Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Στην Άμφισσα η δίκη για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με διαδικασία κανονισμού αρμοδιότητας παρέπεμψε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας στο ΜΟΔ Άμφισσας την εκδίκαση τη υπόθεσης των αστυνομικών Επ. Κορκονέα και Βασ. Σαραλιώτη, που έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για την ανθρωποκτονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου τον περασμένο Δεκέμβριο στα Εξάρχεια.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι "κατά την ποινική δικονομία επιτρέπεται η παραπομπή μιας υπόθεσης σε άλλο ομοειδές δικαστήριο όταν υπάρχουν, μεταξύ άλλων, σοβαροί λόγοι που ... ανάγονται στη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Τέτοιοι λόγοι συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά το Ποινικό Τμήμα ΑΠ και τον εισαγγελέα ΑΠ, αφού είναι γνωστά στο Πανελλήνιο τα γεγονότα που ακολούθησαν το περιστατικό του θανάσιμου τραυματισμού του μαθητή στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις".

Αναφέρεται ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας τόνισε σε έγγραφό της ότι υπάρχουν στο διαδίκτυο ανακοινώσεις που παροτρύνουν σε κινητοποιήσεις ανάλογες του περασμένου Δεκεμβρίου έξω από το δικαστήριο και την πόλη της Χαλκίδας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Και επισημαίνονται οι σοβαροί κίνδυνοι εκτεταμένων επεισοδίων στη Χαλκίδα και διασάλευσης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Ακόμα, αναφέρεται ότι ανάλογος φόβος για επεισόδια εξέφρασε εγγράφως ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας και ότι οι πιθανολογούμενοι κίνδυνοι επιτείνονται λόγω της γειτνίασης της Χαλκίδας με τη Αθήνα και της εύκολης πρόσβασης σε αυτήν.
Από tvxs.gr

Βγήκαν οι τιμές για τις Ελιές Καλαμών.

Καθορίστηκαν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας οι φετινές τιμές παραγωγού για την επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας. Παράλληλα, η Ένωση όπως τόνισε στο Agroschannel ο Πρόεδρος της Ένωσης Βασίλης Κοζομπόλης υπέβαλε αίτημα στην Αγροτική για δανειοδότηση με 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χορηγήσει προκαταβολές στους ελαιοπαραγωγούς.Οι φετινές τιμές για τις ελιές Καλαμών, που καθόρισε η ΕΑΣ Μεσσηνίας, είναι για κάθε μέγεθος ελιάς (για τεμάχια ελιών ανά κιλό, ενώ σε αυτές προστίθενται 5 λεπτά για ελιές ... ΠΟΠ Καλαμάτας):

Έως 120 : 1,95 (2 ευρώ για ΠΟΠ).
121-130 : 1,80.
131-140 : 1,70
141-150 : 1,60.
151-160 : 1,50.
161-170 : 1,40.
171-180 : 1,30.
181-200 : 1,20.
201-220 : 1,10.
221-240 : 1,00.
241-260 : 0,90.
261-280 : 0,75.
281-300 : 0,55.
301-320 : 0,35.
321-350 : 0,20.

Στα 2,10 ευρώ το κιλό υποχώρησαν και οι τιμές παραγωγού για το πρώιμο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας (μαυρολίσιο), προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους ελαιοπαραγωγούς για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» των τιμών της νέας σοδειάς ελαιολάδου
Από agroschannel.com

Γιορτή τσίπουρου στον Μπράλο

Δεν ξέρω αν έχετε σφραγίσει τα βαρέλια και είστε τώρα έτοιμοι να αρχίσετε το απόσταγμα του τσίπουρου. Αν δεν φτιάχνετε δικό σας κρασί και τσίπουρο, μια καλή ευκαιρία να δείτε την διαδικασία είναι η γιορτή του τσίπουρου στον γειτονικό Μπράλο.

