Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Φωτοβολταϊκά και στις στέγες?

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στρασβούργο, 10 Mαρτίου 2009

Με ευρωπαϊκή επιδότηση πλέον οι ενεργειακές επενδύσεις στη στέγαση!

Ομόφωνα ψηφίστηκε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το βράδυ της 9ης Μαρτίου, η Έκθεση του Ευρωβουλευτή Μανώλη Αγγελάκα σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την επιλεξιμότητα των επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση και την ανανεώσιμη ενέργεια στη στέγαση. Αφορμή για την αναθεώρηση του υπάρχοντος Κανονισμού απετέλεσε η τρέχουσα οικονομική κρίση και η ... πολιτική βούληση της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης κας Danuta H?bner να λάβει ειδικά και άμεσα μέτρα, στο πλαίσιο ενός "Ευρωπαϊκού Οικονομικού Προγράμματος Ανάκαμψης" των κρατών μελών και των περιφερειών τους.

Ένα από τα ταμεία αυτά είναι και το ΕΤΠΑ, το οποίο, μέχρι σήμερα, θεωρούσε επιλέξιμες δαπάνες για τις κατοικίες και ιδιαίτερα για την ενεργειακή απόδοση και την ανανεώσιμη ενέργεια στη στέγαση μόνο τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από τα κράτη μέλη που μπήκαν στην ΕΕ μετά το Μάιο του 2004. Ωστόσο, η αναθεώρηση του εν λόγω Κανονισμού επικεντρώνεται στη διευκόλυνση της ενεργειακής απόδοσης και των ΑΠΕ στον τομέα της στέγασης και στα 27 πλέον κράτη μέλη, δεδομένου ότι οι στόχοι της Στρατηγικής της Λισαβόνας αλλά και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ενέργεια αφορούν το σύνολο αυτών. Επιπλέον, επιτυγχάνεται η απλοποίηση, όσον αφορά τη βάση υπολογισμού των επιλέξιμων δαπανών και των κατ' αποκοπήν ποσών ενώ απαλείφεται η αναφορά σε "νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος", και, με την πρόνοια ώστε τα κράτη μέλη να αποφασίσουν για την επιλεξιμότητα της κατηγορίας κατοικιών, δίνεται η δυνατότητα σε αυτά να θέσουν ειδικά κριτήρια ενδιαφέροντος, όπως:

- οικονομική κατάσταση ιδιοκτητών (φτώχεια)

- γεωγραφικές περιοχές (νησιωτικές, ορεινές-ημιορεινές, με χαμηλό ΑΕΠ)

Μιλώντας με αριθμούς και όσον αφορά πλέον τον κοινοτικό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για την περίοδο 2007-2013 αλλά μόνο επίσπευση της πληρωμής των προκαταβολών και των ενδιάμεσων πληρωμών. Το μέγιστο ύψος της δαπάνης για επενδύσεις ενεργειακού χαρακτήρα στη στέγαση καθορίζεται στο 4% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΤΠΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η αύξηση των κατ' αποκοπήν ποσών σε 50.000 ευρώ είναι σημαντική γιατί ανταποκρίνεται στα κοστολογικά δεδομένα της εποχής μας.

Σε δήλωσή του ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εισηγητής της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μανώλης Αγγελάκας, τόνισε ότι "η αναθεώρηση του Κανονισμού 1080/2006 στηρίζει σθεναρά τις ενεργειακές επενδύσεις σε κτίρια και ως εκ τούτου εξυπηρετεί σημαντικά τους στόχους της ΕΕ για μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενέργεια και την αλλαγή του κλίματος που προσβλέπουν σε μείωση κατά 20% των ενεργειακών αναγκών μέχρι το 2020". "Να μην ξεχνάμε, τέλος" τόνισε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, "ότι με την παρούσα πρόταση ενισχύεται η δραστηριότητα σημαντικών κλάδων της οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός κλάδος και οι κλάδοι κατασκευής ενεργειακών συστημάτων και συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως εκ τούτου η αναθεώρηση του εν λόγω Κανονισμού ευθυγραμμίζεται απόλυτα και με τις αρχές της Συνθήκης της Λισαβόνας".
http://europaikokoinovoulio.blogspot.com/

Παιδική χαρά στην Ιτέα

Μεταφέρουμε ένα σχόλιο αναγνώστη που έγινε σε άλλη συζήτηση για να αναδειχθεί, γιατί πράγματι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Είμαστε στην Ιτέα το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΔΙΑΜΈΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ χωρίς παιδική Χαρά. Μία υπάρχει και αυτή είναι του Λιμενικού Ταμείου.



