Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η πικρή γεύση της σοκολάτας

Περίπου 109.000 παιδιά 7 έως 14 ετών απάγονται από τις οικογένειές τους ή αγοράζονται για 230 ευρώ για να δουλέψουν σκληρά και να υφίστανται ξυλοδαρμούς και σεξουαλική κακοποίηση στις φυτείες του κακάο, όπως καταγράφεται τραγικά στο ντοκιμαντέρ «Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας»
Η σοκολάτα είναι η πιο βελούδινη απόλαυση, αλλά την ώρα που πασαλείβει εκατομμύρια προσωπάκια, την ίδια ώρα καταδικάζει σε απελπισία τα «παιδιά του κακάο» στην Ακτή Ελεφαντοστού που εργάζονται για την παραγωγή της. Εκεί κρύβεται η πιο δυστυχισμένη πλευρά της πιο χαρούμενης βιομηχανίας του κόσμου! Εδώ και μερικούς μήνες σε 17 χώρες του κόσμου προβάλλεται το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ δύο δανών δημοσιογράφων, των ...

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ Δ. ΔΕΛΦΩΝ, Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΕΑΤΡΙΝΙΣΜΟΙ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ


Η δημοτική κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» ευχαριστούμε δημόσια τον δήμαρχο Δελφών για τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις που μας έδωσε στα άμεσα περιβαλλοντικά ζητήματα που του θέσαμε με επιστολή μας πριν τρεις μήνες με θέμα: «Διάθεση αστικών και ελαιουργικών λυμάτων στους χείμαρρους περιοχής Ιτέας που καταλήγουν στην Απόλαυση, Ξενία, Αγ. Ιωάννη» (Α.Π. 144/7-2-2011). 
Τον ευχαριστούμε για την ευαισθησία του και την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπισή τους…  Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι μήπως παράπεσε η επιστολή και ...

11 Μαΐου: Απεργία, πορεία και συζήτηση για τις εξετάσεις


Περνώντας τη δεύτερη παιδική μου ηλικία (!!) είμαι με έναν ξεγυρισμένο πυρετό στο σπίτι, ελπίζοντας να έχω αναρρώσει μέχρι την Τετάρτη. Μου είναι αδύνατον να φανταστώ πως δεν θα είμαι στην πορεία της 11ης Μαϊου...
Βεβαίως να πω ότι σκεφτόμουνα πως το καλύτερο θα ήταν να δίναμε κατευθείαν ραντεβού και να παραμέναμε στο Σύνταγμα. Είναι ολοφάνερο από όλες τις προηγούμενες πορείες ότι αυτό που δεν θέλει με τίποτε η Κυβέρνηση είναι η μαζική, ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος.
Τώρα αν βρίσκει συμμάχους σε κάποιους ανεγκέφαλους ή αν ...βοηθάει η ίδια στα επεισόδια, δεν μπορώ να το γνωρίζω...

ΑΠΟΓΡΑΦΗ στην ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ 13 και 14 ΜΑΙΟΥ 2011

Την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η απογραφή των κατοίκων της Καλοσκοπής.
Τόσο ο «Καποδίστριας» όσο και ο «Καλλικράτης» μεταγενέστερα, έφεραν έτσι τα πράγματα, ώστε να καθίσταται αναγκαίο να παρευρεθούμε συγχωριανοί και φίλοι εκεί μία από τις δύο ημέρες του Μαΐου. Ο λόγος είναι απλός: πρέπει να απογραφούν 301 άτομα συνολικά, ώστε να διατηρηθούν οι 3 θέσεις συμβούλων που εκπροσωπούν το χωριό μας στο Δήμο Δελφών πλέον. Σε περίπτωση που ο αριθμός δε φτάσει στο αναγκαίο νούμερο, αυτομάτως η θέση ...

