Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ο Καλλικράτης και το χωροταξικό, δύο Δήμοι στην Φωκίδα


Δύο δήμοι στην Φωκίδα.

1) Δήμος Δελφών με έδρα της Άμφισσα και ιστορική έδρα τους Δελφούς.
Αποτελείται από τους Δήμους Άμφισσας, Γαλαξιδίου , Γραβιάς , Δελφών, Δεσφίνας, Ιτέας, Καλλιέων, Παρνασσού.

2) Δήμος Δωρίδος με έδρα το Ευπάλιο και ιστορική έδρα το Λιδορίκι.
Αποτελείται από τους Δήμους Βαρδουσίων, Ευπαλίου, Λιδωρικίου και Τολοφώνος.

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο με με τη σύσταση - συγκρότηση Δήμων, Περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων...


ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ . Μόνιμος Πληθυσμός. (8 Συνενούμενοι δήμοι) : 1) Αμφισσα 8.869 κάτοικοι, 2) Ιτέα 5.943, 3) Γαλαξείδι 2.600 , 4) Δελφοί 2.435, 5) Γραβιά 2.274, 6) Δεσφίνα 2.115, 7) Παρνασσός 1.193, 8) Καλλιέων 848 κάτοικοι. ( Σύνολο 26.992 κάτοικοι )

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ Μόνιμος Πληθυσμός. (4 συνενούμενοι δήμοι) : 1) Ευπάλιο 4.850 κάτοικοι, 2) Λιδορίκι 2. 720 , Τολοφώνα 2. 523, 4) Βαρδούσια 781 κάτοικοι. ( Σύνολο 10.874 κάτοικοι )

Τι ανακοινώθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο για τον Καλλικράτη


ΑΠΟ 333 ΕΩΣ 343 ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ
Η δήλωση του Ραγκούση: κανένας ΟΤΑ με πληθυσμό κάτω από 10.000 σβήνει πολλά σενάρια διοικητικής διαίρεσης που είχαν ακουστεί για την Φωκίδα μέχρι τώρα.Διαβάστε τι έγινε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι να μάθουμε την πρόταση χωρισμού της Φωκίδας.
Σε 333 με 343 από τους 1034 (910 δήμοι και 124 κοινότητες) μειώνονται οι δήμοι του ... «Καλλικράτη», επιβεβαιώνοντας στην ουσία ρεπορτάζ της αυτοδιοίκησης gr που έκανε λόγο για κάτω από 360 (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6486).

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο για τον "Καλλικράτη", τονίζοντας ότι το υπουργείο κατέληξε σε αυτόν τον αριθμό -η απόκλιση ανάμεσα στα δύο νούμερα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν 14 περιπτώσεις δήμων που η εφαρμογή των κριτηρίων της μεταρρύθμισης οδηγούν σε δύο λύσεις- με βάση οκτώ ενιαία κριτήρια που βασίζονται στην απόφαση του συνεδρίου της Κυλλήνης της ΚΕΔΚΕ. Τα βασικότερα είναι:

- Με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10.000 για αυτούς που συνενώνονται και 12.000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι.

- Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το πληθυσμιακό αυτό όριο ανεβαίνει στις 25.000 κατοίκους.

- Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών επανάλαβε ότι δεν μπορούν να διασπαστούν τα όρια νομών (δηλαδή, δεν μεταφέρεται κανένας υπάρχον δήμος σε άλλο νομό), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μεταφορά δημοτικών διαμερισμάτων σε άλλους δήμους, στο μέλλον.

Για να δείξει την σημασία των συνενώσεων όσον αφορά την ανάπτυξη της χώρας, ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 88% του συνόλου των σημερινών δήμων που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 10000 κατοίκους κατάφεραν να εντάξουν στο Γ΄ΚΠΣ κατά μέσο όρο 9 έργα στο ΓΠΣ, ενώ οι άνω των 100.000 που είναι μια μικρή μειοψηφία ενέταξαν κατά μέσο όρο 94 έργα.

Σε ό, τι αφορά τη δανειοδότηση των νέων ΟΤΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% των τακτικών εσόδων τους.

Μείωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης

Οι πενήντα επτά σημερινές νομαρχίες και τα δεκαεννιά επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 περιφέρειες αντικαθίστανται από επτά κεντρικές διοικήσεις.

Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.


«Απλούστευση της γραφειοκρατίας»

«Αναπτυξιακή επανεκκίνηση» χαρακτήρισε τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δήμοι θα «απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική τους, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του ελληνικού λαού».

Έκανε επίσης λόγο για «απλούστευση της γραφειοκρατίας» και τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» θα δημιουργήσει το πλαίσιο για τον οικονομικό έλεγχο και την εποπτεία της Αυτοδιοίκησης.

Ραγκούσης: αρχή μιας νέας πορείας

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι "το σχέδιο 'Καλλικράτης' σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας. Έχει καταστεί κοινή συνείδηση όλων ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος όπως το βιώνουμε σήμερα", πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

Γι' αυτό, επισήμανε ότι στόχος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, ένα κράτος - νοικοκύρη που σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου βοηθό του πολίτη και της επιχείρησης.

Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε ότι το νέο κράτος πρέπει να πατά σε γερά θεμέλια και πως γι αυτό το λόγο η αλλαγή ξεκινά από τη βάση, δηλαδή από τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.

"Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία", ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Επιπλέον, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες συμπεριφορές και στάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι με τη σημερινή εγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο 'Καλλικράτης' εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης έως την καταθεσή του στη Βουλή, "στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι αυτό".

