Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Όλοι στον αγώνα να σώσουμε την Γκιώνα, κίνηση πολιτών στο Λιδορίκι.

To..ταξείδι , αδέρφια , γιά τη σωτηρία της Γκιώνας , απόψε..ξεκίνησε , το..” Εξπρές του..Λιδορικίου “ ..άναψε τις ..μηχανές του , λίγοι , ίσως , οι πρώτοι..επιβάτες , αλλά σίγουρα , θα ..αυγατίσουμε , αυτό θέλουμε και πιστεύουμε πως θα γίνει..

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΚΙΩΝΑ ..

Aπόψε αδέρφια , στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου ..αναπιάσαμε το…προζύμι , ξεκίνησε η διαδικασία αντίδρασης στα ..πονηρά , τα..παμπόνηρα , σχέδια , κρυφά ... και..φανερά , των…Γκιωνο…φάγων .

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ - ΑΠΟΦΑΣΗ
Στο Λιδωρίκι, σήμερα 19 Δεκεμβρίου 2009 ημέρα Σάββατο και ώρα 20:00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου οι παρακάτω υπογράφοντες Δημότισσες και Δημότες Λιδωρικίου ανησυχούντες για τα όσα επιμελώς και ερήμην των πολιτών της περιοχής μας, προετοιμάζονται στον ορεινό όγκο της Γκιώνας εξορύξεις μεταλλεύματος κλπ. Και με μόνο και μοναδικό κίνητρο την αγάπη μας για τα χωριό μας αλλά και του τόπου μας γενικότερα και αρνούμενοι να δεχθούμε την αποστέρηση του αναφαίρετου δικαιώματός μας, να ζήσουμε απολαμβάνοντας τις ομορφιές του περιβάλλοντός μας, επιτρέποντας την αυθαίρετη και άναρχη καταστροφή και των τελευταίων μη ..ανασκαμμένων περιοχών της Γκιώνας μας,
συγκεντρωθήκαμε συζητήσαμε και..
ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ
1. Να αγωνισθούμε με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο για την επίτευξη του σκοπού μας , που είναι η " ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ" θεωρούντες αναφαίρετα δικαίωμά μας αλλά και ιερή υποχρέωσή μας την πράξη αυτή .
2. Να προχωρήσουμε στην ενημέρωση των απανταχού Δωριέων και όχι μόνον για τις συνέπειες του επιχειρούμενου "εγκλήματος" των μεταλλευτικών εξορύξεων, υπόγειων και επιφανειακών, με συγκεντρώσεις, ομιλίες ειδικών επιστημόνων, δημοσιεύσεις στον τοπικό και όχι μόνο τύπο, ανακοινώσεις σε κάθε είδους ΜΜΕ. απ τα οποία και θα ζητήσουμε βοήθεια και συμπαράσταση.
3. Να συγκαλέσουμε το συντομότερο δυνατό.
ΠΑΝΔΩΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο χωριό μας. σε πρώτο στάδιο και όπου αλλού ήθελε χρειαστεί, με πρόσκληση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΩΡΙΚΩΝ ΟΡΙΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ , ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ζητώντας να ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ πανω στο ΣΟΒΑΡΟ ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που δεν είναι απλά ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΤΙΚΟ Ή ΔΩΡΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ- ΕΘΝΙΚΟ
4. Να προχωρήσουμε σε νέα συνάντηση ενημέρωση στις 26 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 7:30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, στο Αλωνάκι για την χάραξη της παραπέρα πορείας και τον προγραμματισμό των ενεργειών μας, όλοι πρέπει να είμαστε ΕΚΕΙ.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ

υπογραφές χωριανών μας που δραστηριοποιήθηκαν στην Κίνηση των Πολιτών ,

Νάκος Δημήτριος

Καψάλης Κωνσταντίνος

Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος του Νικ.

