Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η άποψη μας για τις κινητοποιήσεις για το χωροταξικό στους Δήμους της περιοχής μας.

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ...

ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΟΛΗ!!!!

Λάβαμε το παραπάνω κείμενο και μια σειρά από εικόνες από την επιτροπή για τον δήμο Ιτέας που πολύ απέχει από αυτά τα θέματα που θέλουμε να προβάλουμε στην σελίδα μας.
Δεν είναι δυνατόν να ενισχύουμε και να προβάλλουμε ένα τυφλό τοπικισμό σαν αντίθεση για τις ... ρυθμίσεις Καλλικράτη.
Δεν έχουμε αντίθεση με καμία πόλη του Νομού μας, ούτε μετέχουμε σε καλλιστεία για το ποια πόλη είναι πιο όμορφη.
Ο Καλλικράτης φέρνει το τέλος της αυτοδιοίκησης και τις απολύσεις. Ήδη εργαζόμενοι του Δήμου Ιτέας απολύθηκαν, επειδή τελείωσαν οι συμβάσεις τους.
Οι συμβασιούχοι όλων των Δήμων τόσο έργου όσο και ορισμένου χρόνου αλλά και οι αορίστου χρόνου έχουν μπροστά τους το φάσμα των απολύσεων μιας και η κυβέρνηση μαζί με το ΔΝΤ αυτό προβάλουν σαν προοπτική.
Οι πολίτες με τον Καλλικράτη δεν έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί αυτήν την δυνατότητα την κρατούν μόνο οι μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί για τον εαυτό τους. Παίρνουμε έτσι μια ιδέα από την δημοκρατία που μας ετοιμάζουν.
Με τον Καλλικράτη οι Δήμαρχοι θα αποφασίζουν περικοπές και λιτότητα, ενώ οι πολίτες θα ζήσουν χειρότερες υπηρεσίες και ουσιαστικά κατάργηση της επαφής τους με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές.

Αυτά φέρνει ο Καλλικράτης και το χωροταξικό του και ας μην έχουν ψευδαισθήσεις οι δημότες όπου και αν κατοικούν, ακόμα και αν βρίσκονται στις πρωτεύουσες των νεοϊδρυόμενων Δήμων. Τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όλους.
Όσοι υποστηρίζουν τον Καλλικράτη και ζητούν για τον εαυτό τους , απλώς τον ρόλο του διαχειριστή της κρίσης δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με τους πολίτες της πόλης μας.
Δεν μας εκφράζουν οι Μερσεντές των μπλόκων ούτε οι διαπλεκόμενοι που για τα δικά τους συμφέροντα θέλουν να ηγηθούν σε έναν Δήμο που θα εφαρμόζει την πολιτική των περικοπών.
Ξέρουμε οτι η ανάγκη των Δημοτών να ζήσουν με καλύτερες συνθήκες απαιτεί την ξεχωριστή λειτουργία των Δήμων στην περιοχή τους. Με αυτήν την ανάγκη είμαστε αλληλέγγυοι αλλά δεν γινόμαστε όργανα των επιδιώξεων των κάθε λογής θιγόμενων παραγόντων των καταργούμενων Δήμων, αλλά ούτε και με την άνθιση τοπικιστικών φαινομένων.

Είμαστε μαζί με τον αγώνα των εργαζόμενων να σταματήσουν τα οικονομικά μετρα και τις απολύσεις και με τον αγώνα των κατοίκων να υπερασπίζουν το επίπεδο διαβίωσής τους και εξυπηρέτησής των αναγκών τους με τρόπους που οι ίδιοι αποφασίζουν.

Είμαστε στα μπλόκα μαζί με τους εργαζόμενους και όχι με τους επίδοξους αυτοκράτορες Δημάρχους που δημιουργεί ο Καλλικράτης.
Για να μην περάσει ο Καλλικράτης μπορεί να χρειαστεί ακόμα και να πέσει η κυβέρνηση, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό μιας και γνωρίζουμε ότι ετοιμάζουν έναν οδοστρωτήρα ενάντια σε όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.
Αν δεν σταματήσουμε τον οδοστρωτήρα θα μας πατήσει όλους.

Συζήτηση για την Οικονομική κρίση στην ΑΣΟΕΕ

Το περασμένο Σάββατο έγινε στην ΑΣΟΕ, συζήτηση με επιφανείς οικονομολόγους για την κρίση που οργανώθηκε από το "Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής" στην ΑΣΟΕΕ, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Δείτε βίντεο των ομιλιών από το ιστολόγιο της ΕΟΣ, πατώντας επάνω στις εικόνες:















Από Βοιωτικά

Κινητοποιήσεις στο Λιδορίκι

Φωτογραφίες και βίντεο από την κινητοποίηση των κατοίκων του Λιδορικίου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ των ΔΗΜΩΝ ΛΙΔΩΡΙΚΟΥ και ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ και της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ σχετικά με το σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

Εκφράζουμε την απόλυτη και πλήρη ...αντίθεσή μας στην εφαρμογή του χωροταξικού σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο μεταφέρεται προκλητικά η έδρα του Δήμου Δωρίδας από το Λιδωρίκι στο Ευπάλιο, αγνοώντας επιδεικτικά την ιστορική, γεωγραφική και κοινωνική προσφορά του τόπου μας για τους παρακάτω λόγους:

1. Το Λιδωρίκι από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους είναι πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της Δωρίδας, καθώς και πρωτεύουσα της πρώην επαρχίας Δωρίδος η οποία ταυτίζεται γεωγραφικά με τον προτεινόμενο Δήμο Δωρίδας, επί 177 χρόνια (από το 1833) και υπήρξε έδρα Επισκοπής για 1.000 χρόνια.

2. Το Λιδωρίκι είναι η μεγαλύτερη τοπική κοινότητα στο νέο Δήμο Δωρίδας με πληθυσμό (κατά την τελευταία απογραφή 881 κατοίκους, ενώ το Ευπάλιο-μαζί με τον οικισμό του (Γρηγορίτικα)- έχει πληθυσμό 762 κατοίκους.

3. Αγνοεί ότι το Λιδωρίκι ανήκει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων και για το λόγο αυτό προήχθη τιμητικά σε Δήμο Λιδωρικίου, πολύ πριν την εφαρμογή του σχεδίου ΄΄ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ΄΄, με το οποίο παρέμεινε Δήμος με έδρα το Λιδωρίκι, συνενούμενος με 17 ορεινές κοινότητες.

4. Αγνοείται η προσφορά της περιοχής μας στο κοινωνικό σύνολο, (ταμιευτήρας ΕΥΔΑΠ τεχνιτής λίμνης Μόρνου, με πολλά περιοριστικά μέτρα ανάπτυξης αλλά χωρίς αντισταθμιστικό όφελος για την περιοχή μας, φυλακές υψίστης ασφαλείας Μαλανδρίνου, ανοχή εξορύξεων κοιτασμάτων βωξίτη χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος), και αντί επιβράβευσης η πολιτεία θέλει να μας υφαρπάξει προκλητικά και την έδρα του Δήμου Δωρίδας.

5. Η πρόταση του σχεδίου ΄΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄ για μεταφορά της έδρας του Δήμου, αγνοεί το γεγονός πως με την επιλογή του Ευπαλίου ως πρωτεύουσας του Δήμου Δωρίδας, μεταφέρεται η έδρα του Δήμου από το κέντρο της Δωρίδας, που είναι το Λιδωρίκι, σε μία πόλη στην άκρη του Νομού και πλησίον μάλιστα ενός αστικού κέντρου όπως είναι η Ναύπακτος, τη στιγμή μάλιστα που λόγω της πολεοδομικής ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης, το Ευπάλιο φαντάζει ως προάστιο της Ναυπάκτου, εξάλλου όπως είναι γνωστό το Ευπάλιο επιζητούσε τη συνένωση του με τη Ναύπακτο. Αγνοεί επίσης το γεγονός πως η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του Νομού και κυρίως του Δήμου Ευπαλίου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως η περιοχή «φιλέτο» του Νομού Φωκίδας (ιδίως μετά τη κατασκευή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου είναι δεδομένη. Αντιθέτως με την απομάκρυνση της έδρας του Δήμου από το Λιδωρίκι, μπαίνει ταφόπλακα στα όποια σχέδια ανάπτυξης του ορεινού όγκου και μεταξύ των άλλων θα προκαλέσει οικονομικό μαρασμό, με επακόλουθο την φυγή και των εναπομεινάντων νέων της περιοχής μας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα την ερήμωση της Ορεινής Δωρίδας, πράγμα το οποίο αντιτίθεται στη φιλοσοφία του σχεδίου ΄΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄.

