Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Μια πρωτοβουλία στην μνήμη του Νίκου Καραπάνου

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Ε.ΣΚ.Α. ανοίχθηκε λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 817 / 757453-34 και με δικαιούχους τους 1. Ελπίδα Καραπάνου του Παναγιώτη, 2. Ευστράτιο Γρίβα του Γεωργίου 3. Αντώνιο Βραγοτέρη του Ευαγγέλου. Ο σκοπός για τον οποίο ανοίχθηκε ο λογαριασμός αυτός, είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την έκδοση ενός βιβλίου, που θα περιέχει τις καλύτερες παρτίδες του αείμνηστου Νίκου Καραπάνου, αναλυμένες. Την ευθύνη για τη διαδικασία αυτή έχει αναλάβει ο Ευστράτιος Γρίβας.

Πιστεύουμε ότι με την έκδοση αυτού του βιβλίου και μέσα από τις σελίδες του, ο Νίκος Καραπάνος θα συνεχίσει να ζει στις καρδιές όλων των σκακιστών της χώρας και κατ’ αυτό τον ... τρόπο, τιμούμε τον σκακιστή και άνθρωπο Νίκο, που τίμησε και υπηρέτησε τη μεγάλη του αγάπη, το σκάκι, επί σειρά ετών.

Θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό τιμούμε τη μνήμη του Νίκου Καραπάνου και έχοντας ως αρωγό στην προσπάθεια αυτή την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία σας γνωστοποιούμε αυτή μας την πρωτοβουλία, έτσι ώστε όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του για το σκοπό αυτό.

Ελπίζουμε ότι η ανταπόκριση όλων μας θα είναι η δέουσα έτσι ώστε όλη η σκακιστική οικογένεια της χώρας να τιμήσει έναν υπέροχο άνθρωπο και μεγάλο σκακιστή, το Νίκο Καραπάνο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΕΓΑΛΙΟΥ


Στα πλαίσια του “ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ”, που διοργανώθηκε από τον Α. Σ. Ο. Π. «ΔΙΑΣ», την Ε.Σ.Ο. και το Δήμο Πετρούπολης στις 14 Οκτωβρίου η GM Alexandra Kosteniuk έδωσε αγώνα σιμουλτανέ με 35 άτομα που κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση, από τους προκριματικούς αγώνες που είχαν διεξαχθεί ανάμεσα σε πολλούς σκακιστές.

Ανάμεσά τους και ο Κωστής Μεγαλιός ο οποίος την Τετάρτη το απόγευμα συμμετείχε στα τελικά του σιμουλτανέ. Μετά από μία εντυπωσιακή παρτίδα ο Κωστής κατάφερε να κερδίσει και να αποσπάσει το διακριτικό χαμόγελο της Alexandra Kosteniuk!

Ο Κωστής απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ένας αθλητής με πείσμα και πάθος για το σκάκι. Του ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία του αυτή και ελπίζουμε και σε άλλες μεγαλύτερες στο μέλλον!!!
Από www.eskachess.gr

Σκοτώθηκε στον ίδιο δρόμο που είχε μείνει παράλυτος

Άσχημο παιχνίδι έπαιξε η μοίρα στον παραολυμπιονίκη Γιάννη Βλάχο, ο οποίος το Σάββατο σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Φωκίδα, στον ίδιο δρόμο που πρίν από 19 χρόνια, σε ένα άλλο τροχαίο, είχε μείνει παράλυτος.

Ο 44χρονος αθλητής του αλπικού σκι για άτομα με αναπηρία, έχασε ακαριαία τη ζωή του, όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό στο αντίθετο ρεύμα. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ακόμη τρία άτομα, με τη σύζυγο του Βλάχου να ... νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο 44χρονος Βολιώτης αθλητής ήταν ο μόνος Έλληνας που έχει συμμετάσχει σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες. Πήρε μέρος στους Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002 και του Τορίνο το 2006, στο άθλημα του γιγαντιαίου σλάλομ. Η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του ήταν η έκτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Νορβηγίας του 2001.

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Παναγιώτης Σταματόπουλος εκφράζουν τη μεγάλη θλίψη τους για την αναπάντεχη είδηση της απώλειας του Έλληνα Παραολυμπιονίκη, Γιάννη Βλάχου. Ενός ανθρώπου που τίμησε με την παρουσία του και την προσφορά του το Ελληνικό Παραολυμπιακό Κίνημα αποτελώντας των πρωτεργάτη της προσαρμοσμένης χιονοδρομίας στη χώρα μας. Σύσσωμη η ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) εκφράζει την οδύνη της για τον τραγικό του χαμό και αισθάνεται την ειλικρινή ανάγκη να συλλυπηθεί την οικογένεια του εκλιπόντα, ευχόμενη ταχεία ανάρρωση στη σύζυγό του».
Από enet.gr
και madata.gr

Το «κόκκινο χωριό» των Πομάκων

«Δεν ήταν που ήμουν κομμουνιστής, ήμουν και μουσουλμάνος. Διπλό το “έγκλημα”»