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μπράλοου σε συνεργασία με το Γεωργικό πιστωτικό συνεταιρισμό Μπράλου συνδιοργανώνουν με τον Δήμο Αμφίκλειας την "Γιορτή του Τσίπουρου"
Η γιορτή θα γίνει στο κοινωτικό κατάστημα στην πλατεία του Κ. Μπράλου και θα ξεκινήσει από τις 12:00 το μεσημέρι.
Στην γιορτή θα μετέχουν και διάφορα χορευτικά συγκροτήματα Πολιτιστικών συλλόγων.

Ενεργειακός σχεδιασμός, παρέμβαση των Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα

Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9/11/2009

Ανοιχτά και κρίσιμα τα προβλήματα του ελέγχου των εκπομπών και του ενεργειακού σχεδιασμού για τη χώρα μας και το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής.

Στην πρώτη επίσημη εμφάνιση της Υπουργού Περιβάλλοντος στα πλαίσια διήμερου για το κλίμα και την παγκόσμια διάσκεψη της Κοπεγχάγης, το δίκτυο Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα, συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα το ερώτημα: «Μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα;», προκειμένου να συνεισφέρει την εμπειρία κινηματικών ... δράσεων στον τομέα της ενέργειας.
Το κίνημα κατά του Λιθάνθρακα, απέκτησε πανελλαδικό χαρακτήρα και πέτυχε την αναστολή της απόφασης για δημιουργία νέων ρυπογόνων ανθρακικών μονάδων. Ωστόσο τα θέματα της ενέργειας εξακολουθούν να είναι ανοιχτά, να προκαλούν προβλήματα και να πυροδοτούν αντιδράσεις ενώ σχετίζονται με τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.
Στην τοποθέτησή μας, επισημάναμε ότι η ανάσχεση των εκπομπών θερμοκηπίου συνδέεται άμεσα με τον έλεγχο της παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας που στη χώρα μας ευθύνεται για το 80% των εκπομπών.
Την προηγούμενη περίοδο ο ενεργειακός σχεδιασμός όπως και η χωροθέτηση των νέων ενεργειακών εγκαταστάσεων, ανατέθηκαν στις δυνάμεις της αγοράς, με ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα. Έτσι σήμερα, στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής υλοποιούνται και σχεδιάζονται νέες εγκαταστάσεις που αντιστοιχούν σε υπερδιπλασιασμό της σημερινής απαιτούμενης ισχύος ακόμη και σε περιόδους αιχμής. Εάν λειτουργήσουν, θα συνεισφέρουν δεκαπλάσιους ρύπους από τα ετήσια δικαιώματα (2008-2012) που έχουν οι νεοεισερχόμενες μονάδες με βάση την δέσμευση της χώρας στο πρωτόκολλο του Κιότο.
Και ενώ με ευθύνη της Πολιτείας σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή πολιτικών για εξοικονόμηση, συνεχίζεται η περιβαλλοντική καταστροφή στις λιγνιτικές περιοχές. Ταυτόχρονα ένα νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο αναπτύσσεται στις όμορες περιοχές γύρω από την Αθήνα, με τη Βοιωτία να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος. Οι νέες μονάδες δημιουργούνται ανεξέλεγκτα, με συνέπεια την κατά τόπους υπερσυγκέντρωση και την πρόκληση οξύτατων οικολογικών και αναπτυξιακών προβλημάτων.
Δείγμα στρέβλωσης στη λειτουργία του τομέα της ενέργειας, αποτελεί και η κατάχρηση του φυσικού αερίου που οδηγείται κατά 70 % για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε πλήρη αντίθεση με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η σπατάλη αυτή επιβαρύνει το περιβάλλον και την οικονομία αφού το φυσικό αέριο που εισάγεται, χάνει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του ως πρωτογενούς καυσίμου. Αντίστοιχα, η αναγκαία και κρίσιμη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθυστερεί και συχνά συναντά τοπικές αντιδράσεις γιατί γίνεται με τρόπο αυθαίρετο, επιθετικό, με κριτήριο την εξυπηρέτηση επενδυτικών επιλογών.
Με βάση τα παραπάνω, τοποθετηθήκαμε υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού έλεγχου στον τομέα της ενέργειας και ενός σχεδιασμού που θα αποτιμά τις σημερινές ανάγκες και θα προβλέπει αξιόπιστα τις μελλοντικές, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζει μια δεσμευτική πολιτική για τη δραστική μείωση των εκπομπών.
Διατυπώσαμε το αίτημα ο ενεργειακός σχεδιασμός να γίνεται με την ευρύτερη δυνατή διαβούλευση και κοινωνική συμμετοχή και επιμείναμε στην ανάγκη ενημέρωσης και συναπόφασης των τοπικών κοινωνιών για τα ζητήματα που τις αφορούν και τις επηρεάζουν.
Η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη δεσμεύτηκε για την απόσυρση παλαιών λιγνιτικών μονάδων, όταν αντικατασταθούν από νέες καθώς και για την μη εισαγωγή του λιθάνθρακα και των πυρηνικών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Ωστόσο ανοιχτά παραμένουν για το νέο Υπουργείο τα θέματα του ενεργειακού και χωροταξικού σχεδιασμού, στα οποία απαιτούνται γενναίες και γρήγορες αποφάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμούμε ότι θα ενταθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και θα δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα είναι δύσκολο να αναστραφούν.
Το διήμερο διοργανώθηκε από το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στην Αίγλη του Ζαπείου στις 6 & 7 Νοεμβρίου. Στο στρογγυλό τραπέζι, τους Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα εκπροσώπησε η Δέσποινα Σπανούδη, ενώ εκτός από την Υπουργό συμμετείχαν ακόμη οι δημοσιογράφοι Γιώργος Αυγερόπουλος και Α. Χαίνη, εκπρόσωποι του ΤΕΕ και των οργανώσεων GREENPEACE, WWF, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Επεκτείνονται οι καταλήψεις στην Φωκίδα