Πανάγος Νικόλαος του Γεωργίου

Πανάγος Παναγιώτης του Γεωργίου

Δρόσος Χρήστος του Χαραλάμπους

Κλώσσας Ευθύμιος του Γεωργίου

Πλάκα Στεφανία

Φωτόπουλος Χρήστος

Κλώσσας Κων/νος του Αποστόλου

Κλώσσα Σοφία του Χαραλάμπους

Αρβανίτης Δημήτριος του Γεωργίου

Πατούρας Ιωάννης του Ανδρέα

Λακαφώση Αφροδίτη

Αρβανίτης Ιωάννης του Γεωργίου

Οι πρώτες 15 υπογραφές διαμαρτυρίας και όχι μόνον , συγκεντρώθηκαν , χρειάζονται όμως ..χιλιάδες , γιατί χιλιάδες είναι οι Λιδορικιώτες ..

ΕΝΤΑΧΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Από Λιδωρίκι

Τι γίνεται στην Αλουμίνιο όταν υπηρεσίες του κράτους ΄΄κοιμούνται΄΄

Τρίτη, 22 Δεκέμβριος 2009 08:35

Όλοι ακούμε και διαβάζουμε τις εξαγγελίες από την κυβέρνηση για την αναβάθμιση των θεσμών και ελέγχους που αυξήθηκαν. Ελέγχους για την μαύρη απασχόληση και ιδιαίτερα για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Αν μας ακούει κανένας από την κυβέρνηση σας πληροφορούμε πως στο εργοστάσιο Αλουμίνιο Α.Ε που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας υπάρχουν εργολάβοι που χρησιμοποιούν εργαζόμενους για δύο, τρείς ημέρες χωρίς να είναι δηλωμένοι. Χωρίς οι εργοδότες να πληρώνουν στο ασφαλιστικό ταμείο, χωρίς να τηρούνται ωράρια και φυσικά για ασφάλεια και υγιεινή ούτε λόγος. Αυτά έγιναν από εργολάβο που ειδικεύεται στις μεταφορές πρώτων υλών από το ... λιμάνι του εργοστασίου (ιδικά τα βράδια και αργίες).

Αναφέρουμε το Λιμάνι γιατί εκεί και αν γίνεται το έλα να δεις από το μόνιμο προσωπικό. Όχι βέβαια οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα αν η Αλουμίνιο Α.Ε. (Αλουμίνιο της Ελλάδος), συνεχίζει να μην θέλει να κάνει προσλήψεις. Σήμερα ο εργοδότης παρακαλάει εργαζόμενους να εργαστούν σε εξειδικευμένες εργασίες (να δέσουν τα καράβια). Αναφέρουμε το Λιμάνι γιατί είναι στοχευόμενο από την Διεύθυνση για την εργολαβοποίηση που κάνει αλλά και γιατί εκεί είχαμε πριν ένα χρόνο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Η Διεύθυνση της εταιρίας είναι υπεύθυνη για τις εργολαβίες και φυσικά για το προσωπικό της. Βέβαια έχει δώσει εντολές, εντολές για μείωση του κόστος με οποιοδήποτε τίμημα. Έχουμε περιστατικά μέλος της ιεραρχίας των Ανόδων να λέει πως θα του κόψει και άλλη ώρα εάν δει το βίντεο της Πύλης και έχει έρθει ποιο αργά. Κόβει ώρα σε εργαζόμενο που τον κάλεσε με τηλέφωνο από το σπίτι του να εργαστεί υπερωριακά. Μπράβο, συγχαρητήρια εξοικονομήσατε χρήμα, μπράβο ο εργαζόμενος πέρασε την πύλη ένα λεπτό μετά. Γιατί δεν σταματάτε εργαζόμενους που εργάζονται συνεχόμενα 12ώρα και 16ώρα? Γιατί δεν σταματάτε εργολαβίες που δεν έχουν δηλώσει τους εργαζόμενους στην Επιθεώρηση Εργασίας? Γιατί δεν σταματάτε εργολαβίες που δεν πληρώνουν ένσημα? Γιατί δεν σταματάτε οποιαδήποτε εργασία που δεν γίνεται με ασφάλεια? Γιατί εργαζόμενοι σε εργολαβία στην καθαριότητα πληρώνονται από την Αλουμίνιο Α.Ε. και προσφέρουν έργο στην Συμπαραγωγή? (Αλουμίνιο της Ελλάδος?)
Από anexartitoi.gr

