Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Εμπειρίες από το άσυλο και την κοινότητα

"Όταν ξεκίνησα να πάω στην Άμφισσα έλεγα: «Να φύγω, να ησυχάσω από τους γονείς μου και από τις ευθύνες που θέλει να με φορτώσει η μητέρα μου, από τότε που ο πατέρας μου δεν βλέπει, έχει αρχές πάρκινσον και δεν μας αφήνει τα βράδια να κοιμηθούμε. Αλλά έρχεται διαρκώς και μας ρωτά διάφορα πράγματα με επιμονή. Να φύγω από αυτό το άχαρο σπίτι που ζω μαζί τους, από τότε που κάηκε το διαμερισματάκι μου.

Να ηρεμήσω, δεν αντέχω άλλο, υποφέρω. Δεν έχω τις δυνάμεις να τους βοηθήσω. «Τι να κάνω, ας με συγχωρήσουν».

Η μάνα μου, μου είπε: «Που μας αφήνεις;»

Αλλά τι να κάνω, να βοηθήσω λίγο τον εαυτό μου. Έχω ανάγκη από σταθερή θεραπεία και από τα ... χρήματα του προγράμματος. Νευρίαζα και θύμωνα με τον πατέρα μου και τη μάνα μου, και τους λυπόμουνα συγχρόνως. Τώρα σιγά-σιγά καταλαβαίνω, πόσο τους αγαπώ. Διότι ο αγώνας που έκανε ο πατέρας για να μη μας λείψει τίποτε, ξυπνούσε 5 το πρωί να πάει στο ζαχαροπλαστείο που ήταν συνέταιρος και στα 40 του σπούδαζε συγχρόνως και γαλλική φιλολογία στο Κάιρο της Αιγύπτου όπου ήμασταν, ακόμα και όταν εδώ στην Ελλάδα δούλεψε στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος, αλλά πλέον ήταν ήδη κουρασμένος και βγήκε με αναπηρική σύνταξη. Πόσα του αξίζουν!

Η μάνα. Ήθελε να σπουδάσω. Πέτυχα στη σχολή Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΕΜΠ, ως ημεδαπός εξ αλλοδαπής. Και με καλή σειρά, αφού πήρα και υποτροφία. Από κει και πέρα τα πράγματα χάλασαν. Χάνω τη χρονιά, χάνω και την υποτροφία. Αρχίζει ο Γολγοθάς. Στάθηκε σταθερά δίπλα μου. Με το ποσό που πήρα από το πρόγραμμα, μπόρεσα και τους πρόσφερα λίγες μέρες διακοπές στην Ερατεινή Φωκίδας. Θα μου πείτε: Έτσι τελείωσες; Όχι βέβαια.

Ακόμα και στην Άμφισσα τους έφερα, όπου ενθουσιάστηκαν από το δωμάτιο μου. Ο πατέρας μου μάλιστα, έριξε και έναν υπνάκο στο κρεβάτι μου. Οι συγκάτοικοι μου τους δέχτηκαν φιλόξενα, και υπεύθυνη ψυχολόγος τους έκανε το τραπέζι σε διπλανή ψησταριά. Στο δρόμο για το διαμέρισμά μας υπάρχουν δύο περίπτερα και ένα καφενείο. Αναγκαστικά κάθε ημέρα περνάμε από εκεί. Κάποτε αγόραζα μόνο από το πάνω περίπτερο. Μου έδινε και βερεσέ στο τέλος του μηνός. Όμως περνούσα και από το άλλο περίπτερο όταν ανέβαινα. Να μην πω καλημέρα στην περιπτεριούχο; έτσι άρχισα να αγοράζω και από τους δύο. Και τους είπα: είστε και οι δύο γνωστοί. Με εξυπηρετείτε. Θα ψωνίσω λοιπόν πότε από τον ένα και πότε από τον άλλο. Αυτό μου βγήκε σε καλό, γιατί η περιπτεριούχος όταν έμαθε ότι φοίτησα στο Πολυτεχνείο, μου ζήτησα να προγυμνάσω την κόρη της στα μαθηματικά. Υπήρξαν μερικές φορές στο καφενείο ή και στο δρόμο που προσπάθησαν να με πειράξουν. Δεν έδωσα σημασία και δεν ξαναενοχλήθηκα. Επίσης, έχουμε δύο γερόντους, γειτόνους από κάτω μας που μας φωνάζουν για τη μουσική. Αλλά έχουμε δίπλα και την αξιοθαύμαστη κυρία Βάσω που όποτε μπορεί μας φέρνει γλυκά που φτιάχνει η ίδια.