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ “ΑΚΕΣΩ” ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

image

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ “ΑΚΕΣΩ” ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ 

Για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού το Δίκτυο “Ακεσώ” δημιούργησε το δικό του ιστολόγιο, που μπορείτε να το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://diktyoakeso.blogspot.com/
Το Δίκτυο “Ακεσώ” είναι μια υπηρεσία τηλεφωνικής υποδοχής, καταγραφής, παραπομπής και παρακολούθησης ψυχοκοινωνικών και προνοιακών αιτημάτων του πληθυσμού του νομού Φωκίδας.
Στόχο έχει την διαχείριση και διοχέτευση...

Στη Βουλή το εγγειοβελτιωτικό έργο του Μόρνου


 Άκρη δεν βρίσκει κανένας με την εξέλιξη του έργου στον Μόρνο, είδε και απόειδε η Βουλευτής και το έριξε στις ερωτήσεις.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοβουλευτική ΕΡΩΤΗΣΗ κατέθεσε στις 6 Μαΐου 2011, η Βουλευτής Φωκίδας κα Αφροδίτη Παπαθανάση, σχετικά με την εκτέλεση και ολοκλήρωση του εγγειοβελτιωτικού έργου της πεδιάδας Μόρνου Ν. Φωκίδας.
Στην κοινοβουλευτική ερώτηση αναφέρεται ότι :
Το 2010, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες πολιτικού μηχανικού στο εγγειοβελτιωτικό έργο , το έργο εντάχθηκε στο Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Ακόμη και ...

Διάλεξε πλευρά του ποταμού!..

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ 
Το ποτάμι είναι βαθύ, άγριο, απροσδιόριστης ορμής. Κατεβάζει ανθρώπινα έργα κι εγκλήματα, τραύματα και θαύματα, πνιγμένους και χαλάσματα.
Κυρίως όμως κατεβάζει και γίνεται αδιάβατο, όλον τον πλούτο της γης που παράχθηκε και παράγεται στην πηγή της ζωής, την εργασία των πολλών ανθρώπων, ανακατεμένο με τα απόβλητα των κλεφτών του.
Η φύση που έφτιαξε τον άνθρωπο είδος ξεχωριστό από το λύκο, ήρθε τα πάνω κάτω και ορμάει σα βρισιά στα νερά του ποταμού.
Είναι ώρα να διαλέξουμε όχθη. Από τη μια οι μαυραγορίτες, οι ρουφιάνοι και οι δοσίλογοι, οι ενσωματωμένοι στην κοίτη της κρίσης. Κι από την άλλη πολεμιστές και ποιητές.
Ηρωες της καθημερινότητας και του δέους της ...

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΗ ΤΣΑΜΑΝΤΑΝΗ


Την Κυριακή 8 Μαΐου 2011 με τον πέμπτο γύρο Ολοκληρώθηκε το Ανοικτό Πρωτάθλημα Ανδρών -Γυναικών Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας ΤΕΣΣΑΣ 2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Χαλκιδέων που διοργάνωσε η Ε.Σ.Ο. και η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας.
Πρωταθλητής Ανδρών ΤΕΣΣΑΣ για το 2011 αναδείχτηκε ο Σκακιστής της Ε.ΣΚ. Άμφισσας Δημήτριος Παπακωνσταντίνου (4½/5), τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο ...

Εγγραφές στο Μουσικό Σχολείο Άμφισσας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας γνωρίζουμε ότι για την εγγραφή μαθητών στην Α' Τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων, για το σχολικό έτος 2011-2012, οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Μουσικό Σχολείο Άμφισσας (οδός Φρουρίου 47, πίσω από το 4ο Δημοτικό ...