20.12.2009 : ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΙΤΕΑΣ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Δήμου Ιτέας με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής μας και της παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι που αριστοτεχνικά έγραψε και αφηγήθηκε η εκλεκτή συμπολίτισσα μας κα Γιώτα Μαδούρα.
Τη μουσική επένδυση του παραμυθιού είχε αναλάβει μια ομάδα μουσικών της Φιλαρμονικής μας, που εκτέλεσε με μοναδικό τρόπο τις ... Χριστουγεννιάτικες μελωδίες, συνοδευόμενη πολλές φορές από τις αγγελικές φωνές των παιδιών της παιδικής Χορωδίας.
Με το τέλος της εκδήλωσης και αφού δεχτήκαμε τα συγχαρητήρια του κοινού, αποφορτισμένοι πλέον απ΄το άγχος, ποζάρουμε για τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες.
Πάνω διακρίνουμε : με λευκά πουκάμισα την Αγγελική Παλυβίδα και τον Χαράλαμπο Χατζή, ενώ με τα μαύρα πουκάμισα και από αριστερά προς τα δεξιά τους : Συντζάκη Γιάννη, Λίπο Μανώλη, Δημολά Νίκο, Λεοντοπούλου Πέγκυ, Χατζή Χρήστο, Βαρζακάνου Ασημίνα, Παπακωνσταντίνου Νίκο, Αργυροπούλου Σταυρούλα, Χατζή Γιάννη και τον Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής μας κ. Χατζή Στέργιο.
Κάτω εκτός των άλλων και η καθηγήτρια μουσικής του Δημοτικού Ωδείου κα Παλάντζα Βαλεντίνη η οποία έχει τη διεύθυνση της παιδικής χορωδίας.




Πάνω η παιδική Χορωδία καθώς τραγουδάει κάποιο απ΄τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Κάτω το σύνολο της Φιλαρμονικής μας εν δράσει.


Από xatzis.blogspot.com

Όταν διαβάζεις θετικές εντυπώσεις ταξιδιωτών που πέρασαν απο τον τόπο σου αισθάνεσαι οτι βρίσκεις τον σωστό δρόμο.

Με τους "Ριζίτες Αμαριώτες" στην Ορεινή Ναυπακτία
Γράφει ο Γιώργης Λέκκας

Διατηρώ πάντα τις επιφυλάξεις μου, σε ότι αφορά την πρόθεση, αλλά και την ικανότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων, από πολλά κρητικά σωματεία της Αττικής. Στις εκδηλώσεις αυτές συμπεριλαμβάνω βέβαια και τις εκδρομές.

Όμως, τα πρόσωπα που εμπνεύστηκαν και διοργάνωσαν τη διήμερη εκδρομή στην Ορεινή Ναυπακτία, 12 και 13 Δεκεμβρίου, δεν μου άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης. Όλοι οι «Ριζίτες Αμαριώτες», τους οποίους γνωρίζω, λόγω συντοπιότητας, παρέχουν τα εχέγγυα, για καθετί που αναλαμβάνουν. Κυρίως, ο Πρόεδρος Σταύρος Φωτάκης και ο Γεν. Γραμματέας Νίκος Τσιουδάκης είναι άξιοι πολλών συγχαρητηρίων. Έτσι, χωρίς δισταγμό και μια και δεν υπήρχε καμιά οικογενειακή δέσμευση αυτή τη φορά, αποφασίσαμε κι εγώ και η σύζυγός μου να συμμετάσχουμε.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, στις 7.30 το πρωί του Σαββάτου, από την πλατεία Καραϊσκάκη, με ένα πούλμαν και οδηγό, που από την αρχή σου ενέπνεαν εμπιστοσύνη για ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι. Αυτό φάνηκε κι αργότερα, όταν σε χωριά που περάσαμε με πολύ στενούς δρόμους, αλλά και σε γκρεμούς και χιονισμένα τοπία, η δεξιοτεχνία του οδηγού άφηνε τις καρδιές μας στον τόπο ... τους.