6 . Είναι απορίας άξιο (και μας γεμίζει ερωτηματικά), το να εγκαταλείπεται μία πόλη όπως το Λιδωρίκι με πλήρη διοικητική υποδομή (Δημαρχείο, Δασαρχείο, Αστυνομικό Τμήμα (το οποίο εποπτεύει και τις φυλακές Μαλανδρίνου), Εθνική και Αγροτική Τράπεζα, Κέντρο Υγείας, Κτηνιατρείο, ΚΕΠ, ΕΛΤΑ Κλιμάκιο Πυροσβεστικής, Ειρηνοδικείο Αρχαιολογικό Μουσείο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΟΥ (στην οποία συστεγάζεται η ταμιακή υπηρεσία του Δήμου Λιδωρικίου, από τις οποίες εξυπηρετούνται και οι Δήμοι Βαρδουσίων, Τολοφώνα και Καλλιέων), με αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος (σε μία περίοδο δημοσιοοικονομικής κρίσης), προκειμένου να βρεθούν πόροι για τη διοικητική υποδομή της νέας έδρας του Δήμου. Για όλους τους ανωτέρω λόγους πιστεύουμε πως ο νέος Δήμος Δωρίδας με έδρα το Λιδωρίκι πληροί όλες τις προϋποθέσεις που οδηγούν στη δημιουργία και ενίσχυση ενός αναπτυξιακού κέντρου με έμφαση στην περιφέρεια, με κοινές δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται από την ύπαρξη των ορεινών όγκων της Γκώνας και των Βαρδουσίων, των δασών, της λίμνης του Μόρνου και της παραλιακής ζώνης, που είναι και ο στόχος της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του Δήμου Λιδωρικίου και των δημοτών του. Ο αγώνας θα είναι συνεχής ώστε να παραμείνει η έδρα του Δήμου Δωρίδας, στο ιστορικό και μαρτυρικό Λιδωρίκι.».


ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
1. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΒΟΡΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ « ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»
3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΚΟΥΤΣΟΥΡΟΣ»
4. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΑΪΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
5. ΕΝΩΣΗ ΔΑΦΝΕΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ-1935
6. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΠΙΩΤΩΝ
7. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΠΙΩΤΩΝ
8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΡΙΚΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»
9. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ «ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΛΛΙΟ»
10. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚ ΚΑΡΟΥΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
11. ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΟΝΙΑΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
12. ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
13. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Η ΓΚΙΩΝΑ»
14. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
15. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΦΥΣΚΟΣ»
16. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ»
17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΕΡΙΘΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
18. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΥΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
19. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ»
20. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΩΤΑΙΝΙΩΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
21. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»
22. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΠΟΧΩΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
23. ΕΝΩΣΗ ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
24. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΩΝ
25. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΧΩΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»
26. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΔΩΡΙΔΑΣ




Οι φωτογραφίες είναι από το http://www.lidoriki.com/
Το κείμενο συλλόγων από το fokidanet.com
και το βίντεο από το lepanto

Ιτέα - Καμάρι η Ομάδα

Μια πόλη 8.000 περίπου κατοίκων, η Ιτέα, μπορεί να νιώθει υπερήφανη για κάποια από τα παιδιά της, τη γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης του τοπικού Ναυτικού Ομίλου, που κέρδισε το εισιτήριο ανόδου στην Α1.

Στο κρίσιμο παιχνίδι της τελικής φάσης η Ιτέα επιβλήθηκε στην έδρα της του ΠΑΟΚ με 10-7 και για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά την περίοδο 2003-04 θα βρεθεί στη μεγάλη κατηγορία. Αποδεικνύοντας ότι για να ... έρθει η επιτυχία πάνω από όλα μετρά η προσπάθεια, ιδιαίτερα για μια υποβαθμισμένη αθλητικά περιοχή, που δεν έχει εκπροσωπηθεί ποτέ άλλοτε από άλλο ομαδικό άθλημα σε κορυφαία εθνική κατηγορία.
«Είναι στιγμές που θα μας μείνουν, στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ πρώτη φορά είδαμε τόσο κόσμο, το κολυμβητήριο ήταν γεμάτο. Την προηγούμενη φορά οι περισσότεροι εδώ δεν είχαν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επιτυχίας, ίσως γιατί το άθλημα δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, τώρα όμως είναι διαφορετικά.

Κατεβήκαμε με στόχο απλά να μπούμε στην 4άδα, να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο. Τελικά ήρθε η άνοδος και την αφιερώνω στις συμπαίκτριές μου, στον προπονητή μας και σε όσους ήρθαν στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ» δήλωσε στο «Goal» η γηγενής αρχηγός της ομάδας Κωνσταντίνα Μπαρτσώκα.

Σακκαλής: «Η ομάδα ήταν ενωμένη»

Ο Κώστας Σακκαλής είναι για τρίτη χρονιά τεχνικός στην ομάδα των Γυναικών και αυτός που την οδήγησε στην Α1.