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού κάντε κλικ εδώ:
papandreou_kallikratis_aftodioikisi.doc


Για να διαβάσετε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών για τη διεύρυνση της θητείας των αιρετών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογών για την Αυτοδιοίκηση και ευρωεκλογών κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6500
Από aftodioikisi.gr

Τι έδειξε ο έλεγχος του Εργ. Κέντρου Λιβαδειάς σε εργοτάξιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Παραλία Διστόμου

Την Δευτέρα 26/4/2010, το ΙΚΑ Παραλίας Διστόμου πραγματοποίησε έλεγχο, με την παρουσία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, στο εργοτάξιο της υπό κατασκευής καινούργιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (δεύτερης), όπου παρατηρήθηκαν τα εξής:
- Εργαζόμενοι να μη γνωρίζουν σε ποιον εργοδότη ανήκουν,
-Αλλοδαποί εργαζόμενοι, Βουλγαρικής καταγωγής, των οποίων η ασφάλιση «ελέγχεται», αν είναι νόμιμη.
Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα του ΙΚΑ.
Με τέτοιες πρακτικές οι εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία και στην καλύτερη ... περίπτωση σε μισθούς πείνας και κατά συνέπεια το ελληνικό κράτος χωρίς έσοδα. Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι «νόμιμα και ηθικά» διοχετεύουν τα κέρδη τους σε off shore εταιρείες. ΄Ετσι δεν διασφαλίζουμε την κοινωνική συνοχή…
Τέτοιες πρακτικές οδήγησαν τη χώρα μας και τη κοινωνία μας σε χρεοκοπία…
Εμείς, σαν Εργατικό Κέντρο αυτό που απαιτούμε είναι ο κάθε εργαζόμενος, ανεξαρτήτου εθνικότητας , να πληρώνεται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να εφαρμόζεται η Εργατική νομοθεσία.
Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς θα συνεχίσει να πιέζει τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς να πραγματοποιούν ελέγχους στους χώρους δουλειάς, για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των εργαζομένων.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Από thiva-press

Ζητούν προσάρτηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με επιστολή τους στο aftodioikisi.gr, πολίτες του Δήμου Ευπαλίου επαναδιατυπώνουν το καθολικό αίτημα για προσάρτηση του Δήμου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Ολόκληρο το δημοσίευμα έχει ως εξής Την διοικητική ένταξη του δήμου Ευπαλίου Φωκίδας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζητούν οι πολίτες της περιοχής, δεδομένου, ότι, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που απέστειλαν στο υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ, η περιοχή της νοτιοδυτικής Δωρίδας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με αυτή της Δυτικής Ελλάδας, σε θέματα εμπορίου, ανάπτυξης, υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και άλλα κοινωνικά θέματα.

Η πολύπλευρη αυτή σχέση έχει ιδιαίτερα ενταθεί μετά τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, αφού η Πάτρα απέχει μόλις μισή ώρα (20-25 χλμ) με ευνοϊκές συγκοινωνιακές συνθήκες, έναντι των ... τριών ωρών (περίπου 200 χλμ κακού οδικού δικτύου με δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο) που απέχει η Λαμία, χωρίς ουσιαστική και λειτουργική συγκοινωνιακή σύνδεση, υποστηρίζουν οι κάτοικοι.

Δεδομένο αποτελεί επίσης ότι, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας ζουν και δραστηριοποιούνται αρκετές χιλιάδες δημότες του δήμου Ευπαλίου, σχεδόν όσος και ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου. Δηλαδή, υπάρχει καθημερινή αμφίδρομη κοινωνικο-οικονομική επικοινωνία ανάμεσα στις δύο περιοχές κάτι που δεν συμβαίνει με αυτή της Λαμίας.

«Είναι επομένως απολύτως λογικό αλλά και επιβεβλημένο από τις επιταγές του Συντάγματος, η περιοχή αυτή να ενταχθεί διοικητικά στην Περιφέρεια από την οποία επηρεάζεται, δηλαδή αυτή της Δυτικής Ελλάδας. Θα είναι εντελώς παράλογο αλλά και σε βάρος του συμφέροντος και του βιώσιμου μέλλοντος της περιοχής, να ενταχθεί στους σχεδιασμούς άλλης διοικητικής περιφέρειας (δηλαδή της Στερεάς Ελλάδας) και όχι σε αυτήν που οι γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες επιβάλλουν» αναφέρουν στην επιστολή τους
Από lepanto-rtv.gr

Η Δικαιοσύνη και η Βουλή να ερευνήσουν ΑΜΕΣΩΣ το Short Selling

Φωνάζουμε από καιρό, ότι η ανοχή προς τους «σορτάκηδες» ήταν και αδικαιολόγητη και ανεξήγητη.

Σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πολύ καθυστερημένα, αποφάσισε την απαγόρευση του Short Selling.

΄Επρεπε να το είχαν ήδη κάνει από καιρό, αλλά προφανώς τίποτα δεν διδάχθηκαν από το παράδειγμα των περισσότερων χωρών, όταν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, απαγόρευσαν το short selling μέχρι να ομαλοποιηθούν οι αγορές.


