Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Βάσεις 2009: Αποτελέσματα και εκτιμήσεις λίγο πριν από την ανακοίνωση...

Οι πίνακες με τα ονόματα των υποψηφίων αναρτώνται αύριο το πρωϊ στις 10 στα σχολεία, βάζοντας τέλος στην αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους

Άνοδος από 42 έως και 373 μόρια αναμένεται στις περιζήτητες σχολές, ενώ μικρές αυξομειώσεις θα υπάρξουν στις μεσαίας και χαμηλής ζήτησης σχολές , σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή».
Πιο συγκεκριμένα, τα 19.000 μόρια θα ξεπεράσει η Νομική της Αθήνας και η Ιατρική, ενώ αύξηση κατά 250 και 300 μόρια, αντίστοιχα, θα εμφανίσουν οι Αρχιτεκτονικές και Οικονομικές Σχολές.
Άνοδος παρατηρείται και στις καθηγητικές σχολές, ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει η μεγάλη αποχή από Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.....
1o ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Παίρνουν κεφάλι από τις Νομικές τα Παιδαγωγικά
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα βρεθούν μπροστά από τα τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων στη ζήτηση των υποψηφίων. Καθώς προς αυτά στρέφονται αριστούχοι όχι μόνο της Θεωρητικής αλλά και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (που έχει πολύ μεγάλο «περίσσευμα» αριστούχων)- σε αντίθεση με τα τρία Νομικά Τμήματα και το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου στα οποία απευθύνονται μόνο αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης- φέτος διεκδικούν να οδηγήσουν την κούρσα των βάσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Όσον αφορά τα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων, οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα: Πέρυσι (2008) η Θεωρητική Κατεύθυνση είχε 1.217
περισσότερους αριστούχους σε σχέση με το 2007. Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα υψηλόβαθμα τμήματα ήταν μεταξύ 350 και 420 μορίων (Νομικές Σχολές) και περίπου 800 μορίων (Ψυχολογία Παντείου). Φέτος, σε σχέση με πέρυσι έχουμε μόνο 220 περισσότερους αριστούχους.
Η πορεία των αριστούχων
Τα «καθαρόαιμα» τμήματα του Πεδίου, οι Νομικές Σχολές, εκτιμούμε ότι δεν μπορούν να σπάσουν το φράγμα των 19.150 μορίων η Νομική Αθήνας και των 18.450 μορίων η Νομική Θράκης. Παράλληλα το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου θεωρούμε ότι πέρυσι εξάντλησε τα καύσιμα της ανόδου (+ 838 μόρια) και φέτος δεν μπορεί να ξεπεράσει το φράγμα των 18.250 μορίων. Αυτές τις εκτιμήσεις ενισχύει το γεγονός ότι ιδιαίτερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο καταγράφεται σημαντικός αριθμός αριστούχων που κατευθύνεται και προς άλλα τμήματα, όπως π.χ. Νηπιαγωγών, Φιλολογίας, ΦΠΨ, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πολιτικής Επιστήμης, Δημόσιας Διοίκησης, Ψυχολογίας κ.λπ. καθώς βέβαια και σε Οικονομικά Τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου.
3o
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Η Ιατρική Αθήνας πρώτη των πρώτων!
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 έχουμε 499 υποψηφίους περισσότερους από πέρυσι. Μάλιστα στη βαθμολογική κλίμακα 19-20, από 793 πέρυσι, οι υποψήφιοι φέτος έγιναν 1.337. Οι επιδόσεις αυτές εμφανίζονται πρώτη φορά μετά το 2001 και ωθούν ανοδικά τις βάσεις εισαγωγής για τα υψηλόβαθμα Ιατρικά, Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά αλλά και τα Κτηνιατρικά Τμήματα καθώς και για τα αντίστοιχα Στρατιωτικά. Είναι βέβαιο ότι η Ιατρική Αθήνας θα είναι και φέτος η πιο υψηλόβαθμη σχολή όλων των Επιστημονικών Πεδίων και άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι θα αυξήσει την ήδη πολύ υψηλή βάση της. Όλα δείχνουν ότι τα περυσινά 19.306 μόρια δεν θα είναι αρκετά για τους φετινούς υποψηφίους, καθώς οι βάσεις για την εισαγωγή αναμένεται να κινηθούν από 19.400 έως και 19.600 μόρια. Πάνω από 100 μόρια και μέχρι και 300 αναμένεται να ανέβουν οι βάσεις και για τα λοιπά Ιατρικά, Οδοντιατρικά, Φαρμακευτικά και Κτηνιατρικά Τμήματα (παρότι η Ιατρική και η Φαρμακευτική Πάτρας και η Ιατρική Ιωαννίνων και Κρήτης προσφέρουν περισσότερες θέσεις από πέρυσι) καθώς και για το υψηλόβαθμο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Στα τέσσερα Τμήματα Βιολογίας επειδή επιλέγονται από υποψηφίους και της Θετικής και της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, αναμένεται ανοδική ώθηση των βάσεων από 200 έως 450 μόρια κατά μέσο όρο.