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο 1ος Ποδηλατικός Αγώνας της Οίτης

Μια καταπληκτική μέρα η χθεσινή στην Οίτη. Ηλιόλουστη, με τη φύση σε πλήρη έξαρση, και με πολλούς φίλους της υπαίθρου και του ορεινού ποδηλάτου. Πάνω από 200 ποδηλάτες συμμετείχαν στον  1ο Ποδηλατικό Αγώνα της Οίτης με αφετηρία κα τερματισμό τη Γέφυρα του Γοργοποτάμου. Οι ποδηλάτες διέσχισαν 62 χιλιόμετρα διαδρομής μέσα στο όμορφο δάσος της περιοχής, σε δασικούς δρόμους και άσφαλτο, φθάνοντας μέχρι την Καταβόθρα και περνώντας από τα χωριά Δυο Βουνά, Δέλφινο, Κουμαρίτσι και Παύλιανη.
Για μας είναι οι περιοχές αυτές που απειλούνται από την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας ...

Ο Καραχάλιος για το Λαρνάκι και τα υπόλοιπα θέματα του Δημοτικού συμβουλίου της 2-5-2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Της Δημοτικής Παράταξης "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ"
του Δήμου Δελφών 
 
Στις 2 Μαΐου 2011 ημέρα Δευτέρα συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών. Η παράταξή μας με επικεφαλής τον Απόστολο Καραχάλιο είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί της ουσίας και με υπευθυνότητα, επί των σημαντικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Πιο συγκεκριμένα:
α) Επί του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση - Διατύπωση γνώμης του Σώματος σε σχέση με την παραχώρηση έκτασης στη θέση “Λαρνάκι” Ιτέας από το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας», η παράταξή μας ζήτησε να μην αναβληθεί (όπως πρότεινε ο Δήμαρχος) το θέμα για δεύτερη φορά – η πρώτη ήταν στις 14 Απριλίου 2011 – αλλά να υπάρξει επί της ουσίας διάλογος και λήψη απόφασης...

Tο ΚΚΕ αποκαθιστά τον Ζαχαριάδη και εν μέρει τον Άρη Βελουχιώτη

Επιστρέφει το ΚΚΕ στην εποχή Ζαχαριάδη
Στην πλήρη πολιτική και κομματική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη, καθώς και στην πολιτική - όχι όμως και κομματική! - αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη, όπως και στην αποκατάσταση του Νίκου Βαβούδη, του στελέχους που διαχειριζόταν το παράνομο δίκτυο των ασυρμάτων του ΚΚΕ στην Αθήνα και ο οποίος αυτοκτόνησε τον Νοέμβριο του 1951 στην κρύπτη της Καλλιθέας περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις, κατέληξε η ηγεσία του ΚΚΕ, όπως προκύπτει από το ογκώδες ιστορικό δοκίμιο που συνέγραψε ομάδα κομματικών στελεχών σε ανώτατο επίπεδο, συνεπικουρούμενη από ιστορικούς και μελετητές των αρμοδίων τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και επεξεργάστηκε ενδελεχώς το εν λόγω κείμενο λαμβάνοντας υπόψη και τις γνώμες πρώην στελεχών.

Πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας ντοκουμέντο καθώς αφορά την πιο κρίσιμη περίοδο της πορείας ...

Ο Αλέκος Αλαβάνος στη Θήβα

alt
Η κοινωνία μέσα από την αυτοοργάνωσή της, θα δώσει τη λύση στα αδιέξοδα της χώρας τόνισε από τη Θήβα ο επικεφαλής του μετώπου αλληλεγγύης και ανατροπής Αλέκος Αλαβάνος.
Με ισχυρή δόση αυτοκριτικής συμπεριέλαβε και την αριστερά συνολικά...

Το ιερό των Δελφών, το πιο ξακουστό Μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας, μέσα από τη ματιά του Έλληνα Νομπελίστα Ποιητή Γιώργου Σεφέρη.

Ο φακός μας ξεναγεί στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα στους δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Επίσης, προβάλλονται τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως ο Ηνίοχος, ο Ομφαλός, η Σφίγγα των Ναξίων, οι δύο κούροι Κλεόβις και Βίτων.
Ο Ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός διαβάζει το κείμενο «Δελφοί» από τις Δοκιμές του...