Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ο Καραχάλιος για το Λαρνάκι και τα υπόλοιπα θέματα του Δημοτικού συμβουλίου της 2-5-2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Της Δημοτικής Παράταξης "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ"
του Δήμου Δελφών 
 
Στις 2 Μαΐου 2011 ημέρα Δευτέρα συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών. Η παράταξή μας με επικεφαλής τον Απόστολο Καραχάλιο είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί της ουσίας και με υπευθυνότητα, επί των σημαντικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Πιο συγκεκριμένα:
α) Επί του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση - Διατύπωση γνώμης του Σώματος σε σχέση με την παραχώρηση έκτασης στη θέση “Λαρνάκι” Ιτέας από το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας», η παράταξή μας ζήτησε να μην αναβληθεί (όπως πρότεινε ο Δήμαρχος) το θέμα για δεύτερη φορά – η πρώτη ήταν στις 14 Απριλίου 2011 – αλλά να υπάρξει επί της ουσίας διάλογος και λήψη απόφασης...
δεδομένου ότι το διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη (Ιανουάριος 2012) της ισχύουσας σύμβασης παραχώρησης είναι ελάχιστο, αν ληφθεί υπόψη ότι πιθανότατα θα χρειαστεί η σύνταξη μελέτης καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων προστασίας του περιβάλλοντος.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Καραχάλιος ζήτησε όπως το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας προχωρήσει στη προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη έκταση, με καθορισμό (στην προκήρυξη) τόσον του ελαχίστου μισθώματος που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, όσο και των όρων και προϋποθέσεων  της προστασίας του περιβάλλοντος.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η παράταξή μας καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας.
β) Στο δεύτερο θέμα «Υποβολή Πρότασης Χρηματοδότησης Μελέτης και Έργου “Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Δεσφίνας”», ζητήσαμε από την αρμόδια υπηρεσία να μας δίνονται επαρκή στοιχεία (τεχνικά και οικονομικά), που να δικαιολογούν την πρότασή της, ενώ παράλληλα ο κ. Καραχάλιος αφού τόνισε ότι δεν είναι ορθό να έρχονται αποσπασματικά τέτοια θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος προκειμένου να συνταχθεί τεκμηριωμένη τεχνική έκθεση από αναμφισβητήτου κύρους φορέα (όπως π.χ. το Πολυτεχνείο Αθηνών) για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνολικά έξι μονάδες βιολογικού καθαρισμού οι οποίες ανήκουν στο Δήμο Δελφών (Άμφισσας, Ιτέας, Δεσφίνας, Γαλαξιδίου, Δελφών και Επταλόφου), έτσι ώστε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να έχουν συνολική εικόνα για την κατάσταση των βιολογικών και τα απαιτούμενα έργα και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις με γνώμονα τις προτεραιότητες των αναγκών.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε οι σύμβουλοι της παρατάξεως καταψήφισαν την εισήγηση της πλειοψηφίας, με εξαίρεση τον κ. Α. Μακρή.
γ) Έγκριση Απολογισμού έτους 2010 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.)  και Κατάργηση τους με Μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις υπηρεσίες του Δήμου.
Θέση της δημοτικής παράταξής μας ήταν να προχωρήσει το σώμα στη σύσταση δύο Ν.Π.Δ.Δ. (σύμφωνα με το άρθρο 103 του Ν.3852/2010), ένα για τους τομείς αρμοδιοτήτων κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας, και ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού, και περιβάλλοντος.
Η σύσταση δύο Ν.Π.Δ.Δ. συμβάλλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία αυτών και στην αποφυγή τόσο των επιπρόσθετων γραφειοκρατικών διαδικασιών, όσο και της σύγχυσης των παρεχομένων από αυτά υπηρεσιών, με τις υπηρεσίες του Δήμου. Εξασφαλίζει λειτουργική ευελιξία και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων.
Όσο αφορά τους Απολογισμούς παρελθόντων οικονομικών ετών για τα Ν.Π.Δ.Δ., ζητήσαμε την συνδρομή ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο των στοιχείων.
Στη ψηφοφορία που ακολούθησε η παράταξή μας καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας για κατάργηση των Ν.Π.Δ.Δ. και έγκριση των απολογισμών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου