Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Συνάντηση Καστελλιωτών στην Αθήνα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου: Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί δεν θα κοιμηθούμε!
Στη νέα συνάντηση των Καστελλιωτών και των φίλων του χωριού στο ουζερί Πόρτο Κάγιο (Γαρυττού 112, Αγία Παρασκευή) κοντά στο σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι.
Θα σας περιμένουμε λοιπόν στις 9 το βράδυ, με σπετζοφάι, μελιτζάνα με φέτα, κολοκυθοκεφτέδες, χοιρινό κρασάτο και άλλες νοστιμιές.
Το κρασί είναι δωρεάν, οπότε μην έρθετε με αυτοκίνητο!

Επάγγελμα, κουδουνάς

Επαγγέλματα που γίνονται με το χέρι και με μεράκι από ανθρώπους που είναι φορείς της ελληνικής παράδοσης παρουσιάζει το λεύκωμα «Επαγγέλματα που άντεξαν στο χρόνο» με φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη και κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη που εξέδωσαν οι εκδόσεις «ΤΟΠΙΟ».
Τριάντα ένα επαγγέλματα που πια δεν ακούμε: καμπανάς, καραβομαραγκός, κουκλοποιός, σαγματοποιός, κουδουνάς, χαλκουργός, αγγειοπλάστης, οργανοποιός, γανωτής, ... .καροποιός, βυρσοδέψης, βαρελοποιός, λαμαρινάς, υφάντρα, καλαθοπλέκτης, σαρωθροποιός είναι μερικά από τα επαγγέλματα που παρελαύνουν από το λεύκωμα μέσα από συγκεκριμένα πρόσωπα και την ιστορία του καθενός. Ας δούμε το επάγγελμα του κουδουνά:

Απόσπασμα
Ο Μιχάλης Κουδουνάς, τέταρτη γενιά τεχνίτης, από οικογένεια που έφυγε από το Σούλι, κατέβηκε στα Γιάννενα, έχασε το παρόνομα «Βλάχος» και πήρε το «Κουδουνάς». Υπάρχουν τα μυτερά, τα στρογγυλά, τα πλακέ ή γιαννιώτικα κουδούνια. Άλλα έχουν δεκαπέντε νούμερα, ανάλογα το μέγεθος, άλλα είκοσι δύο.

Στην Κοζάνη ήρθαν, επειδή βόλευαν καλύτερα οι παραγγελίες -οι αποστάσεις έγιναν μικρότερες. Δούλευαν χοντρική, αν και πρόσφατα η δουλειά έπεσε. Κάλυπταν Θεσσαλία, Αμφιλοχία, Πάτρα.

Οι Αθηναίοι έπαιρναν κουδούνια από την Αμφισσα. Το εργαστήρι τους είχε και δεκατέσσερα άτομα συνεργείο, ενώ, τώρα: μεγαλώσαμε, δεν έχουμε και χέρια, πρώτα είχαμε και βοηθοί μας φέρναν νερό, μας φέρναν ρούχα, τώρα είμαι μούσκεμα δεν μπορώ να αλλάξω ρούχα στο σπίτι. Από τη δουλειά είναι, εντάξει μουντζούρηδες είμαστε. Τι να κάνουμε, η ζωή αυτά έχει.

Ο,τι κι αν έχει η ζωή, έχει και μπόλικη ιστορία. Τα ονόματα από τα εργαλεία ξεχάστηκαν (κάτι παράξενα σφυριά τα λέει ζούγλους, η λέξη είναι μεσαιωνική), αλλά αξέχαστη παραμένει η εμπειρία κατασκευής μιας κουδούνας: ο χαλκός υφίσταται πάνω από είκοσι πέντε «φάσεις» επεξεργασίας. Το αιτούμενο είναι να μεταμορφωθεί ένα φύλλο χαλκού ελάχιστων χιλιοστών σε μία καμπυλόσχημη φόρμα με διαφορετικές διατομές και να «κλείσει» με τέχνη, χωρίς να αφήνει ορατά ίχνη.

Η δουλειά της «κούρμπας» αυτής γίνεται σταδιακά. Με κυρίαρχη την έντονη σφυρηλάτηση, που ακολουθείται από ζέσταμα, σε μια εναλλαγή ανάμεσα στη φωτιά και στη δουλειά πάνω στην έτοιμη καμπύλη. Το τελικό μέγεθος είναι η κατάληξη αυτής της βασανιστικής επεξεργασίας. Αλλιώς η δουλειά μένει μισοτελειωμένη και η κουδούνα «χαλάει»...

...Κι όλα αυτά, με εργαλεία και 100 χρόνων και 120 χρόνων. Κάτω των 40 χρόνων εργαλείο δεν υπάρχει εδώ, τα φτιάχναν οι ίδιοι οι πατεράδες κι εμείς αυτά δεν τα πουλάμε, γιατί δεν μπορούμε να φτιάξουμε καινούργια...

Σοφία Ταράντου
Από ethnos.gr

Άμφισσα Ταμπάκικα


Άμφισσα Ταμπάκικα
Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ

Το ΠΑΣΟΚ για το Λιμάνι του Πειραιά, τι έλεγε πρίν και τι τώρα. Βίντεο του Παπανδρέου με αυτά που έλεγε πριν τις εκλογές

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ COSCO,Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΟΛΠ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ...

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΥΝΟΪΚΏΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-COSCO ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΠ.ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ- ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ...ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ,ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.

Με βάση το υπόμνημα που έστειλε στην κυβέρνηση η Ε.Ε. για τη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco, προκύπτουν αρκετά σημεία που ενδέχεται να στοιχειοθετούν προνομιακή μεταχείριση της Cosco, με φορολογικές ελαφρύνσεις, επιστροφές ΦΠΑ και φοροαπαλλαγές.
Επιπλέον, φωτογραφίζεται «παράθυρο» για να λειτουργήσει στο λιμάνι του Πειραιά μια ... διότυπη ζώνη αφορολογήτων ειδών υπό τον έλεγχο των Κινέζων.

Στο άρθρο 2 (παρ. 5), προβλέπεται ότι οι τυχόν συσσωρευμένες ζημιές της Cosco μπορούν να μεταφέρονται για συμψηφισμό με φορολογητέα κέρδη επόμενων χρήσεων, χωρίς χρονικό περιορισμό. Αντίθετα, για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΛΠ, η δυνατότητα αυτή περιορίζεται σε πέντε χρόνια.
Για το συγκεκριμένο θέμα, η Ε.Ε. ζητάει από την κυβέρνηση να της εξηγήσει αν το συγκεκριμένο μέτρο είναι συμβατό με όσα ισχύουν στην Ε.Ε. για την απαγόρευση κρατικών ενισχύσεων προς επιχειρήσεις.

Στο ίδιο άρθρο (παρ. 7) της σύμβασης προβλέπεται ότι οι εταιρείες που παρέχουν υλικά, εργασίες ή υπηρεσίες στην Cosco, εκτός Ελλάδος, δεν υπόκεινται στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στην Ελλάδα. Υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε ισχύ διμερής σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας. Αυτή ακριβώς είναι η πρόβλεψη που εκτιμάται ότι αφήνει ανοικτό παράθυρο για να μπορεί να λειτουργήσει η Cosco ενός είδους αφορολόγητη Ζώνη στον Πειραιά.
Σενάρια ήθελαν την Cosco να έχει τη δυνατότητα βάσει της σύμβασης να δημιουργήσει ακόμα και εργοστάσιο στο λιμάνι, το οποίο θεωρητικά θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ευρύ φάσμα αφορολόγητων προϊόντων και υπηρεσιών. Σε πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Cosco, Wei Jiafu, αρνήθηκε ότι είναι στις προθέσεις της Cosco να δημιουργήσει στο λιμάνι μονάδα μεταποίησης κινεζικών προϊόντων.

Στο υπόμνημά της η Ε.Ε. καλεί την κυβέρνηση να εξηγήσει αν η διάταξη αυτή δημιουργεί το έδαφος για φοροαποφυγή και αν με αυτό τον τρόπο η κινεζική Cosco θα απολαμβάνει φορολογικού πλεονεκτήματος.
Στο άρθρο 2 (παρ. 1) της σύμβασης προβλέπεται ότι η Cosco απαλλάσσεται από την πληρωμή φόρου εισοδήματος επί των δεδουλευμένων τόκων που αποκτά μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί ο νέος προβλήτας ΙΙΙ. Ομως, τα έργα διαμόρφωσης του νέου προβλήτα δεν έχουν καν ξεκινήσει και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθούν. Ετσι, η Cosco μπορεί βάσει της συμφωνίας να απαλλάσσεται από τους συγκεκριμένους φόρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στο ίδιο άρθρο (παρ. 3 και 4) προβλέπεται η επιστροφή στην Cosco του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ, το αργότερο εντός εξήντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης επιστροφής ΦΠΑ. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η σύμβαση προβλέπει ότι το Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλλει στην κινεζική εταιρεία τόκο υπερημερίας. Στο υπόμνημα που έστειλε η Ε.Ε. στο υπ. Οικονομικών ρωτάει αν αυτή η ρύθμιση προβλέπεται από γενική φορολογική διάταξη που αφορά όλες τις επιειρήσεις ή αν αφορά μόνο την Coso. Επιπλέον, ζητά να διευκρινιστούν οι όροι υπό τους οποίους μπορεί ο ΟΛΠ να λάβει επιστροφή ΦΠΑ.

Από ΠΡΕΖΑ TV
8-11-2009
ι

Αστέρας Ιτέας Απόλλων Λάρισας σήμερα

Το πρωτάθλημα συνεχίζεται σήμερα με τον Αστέρα Ιτέας να υποδέχεται τον Απόλλωνα Λάρισας στο γήπεδό του στην Ιτέα στις 3:00.
Στην φωτογραφία η ομάδα του Απόλλωνα Λάρισας σε βόλτα πριν από το ματς στον μόλο της Ιτέας.

Βιβλία για το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών

Για μας δεν υπάρχει χρόνος για διάβασμα. Aκόμα και το διάβασμα της εφημερίδας το σταματήσαμε και το αφήσαμε μόνο για την Κυριακή, χωρίς πάλι να προλαβαίνουμε να το ολοκληρώσουμε.
Γι αυτό δείτε με περισσότερη προσοχή αυτήν την ανακοίνωση κάποιοι χρειάζονται περισσότερο το διάβασμα και τα βιβλία.

Το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών θα σας ήταν ευγνώμον αν μας προτιμούσατε στοχάρισμα των βιβλίων σας!
Έχουμε δανειστικές βιβλιοθήκες σε κάθε ... πτέρυγα με πολύ μεγάλη χρήση από τις γυναίκες- κρατούμενές μας. Και κάθε φορά τρομάζουμε να βρούμε πόρους για να αγοράσουμε καινούρια. Έτσι στηριζόμαστε κυρίως σε δωρεές φίλων και γνωστών. Μόνο που δε μπορούμε να έρθουμε να τα παραλάβουμε. Αν θελήσετε να μας προτιμήσετε και μπορείτε να μας τα στείλετε, η διεύθυνσή μας είναι:


Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών
Ελαιώνας Θήβας 32 200
Υπ` όψιν κ. Κοσμάτου Ευάγγελου, ψυχολόγου.

Από tsalapetinos.blogspot.com