Μεχμέτ Εφέντη: «Θέλει να έχεις κότσια εδώ πάνω για να ψηφίζεις ΚΚΕ. Η μειονότητα αποτελείται από συντηρητικούς και φοβισμένους ανθρώπους», λέει ο κάτοικος του Κενταύρου Ξάνθης
«Δούλεψα για 35 χρόνια σε μεταλλεία. Γύρισα σχεδόν όλη την Ελλάδα. Από τους Βωξίτες Παρνασσού στην Άμφισσα, μέχρι την Κασσάνδρα της Χαλκιδικής και τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Εκεί απέκτησα ταξική συνείδηση και αποφάσισα να ... οργανωθώ στο ΚΚΕ, το 1974, λίγο μετά τη πτώση της χούντας, όταν η Αστυνομία παρακολουθούσε και την ανάσα μας ακόμα».

O 68χρονος Μεχμέτ Εφέντη, συνταξιούχος σήμερα, χωρίς να τον βαραίνει καθόλου η πολυετής συνδικαλιστική και κομματική του δράση, παραμένει το πιο ενεργό μέλος του ΚΚΕ στον Κένταυρο της Ξάνθης.

Ο Κένταυρος, ένα κεφαλοχώρι της ορεινής Ξάνθης, στηριζόταν οικονομικά αποκλειστικά στην καλλιέργεια του καπνού και ειδικότερα από τα αρωματικά καπνά ανατολικού τύπου, τον περίφημο μπασμά, που χρόνο με τον χρόνο φθίνει και η παραγωγή του με βάση τις κοινοτικές οδηγίες τείνει να εξαφανιστεί. Ταυτόχρονα όμως τροφοδότησε και την εσωτερική μετανάστευση, καθώς η φτώχεια και η εγκατάλειψη οδήγησαν πολλούς από τους κατοίκους του τη δεκαετία του ΄70 να ξενιτευτούν για να γίνουν τεχνίτες, μεταλλωρύχοι και οικοδόμοι. Όταν γύριζαν στο χωριό τους, έφερναν μαζί τους και τις ιδέες με τις οποίες ζυμώνονταν στους χώρους δουλειάς τους, με αποτέλεσμα η Αριστερά να αποκτήσει μεγάλη δύναμη. Σήμερα, ο Κένταυρος είναι το «κόκκινο χωριό των Πομάκων». Πλήρωσα με διώξεις
«Εσύ, μου είπαν όταν δούλευα στην Άμφισσα, δεν είσαι μηχανικός. Είσαι εργάτης και η θέση σου είναι με τους εργαζομένους και όχι με το κεφάλαιο. Δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Μπήκα στις τάξεις του ΚΚΕ και πάλεψα για τα ιδανικά της ισοπολιτείας και της δίκαιης κοινωνίας», λέει ο Μεχμέτ Εφέντη. «Το πλήρωσα, βέβαια, με διώξεις και κυνηγητό. Δεν ήταν μόνο που ήμουν κομμουνιστής. Ήμουν ταυτόχρονα και ένας μουσουλμάνος της μειονότητας της Θράκης από τον ορεινό όγκο. Διπλό το “έγκλημά” μου για το κράτος της εποχής εκείνης».

Όπως εξηγεί ο 68χρονος Μεχμέτ Εφέντη, «στα μέρη μας, μετά τον Εμφύλιο, εφαρμόστηκε το δόγμα τού από “Βορρά κινδύνου”. Εμείς εδώ, μειονοτικοί μουσουλμάνοι, από πάνω μας οι Βούλγαροι κομμουνιστές. Ήταν τόσο έντονο το αστυνομικό κράτος, που ούτε γι΄ αστείο μπορούσες να δηλώσεις αριστερός ή κομμουνιστής. Βασιλιά μάς έβαζαν να ψηφίζουμε. Όσοι φύγαμε και δουλέψαμε στην υπόλοιπη Ελλάδα, μπολιαστήκαμε με άλλες ιδέες και γι΄ αυτές θα αγωνίζομαι όσο ζω», λέει με έμφαση ο Μεχμέτ Εφέντη.

