Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Το πρόγραμμα της " Νύχτας των στοιχειών" στην Άμφισσα

Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης:

« Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ»

Παρασκευή 12-02-2010, ώρα 8.00 μ.μ

Οι προετοιμασίες της εκδήλωσης ξεκινούν στον Παραδοσιακό Οικισμό της Χάρμαινας όπου θα γίνει η κατασκευή ενός Στοιχειού με τη συμμετοχή του κόσμου, απολαμβάνοντας Σαλωνίτικους μεζέδες, κρασί και τραγουδώντας αποκριάτικα τραγούδια με ζωντανούς παραδοσιακούς ήχους … ποιος ξέρει, ίσως δούμε το Στοιχειό, να βγαίνει μέσα από τα λιθόστρωτα σοκάκια…

Σάββατο 13-02-2010

ώρα 5.00 -7.45 μ.μ - Στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Άμφισσας συγκεντρώνονται μικροί και μεγάλοι όπου ντύνονται και βάφονται για να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

ώρα 7.00 μ.μ - Άναμμα φωτιών έξω από τον περιβάλλοντα χώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου με μουσικά ακούσματα από κλαρίνο, πίπιζες, νταούλια και ζουρνά.



ώρα 8.00 μ.μ. - Οι Συμμετέχοντες στην εκδήλωση ξεκινούν από το Εικαστικό Εργαστήρι, περνούν από τα στενά της Παλιάς πόλης και φτάνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.



ώρα 8.30 μ.μ. - Γίνεται συσκότιση στην Πλατεία Κεχαγιά και ξεκινά η μεγάλη



«ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ», αναμονή του Στοιχειού της Χάρμαινας που κατεβαίνει από τα σκαλιά του Αγίου Νικολάου μαζί με τα ξωτικά … και ξεκινά η πάλη των Στοιχειών!



Κατά τη διάρκεια αλλά και στο τέλος της εκδήλωσης στα περίπτερα του Δήμου προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά,ελιές κρασί, τσίπουρο και γλυκά. Ακούγονται παραδοσιακοί ήχοι από κλαρίνο, πίπιζα, νταούλι και ζουρνά. Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει STREET-TOMARIA MUSIC- PARTY από τους DGs ΜΠΑΚΑΛΑΚΟ-ΤΑΛΑΝΤΗ. Επίσης σε περίπτερο του Εικαστικού Εργαστηρίου θα διατείθονται χειροποίητες κατασκευές, σκίτσα Στοιχειού, μάσκες, καπέλα, κ.α από τους μαθητές του.


Δείτε το άρθρο που γράψαμε πέρυσι για το θέμα

Ενημέρωση προκηρύξεων Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ξεκαθαρίζει πια τις διαδικασίες των προκηρύξεων πρόσληψης ωρομίσθιου προσωπικού για τις ανάγκες των κατά τόπους Εφοριών, μεταξύ των οποίων και αυτής των Δελφών.
Στην διαδικτυακή σελίδα του Υπουργείου θα μπορεί ο καθένας πια να ενημερώνεται άμεσα για τις ανακοινώσεις των προκηρύξεων καθώς και για τις απαραίτητες σχετικές διαδικασίες. Εμείς σας παραθέτουμε τον εν λόγω σύνδεσμο έτσι ώστε να έχετε μία ακόμα :... εναλλακτική ενημέρωσής σας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΥΠ.ΠΟ.Τ.

www.yppo.gr/3/g30.jsp

Στο Ευπάλιο κοιτουν προς ...την Πάτρα;

Ευπάλιο, Ιανουάριος 2010

Δημόσια παρέμβαση – Πρωτοβουλία πολιτών/δημοτών του Δήμου Ευπαλίου Φωκίδας,

για την Περιφερειακή Διοικητική ένταξη του Δήμου

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της δημόσιας διαβούλευσης για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας – πρόγραμμα «Καλλικράτης – και με διαφαινόμενη την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό, ανεξάρτητα με το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας μας ως προς την αναγκαιότητα ή την κατεύθυνση της κυβερνητικής πρότασης, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να παρέμβουμε προκειμένου να διαμορφωθεί η καλύτερη δυνατή πρόταση για την περιοχή μας, με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση ... των προϋποθέσεων για ένα βιώσιμο μέλλον της.

Θεωρούμε εξ αρχής σημαντικό να επισημάνουμε το σημείο 96 του «κειμένου δημόσιας διαβούλευσης» που έδωσε στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση: «96. Το Σύνταγμα (101 παρ.2) αναφέρει: «Η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες». Η αναφορά στις τρεις αυτές επιμέρους ενότητες αποτελεί τον οδηγό στην εξειδίκευση των κριτηρίων και στην περιγραφή διαδικασίας αναζήτησης λύσης».

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο δεδομένο που καθημερινά επιβεβαιώνεται από την πράξη, ότι, η περιοχή της νοτιοδυτικής Δωρίδας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με αυτή της Δυτικής Ελλάδας, σε θέματα εμπορίου, ανάπτυξης, υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και άλλα κοινωνικά θέματα. Η πολύπλευρη αυτή σχέση έχει ιδιαίτερα ενταθεί μετά τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, αφού η Πάτρα απέχει μόλις μισή ώρα (20-25 χλμ) με ευνοϊκές συγκοινωνιακές συνθήκες, έναντι των τριών ωρών (περίπου 200 χλμ κακού οδικού δικτύου με δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο) που απέχει η Λαμία, χωρίς ουσιαστική και λειτουργική συγκοινωνιακή σύνδεση.

Δεδομένο αποτελεί επίσης ότι, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας ζουν και δραστηριοποιούνται αρκετές χιλιάδες πολίτες/δημότες του Δήμου Ευπαλίου, σχεδόν όσος και ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου.

Δηλαδή, υπάρχει καθημερινή αμφίδρομη κοινωνικο-οικονομική επικοινωνία ανάμεσα στις δύο περιοχές κάτι που ουδόλως συμβαίνει με αυτή της Λαμίας.

Είναι επομένως απολύτως λογικό αλλά και επιβεβλημένο από τις επιταγές του Συντάγματος, η περιοχή αυτή να ενταχθεί διοικητικά στην Περιφέρεια από την οποία επηρεάζεται, δηλαδή αυτή της Δυτικής Ελλάδας. Θα είναι εντελώς παράλογο αλλά και σε βάρος του συμφέροντος και του βιώσιμου μέλλοντος της περιοχής, να ενταχθεί στους σχεδιασμούς άλλης διοικητικής περιφέρειας (δηλαδή της Στερεάς Ελλάδας) και όχι σε αυτήν που οι γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες επιβάλλουν.

Με βάση τα παραπάνω, οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό, πολίτες – δημότες του Δήμου Ευπαλίου, ζητάμε από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή μας αυτή, από δε τους θεσμικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δήμο Ευπαλίου, ΤΕΔΚ Φωκίδας και ΚΕΔΚΕ – και τα πολιτικά κόμματα να σταθούν αλληλέγγυοι στην προσπάθειά μας αυτή.

Οι υπογράφοντες

Ονομ/μο …………….
Από efpalio.wordpress.com

Η πίτα του Αγίου Νικολάου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τα μέλη, οι θετοί γονείς, οι εργαζόμενοι, οι βοηθοί
& η διεύθυνση της Εστίας Άγιος Νικόλαος,
σας προσκαλούμε στην εκδήλωση για την κοπή της...
Πρωτοχρονιάτικης πίττας μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο νέο εργαστήριο της
κοινότητάς μας την Κυριακή στις 07 Φεβρουαρίου 2010
και ώρα 11:30 το πρωί.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Με εκτίμηση,
Αρχοντούλα Σορώκου
Πρόεδρος Δ.Ε.


Εστία Άγιος Νικόλαος
Τηλ. & Fax : 22650 42062
Τ.Κ.: 33052-Κεραμού
Γαλαξίδι
E-mail: estia@hol.gr

Στα μπλόκα των αγροτών σε Κάστρο και Αλαμάνα θα βρεθεί την Παρακευή το πρωί ο Μανώλης Γλέζος

Από το ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ λάβαμε το παρακάτω ΔΤ:Την Παρασκευή 29/01/10 ο Μανώλης Γλέζος , μέλος της Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στη περιοχή μας και θα επισκεφτεί τα μπλόκα των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα το προγράμματος επίσκεψης περιλαμβάνει:

Ώρα 9.30 π. μ. επίσκεψη στο μπλόκο του Κάστρου

Ώρα 11.30 π.μ. επίσκεψη στο μπλόκο της Αλαμάνας

Στη συνέχεια στις 13.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στην αίθουσα του ΤΕΕ, πλ. Ελευθερίας 1, Λαμία.
ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων ο Μανώλης Γλέζος έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Οι αγρότες δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να καλλιεργήσουν τη γη. Αν δεν βρεθεί λύση, ο βασικός... πρωτογενής παράγοντας της οικονομίας της χώρας θα καταστραφεί, με ολέθριες συνέπειες. Λύση, όμως, μπορεί να βρεθεί, όπως βρέθηκαν τα δισεκατομμύρια για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Αρκεί να υπάρξει θέληση. Εκτός κι αν και η σημερινή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο σχέδιο του Διευθυντηρίου (της Κομισιόν) της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει η παραγωγή αγροτικών προϊόντων και να μετατραπεί η Ελλάδα σε θέρετρο της Ευρώπης”.
Από altpressfthiotida

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Άμφισσας

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Ο Δήμος Άμφισσας θα πραγματοποιήσει και φέτος τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις του στις 31/01/2010 και στις 12-13-14/02/2010.

Το πρόγραμμα του Καρναβαλιού 2010 θα περιλαμβάνει:
- «ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ», Καρναβαλικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» των Καρναβαλικών μας εκδηλώσεων (έναρξη Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010).
- «ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2010», Αποκριάτικες περιπέτειες για ……..... μεγάλους (Κυριακή 06 Φεβρουαρίου 2010).
- «Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ», εντυπωσιακή τοπική καρναβαλική εκδήλωση εμπνευσμένη από τους θρύλους της πόλης (Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010).
- «Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ», φαντασμαγορική κορύφωση των εκδηλώσεων με τη συμμετοχή όλων των Καρναβαλιστών, με την οποία κλείνουν οι εκδηλώσεις (Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010).

Σας καλούμε να συμμετέχετε και να ζήσετε μαζί μας τους θρύλους και τις παραδόσεις της πόλης μας.

Συμμετοχή στα τηλέφωνα : 2265350042-2265350042
Συμμετοχή για την ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ τηλέφωνα : 22650 72700

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΑΡΙΑΜΠΑΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Έρευνα της Κομισιόν για την Αλουμίνιον της Ελλάδος

Έρευνα της Κομισιόν για την Αλουμίνιον της Ελλάδος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αν η προτιμησιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ και η κατασκευή αγωγού από τη ΔΕΠΑ συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ερευνήσει αν η προτιμησιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ στην εταιρεία "Αλουμίνιον της Ελλάδος" συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θα εξετάσει εάν η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται σε τιμές κατώτερες των τιμών της αγοράς και θα διερευνήσει επίσης καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο ... κρατικός φορέας "Δημόσια Επιχείρηση Αερίου" επιβαρύνθηκε με τη δαπάνη κατασκευής ενός αγωγού αερίου που ανήκει στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος". Σημειώνεται ότι η έναρξη διεξοδικής έρευνας παρέχει στα ενδιαφερόμενα μέρη τη δυνατότητα να σχολιάσουν τα υπό εξέταση μέτρα.

Σχολιάζοντας την απόφαση της επιτροπής, η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος Νίλι Κρους δήλωσε: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η "Αλουμίνιον της Ελλάδος" δεν είχε κάποιο αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αλλά κατέβαλε, όπως κάθε άλλη επιχείρηση, την τιμή της αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια και το αέριο που αγόρασε».

Τον Ιούλιο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε δύο καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα είχε χορηγήσει ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση στην εταιρεία παραγωγής αλουμινίου "Αλουμίνιον της Ελλάδος", με την παροχή διαφόρων πλεονεκτημάτων και συγκεκριμένα φορολογικών απαλλαγών, αναβολής φορολογικών υποχρεώσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους, απαλλοτρίωσης εκτάσεων, αποκλειστικής χρήσης παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής, καθώς και χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι από μια πρώτη εκτίμηση τα εν λόγω πλεονεκτήματα συνιστούν κρατική ενίσχυση, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως τα πλεονεκτήματα αυτά παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο της σύστασης της εταιρείας, το 1960, πολύ πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, το 1981. Τα περισσότερα από αυτά δεν τροποποιήθηκαν μετά την προσχώρηση και, συνεπώς, αποτελούν υφιστάμενες ενισχύσεις, οι οποίες δεν απαιτείται να επιστραφούν.