Στο άλλο μεγάλο θέμα τώρα: η δικαιοσύνη ερευνά τους λόγους για τους οποίους η Τράπεζα της Ελλάδος άλλαξε το κανονισμό του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου από 3 σε 10 δέκα μέρες, αλλαγή που διευκόλυνε την κερδοσκοπία των αγορών σε βάρος των ελληνικών τίτλων.
Η Βουλή τι κάνει για όλα αυτά;
Γιατί αυτή η σιωπή;
Κανένας δεν ενδιαφέρεται να μάθει τι έγινε;
Επειδή, η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου υπηρετεί τη διαφάνεια και θέλει να έρχονται όλα στο φώς, μήπως πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
1. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και χθες ποιοι «σορτάριζαν» στα ελληνικά ομόλογα και ... επένδυαν στην πτώχευση της ελληνικής οικονομίας;<

2. Ποιοι αποφάσισαν την αλλαγή του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του ελληνικού δημοσίου από 3 σε δέκα μέρες και γιατί;

3. Ο υπουργός Οικονομικών, με ποια αιτιολογία έδωσε την συγκατάθεσή του στην αλλαγή αυτή;

4. Αυτή η αλλαγή απέβη επωφελής για το ελληνικό δημόσιο; Αν ναι, ποιο το όφελος και αν όχι ποιο το ύψος των ζημιών;

5. Ποιοι, ιδιώτες, επωφελήθηκαν από την αλλαγή αυτή;

Και ποιος είναι ο καλύτερο τρόπος για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά; Η Σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής.

Για να διερευνηθούν και οι ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων, που είτε δια των πράξεων, είτε δια των παραλείψεων ανέχθηκαν την κατάσταση αυτή.

Και για να μη κατηγορηθούμε ότι «ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή του τόπου» ή ότι «υπονομεύουμε την εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της οικονομίας», δε απευθυνόμαστε στην αντιπολίτευση για να υποβάλλει το σχετικό αίτημα, αλλά στην κυβέρνηση.

Να, λοιπόν, μια πρόκληση για την κυβέρνηση για να μας αποδείξει ότι όντως θέλει τη διαφάνεια;

Antinews


Από www.antinews.gr

Ελληνική τραγωδία ή αφανές πραξικόπημα λεηλασίας και των τελευταίων πόρων της Ελλάδας; Το παιχνίδι είναι στημένο, Παπανδρέου και χούντα.



Το παιχνίδι είναι στημένο

Το παιχνίδι είναι στημένο και έχει σκοπό την υποδούλωση της Ελλάδας στο ΔΝΤ και κατ’ επέκταση στις ορέξεις των Αμερικανών. Όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα είναι ενδεικτικά του σχεδίου που έχει φτιαχτεί και δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας.

Όλοι χαρακτήρισαν υπερβολική την μεγάλη υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P η οποία ήλθε λίγη ώρα μετά το χτύπημα στην Πορτογαλία.

Δεν είναι τυχαίες επίσης, οι συνεχείς δηλώσεις για πτώχευση, αναδιάρθρωση χρέους,... έξοδο από την Ευρωζώνη κι άλλα καταστροφικά σενάρια.

Και ξαφνικά μαθαίνουμε σήμερα ότι το ΔΝΤ προτίθεται να δώσει άλλα 10 δισ ευρώ ως βοήθεια στην ελληνική οικονομία. Επομένως, ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στη χώρα, ακόμη μεγαλύτερος έλεγχος των πάντων, μια υπερκυβέρνηση με έδρα την Ουάσιγκτον. Ήδη τα μέτρα που προτείνει η τρόικα ξεφεύγουν από κάθε λογική και είναι χαρακτηριστικά της κατακτητικής πολιτικής που ακολουθεί το ΔΝΤ.

Εκτός από την οικονομική υποδούλωση στη συνέχεια έρχεται και η πολιτική. Σε μια αδύναμη χώρα που κινδυνεύει (ή έτσι λένε) να πτωχεύσει, που δεν έχει φωνή στα διεθνή for a πως θα αντισταθεί σε απαιτήσεις τύπου συζήτηση για το Αιγαίο, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό και όλα τα υπόλοιπα καυτά εθνικά θέματα;

Επειδή το deal που θα κλειστεί τις επόμενες ημέρες δεν είναι μόνον οικονομικό αλλά και βαθύτατα εθνικό και πολιτικό καλό είναι να προσέξει κυρίως η κυβέρνηση τι βάζει πάνω στον τραπέζι και τι διαπραγματεύεται.

Αριστερός Ψάλτης

Αλαβάνος, Παπανδρέου και Χούντα - VIDEO

Οξύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρώην ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Σε ομιλία του σε καφενείο του Γραμματικού που έγινε την Δευτέρα το βράδι, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι την επίθεση που κάνει ο Γ. Παπανδρέου προς το κοινωνικό κράτος δεν τόλμησε να την κάνει ούτε η χούντα του Μεταξά, ούτε η χούντα των Συνταγματαρχών. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εξαπατήθηκαν είπε ο κ. Αλαβάνος. "Αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ τότε όλος ο λαός του ΠΑΣΟΚ θα ήταν στους δρόμους".

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πρόγραμμα εξετάσεων σχ. έτους 2009-10

Σας γνωρίζουμε ότι μετά τη λήξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2009-10 την Τετάρτη 12 Μαΐου 2010, σύμφωνα με τη με αρ. πρ. 35416/Γ2/26-03-2010 Υ.Α., για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

ΓΥΜΝΑΣΙΑ
Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα αρχίσουν την Τρίτη 18 Μαΐου 2010 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010.

ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ
Το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα... ανακοινωθεί στους μαθητές πέντε (05) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων (άρ. 14 του Π.Δ. 60/2006).





1. ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ
Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών των Α΄ και Β΄ τάξεων, καθώς επίσης και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ., για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα αρχίσουν την Τρίτη 18 Μαΐου 2010 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010.
Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, θα αρχίσουν την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 και θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ.
Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από τη Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010.

2. ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ
Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων, καθώς επίσης και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα αρχίσουν τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη 16 Ιουνίου.
Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, θα αρχίσουν το Σάββατο 15 Μαΐου 2010 και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ.
Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα διεξαχθούν από την Τρίτη 1 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010.





ΕΠΑ.Λ. - ΕΠΑ.Σ.

• Το πρόγραμμα των εξετάσεων θα ανακοινωθεί στους μαθητές των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. καθώς και των ΕΠΑ.Σ., το αργότερο δύο (2) ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων (Υ.Α. 80033/Γ2/12-09-2006 και Y.A. 148096/Γ2/24-12-2007).

1. ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΠΑ.Λ.
• Οι προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και B’ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 μέχρι και την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010.
• Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις της Γ’ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010 μέχρι και την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010.




2. ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΕΠΑ.Λ.
• Οι προαγωγικές εξετάσεις της A΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 μέχρι και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010.
• Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα διεξαχθούν από την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010 μέχρι και την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010.

3. ΕΠΑ.Σ.
• Οι προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 μέχρι και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010.
• Οι πτυχιακές εξετάσεις της Β΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 μέχρι και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010.

Η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων θα ανακοινωθεί στους μαθητές πέντε (05) εργάσιμες μέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων, για τα Ημερήσια και τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια (άρ. 16 Π.Δ. 60/2006) και πέντε (05) εργάσιμες μέρες τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων, για τα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ. (άρ. 12 Π.Δ. 50/2008 και άρ. 10 Π.Δ. 51/2008).
Η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων να αναρτηθεί επιπρόσθετα στον πίνακα ανακοινώσεων της οικείας σχολικής μονάδας.

Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμάτων στην Φωκίδα


ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ (Σ.Δ.Α.Ν.Φ.).


Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Φωκίδας (Σ.Δ.Α.Ν.Φ.) παρέλαβε πρόσφατα τον καινούργιο εξοπλισμό που εξορθολογίζει την λειτουργία της ανακύκλωσης των απορριμμάτων στου Δήμους του Νομού και δημιουργεί σημαντικές οικονομίες ... κλίμακας στη λειτουργία του. Πρόκειται για την αγορά δύο (2) τρακτόρων (αυτοκινούμενων οχημάτων), τριών κιβωταμαξών (σταθμών μεταφόρτωσης), ενός (1) απορριμματοφόρου και ενός συστήματος μεταφοράς απορριμμάτων. Με την τοποθέτηση των σταθμών μεταφόρτωσης σε επιλεγμένα σημεία του Νομού, θα γίνεται συγκέντρωση των ανακυκλούμενων απορριμμάτων και αυτά θα μεταφέρονται στη Λαμία για επεξεργασία συνολικά και όχι καθημερινά απευθείας με τα απορριμματοφόρα που τα συλλέγουν από τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Έτσι εξορθολογίζεται το σύστημα συλλογής – μεταφοράς των απορριμμάτων δημιουργώντας ταυτόχρονα σημαντικότατη οικονομία αφού ένα δρομολόγιο μεταφοράς ανακυκλούμενων απορριμμάτων με κιβωτάμαξα στη Λαμία θα υποκαθιστά εφτά δρομολόγια απορριμματοφόρων .
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου του Σ.Δ.Α.Ν.Φ. κ. Ευστ. Μαντζώρου και σχετική εισήγηση του Νομάρχη Φωκίδας κ. Νικ. Φουσέκη προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε και ενέταξε στο τεχνικό της πρόγραμμα (ΚΑΠ 2009) σχετικό έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Την διαδικασία του σχετικού δημόσιου διαγωνισμού ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία ο Σ.Δ.Α.Ν.Φ. Ο Εξοπλισμός κόστισε τελικά περίπου 560.000 ευρώ.
Ο Νομάρχης Φωκίδας Νίκος Φουσέκης δήλωσε: «Ένα ακόμα βήμα προς την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού Φωκίδας ολοκληρώθηκε σήμερα. Ήταν συνειδητή επιλογή και όχι υποχρέωση της Νομαρχίας μας να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα. Η Φωκίδα πλέον διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο σύστημα για την συλλογή και την μεταφορά των ανακυκλούμενων αστικών απορριμμάτων της. Θέλω να συγχαρώ το Δ.Σ. του Σ.Δ.Α.Ν.Φ. για την όλη προσπάθεια που έχει καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Θέματα Δημοτικού Συμβούλιου Γαλαξιδίου

Σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλαξιδίου, (άρθρο 95 παρ. 2 του N.3463/06) που θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο (Παρθεναγωγείο) την 30η Απριλίου 2010 ημέρα Παρασκευή και ώρα 7.30 μ.μ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Ανακοινώσεις Δημάρχου,
1. ΄Εγκριση και παραλαβή μελέτης «Στεγανοποίηση Λούστρας-Μπουρνιά».
2. Παράταση ισχύος προγραμματικής σύμβασης για το έργο με τίτλο «Ολοκλήρωση αναπλάσεως Δ.Δ. Βουνιχώρας Δήμου Γαλαξιδίου» και με προϋπολογισμό 195.000,00 ευρώ.
3. ΄Ενσταση-αντιρρήσεις του Ιωάννη Ν. Παπακώστα δικηγόρου κατά της αριθ. 147/2009 ... απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλαξιδίου που αφορά την τροποποίηση του σχεδίου πόλης Γαλαξιδίου στα Ο.Τ. 118 και 120.
4. ΄Εγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου «Αποκ/ση ΧΑΔΑ Δήμου Γαλαξιδίου.
5. Υπογραφή σύμβασης με Δ.Ε.Η. για υπογείωση δικτύου επί της οδού Ν. Μάμα.
6. Επιχορήγηση Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Γαλαξιδίου.
7. Επιχορήγηση συλλόγων σωματείων κλπ.
8. ΄Εγκριση συμβάσεων μίσθωσης έργου.
9. Αίτηση Γιαννακοπούλου Γεωργίας σχετικά με διαγραφή παράβασης Κ.Ο.Κ.
10 Αίτηση της Εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΕΤΟΣ Α.Ε» με έδρα την Αθήνα σχετικά με χορήγηση άδειας για κοπή του δρόμου στη θέση «Παναγιά» Δ.Δ. Βουνιχώρας σύμφωνα με το συνημμένο σχέδιο για την υπογειοποίηση καλωδίων μέσης τάσης προς τον Υποσταθμό,
11 Αίτηση Μαρίνας Κατσαϊτη σχετικά με διαγραφή ποσού από το 2% στα ακαθάριστα τέλη.
12 Αίτηση Σταύρου Ηλία Μητρόπουλου σχετικά με την χορήγηση άδειας για την κοπή δύο πεύκων επί της οδού Ι. Μητροπούλου 22. 13 Αίτηση Νάκου Χρήστου και Ιωάννη Νικολά για κλάδεμα των δένδρων της Πλατείας Βλάμη (κάβος).
14 Ανασυγκρότηση Σχολικής Επιτροπής Γυμνασίου-Λυκείου Γαλαξιδίου.
15 Επικύρωση της 2/2010 απόφασης του Δ.Σ. Λαογραφικού Μουσείου Γαλαξιδίου περί «΄Εγκρισης
16 Επικύρωση της 2/2010 απόφασης του Δ.Σ. της ΔΗ.ΚΕ.ΓΑΛ. περί «΄Εγκρισης προϋπολογισμού
17 Επικύρωση της 3/2010 απόφασης του Δ.Σ. ΚΑΠΗ Γαλαξιδίου περί «΄Εγκρισης προϋπολογισμού
18 Αντικατάσταση του Ηλία Δαραδήμου από μέλος του Δ.Σ. Λαογραφικού Μουσείου Γαλαξιδίου.
19 Αντικατάσταση της Παναγιούλας Αγγουρά από μέλος του Δ.Σ. του ΚΑΠΗ Δήμου Γαλαξιδίου.
20 Αντικατάσταση Κων/νου Τσελέ από τη θέση του Προέδρου και μέλους της ΔΗ.ΚΕ.ΓΑΛ.
21 Ψήφιση πιστώσεως 1.000 ευρώ για χορήγηση εκτάκτου βοηθήματος σε αναξιοπαθούσα οικογένεια από το ΚΕΦ. ΑΥΤ. ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ του Δήμου ΚΛΗΡ/ΜΑ Ν. ΜΑΜΑ.



O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΥΛΤΑΣ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σκληρή συνέντευξη του Τζουμάκα για το ΠΑΣΟΚ

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Τζουμάκα στο tvxs.gr:

Ευρωζώνη και ΔΝΤ υπαγορεύουν στην Ελλάδα μια σειρά μέτρων λιτότητας τα οποία, όπως διαφαίνεται, θα οδηγήσουν τη χώρα σε παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Πώς φτάσαμε ως εδώ και τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί στη σημερινή κυβέρνηση;

Δεν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο. Και αυτό το λέω, διότι ορισμένοι λένε: «τι να κάνουμε, φτάσαμε εδώ». Πρόκειται για μία διαδρομή η οποία οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μεγάλο δημόσιο χρέος και μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. Αλλά αυτά ήταν αποτελέσματα, δεν ήταν αίτια. Και η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκίνησε την πολιτική «με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω», ξεκίνησε από τα αποτελέσματα, ενώ έπρεπε να ξεκινήσει από τα αίτια. Δηλαδή, με το γεγονός ότι διαλύθηκε η παραγωγική βάση της χώρας, με την ανταγωνιστικότητα (και πώς την εννοεί ο καθένας) και με το ανθρώπινο δυναμικό. Χώρα που δεν παράγει, όσους τόκους και ... φόρους βάλει, όσα δάνεια πάρει, δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος και το έλλειμμα.

Κι εδώ ερχόμαστε στο θέμα των ευθυνών διαχρονικά. Ορισμένοι λένε: «οι κλέφτες, τα λαμόγια, έφαγαν τα λεφτά». Αυτές είναι επιφανειακές και κουτοπόνηρες προσεγγίσεις. Επί 20 χρόνια, που η χώρα είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μεταφερόταν πλούτος δεκάδων δις ευρώ στο 20% των πιο πλούσιων Ελλήνων, των εχόντων, οι οποίοι εφταπλασίαζαν τα κέρδη τους κάθε χρόνο. Και αυτό οι κυβερνήσεις το άφηναν. Και δεν είναι μόνο ότι το άφηναν, αλλά και ότι δανείζονταν το ίδιο ποσό για να πληρώνουν χρέος και έλλειμμα. Αυτό είναι το πολιτικό σκάνδαλο.

