Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Από κάτοικους Δελφών

Δείτε πως προβλήθηκε το θέμα της παράνομης χωματερής του αρχαιολογικού χώρου Δελφών.
http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=101962

Μπορεί να βρίσκεται εντός ελληνικού εδάφους, όμως το Δελφικό τοπίο -και ό,τι αυτό περικλείει στα 60.000 τετραγωνικά μέτρα που του αναλογούν- αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, καταχωρημένο και στην UNESCO.

Στην καρδιά του Δελφικού τοπίου όμως, μια ανάσα απο τον αρχαιολογικό χώρο, εξακολουθεί να λειτουργεί ένας ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) που μέτρα 30 χρόνια και επισήμως έχει κλείσει εδώ και 12 μήνες. Ωστόσο, η κάμερα συνέλαβε ιδιωτικό φορτηγό να ... αδειάζει απορρίμματα και μπάζα...

Στο Δελφικό τοπίο τα σκουπίδια και οι χωματερές δεν έχουν καμία θέση. Άλλωστε, εδώ και χρόνια εκκρεμεί ο επανακαθορισμός των ζωνών προστασίας του και των χρήσεων γης.

Μέχρι να ολοκληρωθεί όμως η σχετική διαδικασία, η λειτουργία ΧΑΔΑ εντός του δελφικού τοπίου θα αποτελεί όχι απλώς παραφωνία αλλά βιασμός της ιστορικής κληρονομιάς.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Eλλάς πέρα από τον συγκεκριμένο ΧΑΔΑ που εξακολουθεί να είναι σε βρίσκονται υπάρχουν και άλλοι χώροι απόρριψης σκουπιδιών στην περιοχή υπάρχουνε κάποιες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι οποίες χρησιμοποιούν τον αρχαιολογικό χώρο ως χώρο... βόσκησης.

Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης υπέδειξαν τον ιδανικό τρόπο διαχείρισης του αρχαιολογικού θησαυρού της χώρας και πλέον επιβάλλεται τα αυστηρά κριτήρια να ισχύουν παντού όπου υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι.


Έρχονται και τα επόμενα..
Θέματα που έκρυψε η Διεύθυνση του μουσείου Δελφών



1.Αίθουσα Σιφνίων(ρωγμές από κάτω)

2.Υπόθεση SQB ορυκτά(άδειες εξώρυξης)

3.Υπόθεση Τουμπανάρια

4.Παράνομες κτηνοτροφικές μονάδες στον αρχαιολογικό χώρο του μουσείου

5.Άδειες για κοπή δένδρων στο Γαλαξίδι( μεγάλη έκταση που ανήκει σε πολιτικό)


Όλα τα παραπάνω με στοιχεία και αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα...σε λίγες μέρες.

Το Lepanto για το τροχαίο στην Κακανού

1η Ανάβαση «Ιτέας – Τριταίας» στη Φωκίδα με...

...νωπές ακόμα τις αναμνήσεις μας από την ειδική διαδρομή του Ράλι Ακρόπολις στους Βωξίτες.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας με συνδιοργανωτή την START LINE και την υποστήριξη του Δήμου Ιτέας, πρόκειται να διοργανώσει για πρώτη φορά μία νέα, αλλά πολλά υποσχόμενη ανάβαση, την 1η Ανάβαση «Ιτέας – Τριταίας» Φωκίδας. Στην καρδιά του καλοκαιριού στις 25 & 26 Ιουλίου και σε μία διαδρομή 4 χιλιομέτρων, η 1η Ανάβαση «Ιτέας – Τριταίας» θα φέρει νέα πνοή στους αγώνες, δεδομένου ότι πρόκειται για μία εξαιρετική διαδρομή με πολύ καλό οδόστρωμα, αρκετά κλειστή στην αρχή της, ενώ στη συνέχεια και μέχρι τον τερματισμό γίνεται γρήγορη αλλά πάντα τεχνική και απαιτητική.

