Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Συνεδρίαση Νομαρχιακού Συμβουλίου

Σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009 συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας με τα εξής θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Ορισμός εκπροσώπου στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης.

ΘΕΜΑ 2ο
Ακύρωση των αποφάσεων Νομαρχιακού Συμβουλίου α) 01/14/11.02.2008 που αφορά την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με Πανεπιστήμιο Αιγαίου της μελέτης με τίτλο « Μελέτη ανάλυσης κονιαμάτων ... αποκατάστασης τοιχογραφιών Σπύρου Παπαλουκά στο Ι.Ν. Μητρόπολης Άμφισσας ». β) 01/14/11.02.2008 και 08/79/15.07.2009 που αφορούν την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών της μελέτης με τίτλο « Μελέτη ορυκτοχημικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών των προοριζόμενων για βιομηχανική χρήση Ελληνικών Βωξιτών». γ) 13/98/24.10.2008 που αφορά την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με Δήμο Ιτέας του έργου τίτλου « Ηλεκτροφωτισμός γηπέδου ποδοσφαίρου του Δήμου Ιτέας » δ) 05/39/20.03.2009 που αφορά την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με Σύνδεσμο Διυλιστηρίου της μελέτης με τίτλο « Μελέτη κατασκευής νέων δικτύων διανομής πόσιμου νερού του Συνδέσμου Διυλιστηρίου Άμφισσας – Ιτέας – Γαλαξιδίου ε) 04/38/21.04.2008 που αφορά την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Βαρδουσίων του έργου με τίτλο ΄΄Αντικατάσταση τμήματος δικτύου υδρεύσεως Τ.Δ.Κερασιάς, Δήμου Βαρδουσίων΄΄ και στ)13/97/24.10.2008 που αφορά την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ιτέας του έργου με τίτλο "Πράξη εφαρμογής σχεδίου Πόλεως Κίρρας".

ΘΕΜΑ 3ο
Παράταση της προθεσμίας της Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Άμφισσας του έργου με τίτλο "Προμήθεια επιστημονικού – εργαστηριακού εξοπλισμού Κ.Π.Ε. Άμφισσας" από 31.12.2009 σε 30.062010.

ΘΕΜΑ 4ο
Παράταση της προθεσμίας της Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Βαρδουσίων του έργου με τίτλο "Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο Τ.Δ Κερασιάς Δήμου Βαρδουσίων" από 31.12.2009 σε 30.062010.

ΘΕΜΑ 5ο
Παράταση της προθεσμίας της Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Δεσφίνας του έργου με τίτλο "Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού βάλτου" από 31.12.2009 σε 30.062010.

ΘΕΜΑ 6ο
Παράταση της προθεσμίας της Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Γραβιάς του έργου με τίτλο ¨Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στα Τ.Δ. Οινοχωρίου και Σκλήθρου Δήμου Γραβιάς από 31.12.2009 σε 30.062010.

ΘΕΜΑ 7ο
Παράταση της προθεσμίας της Προγραμματικής Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου της μελέτης με τίτλο "Διερεύνηση τεχνητής ανάλυσης αμμωδών παραλίων σε ακτές της Ιτέας" από 31.12.2009 σε 30.062010.

ΘΕΜΑ 8ο
Παράταση της προθεσμίας της Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Ευπαλίου του έργου με τίτλο "Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων γηπέδου ποδοσφαίρου Δ.Δ. Μαλαμάτων Δ.Ευπαλίου" από 31.12.2009 σε 30.062010.

ΘΕΜΑ 9ο
Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την μελέτη με τίτλο "Μελέτη ορυκτοχημικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών των προοριζόμενων για βιομηχανική χρήση Ελληνικών Βωξιτών" Προϋπολογισμός 18.000€.

ΘΕΜΑ 10ο
Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Γενικό Νοσοκομείο της Άμφισσας για την προμήθεια με τίτλο "Προμήθεια μηχανημάτων αιμοκάθαρσης για τις ανάγκες του Γ.Ν. Άμφισσας" Προϋπολογισμός 100.000€.

ΘΕΜΑ 11ο
Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Άμφισσας για την σύνταξη της μελέτης με τίτλο "Μελέτη ολοκλήρωσης ανάπλασης των ελεύθερων χώρων του Ιστορικού Οικισμού Χάρμαινας Δ. Άμφισσας" Προϋπολογισμού 45.000€.