Η θέα που απολαύσαμε, καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της διαδρομής, ήταν εκπληκτική. Από τη Λειβαδιά μέχρι την Αράχωβα, όπου κάναμε ολιγόωρη στάση, τους Δελφούς, την Ιτέα, το Γαλαξίδι κι ανηφορίζοντας ύστερα για το Λιδορίκι, δεν ήξερες τι να πρωτοθαυμάσεις. Την πολυχρωμία (λόγω εποχής) της φύσης, την ομορφιά των σπιτιών, την καθαρότητα των δρόμων ή τα χιονισμένα τοπία;

Γευματίσαμε στο Λιδορίκι, με τη ζεστασιά μιας μικρής ταβέρνας και το τσουχτερό κρύο απέξω. Εκεί το ντόπιο παϊδάκι και το λουκάνικο, μα και τ’ άλλα κρεατικά, καθώς και τα νηστίσιμα, που προτίμησαν μερικοί, θύμιζαν το «μάνα εξ ουρανού». Κι ο ταβερνιάρης «σαΐνι». Μας περιποιήθηκε άψογα, παρά το απρόοπτο της επίσκεψής μας. Τριάντα άτομα, έτσι ξαφνικά, δεν είναι και λίγα, αν θέλεις να είσαι συνεπής. Κι όμως ήταν.

Ύστερα φύγαμε για Ναύπακτο. Είδαμε, βέβαια, το Μόρνο και τις άλλες τοποθεσίες. Καταλύσαμε στο ξενοδοχείο και το βράδυ πάλι ταβέρνα. Εκεί δώσαμε και σαφή δείγματα της προέλευσής μας. Χορέψαμε κρητικά, με τους δίσκους που έφεραν μαζί τους οι οργανωτές.

Το πρωί ξεκινήσαμε για τη λοιπή Ορεινή Ναυπακτία. Εκεί συναντήσαμε και τα χιόνια. Παίξαμε και χιονοπόλεμο. Άνω Χώρα. Ένα υπέροχο χωριό, με μεγάλο υψόμετρο. Στη συνέχεια επιστροφή για το Τρίκορφο, το Μοναστήρι, των παπα-ροκάδων. Ξεναγηθήκαμε από έναν καλόγερο, μας μίλησε και ο ηγούμενος, ο γνωστός Μουλατσιώτης. Μας χτύπησαν και τις μισές από τις 62 καμπάνες, με τα 400 σήμαντρα. Γευματίσαμε σε κοντινή ταβέρνα κι ύστερα αναχωρήσαμε για την επιστροφή, μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντίρριου. Ευτυχώς δεν συναντήσαμε κίνηση, όπως και κατά την έξοδό μας από την Αθήνα, καθώς φοβόμασταν.

Όμως, το καλύτερο σ’ αυτήν την εκδρομή ήταν η παρέα. Μια παρέα που διαρκώς απέπνεε φρονιμάδα, ευγένεια, αρχοντιά, μα και πολύ μερακλίκι, χαρακτηριστικά των γνήσιων ριζιτών. Μια παρέα που συχνά υπερκάλυπτε τη μαγεία της φύσης και, ουσιαστικά, μας εμπόδιζε να την απολαύσουμε. Γιατί τα κεράσματα με τις τσικουδιές, τα ριζίτικα τραγούδια, οι ιστορίες, τα ανέκδοτα, οι ατάκες και τα πειράγματα διαδέχονταν το ένα άλλο. Ο Νίκος Τσιουδάκης δεν έπαυε να σκαρώνει μαντινάδες για κάθε περίσταση, ο Σταύρος Φωτάκης ν’ απαγγέλει σατιρικές ρίμες του κι ο Μανώλης Μηναδάκης ν’ αποθανατίζει τοπία. Και οι τρεις μαζί με τους άλλους ριζίτες, Κυριάκο Κυριακάκη, Παναγιώτη Βαμιεδάκη και Θεοχάρη Ταταράκη, τραγουδούσαν ριζίτικα τραγούδια του Αμαρίου. Μα και όλοι του λεωφορείου έλεγαν ανέκδοτα, ιστορίες, μαντινάδες και ρίμες. Ακόμη και οι γυναίκες όπως η Νίτσα Φωτάκη, η Αθηνά Αποστολάκη και η Ελένη Λέκκα, που χρόνια διευθύντριες σε παιδικούς σταθμούς, έχουν να διηγηθούν πολλά περιστατικά με μικρά παιδιά, τα οποία προκαλούν γέλιο.

