανικές του αρχές άφησαν χθες ερωτήματα για τη στιγμή που αποφάσισε να παρέμβει ο εισαγγελέας στο θέμα. Ωστόσο το στοιχείο που φαίνεται ότι εκτιμήθηκε στην άσκηση της δίωξης είναι ότι τους τελευταίους μήνες σε αυτή την ιστοσελίδα «ανεβαίνουν» οι προκηρύξεις της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Παρ΄ όλα αυτά, η Πρυτανεία του Ιδρύματος θεωρεί ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη. «Πρόκειται για πολιτική δίωξη που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της διακινήσεως ιδεών, η οποία μάλιστα ασκήθηκε μερικές ημέρες πριν από την επέτειο της 17 Νοέμβρη, ιστορική ημέρα προάσπισης ακριβώς αυτού του ιδανικού, και εναντίον μιας Πρυτανείας η οποία διαφύλαξε με κάθε τρόπο το πανεπιστημιακό άσυλο και τη δημόσια περιουσία» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Μουτζούρης. Στην ομιλία του χθες πριν από την έναρξη της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία ο πρύτανης του Πολυτεχνείου έκανε λόγο για «επιβολή λογοκρισίας».
«Η δημοκρατία οφείλει να δίνει λόγο σε όλες τις απόψεις και αν ένα Ιδρυμα όπως το Πολυτεχνείο δεν δώσει σε όλους τον λόγο, τότε ποιος θα το κάνει;» δήλωσε ο πρώην πρύτανης του Ιδρύματος κ. Ν. Μαρκάτος..."
(από το Βήμα)
Υπενθυμίζω ότι το ΛάΟΣ, αλλά και διάφορες φασιστικές ομάδες πιέζουν εδώ και καιρό για το κλείσιμο του συγκεκριμένου portal. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιά ήταν η εμπλοκή διαφόρων δικαστικών λειτουργών και μελών των συγκεκριμένων ομάδων και κομμάτων στο Πολυτεχνείο...
Μετά από όλα αυτά τι να πω στην κόρη μου;

Η ποίηση είναι για μια ακόμη φορά η λύση:

Μανόλης Αναγνωστάκης, Στο παιδί μου...

Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί
Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο

Μα στο παιδί δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια

Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ
Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,
Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω
Ονόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας.

Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.

Από τη συλλογή Ο στόχος (1970)
Από το Ημερολόγιο ενός πατέρα, στο οποίο μπορείτε να βρείτε και το πολύ καλό επίσης Μπαμπά τι είναι Πολυτεχνείο 1

2 θέσεις εργασίες στα ΕΛΤΑ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Εποχιακό Προσωπικό)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ
ΘΕΣΕΙΣ 1 ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΤΑ Α.Ε. ΚΑΤ. ΓΡΑΒΙΑΣ
ΘΕΣΕΙΣ 1 ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΤΑ Α.Ε. ΚΑΤ. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
ΕΔΡΑ / ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 2231066780
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ 9/11/2009

Ρακέτες στην κορυφή της Γκιώνας

Φτάνοντας με το αυτοκίνητο στην αρχή του μονοπατιού προς τη Βαθιά Λάκκα συνειδητοποιήσαμε ότι είχαν ξεμείνει στο πορτ-μπαγκάζ ένα ζευγάρι ρακέτες και δύο μπαλάκια του τένις από το καλοκαίρι. Αποφασίσαμε ...