Αν έτσι διαγράφεται η κατάσταση στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, στα «ισόγεια» υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για πτώση των βάσεων. Και αυτό γιατί στις βαθμολογικές κλίμακες κάτω από τα 14.000 μόρια, οι φετινοί υποψήφιοι είναι αρκετά λιγότεροι από τους περυσινούς. Στα μεσαία τμήματα, αυτά που απαίτησαν πέρσι 14.000
έως 17.990 μόρια, έχουμε μεν υποψηφίους με μικρότερες βαθμολογίες από πέρσι, είναι όμως βέβαιο ότι κάποιοι αριστούχοι που δεν θα εισαχθούν στα υψηλόβαθμα τμήματα θα «ανεβάσουν» σε κάποια από αυτά τις βάσεις.
2o-4ο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Ξέφρενη πορεία στα Πολυτεχνικά
Η Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 που τροφοδοτεί τα Επιστημονικά Πεδία 2ο και 4ο έχει φέτος 1.035 περισσότερους αριστούχους (18-20) από πέρυσι, γεγονός που αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση σε όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα των δύο Πεδίων. Και ενώ πέρυσι τα Πεδία 2ο και 4ο είχαν (εκτός από τα Στρατιωτικά και τα τμήματα με ειδικό μάθημα) συνολικά 17 τμήματα που απαιτούσαν περισσότερο από 18.000 μόρια, φέτος μπορεί ο αριθμός τους μέχρι και να διπλασιαστεί.
Τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Μετσόβιου Πολυτεχνείου διεκδικούν την πρωτιά ανάνεσα στα τμήματα με την υψηλότερη βάση εισαγωγής και αναμένεται να κινηθούν πάνω από 19.300 μόρια. Παράλληλα πάνω από 19.100 μόρια αναμένεται να απαιτήσει και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα αντίστοιχα τμήματα της Θεσσαλονίκης, όπως και στα Τμήμα Ναυπηγών Μηχ/γων Μηχ/κών του ΕΜΠ, Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας, Μηχανολόγων Μηχανικών της Θεσσαλονίκης κ.λπ.
Επειδή ένα μέρος αριστούχων δεν θα εισαχθεί στις υψηλόβαθμες σχολές, αυτοί θα «κατρακυλήσουν» προκαλώντας ντόμινο ανόδου στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων. Έτσι, παρότι φέτος οι υποψήφιοι με 16.000- 18.000 μόρια αλλά και 14.000- 16.000 μόρια είναι λιγότεροι από όσοι ήταν πέρυσι, αναμένεται άνοδος στην πλειονότητα των τμημάτων που πέρσι κινούνταν μεταξύ 14.000 έως και 17.990 μορίων. Αντίθετα, σε πολλά από τα τμήματα που είχαν πέρυσι κάτω από 12.000 μόρια, ανάμεσα στα οποία είναι δεκάδες ΤΕΙ, υπάρχει ελπίδα να πέσουν βάσεις εισαγωγής.
5o
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Στα ύψη οι περιζήτητες οικονομικές
Το 5ο Επιστημονικό Πεδίο μετά την περυσινή κατρακύλα των βάσεων στις περισσότερες σχολές του, φέτος θα πάρει τη ρεβάνς καθώς θα ωθήσει προς τα πάνω τις βάσεις των υψηλόβαθμων τμημάτων του- και όχι μόνο. Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου αναμένεται να απαιτήσει πάνω από 18.700 μόρια, ενώ το αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πάνω από 18.400 μόρια.
Ως γνωστόν, το Πεδίο επιλέγουν υποψήφιοι και από την Τεχνολογική και από τη Θεωρητική Κατεύθυνση. Μέρος των αριστούχων και από τις δύο Κατευθύνσεις με καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στο μάθημα-κλειδί Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα ωθήσει ανοδικά τις βάσεις των περιζήτητων τμημάτων και αυτών που πέρυσι απαιτούσαν πάνω από 16.000
μόρια.
ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ 10%
Μία από τις συνέπειες της νέας ρύθμισης του ΥΠΕΠΘ για τους υποψηφίους της κατηγορίας του 10% αναμένεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, να εκδηλωθεί φέτος. Πολλοί παλιοί απόφοιτοι Λυκείου, υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μέχρι το 2005, οι οποίοι είναι ήδη πτυχιούχοι διαφόρων σχολών, έχουν καταθέσει φέτος Μηχανογραφικό σε μεγαλύτερο αριθμό από άλλες χρονιές για να προφτάσουν να διεκδικήσουν και μια άλλη σχολή της προτίμησής τους. Πολλοί από αυτούς μεταφέρουν