Ως προς το επιτόκιο, «κύριοι, βλέπετε ότι οι αγορές αποτελούνται από συμμορίες». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμμορία από την Goldman Sachs κ.ο.κ. Και αυτές οι συμμορίες συνδέονται με την αγοραία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μία χώρα έχει πιστοληπτική ικανότητα αν την αξιολογούν δυο οίκοι. Γιατί δεν το εφαρμόζει αυτό και η τράπεζα των ΗΠΑ; Δεν είναι δυνατό συμμορίες, εταιρείες να αξιολογούν τις χώρες. Επίσης, λέει η ΕΚΤ το απίθανο ότι δεν θα δανείζει χώρες, αλλά τράπεζες για να δίνουν στις χώρες. Αυτός είναι καπιταλισμός - καζίνο. Και δεν μπορούν οι ηγεσίες να αφήνουν αυτά και να ασχολούνται μόνο με τα επιτόκια, αποδεχόμενες ότι οι συμμορίες θα μας αξιολογήσουν.

Έχουμε να κάνουμε με προβοκάτορες, όπως ο Αλμούνια (τέως Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων), ο Τρισέ (πρόεδρος της ΕΚΤ) και ο Γιούνκερ (πρόεδρος του Eurogroup). Επί δύο μήνες έλεγαν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα βγει από το ευρώ. Τι κάνουν με αυτό; Προβοκάρουν το ευρώ. Μαζί και τα δελτία ειδήσεων των 8 στην Ελλάδα που κάθε μέρα φέρνουν την καταστροφή. Αυτό ήταν ό,τι χρειάζονταν οι συμμορίες του δολαρίου και της λίρας οι οποίες στοιχημάτιζαν εναντίον του ευρώ. Τρία δις δολάρια συγκέντρωσε κάποιος βάζοντας στοιχήματα ότι θα πέσει η αξία του ευρώ.

Η κυβέρνηση έπρεπε να στραφεί σε άλλες αγορές. Οποιεσδήποτε άλλες, έχουμε παγκόσμιο σύστημα. Όλα τα στελέχη του ΔΝΤ παίζουν στα χρηματιστήρια. Όλα τα στελέχη αυτών των οίκων παίζουν στα χρηματιστήρια. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει ανοιχτή γραμμή με το ΔΝΤ. Οδηγηθήκαμε, λοιπόν, σε μια λογική μονόδρομου. Πριν από τις εκλογές λέγαμε ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Τώρα, ποιοι χαίρονται στην Ελλάδα; Ποιοι λένε ναι στην κυβέρνηση; Οι τραπεζίτες, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, η ολιγαρχία. Γιατί έτσι ξαφνικά; Διότι αυτοί είναι οι πρώτοι που μάζεψαν 2 τρις δολάρια από την οικονομία της χώρας με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το έλλειμμα και το χρέος.

Εκφράζεται η άποψη ότι η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους (απειλή για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, Τιτανικός κλπ) κατά την περιγραφή των οικονομικών δεδομένων, πυροδότησε περαιτέρω το κλίμα και δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση κερδοσκοπικών τακτικών μέσω των spread. Συμφωνείτε;

Είναι δεδομένο αυτό. Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μονόδρομο από ένα μπαράζ προβοκατόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ζήτησε να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο για να αποσαφηνιστεί η φυσιογνωμία του κόμματος, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις. Πώς τοποθετείστε απέναντι σε αυτή την πρόταση;

Δεν συμφωνώ. Δεν είναι θέμα φυσιογνωμίας του κόμματος. Είναι δεδομένη η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο Παπανδρέου είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι αυτή η πολιτική δεν αντιστοιχεί στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. «Εμπρός», είπε, «να απεξαρτηθούμε από την κηδεμονία του ΔΝΤ». Δεν είναι θέμα ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει σαφή στάση απέναντι σε αυτά τα δίκτυα. Το θέμα είναι ποια κυβερνητική πολιτική δεσμεύει τη χώρα. Αυτή πρέπει να δούμε. Να πάμε σε μια πολιτική που αναπτύσσει την οικονομία. Χρειάζεται πολιτική λύση για την έξοδο από την κρίση και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μου για την προοδευτική διακυβέρνηση, μαζί με άλλες κινήσεις από το ΠΑΣΟΚ και τον προοδευτικό χώρο, κάνουμε την πρώτη μας εκδήλωση ανοιχτής διαφωνίας με αυτή την πολιτική, στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Μαίου.

Βεβαίως, υπάρχουν και ορισμένοι πρόθυμοι, σοσιαλφιλελεύθεροι, οι οποίοι χαίρονται. Υπάρχουν τέτοιες συντηρητικές δυνάμεις και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, που χαίρονται για αυτή την πολιτική και μιλούν για ακόμη χειρότερα οικονομικά μέτρα. Αλλά αυτές δεν είναι κυρίαρχες δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ είναι δυνάμεις της ανάπτυξης, της παραγωγής, της ευημερίας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

Αναφέρεστε στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Αλέκου Παπαδόπουλου;

Σχολιάζω κάθε σχετική δήλωση που θέλει μέτρα μόνο δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδας. Χώρα που δεν παράγει, δεν μπορεί να κάνει οικονομία στα δημοσιονομικά. Όλοι οι μονεταριστές, οι δημοσιονομικοί, θεωρούν οικονομία κυρίως το έλλειμμα, το χρέος και τον πληθωρισμό. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το παράγειν.