Τις 10 έφθασαν οι νεκρές αρκούδες στην Εγνατία σε ένα χρόνο

Όλα τα έργα γίνονται με μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σύμφωνα με όσα γράφουν στα χαρτιά εκπληρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του Νόμου ενώ στην πράξη δεν κάνουν τίποτα

Στον κάθετο άξονα της Εγνατίας «Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή» καταγράφηκε η 10η νεκρή αρκούδα, θύμα τροχαίου μέσα στο 2009.

Πρόκειται για μια ενήλικη θηλυκή αρκούδα βάρους 80 κιλών, η οποία κατάφερε, δυστυχώς, να περάσει πάνω από την υποτυπώδη περίφραξη στο σημείο και, στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα, χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα, στο ύψος του κόμβου του Μικρόκαστρου.

Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη ... περιοχή του ατυχήματος κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, διαπιστώθηκε πως ο φράχτης έχει παραβιαστεί σε 35 σημεία!

Σύμφωνα με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στο συγκεκριμένο σημείο, εκτός από την ανεπάρκεια της περίφραξης: α) δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αρκούδα και την πανίδα γενικότερα και β) δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα.
Από Ζούγκλα

Από την Άμφισσα στη... Νιόν

Στην εδρα της ΟΥΕΦΑ, στην Νιόν βρίσκεται από σήμερα ο Κύρος Βασάρας. Ο υπεύθυνος ανάπτυξης επέστρεψε χθες από την Αμφισσα οπου μίλησε στο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσαν από κοινού η επιτροπή διαιτησίας της ΕΠΣ Φωκίδας και ο σύνδεσμος διαιτητών. Ο Κύρος Βασάρας είναι μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ όπου θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα θέματα των διεθνών διαιτητών. Επιδίωξη του θα είναι να ανεβούν κατηγορία οι Έλληνες διαιτητές ενώ παράλληλα η επιτροπή θα κάνει την προεπιλογή των διαιτητών που θα είναι υποψήφιοι από την Ευρώπη για το Μουντιάλ. Αναμένεται να ... προβεί σε αλλαγές στους πίνακες των τοπ διαιτητών καθώς και στην κατηγορία ελίτ, ενώ θα υπάρξει και η προετοιμασία για το σεμινάριο της ΟΥΕΦΑ που θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο στη Μάλτα. Οι εργασίες της επιτροπής θα κρατήσουν μέχρι την Τετάρτη βράδυ οποτε και θα επιστρέψει στην Αθήνα για να περάσει τις γιορτές με την οικογένεια του.

Εργατικό ατύχημα στο Νοσοκομείο της Άμφισσας

Όπως πληροφορηθήκαμε από εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της Άμφισσας σήμερα έγινε εργατικό ατύχημα σε ασανσέρ του νοσοκομείου.

Μαθητευόμενος Νοσηλευτής που πραγματοποιούσε μεταφορά ακάθαρτου ιματισμού σφηνώθηκε στο ασανσέρ του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να υπάρξει τραυματισμός.

Η ανάθεση καθηκόντων αλλότρια με το αντικείμενο που εκπαιδεύονται οι νοσηλευτές που κάνουν πρακτική είναι ... προφανώς παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους.

Αυτό αποτελεί δυστυχώς καθημερινή πρακτική στα Νοσοκομεία, ενώ τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα.
Από ygeianet.gr

Διακοπή νερού την Άμφισσα

Για τρίτη ημέρα η Άμφισσα δεν έχει νερό σήμερα. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της περιοχής που χρησιμοποιούν το νερό για να ξεδιψάσουν για τις καθημερινές τους εργασίες και την καθαριότητα, έχουν μπει σε μεγάλα προβλήματα. Ποσότητα λάσπης έχει μεταφερθεί με το νερό με αποτέλεσμα το υδραγωγείο να διακόψει την υδροδότηση προληπτικά, για να μην υπάρξουν προβλήματα ασθενειών και να μην δημιουργηθούν ζημιές στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου. Σήμερα το πρωί δόθηκε ξανά νερό αλλά αυτό το νερό πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για λόγους υγιεινής μιας και το νερό δεν είναι... ακόμη πόσιμο.
Δείτε την ανακοίνωση του Δήμου Άμφισσας
Συμπολίτες,
Ζητούμε την κατανόησή σας στο θέμα της διακοπής νερού.
Επισημαίνουμε ότι δεν είναι θέμα του Δήμου Άμφισσας, αλλά του Διυλιστηρίου και του αγωγού της ΕΥΔΑΠ από την λίμνη του Μόρνου.
Ο Δήμος Άμφισσας, προληπτικά και για να μην έχουμε διάφορες αρρώστιες, διέκοψε την παροχή νερού στην πόλη.
Μετά από σύμφωνη γνώμη της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας, θα δοθεί νερό μόνο για καθαριότητα.
ΠΡΟΣΟΧΗ το νερό δεν είναι ΠΟΣΙΜΟ.