Η ανάβαση ξεκινάει από τον παραλιακό δρόμο Ιτέας – Γαλαξειδίου, περίπου 4 χιλιόμετρα από την έξοδο της Ιτέας. Μετά από τον πρώτο έλεγχο της διαδρομής αρκετό καιρό πριν από ... ανθρώπους της Λέσχης μας και τις επισημάνσεις στα θέματα ασφαλείας, οι απόλυτα συνεργάσιμοι και ενθουσιώδεις με το εγχείρημα, άνθρωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας και ο Νομάρχης Νίκος Φουσέκης, έχουν ήδη τοποθετήσει τα απαραίτητα στηθαία ασφαλείας και προχωρούν στις επιπλέον βελτιώσεις της διαδρομής, ώστε η Ανάβαση «Ιτέας – Τριταίας» να ικανοποιήσει σε τέτοιο βαθμό τους συμμετέχοντες και τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, που να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου που έλεγξαν τη ανάβαση, εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την διαδρομή, αλλά και τις προγραμματισμένες ενέργειες που υπολείπονται μέχρι την εκκίνηση του πρώτου αυτοκινήτου της 1ης Ανάβασης «Ιτέας – Τριταίας». Η Νομαρχία Φωκίδας θα προσφέρει μία διανυκτέρευση στην πανέμορφη Ιτέα σε όλους τους αγωνιζόμενους, ενώ θα παραθέσει δείπνο σε συμμετέχοντες, δημοσιογράφους και οργανωτές το Σάββατο 25 Ιουλίου.

Οι συμμετοχές λήγουν την Παρασκευή 17 Ιουλίου, στις 20.00
Ο Διοικητικός & Τεχνικός έλεγχος θα γίνει το Σάββατο 25/7 από τις 11.00 - 12.30
Οι δοκιμές του Σαββάτου 25/7 θα αρχίσουν στις 13.30 και
Ο αγώνας της Κυριακής 26/7 θα ξεκινήσει στις 11.00.
cityauto.gr


Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα και φαξ της START LINE 210 9812341 και 210 9821069 και στα 6973 030125 και 6973 030231.

Διαβάστε περισσότερα νέα για αγώνες από την αρχειοθήκη του autocarnet.

Το ανέκδοτο της ...αποκατάστασης του περιβάλλοντος των μεταλλείων

Δείτε την φωτογραφία και κοιτάτε τι υποστηρίζουν στις μελέτες τους τα μεταλλεία. Στα τέλος μετά απο 10 χρόνια κοιτάξτε τι δάσος αποκτάμε, καλύτερα και απο πρώτα γίνεται.
Ποιος αποδέχεται αυτές τις μελέτες και ποιος αποδέχεται ότι ... πράγματι έχει δημιουργηθεί δάσος από τις εταιρείες εκεί που ήταν λατομεία;
Την φωτογραφία την βρήκα σε άρθρο της antigold για τα μεταλλεία της Γκιώνας.Οι εικόνες των μη αποκατεστημένων δεν μου έκαναν τόση εντύπωση όσο η φωτογραφία από την μελέτη αποκατάστασης.
“Θα επαναφέρουμε το περιβάλλον στην προτέρα κατάσταση!” υπόσχονται οι μεταλλευτικές εταιρείες σε όσους διαμαρτύρονται για τα σεληνιακά τοπία που αφήνουν πίσω τους.

Aν νομίζουν ότι έτσι ήταν το περιβάλλον πριν βάλουν το χεράκι τους, τότε μάλλον χρειάζονται γυαλιά. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η πολυδιαφημιζόμενη “αποκατάσταση” δεν είναι παρά μερικά σκόρπια καχεκτικά δεντράκια, καθώς η φύση αρνείται να συνεργαστεί με τους βιαστές της και η πολυπόθητη “δάσωση” δεν επέρχεται ποτέ.

Δείτε την αποκατάσταση στην Ιτέα μετά απο πάρα πολλά χρόνια.
Μόνο οι πλαστικοί σωλήνες που τοποθετήθηκαν για την άρδευση των φυτωρίων έμειναν. Ούτε χορτάρι δεν φυτρώνει, ούτε ζωντανό δεν μπορεί να περπατήσει.