Λεπτό δεν αφέθηκε να πάει χαμένο. Ένα διήμερο γεμάτο απόλαυση, θαυμασμό, αγαλλίαση. Ας είναι καλά οι «Ριζίτες Αμαριώτες». Και πάντα άξιοι σ’ ότι κάνουν.
Από goodnet.gr
Το άρθρο αυτό το αφιερώνουμε στους Λιδορικιώτες που παλεύουν και δημιουργούν για να έχει ο τόπος τους μια τύχη διαφορετική απο την τύχη ενός μεταλλείου.

Αέρας διαφθοράς στα αιολικά πάρκα

Δεν συμβαίνει μόνο στην χώρα μας , κυβερνήσεις και Δήμαρχοι μπλεγμένοι με την διαφθορά για τα Αιολικά πάρκα.
Δείτε ένα επίκαιρο και αιχμηρό άρθρο των New York Times, που αναδημοσιεύουμε απο την Καθημερινή. Αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η κερδοσκοπία ενδύεται "φιλοπεριβαλλοντικό¨ μανδύα και ανθεί στα αιολικά πάρκα. Επίσης τον τρόπο με τον οποίο αρμόδιοι τοπικοί αιρετοί (δημοτικές και νομαρχιακές αρχές στα καθ'ημάς), εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Οι υπογραμμίσεις δικές μας.