ΚΟΖΑΝΗ – ΦΩΚΙΚΟΣ 0-0 ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Σε ένα βαρύ γήπεδο λόγο βροχής και παγωνιάς, η Κοζάνη και ο Φωκικός μοιράστηκαν από ένα βαθμό σε ένα ματς χωρίς γκολ και με λιγοστές ευκαιρίες από κάθε ομάδα. Στην λευκή ισοπαλία, ο παίκτης που ξεχώρισε με 2 πολύ καλές ευκαιρίες ήταν ο Νουτσκόφσκι, που αρχίζει σιγά σιγά να ... βρίσκει τον καλό του εαυτό, μαζί του και η υπόλοιπη ομάδα.
Παρά το άσχημο πρόσωπο που έχει δείξει τον τελευταίο καιρό ο Φωκικός, (όπως επισημαίνει ο φίλος Ηλίας Τ. στο http://www.facebook.com/l/24112;www.fokikos.gr ) έχει επίσης καταφέρει να βγάλει πρόγραμμα - θάνατο, με 6 ματς μέσα κ 8 έξω! Αλλά και το σημερινό 0-0 δεν ήταν και τόσο άσχημο, γιατί πέσαμε μεν μια θέση στην βαθμολογία, αλλά μειώσαμε 1 βαθμό τη διαφορά με τον δεύτερο και διατηρήσαμε την διαφορά με τον πρώτο!
Όπως αναφέρει και ο φίλος Νίκος 21 στο http://www.facebook.com/l/24112;www.fokikos.gr, το θέμα είναι να εκμεταλλευθεί η ομάδα τη διακοπή του πρωταθλήματος ,να ενισχυθεί και να έλθει η ηρεμία για να μπορέσουν να έρθουν και τα καλά αποτελέσματα.
Ευχόμαστε στην ομάδα, στους παίκτες, στην διοίκηση, στους φιλάθλους, στις οικογένειές τους, σε όλους όσους αγαπούν τον Φωκικό, αλλά και σε όσους δεν αγαπούν τον Φωκικό, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ. Ευχόμαστε επίσης, το 2010, να φέρει σε όλους υγεία, αλλά μόνο στον Φωκικό καλά αποτελέσματα!!! ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

Επόμενη αγωνιστική: ΦΩΚΙΚΟΣ - ΒΕΡΟΙΑ

Διόδια παντού; Είναι στο χέρι μας...τι έγινε στην γέφυρα Ρίο - Αντιρριο

Τα τελευταία χρόνια τα διόδια στους Ελληνικούς δρόμους έχουν αυξηθεί δραματικά. Τόσο σε ποσότητα όσο και σε αντίτιμο. Με ελάχιστες μάλιστα εξαιρέσεις- Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου- οι παρεχόμενες υπηρεσίες, οι δρόμοι δηλαδή, παραμένουν σε τριτοκοσμικό επίπεδο, ενώ πληθαίνουν τα φαινόμενα να ξεκινάμε να πληρώνουμε δρόμους πριν αυτοί ολοκληρωθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Τέμπη αλλά και η Ολυμπία Οδός, που ενώνει την Αθήνα με την Πελοπόννησο. Παράλληλα, έχουν τοποθετεί διόδια σε περιοχές που αποκόπτουν τους κατοίκους τους απ’ τον έξω κόσμο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Βόρειας Αττικής, οι κάτοικοι της οποίας ... ακόμη και για να πάνε στην... εκκλησία πρέπει να πληρώσουν διόδια!
Η αγανάκτηση, συνεπικουρούμενη και από την οικονομική κρίση, οδήγησαν πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα αρχικά στους δρόμους και στη συνέχεια στο Βόλο, όπου και αρχές του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανελλαδική συγκέντρωσης κατά των διοδίων.