6 θέσεις εργασίας στην ΔΕΣΕ Φωκίδα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Εποχιακό Προσωπικό)
α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΟΔΗΓΩΝ, ΘΕΣΕΙΣ 1
β) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΕΡΓΑΤΩΝ, ΘΕΣΕΙΣ 4
γ)ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, ΘΕΣΕΙΣ 1
ΦΟΡΕΑΣ: ΔΕΣΕ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (22310 51683 - 4)
ΕΔΡΑ / ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ 17/8/2009

Πρόγραμμα ανακύκλωσης Δήμου Γαλαξιδίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

Ημέρες αποκομιδής απορριμμάτων ανακύκλωσης κάθε
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ισχύει από Δευτέρα 17-8-2009

Δεν τα κατάφερε ο Φωκικός στο κύπελο


Καλύτερος ήταν ο Οδυσσέας Αναγέννησης.

Φωκικός - Οδυσσέας Αναγέννησης 0-0 (παράταση 0-1)

Το γκολ του αγώνα στο 96' (0-1) Δεν μπόρεσε η άμυνα του Φωκικού να διώξει την μπάλα και ο Παυλίδης από κοντά διαμόρφωσε το τελικό σκορ...

Διαιτητής: Παπανδριόπουλος
Κόκκινη: Τριανταφυλλάκος

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Φωκικός: Καντιμοίρης, Θωμόπουλος, Ζυγογιάννης (100' Βηλανάκης), Δημητρίου, Ευθυμιάδης, Δήμας, Σκαρίμπας (73' Νταλαπέρας), Φονσέκα, Ταμπάκης, Νουτσκόφσκι, Κοττίκας.

Οδυσσέας Αναγέννησης: Χ. Σαμουηλίδης, Αμαραντίδης, Γκοτοβός, Ν. Σαμουηλίδης, Καρυπίδης, Παυλίδης, Σαμαράς (96' Κουκούτσης), Γαϊδαρτζής (115' Μουρατίδης), Λεωνίδας, Τριανταφυλλάκος, Μπαρκάν (81' Φ. Σαμουηλίδης).

* Ο Οδυσσέας Αναγέννησης στην επόμενη φάση του θεσμού θα αντιμετωπίσει τον Αγροτικό Αστέρα.