Αέρας διαφθοράς στα αιολικά πάρκα ...
Κίνητρο οι επιδοτήσεις δισ. της Ε.Ε.
Οι δυνατοί άνεμοι που φυσούν στα Κανάρια Νησιά αποτελούν πρόκληση για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας. Με τις ταχύτητες τους να φτάνουν ακόμα και τα 60 χλμ. ανά ώρα, εκτός από τους εραστές του αθλήματος, οι άνεμοι έλκουν τους κατασκευαστές αιολικών πάρκων - και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Οι 55 τουρμπίνες που έχουν τοποθετηθεί στα ανοικτά των ακτών στο Πόζο Ιζκουιέρντο είναι τα λευκά σύμβολα μιας ακμάζουσας βιομηχανίας με πολλές δυνατότητες, τόσο για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, όσο και –δυστυχώς– για διαφθορά. Η πόλη της Σάντα Λουτσία Τιρατζάνα, όπου κάθε χρόνο οργανώνονται πρωταθλήματα γουίντσερφινγκ, φέτος δέχθηκε χτυπήματα ανέμων που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Η ισπανική αστυνομία εντόπισε πληθώρα παραβάσεων στα σχέδια κατασκευής αιολικού πάρκου στην περιοχή. Εχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του δημάρχου, πέντε δημοτικών αξιωματούχων και δύο κατασκευαστών αιολικών πάρκων για κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία, καταπάτηση γης και άλλα. Κίνητρο για όλες τις έκνομες πράξεις τα σαράντα εκατομμύρια επιδοτήσεων της Ε.Ε.
Ερευνες
Η αστυνομική έρευνα, όπως και άλλες που πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ, ρίχνει άπλετο φως στον ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται ο τομέας της αιολικής ενέργειας που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σίγουρα την ανάπτυξη επιταχύνουν και τα οικονομικά βοηθήματα και επιχορηγήσεις της Ε.Ε. Στην Ευρώπη επιχορηγήσεις ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ δίνονται σε διάφορα προγράμματα «πράσινης ενέργειας». Αυτό το πακέτο ενίσχυσης θα ολοκληρωθεί έως το 2013. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό για ένα νέο κλάδο που σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και αν δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος, προωθείται και ενισχύεται οικονομικώς επειδή «μοιάζει» να είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Άλλωστε οι «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» βρίσκονται στο προσκήνιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Οι αρχές που ασχολούνται με το πρόβλημα υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί το μέγεθος της απάτης και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος που γίνεται για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Αυτό που είναι βέβαιο, όμως, είναι ότι γίνονται παράλληλες έρευνες σε πολλά κράτη. Σίγουρα το εύκολο και υψηλό κέρδος λειτουργεί ως μαγνήτης για απατεώνες, διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες που θέλουν κυριολεκτικώς να πωλήσουν αέρα…Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, ωστόσο, επισημαίνει ότι τα προβλήματα είναι λίγα και οι περιπτώσεις διαφθοράς ακόμα λιγότερες, ενώ ο τομέας δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες ρυθμιστικών κανονισμών. Πολλοί επικριτές της αιολικής ενέργειας, πάντως, όπως ο Τζον Ετερινγκτον, πρώην καθηγητής Οικολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουαλλίας και συγγραφέας του έργου «Η Απάτη των Αιολικών Πάρκων», υποστηρίζει ότι όλος ο τομέας βασίζεται τόσο πολύ στις επιχορηγήσεις που είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε όσους θέλουν να κερδίσουν με μη νόμιμους τρόπους. Οι αστυνομικές αρχές πολλών κρατών είχαν «δουλειές» τον τελευταίο χρόνο. Φέτος πέντε Κορσικανοί φυλακίστηκαν και τους επιβλήθηκε πρόστιμο για την κατάχρηση 1,54 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν δοθεί για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Στην Ιταλία συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα 15 άτομα κατά την επιχείρηση «Ανεμοδαρμένα Υψη». Οι συλληφθέντες είχαν δημιουργήσει μία «πυραμίδα» για να καταχραστούν ποσά που προσεγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ από διάφορα βοηθήματα της Ε.Ε. που δίνονται για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Ενας εκ των συλληφθέντων ήταν παλιός συνέταιρος του ιδρυτή μιας εταιρείας παραγωγής ενέργειας της Βοστώνης που ονομάζεται First Wind. Και στις ΗΠΑ, που είναι εκ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών αιολικής ενέργειας μαζί με τη Γερμανία και την Ισπανία, το αρμόδιο υπουργείο δίνει ισχυρή οικονομική βοήθεια για να καλύψει το 30% των δαπανών κατασκευής αιολικών πάρκων και έχει ήδη δεσμεύσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων. Ακόμα και μεγάλοι κατασκευαστές, ειδικευμένοι στα αιολικά πάρκα, πέφτουν θύματα απάτης εξαιτίας της πολυπλοκότητας που έχει η δημιουργία τους. Η δανέζικη εταιρεία Vestas Wind Systems, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμοτουρμπίνων στον κόσμο, αποκάλυψε ότι εξαπατήθηκε φέτος με αποτέλεσμα να απολέσει 12 εκατομμύρια ευρώ. Στην επιχείρηση «Αίολος» στη δυτική Σικελία, με την ολοκλήρωση της οποίας συνελήφθησαν επτά άτομα, αποδείχθηκε ότι το οργανωμένο έγκλημα εισέβαλε και στον χώρο της πράσινης ενέργειας. Οπως αποδείχθηκε τα μέλη της συμμορίας «λάδωσαν» δημοτικό σύμβουλο με 75.000 ευρώ και μία… Μερσεντές για να ψηφίσει υπέρ της κατασκευής αιολικού πάρκου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_20/12/2009_384293

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις στην Βοιωτία (ή την Φωκίδα) είναι ασφαλώς καθαρά συμπτωματική. Οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ της ημεδαπής και των αλλοδαπών αστυνομικών αρχών - που ξεσκεπάζουν που και που τέτοιες υποθέσεις, είναι προφανώς ανεπαίσθητη
Από symparataxi.blogspot.com