Εκεί οι επιτροπές αγώνα που αποτελούνται από φορείς και κατοίκους από τις περιοχές : Πάτρα, Β. Αττικη, Θεσσαλονίκη, Τραγάνα, Πιερία, Βόλο, Αγρίνιο, Άρτα καθώς και μέλη των επιτροπών” Ακρίβεια stop” προχώρησαν στη δημιουργία πανελλαδικού συντονιστικού κατά των διοδίων.

Έτσι κάπως προέκυψε και η πρώτη πανελλαδική κινητοποίηση, την περασμένη Κυριακή 20 Δεκέμβρη, με 10 σταθμούς διοδίων ανά την Ελλάδα να παραμένουν “ανοικτοί” για τους πολίτες.
“Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οικονομικά και αρνούμαστε να πληρώνουμε ακόμα και για τα αυτονόητα” ανέφερε η σχετική ανακοίνωση με την οποία τα μέλη του Συντονιστικού καλούσαν πολίτες και φορείς της Δυτικής Ελλάδας να βρεθούν στο ραντεβού στη Γέφυρα, ωστόσο η συμμετοχή ήταν ελάχιστη απ’ την τοπική κοινωνία.

Οι γύρω στους 100 ενθουσιώδεις νεαροί από Αγρίνιο και Πάτρα, άνοιξαν για μια ώρα τις μπάρες των διοδίων της Γέφυρας, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας φυλλάδια. Τα χαμόγελα όσων περνούσαν τη Γέφυρα χωρίς να καταβάλουν το τσουχτερό αντίτιμο περίσσευαν, ενώ δεν έλειψαν και οι κινήσεις συμπαράστασης: Κορναρίσματα, επευφημίες, μέχρι και πορτοκάλια μοίρασε στους διαδηλωτές ένας διερχόμενος!

Ωστόσο το ζήτημα της Γέφυρας διαφέρει απ’ τα υπόλοιπα διόδια, όπως μας δήλωσε ο Κώστας Καρακώστας, ο μοναδικός εκ των δημοτικών τοπικών αρχόντων που βρέθηκε στην κινητοποίηση:

“Εκτός από το πανελλαδικής σημασίας μήνυμα που στέλνουν οι σημερινές κινητοποιήσεις, υπάρχει και ένα τοπικό ζήτημα που αφορά την τιμολογιακή πολιτική της Γέφυρας το οποίο μπαίνει σε τρεις άξονες: Ο πρώτος είναι να μειωθεί το κόστος της απλής διέλευσης, ο δεύτερος να επιμηκυνθεί ο χρόνος των καρτών διέλευσης μετ’ επιστροφής και ο τρίτος άξονας να υπάρξει μέριμνα για όσους κατοικούν στην μια μεριά της γέφυρας και εργάζονται στην άλλη. Στην τελευταία περίπτωση υψώνεται ένα οικονομικό φράγμα ύψους 250 ευρώ το μήνα και δεν μιλάμε για ανθρώπους που διέρχονται τη γέφυρα για αναψυχή αλλά για να πάνε στις δουλειές τους. Και αυτό δεν είναι ζήτημα μόνο της Γέφυρας, ή των παρακείμενων Δήμων, είναι θέμα του δημοσίου το οποίο θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση παραχώρησης, τουλάχιστον πάνω στο παραπάνω σκεπτικό που αναλύσαμε. Για να γίνουν όμως όλα αυτά δεν αρκούν κινητοποιήσεις όπως η σημερινή. Πρέπει να γίνει υπόθεση της τοπικής κοινωνίας, των πολιτών, των φορέων, των συλλόγων και των δήμων της περιοχής. Το επόμενο διάστημα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση”.