Εντούτοις , όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα συνέχισε να παρέχει στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος" ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές, για 15 μήνες ύστερα από τη λήξη της σύμβασης εγκατάστασης. Η διαφορά μεταξύ της προτιμησιακής και της συνήθους τιμής ανέρχεται σε 17,4 εκατ. ευρώ.

Οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται, επίσης, ότι η Ελλάδα χορήγησε στην εταιρεία αυτή παράνομη ενίσχυση, επιτρέποντάς της να πωλεί στην αγορά ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από επιχορηγούμενες εγκαταστάσεις της. Μολονότι η άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας επέβαλε στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος" την επιστροφή των επιχορηγήσεων, που είχαν καταβληθεί για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής, το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε ανέκτησε, κατά τους ισχυρισμούς, τα ποσά αυτά. Από μια πρώτη ανάλυση, η Επιτροπή εκτιμά ότι η μη ανάκτηση των επιχορηγήσεων δεν παρέσχε επιπλέον πλεονεκτήματα, εκτός από τις επιχορηγήσεις που είχαν ήδη κηρυχθεί συμβιβάσιμες από την Επιτροπή και, κατά συνέπεια, δεν αποτελούν κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, η Ελλάδα χορήγησε επίσης παράνομη ενίσχυση στην εταιρεία, καταβάλλοντας τμήμα του κόστους κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, για τη σύνδεση του σταθμού συνδυασμένης παραγωγής τής εν λόγω εταιρείας με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έχει, ως σήμερα, παράσχει οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με την εν λόγω καταγγελία.

Βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι παρεμβάσεις του δημοσίου σε εταιρείες, που ασκούν οικονομικές δραστηριότητες, μπορεί να θεωρηθούν ότι δεν συνιστούν ενίσχυση, εφόσον πραγματοποιούνται υπό όρους αποδεκτούς για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των κανόνων της αγοράς (αρχή του ιδιώτη επενδυτή που ενεργεί υπό συνθήκες οικονομίας της αγοράς). Κατά την επίσημη διαδικασία έρευνας, η Επιτροπή θα ελέγξει συνεπώς κατά πόσον το κράτος ενήργησε ως πωλητής της οικονομίας της αγοράς, όταν προέβη σε σχετικές με την ενέργεια συναλλαγές με την "Αλουμίνιον της Ελλάδος".
Από ethnos.gr

Νέος εισαγγελέας στην δίκη για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

“Μπλοκάρεται” η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και αυτό γιατί
προέκυψε ένα σοβαρό οικογενειακό ζήτημα της εισαγγελέως της έδρας κ.Βλάχου.
Η αδυναμία της κ.Βλάχου να βρίσκεται αύριο στο δικαστήριο ενδέχεται να οδηγήσει σε διακοπή της δίκης.

Όπως αναφέρει η “Ελευθεροτυπία” έχει ήδη δρομολογηθεί ο ορισμός από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας εισαγγελέα αντικαταστάτη της κ.Βλάχου. Όμως ο νέος εισαγγελέας, αν δεν υποβληθούν αντιρρήσεις από τις εμπλεκόμενες πλευρές, θα πρέπει να μελετήσει τη δικογραφία αλλά και τα ......πρακτικά της δίκης πράγμα που σημαίνει ότι δεν προλαβαίνει να είναι έτοιμος μέχρι...αύριο το πρωί!

Η υπόθεση εκφωνήθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας από την πρόεδρο Α.Παπαβασιλείου στις 20 Ιανουαρίου. Διακόπηκε για τις 22 του μήνα λόγω αιτήματος υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. Έτσι η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με τη συγκλονιστική κατάθεση της μητέρας του Αλέξη. Διεκόπη για να συνεχιστεί αύριο με την εξέταση του βασικότερου αυτόπτη μάρτυρα του 15χρονου μαθητή στα χέρια του οποίου άφησε τη τελευταία του πνοή ο Αλέξη Γρηγορόπουλος.

Τι θα γίνει όμως; Αυτό θα αποφασιστεί αύριο το πρωί όπου το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει ολιγοήμερη διακοπή της δίκης μέχρι να ενημερωθεί ο νέος εισαγγελέας της έδρας.
Από newsit.gr