Επεκτάθηκαν οι καταλήψεις σχολείων στην Άμφισσα.
Μετά το ΕΠΑΛ στον κύκλο των καταλήψεων μπήκε και το Ενιαίο Λύκειο στην Άμφισσα.
Μετά από αυτό όλα τα Λύκεια και τα Γυμνάσια της Άμφισσας είναι πλέον κατειλημμένα.
Το κλίμα των καταλήψεων φαίνεται να εξαπλώνεται εν αναμονή του εορτασμού της επετείου της 17 Νοέμβρη.

Ήττα για τον Φωκικό στο ματς με την Επανομή, ισοπαλία για τον Αστέρα Ιτέας

Στο 2ο όμιλο, η Αναγέννηση Επανομής με τέρμα του Αποστολίδη στο 85' νίκησε 1-0 τον Φωκικό στο ντέρμπι της αγωνιστικής και διατηρήθηκε μόνη πρώτη έχοντας τρεις βαθμούς διαφορά από το δεύτερο Μακεδονικό που επικράτησε 2-0 τη Νίκη Βόλου. «Αλλη» ομάδα εντός τα Τρίκαλα επικράτησαν 2-0 του ΠΑΟΝΕ και παρέμειναν σε επαφή με τις πρώτες θέσεις. Μεγάλη νικήτρια η Βέροια στη «μάχη» με τον Εορδαϊκό, 1-0 με τη «βασίλισσα του βορρά» επίσης να μη χάνει την επαφή με τις κορυφαίες θέσεις. Πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα για την Καστοριά που μετά από 2 αγωνιστικές στις οποίες δεν «κατέβασε» ομάδα, την Κυριακή νίκησε στη Θέρμη τον Θερμαϊκό με 3-1.
Από nooz.gr
Ο Αστέρας Ιτέας αναδείχθηκε ισόπαλος με τον Απόλλων Λάρισας 1-1 αποκομίζοντας τον δεύτερο βαθμό του στα φετινό πρωτάθλημα παραμένοντας όμως στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.