Δυστυχώς δεν ειναι το μόνο πρόβλημα που παρατηρείτε στην πόλη μας. Η κατάσταση της ... παιδικής χαράς της Ιτέας ειναι απαράδεχτη από πλευράς υγιεινής (βλέπε αδέσποτα σκυλιά που κοιμούνται πάνω στην άμμο που παίζουν - πέφτουν τα παιδιά μας) και ασφάλειας (όλες οι εγκαταστάσεις είναι κατεστραμένες πχ. η μια κούνια έχει σπασμένο το κεντρικό δοκάρι είναι και η μοναδική με παιδικό κάθισμα, στη κατασκευή με την τσουλήθρα έχει σπασμένα σχοινιά) και τα υπόλοιπα λόγω εγκατάλειψης μόνο την αίσθηση της ασφάλειας δεν παρέχουν.
Πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες όπως πόρτες για να μην επιτρέπουν τα σκυλιά να μπαίνουν μέσα, απολύμανση της άμμου, αποκατάσταση των ζημιών πριν χτυπήσει κάποιο παιδί και βελτίωση των εγκαταστάσεων όπως αρμόζει σε μια παιδική χαρά (υπάρχει και νομοθεσία που μπορώ να αναρτήσω ή να στείλω στους υπεύθυνους αν δεν την έχουν).

Δήμαρχε, δημοτικές αρχές ή λιμεναρχείο ΞΥΠΝΗΣΤΕ μιλάμε για τα ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Μεγάλη επιτυχία της συγκέντρωση στην Καλοσκοπή

Η σημερινή ημέρα στην Καλοσκοπή ήταν διαφορετική.
Από το πρωί πολύς κόσμος, το καφενείο δεν προλάβαινε τις παραγγελίες. Νεολαία μαζί με κάτοικους του χωριού, αλλά και των γύρω χωριών, άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία παλιοί αγωνιστές της Φωκίδας, παιδιά με μακρυά παιδιά απο την Αθήνα.
Η πλατεία του χωριού γέμισε από ανθρώπους που ήρθαν να δείξουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την λεηλασία της φύσης.
Όσα με την τρομοκρατία θέλησαν να ... αποτρέψουν, αντίθετα με ότι υπολόγιζαν, κατάφεραν και τα θέριεψαν. Η εταιρίες, από τις επίδειξεις δύναμης με τις αντισυγκεντρώσεις και τις πληρωμένες καταχωρήσεις, παντελώς απούσες. Πριν κάποιους μήνες ήταν λίγοι άνθρωποι , τώρα τα φράγματα σπάνε και ο κόσμος γίνεται ποτάμι. Το μόνο που έμεινε να θυμίζει την προσπάθεια τρομοκρατίας ήταν η Ελληνική Αστυνομία που έζωσε το χωριό από όλους τους δρόμους και γέμισε την συγκέντρωση ασφαλίτες , για να μας θυμίζει ότι η χούντα που κάνει πλιάτσικο στον τόπο ελέγχει ακόμα την κυβέρνηση.
Τα πράγματα όμως δεν γυρνάνε πίσω, υπάρχουν πλέον αποφάσεις από Δήμους της περιοχής, το δίκτυο που δημιουργήθηκε αγκαλιάζεται από ανθρώπους που τώρα γνωρίστηκαν μεταξύ τους και θα προσπαθήσουν να μην χαθεί αυτή η μάχη.
Από τα κόμματα υπήρχαν ο Σύριζα απο την Φωκίδα και κάποιες οικολογικές ομάδες, από ανθρώπους όμως υπήρχαν πολλοί περισσότεροι που έδειξαν το πάθος τους στις ομιλίες της συγκέντρωσης.
Όπως και τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, λίγα κόμματα υπεράσπιζαν τους αγώνες τς νεολαίας, όπως και τώρα, αυτά τα κόμματα περιμένουν στην γωνία έξω από τους αγώνες έτοιμοι να κατηγορήσουν όσους αγωνίζονται και όσους συμπαραστέκονται.
Όμως τώρα κρύβονται δεν έχουν να πουν τίποτα . Επιλέγουν την σιωπή. Ο κόσμος όμως τους προσπερνάει. Πού είναι οι εκπρόσωποι της υπόλοιπης αντιπολίτευσης; ο κόσμος τους ήταν εκεί, αλλά αυτοί ήταν απόντες .
Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ στηρίζουν ο ένας τον άλλον για να μην χάσουν τις θεσούλες τους, όμως οι θέσεις έχουν αρχίσει να χάνονται, ο κόσμος άρχισε να ξυπνά.
Στην πλατεία της Καλοσκοπής που όπως λέει και στην πλάκα που υπάρχει στο Άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη, ο Άρης όρκισε τους πρώτους αντάρτες, εκεί στο ίδιο σημείο σήμερα αυτοί που μαζευτήκαμε ξεκινάμε τον αγώνα για το περιβάλλον και τα παιδιά μας. Υποσχόμαστε να μην σταματήσουμε μέχρι να σταματήσουμε τις επιφανειακές εξορύξεις και να ξαναφτιάξουμε ακόμα καλύτερο το σπίτι του Στέφανου Κόλλια.
Θα ακολουθήσει αργότερα πληρέστερο ρεπορτάζ.