Επίσης, παρακολουθώ και μαθήματα ηθοποιίας. Πολύ ενδιαφέροντα! Γνώρισα αξιόλογα άτομα εκεί, είναι πραγματικά ένας φάρος αυτό το πράγμα. Βλέπετε λοιπόν, ότι από εμάς εξαρτάται πως θα μας δει ο άλλος. Έστω και αν είναι προκατειλημμένος.

Όταν λέμε άσυλο, στην περίπτωση μας εννοούμε τον περιορισμένο χώρο εντός του οποίου ισχύουν ορισμένοι νόμοι και συνήθειες.

Στο άσυλο ζουν άτομα επικίνδυνα για τον εαυτό τους και ενοχλητικά για την υπόλοιπη κοινωνία, μη δυνάμενα να ζήσουν σύμφωνα με τους κανονισμούς της τα ήθη και έθιμά της. Στρέφοντας τις περισσότερες φορές τα βέλη τους εναντίον του εαυτού τους.

Δεν ξέρω αν αυτού του είδους τα άσυλα μπορούν να θεωρηθούν σωφρονιστικά. Όταν κατά κάποιον τρόπο αυτοσυντηρείσαι, έστω και βοηθούμενος. Έχεις συνηθίσει πλέον το πρωί να ξυπνάς με ξυπνητήρι την ώρα που θέλεις για να ετοιμαστείς τη δουλειά, γιατί αν δεν πας θα χάσεις το ημερομίσθιο και επίσης νιώθεις ότι κάτι σου λείπει.

Δεν ξυπνάς πλέον με τις φωνές του νοσοκόμου που σου φωνάζει να πλυθείς. Μετά τη δουλειά γυρίζεις σπίτι και σε συνεργασία με τους άλλους τρεις συγκατοίκους σου, άλλος πάει στο μανάβη, άλλος στο σούπερ-μάρκετ, άλλος στο φούρναρη. Ανάλογα με το πρόγραμμα της μέρας, όποιος είναι σειρά του μαγειρεύει. Μετά πλύσιμο πιάτων. Ο καθένας στο δωμάτιο του. Τέσσερα άτομα σε ένα διαμέρισμα σε ένα δρόμο της Άμφισσας.

Όχι αυτό δεν είναι άσυλο κύριοι. Μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να κυκλοφορήσουμε στην πόλη.

Άσυλο είναι όταν είναι επτά άτομα σε ένα δωμάτιο 5 χ 5, όταν οι τουαλέτες βρωμάνε, το φαγητό είναι προχθεσινό, όταν τρως αποφάγια, όταν είσαι ντυμένος με ξένα βρώμικα ρούχα. Τότε είναι ΑΣΥΛΟ."

Χριστόφορος Παναγής
Χρήστης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Από την Περιοδική Επιστημονική Έκδοση για Θέματα Ψυχικής Υγείας "Ακούω Φωνές" του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου.

Φωτογραφία: Heather Beveridge "Τhe art of walking"
Από psi-action.blogspot.com

ΦΩΚΙΚΟΣ - ΠΑΟΝΕ 1-0

Με μια ακόμα νίκη συνέχισε ο Φωκικός την πετυχημένη πορεία του στο πρωτάθλημα του Βόρειου Ομίλου της Γ Εθνικής. Μετά το τέλος της 5ης αγωνιστικής είναι στην δεύτερη θέση με 10 βαθμούς και με ένα αγώνα λιγότερο απο την προπορευόμενη ομάδα της Αναγέννησης Επανωμής που προηγείται με 11 βαθμούς.
Τα στοιχεία του σημερινού αγώνα:
ΦΩΚΙΚΟΣ - ΠΑΟΝΕ 1-0 (Δημ. Στ. Άμφισσας)
Το γκολ στο (90+3' Νουτσκόφσκι)
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νταγιούκλας (Αχαΐας)
ΒΟΗΘΟΙ: Λουκέρης (Κεφαλλονιάς), Κούτσης (Αχαΐας)

ΛΑΜΙΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ 3-0

Θετικές ήταν οι εξελίξεις που περιελάμβανε η χθεσινή ημέρα για τον Αστέρα Ιτέας, ο οποίος βγαίνει σιγά-σιγά από το αδιέξοδο. Ο σύλλογος του νομού Φωκίδας βρήκε λύσεις στα οικονομικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν, ενώ παράλληλα προχώρησε στην πρόσληψη του Κώστα Καραγιάννη στη θέση του προπονητή. Αρχικά, οι διοικούντες την ιστορική ομάδα εξόφλησαν ένα μεγάλο μέρος των οφειλομένων προς τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αναμένεται να επέστρεψαν στις προπονήσεις. Η αρχή είχε γίνει την...... παραμονή του αγώνα με τον Πύρασο Νέας Αγχιάλου, ενώ η δεύτερη δόση των οφειλομένων πληρώθηκε χθες, ημέρα Τετάρτη, το βράδυ. Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε στους ποδοσφαιριστές ότι από εδώ και στο εξής θα ακούν τις οδηγίες του Κώστα Καραγιάννη, ο οποίος έχει δουλέψει ως προπονητής στις μικτές ομάδες της ΕΠΣ Φωκίδας, ενώ έχει παίξει μπάλα στο Ναυπακτιακό Αστέρα. Να σημειωθεί ότι αντικατέστησε τον Γιάννη Καντά, ο οποίος είχε αποχωρήσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Από ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Καθαρή νίκη για τη Λαμία που είχε την συντριπτική κατοχή και υπεροχή του αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι φιλοξενούμενοι δεν απείλησαν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού. Παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε μεσεβδομαδιαίο παιχνίδι για το Κύπελλο, η Λαμία έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης καθώς οι παίκτες της δεν σταμάτησαν το τρέξιμο και το πρέσινγκ προς τον αντίπαλο. Όσο για την κ. Μπουμπουρή τα είπαμε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αντί να μιλάμε για ένα εύκολο απόγευμα δεν απέφυγε τα σοβαρά λάθη, με αποκορύφωμα ότι χαρίστηκε σε δύο περιπτώσεις κόκκινης κάρτας.

1′ Έναρξη αγώνα.

5′ Ο Βάσος μπήκε επικίνδυνα στην περιοχή από δεξιά κι απ’ το ύψος την μικρής περιοχής γύρισε παράλληλα, εκεί όπου δεν ακολουθούσε κανείς.


17′ ΓΚΟΟΟΛ Πέναλτι για τη Λαμία σε ανατροπή στον Θεοδοσόπουλο, μετά από προσπάθεια του Γουργιώτη. Ο δεξιός μπακ των “κυανόλευκων” έγινε αποδέκτης της μπάλας από ωραία σέντρα του Άγγελου Κάππου και με διπλή προσπάθεια δεν κατάφερε να νικήσει τον τερματοφύλακα της ομάδας της Ιτέας. Η μπάλα έφτασε στον Θεοδοσόπουλο που ανατράπηκε στη μεγάλη περιοχή. Έντονες οι διαμαρτυρίες προς την διαιτητή Μπουμπουρή που επέφεραν την κίτρινη κάρτα στον Τσώνη για διαμαρτυρία και στον Λινάρδο για την ανατροπή. Στην εκτέλεση ο Σερπάνος που έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Πιλάλα για το 1-0.


23′ ΓΚΟΟΟΛ Ωραία σέντρα του Μπαγινέτα Η. στην μεγάλη περιοχή για τον Γουργιώτη, ο οποίος κοντρόλαρε και με σουτ στην κίνηση διπλασίασε τα τέρματα της Λαμίας.

26′ Μεγάλη ευκαιρία για τη Λαμία να κάνει το 3-0. Ο Σερπάνος ξεπέρασε τον αντίπαλό του, μπήκε από δεξιά στην περιοχή και σέντραρε στο πίσω δοκάρι που περίμενε ο Κάππος Α., ο οποίος με κεφαλιά ψαράκι δεν κατάφερε να νικήσει τον Πιλάλα.

29′ Απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τσώνη λίγο κάτω απ’ τη σέντρα παραλίγο να ανησυχήσει τον Μπαγινέτα Β. Πέρασε λίγο άουτ πάνω απ’ το οριζόντιο δοκάρι.

Κάκιστη η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του ΔΑΚ αφού σε όλες σχεδόν τις συρτές πάσες η μπάλα αναπηδά.

42′ Κίτρινη κάρτα στον Χουλιάρα.

45′+1 Επικίνδυνο μαρκάρισμα του Λινάρδου στον Γουργιώτη ο οποίος πήγε καθαρά με πρόθεση να πάρει τα πόδια του παίκτη της Λαμίας. Η Μπουμπουρή αντί για απευθείας κόκκινη χάρισε και τη δεύτερη κίτρινη κάρτα στον παίκτη του Αστέρα Ιτέας, δίνοντας απλά φάουλ. Κάτι είναι κι αυτό…

45′+2 Κόρνερ Σερπάνου από αριστερά στο πίσω δοκάρι, κεφαλιά γύρισμα του Γουργιώτη στον Χουλιάρα ο οποίος με νέα κεφαλιά δεν κατάφερε να νικήσει τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων.

45′+3 Λήξη πρώτου ημιχρόνου.

Δίκαιο το προβάδισμα στο ημίχρονο για την ομάδα της Λαμίας αφού υπερέχει καθολικά στον αγωνιστικό χώρο. Με επιθέσεις κυρίως από τα πλάγια καταφέρνει και διασπά την άμυνα των φιλοξενουμένων. Εκτός αυτού έχασε ευκαιρίες για ακόμη δύο γκολ. Αντίθετα οι φιλοξενούμενοι αυτό που καταφέρνουν με το σκληρό, έως αντιαθλητικό, παιχνίδι τους και τις διαμαρτυρίες είναι να εκνευρίζουν τους περίπου 300 φίλους της Λαμίας που βρίσκονται στο γήπεδο.