«Θέλει κότσια»
Ο ίδιος δηλώνει ιδιαίτερα ευχαριστημένος που το ποσοστό του ΚΚΕ φθάνει το 10% και 15% στο χωριό του, όταν στον υπόλοιπο νομό δεν ξεπερνά το 4%. «Μια φορά μάλιστα, το 1996, πήραμε απόφαση να διαμαρτυρηθούμε μαζικά για την κρατική πολιτική και φθάσαμε το 62%, αλλά δυστυχώς δεν είχε συνέχεια. Θέλει να έχεις κότσια εδώ πάνω για να ψηφίζεις ΚΚΕ. Η μειονότητα αποτελείται από συντηρητικούς και φοβισμένους ανθρώπους». Οι κάτοικοι του Κενταύρου μάλιστα οφείλουν, όπως λένε, στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ το σχολείο του χωριού. «Την Αλέκα Παπαρήγα στον Κένταυρο την τιμάμε και την αγαπάμε. Είναι εκείνη που με παρέμβασή της στη Βουλή χτίστηκε το καινούργιο σχολείο. Τους είπε εκεί μέσα ότι η Ελλάδα χρωστά στον Κένταυρο και όχι ο Κένταυρος στην Ελλάδα». Ο Μεχμέτ Εφέντη πάντως, για τη σχέση του με τη θρησκεία παραδέχεται ότι ειδικά για τους κομμουνιστές «η θρησκεία είναι το όπιο των λαών». «Παρ΄ όλα αυτά, εγώ πηγαίνω στο τζαμί γιατί έτσι είναι η παράδοσή μας. Αισθάνομαι όμως ότι η κοινωνική αδικία δεν καταλύεται με προσευχές, αλλά μόνο με τον αγώνα των λαών», καταλήγει.
Από tanea.gr

Κλειστό λόγω βροχής τμήμα των Δελφών

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην περιοχή των Δελφών υποχρέωσαν το υπουργείο Πολιτισμού να αποκλείσει, για λόγους ασφαλείας, το ανώτερο τμήμα του Ιερού του Απόλλωνα, στον αρχαιολογικό χώρο, όπου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο και το αρχαίο στάδιο.

Για το λόγο αυτό η επίσκεψη στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, γίνεται χωρίς έκδοση εισιτηρίου.

Το πρόβλημα του αρχαιολογικού χώρου εξετάζεται άμεσα από ... αρμόδια στελέχη του ΥΠ.ΠΟ με τη σύμπραξη ειδικών επιστημόνων.
Από Ζούγκλα

Εξελίξεις στον Αστέρα Ιτέας

Ο Αστέρας Ιτέας θ΄αντιμετωπίσει την Κυριακή την Λαμία στο Δ.Α.Κ.
Τα πολλά οικονομικά προβλήματα για τον Αστέρα έχουν αντίκτυπο και στην αγωνιστικότητα της ομάδας. Βαριά ήττα γνώρισε στην Νέα Αγχίαλο την περασμένη αγωνιστική όπου και ηττήθηκε με 5-1 από τον Πύρασο.
Παρόλα αυτά σημαντικές εξελίξεις φαίνεται να άρχισαν. Νέος προπονητής της ομάδας είναι ο Κώστας Καραγιάννης με θητεία στις μικτές ομάδες της Ε.Π.Σ.Φωκίδας. Επίσης η διοίκηση του Αστέρα... προχώρησε σε πληρωμές των παικτών ώστε να επιστρέψουν στις προπονήσεις.
Αυτή η κατάσταση διαφοροποιεί κατά πολύ τα δεδομένα της Κυριακάτικης αναμέτρησης και δημιουργεί μια αισιοδοξία για το αποτέλεσμα

Η νέα ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Άμφισσας

Δημιουργήθηκε καινούργια Ιστοσελίδα για το γενικό Νοσοκομείο της Άμφισσας εκεί μπορείτε να βρείτε αρκετές χρήσιμες πληροφορίες.

Γενικό Νοσοκομείο 'Αμφισσας

Περιγραφή

Το Γενικό Νοσοκομείο 'Αμφισσας είναι κτισμένο σε έκταση 17.000 τ.μ. και αποτελείται από τρεις ορόφους:

* Ισόγειο στο οποίο στεγάζονται τα επείγοντα και τακτικά εξωτερικά ιατρεία καθώς τα ... εργαστήρια Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ακτινολογικό, Φαρμακείο και οι διοικητικές Υπηρεσίες.
* Τρεις Ορόφους στους οποίους λειτουργούν τα Νοσηλευτικά Τμήματα του Νοσοκομείου (πρώτος όροφος κλινικές: Χειρουργική, Ορθοπεδική, ΩΡΛ, Ουρολογική, Οφθαλμολογική), στο δεύτερο όροφο η Μαιευτική - Γυναικολογική και τα Χειρουργεία, και στον τρίτο όροφο οι κλινικές Παθολογική, Καρδιολογική, Παιδιατρική, Πνευμονολογική.
* Στο Α Υπόγειο οι Τεχνικές Υπηρεσίες: το Μηχανοστάσιο, η Αποστείρωση, τα Μαγειρία, η Τραπεζαρία, οι Αποθήκες Υλικού και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, και στο Β Υπόγειο τα Πλυντήρια.
Η Ιστοσελίδα είναι http://www.gnamfissas.gr/

«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Όχι είπαν ομόφωνα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Θίσβης στην κατασκευή του νέου αιολικού πάρκου στον Αρβανικό στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην ανεξέλεγκτη, εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Ελικώνα. Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου μάλιστα ετεροδημότες στην Αθήνα από την Αγία Άννα, την Αγία Τριάδα, τη Θίσβη, τη Δομβράινα και τα Χώστια συζήτησαν για την στάση που θα κρατήσουν στο προσεχώς Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας όπου και θα συζητηθούν οι επίμαχες εγκαταστάσεις.