Με το σκεπτικό ότι κανείς δεν θα ήταν δυσαρεστημένος (πλην των ιδιωτικών εταιριών και του δημοσίου ταμείου) αν τα διόδια είτε καταργούνταν είτε μειώνονταν, πόσο εφικτό είναι να γίνει κάτι τέτοιο; Την απάντηση μας έδωσε ο Κώστας Φωτόπουλος, μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού κατά των διοδίων: “Το τι είναι εφικτό και τι όχι καθορίζεται κυρίως από την ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών. Υπάρχουν παραδείγματα κινήσεων πολιτών που τα τελευταία χρόνια πέτυχαν σημαντικές νίκες. Αξίζει να σας αναφέρω ότι όταν ανακοινώθηκε η κατασκευή η κατασκευή εργοστασίων λιθάνθρακα σε όλη την Ελλάδα κανείς δεν πίστευε ότι τα κινήματα πολιτών θα είχαν αποτέλεσμα. Κι όμως, δύο χρόνια μετά έχουν ματαιωθεί τα σχέδια για σχεδόν το σύνολο αυτών των εργοστασίων. Όταν οι κάτοικοι του Ελληνικού μίλησαν για πρώτη φορά για μια ανοικτή στους πολίτες παραλία, χωρίς αντίτιμο, κάποιοι τους θεώρησαν γραφικοί. Κι όμως τα μεγάλα συμφέροντα υποχώρησαν μπροστά στην καθολική βούληση των πολιτών που βρήκε υποστήριξη και από τον εκεί δήμαρχο. Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε κάτι ανάλογο και με τα διόδια. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, η οικονομική στενότητα το απαιτεί και ο μοναδικός τρόπος να το πετύχουμε είναι η ενεργοποίηση όλων μας...”

Ο δρόμος βέβαια, θα είναι μακρύς. Κανένας απ’ τους αρμοδίους δεν ανησυχεί όταν τέτοιες κινητοποιήσεις βλέπονται απλά με συμπάθεια (και μέσω τηλεοράσεως) απ’ τις τοπικές κοινωνίες.
Η ενεργοποίηση είναι η μόνη οδός εκτός και αν, επί συγκεκριμένου για τη γέφυρα, η υπαρκτή δυσαρέσκεια δεν μπορεί να ξεφύγει από κουβέντες καφενείου και δηλώσεις εντυπωσιασμού....
Από Ναυπακτία

Mε μεγάλη επιτυχία η πανελλαδική κινητοποίηση για τα διόδια- άνοιξαν και τα διόδια στη Θήβα

Με μεγάλη επιτυχία η σημερινή πρώτη συντονισμένη πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα διόδια, με άνοιγμα των σταθμών διοδίων όλης της χώρας στις 12.00. Συγκεκριμένα παρέμειναν ανοιχτά τα διόδια Μαλγάρων, Μοσχοχωρίου, Αφιδνών, Ελευσίνας, Θήβας, Κορίνθου και τα διόδια Ρίου- Αντίρριου.
Ανοιχτά για μια ώρα και τα διόδια της Θήβας, μετά από κάλεσμα της Ριζοσπαστικής Αριστερής Συσπείρωσης και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διερχόμενοι οδηγοί έπαιρναν τις ανακοινώσεις, οι περισσότεροι εκδήλωναν την ...... αγανάκτησή τους για το αυθαίρετο χαράτσωμα και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έδειξαν ενθουσιασμένοι με την πρωτοβουλία.Σε όλα τα διόδια που έγιναν κινητοποιήσεις, όπως και στη Θήβα, οι πολίτες κρατούσαν ομοιόμορφα πλακάτ με κεντρικό σύνθημα: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Και ας μην ξεχνάμε: Δεν πληρώνουμε στα διόδια. Καταργούμε στην πράξη τις παράνομες συμβάσεις για την παραχώρηση των εθνικών μας δρόμων.
(Oι φωτογραφίες απο το ΕΧΕΙΣ ΜΗΝΥΜΑ)
Από Βοιωτικά

Δεν καλούνται όσοι «καίνε» τον Κορκονέα

Δεν εκλήθησαν βασικοί μάρτυρες και ο ιατροδικαστής -τεχνικός σύμβουλος του ειδικού φρουρού, που απεφάνθη ότι ο 15χρονος εβλήθη με ευθεία βολή

Ιατροδικαστής-τεχνικός σύμβουλος του Eπαμεινώνδα Kορκονέα, που διαπιστώνει στην αυτοψία του ότι ο 15χρονος Aλέξανδρος Γρηγορόπουλος εβλήθη με ευθεία βολή από τον δράστη, δεν έχει κληθεί να καταθέσει στη δίκη του άτυχου παιδιού!

Η μητέρα του Αλέξη, Τζίνα Τσαλικιάν ζητεί να καταθέσουν πέντε πρόσωπα που θα φωτίσουν την άγρια νύχτα του περασμένου Δεκέμβρη.

H δίκη του Aλέξη αρχίζει στις 20 Ιανουαρίου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας και σύμφωνα με την οικογένεια του 15χρονου, από τον κατάλογο των μαρτύρων λείπουν οι άνθρωποι ... που θα δώσουν το πραγματικό στίγμα των γεγονότων της άγριας, όπως λέει η μητέρα του, δολοφονίας του παιδιού.