Ποια προβλέπετε ότι θα είναι η κοινωνική αντίδραση στα οικονομικά μέτρα;

Αυτό το νεοφιλελεύθερο σχέδιο έχει στόχο να φτωχύνει τη χώρα κατά 30% για να την κάνει πιο ανταγωνιστική κατά τους μονεταριστές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικτύου. Αυτό θα έχει συνέπειες.

Προμηνύονται, λέτε, και αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό;

Ποιο πολιτικό σκηνικό και ποιο πολιτικό σύστημα; Έχουμε καπιταλισμό. Ποιος έχει την εξουσία σε μια χώρα; Η άρχουσα τάξη. Η εκάστοτε κυβέρνηση ασκεί διακυβέρνηση. Έως τώρα είχαμε φοροδιαφυγή 30 δις κάθε χρόνο, παραοικονομία, εισφοροδιαφυγή, αδήλωτη εργασία πάνω από 25 δις. Αυτά τα λένε εκείνοι που ελέγχουν το δημόσιο διάλογο. Είδατε ποτέ συζήτηση στα ΜΜΕ για την πραγματική οικονομία; Δεν είναι τυχαίο, γιατί σε μία τέτοια συζήτηση θα δούμε τις ευθύνες της οικονομικής τάξης της χώρας. Σήμερα πανηγυρίζει ο ΣΕΒ; Αυτοί οι κύριοι έχουν κλείσει 6 χιλιάδες επιχειρήσεις τα τελευταία 5 χρόνια και τις πήγαν στα Σκόπια, στο Βουκουρέστι και στη Σόφια, και πανηγυρίζουν κιόλας.

Με την ευκαιρία, γίνεται τελευταία και μία συζήτηση γύρω από τον ενδεχόμενο δραστηριοποίησης επιχειρηματιών στην πολιτική.

Οι επιχειρηματίες αυτοί να απολογηθούν για το πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Για το πόσα λεφτά ξεπλένουν στη χώρα. Να μας πουν γιατί κάθε χρόνο φοροδιαφεύγουν πάνω από 30 δις και κερδίζουν από αδήλωτη εργασία πάνω από 25 δις. Να απαντήσει αυτή η παρασιτική τάξη της χώρας, το πιο παρασιτικό τμήμα κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, το οποίο άρπαξε από το χρηματιστήριο τεράστιο πλούτο από τη χώρα και επένδυσε λιγότερο από το 1/3. Αυτή είναι η απολογούμενη οικονομική τάξη.
Από tvxs.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ Κ΄ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΔΥΤΩΝ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ " ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ "

Θέμα: «Καθαρισμός όρμου Αϊ Μηνά (Μακρύγιαλος)Δήμου Δεσφίνας από Σ.Ε.Α.Δ. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ».

Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογος Ελεύθερων κ΄ Αυτόνομων Δυτών Ν. Φωκίδας ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, στην προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και του Θαλασσίου Οικοσυστήματος έχει προγραμματίσει την Τετάρτη 12 Μαΐου και ώρα 10.00, τον καθαρισμό του θαλάσσιου βυθού στην περιοχή Μακρύγιαλος όρμου Αϊ Μηνά Δήμου Δεσφίνας μετά από διαπίστωση μελών του Συλλόγου μας, ύπαρξης μεγάλου μέρους κατεστραμμένων διχτύων και σε βάθος από 20 – 25 μέτρα. Ανωτέρω δίχτυα αποτελούν μόνιμη απειλή για την θαλάσσια πανίδα, αποτρέποντας τα ... ψάρια να δημιουργήσουν τις φωλιές τους στην περιοχή.

Ο καθαρισμός και η ανάσυρση των διχτύων θα πραγματοποιηθεί με ιδία μέσα από εθελοντές, μέλη του Συλλόγου μας πιστοποιημένους για την κατάδυση στα μέτρα αυτά.

Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και τυχόν συμπαράστασή σας στο έργο μας.


Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Ευρωπαϊκή Αριστερά και Πράσινοι για ένα μορατόριουμ υπέρ της Ελλάδας

Μέσα στον πανικό από τις εξελίξεις και τις συνεχείς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητούν όλο και περισσότερα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, έχει υποβαθμιστεί μια πολύ σημαντική σκηνή από το ελληνικό δράμα: ότι αντίθετα με την κυρία Μέρκελ, την γαλλίδα υπουργό Οικονομικών που μπήκε πρόσφατο στο χορό όσων ζητούν κι άλλο αίμα και τους Ευρωπαίους νεοφιλελεύθερους, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που από την αρχή της κρίσης επιμένουν σε μια διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος.


Χθες στην Γερμανία, ο ηγέτης του κόμμματος της Αριστεράς Dietmar Bartsch πρότεινε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, ‘μορατόριουμ’ για το χρέος της Ελλάδας, προκειμένου να ανακουφιστεί προσωρινά η οικονομικά ταλαιπωρημένη χώρα, όπως εξήγησε. Πρόταση που σημαίνει το πάγωμα των δανειακών ... απαιτήσεων για συγκεκριμμένο χρονικό διάστημα.

Οι Γερμανοί πράσινοι και οι σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν από την πλευρά τους ότι οι γερμανικές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να βοηθήσουν στην σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Υπερ του μορατόριουμ ή της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους τάχθηκε χθές και η ελβετική εφημερίδα Tribune de Genève που σημείωνε ότι την Ελλάδα πρέπει να βοηθήσουν και ελβετικές τράπεζες «από την στιγμή μάλιστα που κατέχουν το ένα πέμπτο από τα ελληνικά ομόλογα, που βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών».