46′ Έναρξη δευτέρου ημιχρόνου.

46′ Δύο αλλαγές για τη Λαμία. Οι Ελευθεριάδης και Βαρυπάτης στις θέσεις των Κάππου Α. και Γουργιώτη.

46′ Καταπληκτική κάθετη του Αντωνιάδη στον Θεοδοσόπουλο μες στην περιοχή. Το σουτ του τελευταίου κόντραρε και πέρασε κόρνερ που πέρασε ανεκμετάλλευτο.

49′ Ακόμη μία μεγάλη ευκαιρία για τη Λαμία για το 3-0. Ο Σερπάνος εκτέλεσε φάουλ λίγο έγω απ’ την περιοχή και από δεξιά στο πίσω δοκάρι, ο Χουλιάρας πήρε την κεφαλιά η οποία σταμάτησε στο δεξί κάθετο δοκάρι. Στην επαναφορά ο Μπαγινέτας Η. σούταρε πάνω στους αμυντικούς οι οποίοι απομάκρυναν.

60′ Σέντρα του Σερπάνου από δεξιά, κεφαλιά του Αντωνιάδη στα χέρια του Πιλάλα.

Είναι η πρώτη φορά που διαβάζετε κριτική στον διαιτητή από το FthiotidaSport αλλά η τα λάθη της κ. Μπουμπουρή είναι πολλά. Στο 56′, μετά από εκτέλεση πλάγιου άουτ ο Τσώνης κοντρόλαρε τη μπάλα με το χέρι. Και σ’ αυτή την περίπτωση η δεύτερη κίτρινη κάρτα χαρίστηκε…

61′ Αφού δεν απέβαλλε τον Τσώνη η κ. μπουμπουρή τον άλλαξε ο προπονητής του με τον Μαστρογιάννη.


62′ ΓΚΟΟΟΛ Σέντρα από φάουλ του Σερπάνου, κεφαλιά του Αντωνιάδη και 3-0 με συνοπτικές διαδικασίες…

63′ Αλλαγή για τον Αστέρα Ιτέας. Ο Μάζης στη θέση του Ταμπάκη.

66′ Κίτρινη κάρτα στον Μαρτιναίο.

67′ Κίτρινη και στον Καλύβα.

70′ Τέλος αλλαγών για τον Αστέρα Ιτέας. Ο Μανιώτης στη θέση του Καρδαρά.

78′ Ο Μάζης μπήκε στην περιοχή από αριστερά, σούταρε αλλά ο Βάιος Μπαγινέτας ήταν σε ετοιμότητα και απέκρουσε.

80′ Τρίτη αλλαγή και για τη Λαμία. Ο Θυμιάκος πήρε τη θέση του Ζέρβα.

89′ Ο Θεοδοσόπουλος μπήκε από δεξιά γύρισε παράλληλα για τον Θυμιάκο ο οποίος έστρωσε ωραία στον Σερπάνο, το σουτ του οποίου κατέληξε άουτ.

90′+4 Λήξη της αναμέτρησης.

Διοργάνωση: Δ’ Εθνική (4ος όμιλος)
Αγωνιστική: 4η
Αγώνας: Λαμία - Αστέρας Λαμίας
Γήπεδο: ΔΑΚ Λαμίας
Διαιτητές: Μπουμπουρή Κ., Τσάμπρας Χ., Γκαλιμάνης Η.
Συνθέσεις
Λαμία (Π. Πανόπουλος): Μπαγινέτας Β., Γουργιώτης, Αποστολακόπουλος, Μπαγινέτας Η., Χουλιάρας, Λαΐνας, Θεοδοσόπουλος, Κάππος, Ζέρβας, Σερπάνος, Αντωνιάδης
Αστέρας Ιτέας (Κ. Καραγιάννης): Πιλάλας, Βάσος, Ταμπάκης, Λινάρδος, Χριστόπουλος, Καλύβας, Τσώνης, Καρδαράς, Τσίγκας, Μαρτιναίος, Μπαϊρακτάρης
Από fthiotidasport.com

2 Θέσεις εργασίας στον Δήμο Βαρδουσίων

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Εποχιακό Προσωπικό)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ
ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ...
ΘΕΣΕΙΣ 1
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ
ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΚΣΚΑΦΕΑ
ΘΕΣΕΙΣ 1
ΦΟΡΕΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ
ΕΔΡΑ / ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 2266041244
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ 8/10/2009
ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ Ιστοσελίδα
Τηλέφωνα: 22660-41244, 22660-41151