H παράλειψη κλητεύσεως σημαντικότατων μαρτύρων για το συμβάν της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, καθώς και η μετάθεση της δίκης στην Aμφισσα στρώνουν επιμελώς το έδαφος για δίκη-παρωδία, όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς του Aλ. Γρηγορόπουλου.

Mε αίτηση που διαβίβασε στον προϊστάμενο της Eισαγγελίας Eφετών η κ. Tζίνα Tσαλικιάν ζητεί να κλητευθούν ως μάρτυρες πέντε πρόσωπα, η κατάθεση των οποίων είναι καθοριστική για την υπόθεση.

Διάψευση
Τον ιατροδικαστή που καταθέτει ότι ο Kορκονέας δεν πυροβόλησε στον αέρα, τους διευθυντές των σχολείων όπου είχε φοιτήσει ο Aλέξανδρος Γρηγορόπουλος, καθώς και δύο αυτόπτες μάρτυρες που περιγράφουν το «μαύρο εκείνο βράδυ στα Eξάρχεια».

Στην αίτησή της η μητέρα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν καλείται να καταθέσει ο καθηγητής της Iατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Kρήτης κ. Mανώλης Mιχαλοδημητράκης, ο οποίος, καίτοι διορίστηκε ως τεχνικός σύμβουλος από τον κατηγορούμενο Kορκονέα, διαψεύδει αυτόν κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ως προς τον ουσιώδη ισχυρισμό του ότι πυροβόλησε στον αέρα και ότι αυτός (Kορκονέας) είχε δήθεν στρέψει την πλάτη του στον υιό μου, αναγράφοντας στην έκθεσή του ότι «η βολή υπήρξε με τον δράστη αντίκρυ του θύματος» και ότι «η βολίδα μετά τον εξοστρακισμό της (κατά μήκος του άξονά της) συνέχισε πάντα προς την κατεύθυνσή της, δηλαδή προς τα εμπρός».

«Zητάω από τον εισαγγελέα να μου αιτιολογήσει με ποια κριτήρια απέκλεισε τους βασικούς μάρτυρες. Eμείς καθυστερήσαμε να στείλουμε τις αιτήσεις μας, μετά το μνημόσυνο του γιου μου, για να μη θεωρήσουν ότι οι παρεμβάσεις μας ενθαρρύνουν κάποιους... Aλλά εμάς γιατί μας φέρονται με αυτόν τον τρόπο;», λέει στο «Eθνος της Kυριακής» η κ. Tζίνα Tσαλικιάν.

ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ...
«Ξέχασαν» και τους διευθυντές 2 σχολείων

Στην αναφορά της προς τον προϊστάμενο της Eισαγγελίας Eφετών η μητέρα του 15χρονου μαθητή υπογραμμίζει: «...Διαπίστωσα με έκπληξη ότι δεν εκλήθησαν οι διευθυντές των σχολείων όπου είχε φοιτήσει ο Aλέξανδρος, η κατάθεση των οποίων είναι ουσιώδης προκειμένου να ανατραπούν οι συκοφαντικοί αλλά και θλιβεροί ισχυρισμοί του συνηγόρου του Ε. Kορκονέα, αναφερόμενοι, μετά θάνατον, στον χαρακτήρα του υιού μου. Συγκεκριμένα: O κ. Θαλάσσης Γεώργιος, διευθυντής του Γυμνασίου της Σχολής Mωραΐτη, όπου ο Aλέξανδρος φοιτούσε, καταθέτει ότι: «ο Aλέξανδρος ήταν ένα άψογο παιδί, ουδέποτε είχε δημιουργήσει προβλήματα στο σχολείο και ουδέποτε είχε αναφερθεί κάτι εις βάρος του».

Eξ ετέρου, ο κ. Συμιδαλάς Hλίας, διευθυντής του Λυκείου Ωθηση, στο οποίο φοιτούσε ο Aλέξανδρος, καταθέτει ότι ο Aλέξανδρος: «ήταν ένα παιδί με φιλοδοξίες και οράματα και είχε βάλει στόχο την επιτυχία στις εξετάσεις», και ότι «ουδέποτε δημιούργησε κάποιο πρόβλημα»».

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ
Απόντες αυτόπτες μάρτυρες, παρούσα η οικογένεια του δράστη

Στους μάρτυρες, η κλήτευση των οποίων... παραλείφθηκε για την ακροαματική διαδικασία, συγκαταλέγονται και δύο αυτόπτες.