«Οι τράπεζες, -πρόσθετε η εφημερίδα- θα μπορούσαν να παραιτηθούν από ένα μέρος των δανείων τους προς την Αθήνα ή να δεχθούν επιμήκυνση της προθεσμίας πληρωμής των δανείων και εξόφλησης των τόκων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τέτοια μέτρα θα βοηθούσαν αναμφίβολα περισσότερο την Ελλάδα από τα απλά δάνεια με επιτόκιο 5%. Διαφορετικά, κατέληγε η εφημερίδα, το σχέδιο σωτηρίας των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μοιάζει σισύφειο.. Η (αμεση) εξόφληση του χρέους της θα επιβάλλει δραστικές οικονομίες που οδηγούν σε ύφεση, δηλαδή σε αυξημένο χρέος».

Σε ένα αφιέρωμα της για την ελληνική κρίση το Σαββατοκύριακό, η γαλλική αριστερή εφημερίδα L Humanite έκανε δημόσια έκκληση για τη σωτηρία, όπως αναφέρει, του ελληνικού λαού. H έκκληση επισημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την πτώχευση του κράτους του, αλλά είναι αυτός που δέχεται την επίθεση των χρηματοπιστωτικών αγορών και των διεθνών οργανισμών. Η ΕΚΤ χορήγησε κολοσσιαία δάνεια στις τράπεζες με επιτόκιο μόνο στο 1%, ενώ τώρα οι τράπεζες αυτές ζητούν από τα κράτη επιτόκια μεταξύ 4% και 8% έγραφε η εφημερίδα για να καταλήξει: «Τα επιτόκια για την Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1%, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, εκτός της δέσμευσης της διατήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της απασχόλησης και των δημόσιων υπηρεσιών».

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας που είχε τίτλο «Tous grecs !» (Όλοι Έλληνες!) προειδοποιεί ότι αυτό που υφίσταται σήμερα η Ελλάδα θα υποστούν στο μέλλον και άλλα κράτη της Ευρώπης, επικρίνοντας την αδράνεια των Ευρωπαίων, έναντι της κερδοσκοπίας που ασκούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε βάρος των κρατών και των πολιτών τους.

Στην Ισπανία, στην οποία και η κυβέρνηση Θαπατέρο έχει κρατήσει διαφορετική στάση από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Gaspar Llamazares, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος «Ενωμένη Αριστερά» (Izquierda Unida) καυτηρίασε χθες την στάση κερδοσκόπων και ευρωπαικών κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μια προσβολή». Η αριστερά στην Ευρώπη προτείνει λύσεις διαφορετικές από τις αδιέξοδες απομιμήσεις των καταστροφικών πολιτικών που ακολούθησε το ΔΝΤ σε άλλες χώρες και οι οποίες παρουσιάζονται στην Ελλάδα ως ριζοσπαστικές λύσεις.

Το Σαββατοκύριακο εξάλλου, την ανάγκη αλληλεγγύης με την Ελλάδα τόνισε σε συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία ο ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πρωταγωνιστής του Μάη του '68 και ο οποίος συν-προεδρεύει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να προσφέρει τα χρήματα στην Ελλάδα με 5%....Η Ευρώπη πάσχει από έλλειψη αλληλεγγύης». «H Eυρωπαϊκή Eνωση είναι μία πολιτική κοινότητα που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς”, πρόσθετε στο Εθνος ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του Eυρωκοινοβουλίου Θεωρώ ότι η συμπεριφορά ορισμένων κρατών-μελών σήμερα δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και επικίνδυνη.»

Είναι τέλος αξιοσημείωτο ότι ενώ όλη σχεδόν η ανθρωπότητα , συμπεριλαμβανομένων συντηρητικών εφημερίδων και αναλυτών, θεωρεί πλέον ότι μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους -είτε πάρει την μορφή του μορατόριουμ ή κάποια άλλη- είναι από απαραίτητη έως αναπόφευκτη, κάθε παρόμοια πρόταση απορρίφθηκε χθες μετά βδελυγμίας από τα αθηναικά τηλεοπτικά παράθυρα. Η ιδέα προφανώς είναι ότι προκειμένου να δυσαρεστηθούν οι ξένοι δανειστές είναι προτιμότερο να υποφέρουν οι φτωχοί, που ευθύνονται άλλωστε για όλα τα δεινά της χώρας...

φωτό: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΣ

Δείτε επίσης:

  • Αποσπάσματα από την πρόσφατη διεθνή εκδήλωση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
  • Ομιλία του Lothar Bisky, Προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Συμπροέδρου της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).
  • Χαιρετισμοί εκπροσώπων του Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας (Bloco de Esquerda, ομιλητής Miguel Portas), της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας (Izquierda Unida, ομιλητής Francisco Frutos), του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας (PCE, ομιλητής Fabio Amato) και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας (PRC, ομιλητής Fabio Amato).
  • Ομιλία του Pedro Páez, Συντονιστή της Τράπεζας του Νότου (Banco del Sur), τ. Υπουργού Οικονομικών του Εκουαδόρ και μέλους της Επιτροπής Στίγκλιτς (Stiglitz Committee).
  • Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου του ΣΥΝ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Σχόλια στο περιθώριο των ομιλιών (Αλέξη Τσίπρα, Lothar Bisky, Pedro Páez)

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.


Από tvxs.gr