O κ. Zέρβας Eυάγγελος είναι αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού συμβάντος και καταθέτει στις 20/01/2009 δίνοντας λεπτομέρειες για το σύνολο σχεδόν του συμβάντος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο αστυνομικός που ήταν δεξιά έβγαλε το όπλο, τέντωσε τα χέρια του και πυροβόλησε... οι αστυνομικοί έκαναν μεταβολή και έφυγαν περπατώντας με ήρεμο τρόπο. Oυσιαστικά, πέρασαν πάλι από μπροστά μας.

Δεν φαίνονταν ταραγμένοι και είμαι σίγουρος ότι είχαν καταλάβει ότι κάποιος είχε χτυπηθεί από σφαίρα, διότι όλοι εμείς που ήμασταν στην καφετέρια είδαμε το πεσμένο σώμα στο έδαφος και πολλοί από τους θαμώνες της καφετέριας φώναζαν ότι κάποιος χτυπήθηκε. Eπομένως, μπορούσαν τουλάχιστον να ακούσουν εμάς...».

Kαι η κ. Σκούρα Ξενούλα είναι επίσης αυτόπτης μάρτυρας και καταθέτει στις 15/12/2008, μεταξύ άλλων, τραγικές λεπτομέρειες για τον πυροβολισμό, τη στάση του σώματος του αστυνομικού κατά τη διάρκεια του πυροβολισμού και την ψυχική του διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβάντος, αναφέροντας με τον πλέον εναργή τρόπο ότι «...κρατούσε το όπλο με κατεύθυνση ευθεία μπροστά προς την Tζαβέλα, όμως το χέρι του δεν ήταν τεντωμένο, έκανε γωνία.

Ευθεία βολή
Tα όπλο το κρατούσε στο δεξί χέρι, ενώ το στήριζε με το αριστερό, που και αυτό ήταν λυγισμένο. H κατεύθυνση όμως του όπλου ήταν ευθεία, όπως και οι πήχες των χεριών του ήταν ευθεία μπροστά, στο ύψος του στήθους του... Eγώ είδα και άκουσα δύο εκπυρσοκροτήσεις.

Eίδα και τον σπινθήρα που έβγαζε το όπλο...», «...οι αστυνομικοί ήταν σταθεροί στο σημείο όπου τους έβλεπα. Δεν υπήρχαν κοντά τους άλλα άτομα. Δεν παρατήρησα κοντά τους να γίνεται κάποια συμπλοκή, ούτε να δέχονται κάποια αντικείμενα...», «...Kάποιος έσερνε το σώμα προς τα πίσω, τραβώντας τον από τα χέρια...».

Eίναι λοιπόν δυνατόν, κ. εισαγγελέα, να μην καλούνται στο ακροατήριο μάρτυρες που είδαν τον Kορκονέα να πυροβολεί κατ’ ευθείαν εμπρός με τεντωμένα χέρια και να καλούνται όσοι μας λέγουν ότι ήταν αιμοδότης ή πρόσκοπος;».

Στον αντίποδα όλων αυτών, η μητέρα ισχυρίζεται ότι καλείται να μιλήσει υπέρ του Kορκονέα σχεδόν σύσσωμη η οικογένειά του.

«...H κ. Xοντζέα Mαρία, σύζυγος του κατηγορουμένου Eπαμ. Kορκονέα, που ενώπιον του ανακριτού έχει καταθέσει ότι ο προμνησθείς είναι ψύχραιμος, αιμοδότης, αφοσιωμένος πατέρας και ολόψυχα δοσμένος στην οικογένειά του, η κ. Kορκονέα Oλγα, μητέρα του Eπαμ. Kορκονέα, που καταθέτει ότι δεν μπορεί να εξηγήσει πώς συνέβη το περιστατικό για το οποίο κατηγορείται και ότι είχε και δύο ανάπηρες κόρες, η μία εκ των οποίων απεβίωσε πριν από 3 χρόνια από φυσικά αίτια, ο κ. Kορκονέας Πανάρετος, πατέρας του Eπαμ. Kορκονέα, που καταθέτει ότι ο γιος του είναι σταθερός χαρακτήρας, ψύχραιμος, πάντα ευγενικός και πρόθυμος να βοηθήσει, αφού ήταν και αιμοδότης...».

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Από Έθνος