«Αντιμετωπίσαμε προβλήματα, αλλά η ομάδα ήταν ενωμένη. Εάν γίνουν οι σωστές επιλογές και συνεχιστεί η δουλειά, η ομάδα μπορεί να διατηρηθεί στην Α1 Κατηγορία» είπε ο τεχνικός της.

«Ηρθε κόσμος που πιστεύω ότι μόνο χωροταξικά γνώριζε πού είναι το κολυμβητήριο. Αυτό που θέλουμε είναι να πείσουμε τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στην πισίνα. Το χειμώνα μένουμε με τριάντα σαράντα παιδιά σε όλα τα τμήματα. Δυστυχώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια να έχουμε κάποιους ιδιώτες να μας στηρίζουν έστω και με ένα μικρό ποσό, αλλά θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ομάδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΝΟΙ, Κωνσταντίνος Φαρέας.

Από το ρόστερ ξεχωρίζουν η Κελίνα Κάντζου, που είναι από πέρυσι με υποσχετική από τη Βουλιαγμένη, και η Μαρία Κανελλοπούλου, που έχει θητεία σε Εθνικό και Ολυμπιακό, ενώ οι επτά από τις 13 παίκτριες κατάγονται από την Ιτέα.

Να σημειώσουμε την πολύ καλή σχέση των ανθρώπων της ομάδας με την τεχνικό της Βουλιαγμένης, Αλεξία Καμμένου, η οποία στα τελειώματα της καριέρας της έπαιξε ένα χρόνο στην Ιτέα, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι η 17χρονη φουνταριστή Ασημένια Τσιγαρίδα άφησε την Ιτέα για τον Λαιμό.

Η σύνθεση

Ονομ/μο Θέση Ετος γένν.

Ναταλία Μαρκοπούλου/Τερματοφύλακας/1982

Ιωάννα Καρύμπαλη/Τερματοφύλακας/1996

Γεωργία Καστρίτη/Περιφερειακή/1997

Χριστίνα Κούφαλη/Περιφερειακή/1996

Κελίνα Κάντζου/Περιφερειακή/1985

Σωτηρία Δημητροπούλου/Περιφερειακή/1997

Παγωνίτσα Μέγκου/Περιφερειακή/1993

Κωνσταντίνα Μπαρτσώκα (αρχηγός)/Περιφερειακή/1985

Αφροδίτη Κεχρά/Περιφερειακή/1987

Φλώρα Μακρή/Αμυντικός/1990

Δροσούλα Παρατσόκα/Αμυντικός/1990

Μαρία-Γεωργία Κανελλοπούλου/Φουνταριστή/1977

Φραγκίσκη Σοφίου/Φουνταριστή/1991

Τεχνικός: Κώστας Σακκαλής

Β' τεχνικός: Κώστας Λαλλάς

Εφορος: Ελένη Πλακίδα-Πετρουλιού

Πηγή : sentragoal.gr

Ευχίδειος Άθλος 2010

(Η φωτογραφία από τους περσινούς αγώνες)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Ελληνικός όμιλος τριάθλου Πλαταιών και αθλημάτων μεγάλης διάρκειας « Ο Ευχίδας» διοργανώνει τον 11ο Ευχίδειο άθλο, με την συμμετοχή τοπικών φορέων, αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων και αθλητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόκειται

όπως γνωρίζετε για υπερμαραθώνιο αγώνα δρόμου 107,5 χλμ. Επίσης θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα, όπως κάθε χρόνο η 19η Ευχίδεια λαμπαδηδρομία.Φέτος η φορά του αγώνα θα γίνει με εκκίνηση από τους Δελφούς και περνώντας από Αράχωβα, Δίστομο, Στείρι,Κυριάκι, Αγ. ΄Αννα, Θίσβη, Δομβραίνα, Ξηρονομή, Ελλοπία, Λεύκτρα, θα ... καταλήξει στις Πλαταιές.

Σας καλούμε ολους να συμμετέχετε στον Ευχίδειο Άθλο με τον οποιδήποτε τρόπο (σαν εθελοντες, χορηγοι η αθλητές) και να στηρίξετε την προσπάθια οπως όλα αυτά τα χρόνια ο Συλλογος προβάλει την Βοιοτία και την Ιστορία της σε όλη την Ελλάδα αλλα και στο εξωτερικό.


Ο Πρόεδρος

Π.Αντωνοπουλος


Επικοινωνία:

ΤΗΛ. 27420 26169

ΚΙΝ. 6998351150

e-mail : euchidiosathlos@yahoo.gr

Πανηγύρι στην Αντίκυρα για την γιορτή της Αναλήψεως


Η Αντίκυρα γιορτάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή 13-14 Μαίου.

Η θρησκευτική πανήγυρη της Αναλήψεως γιορτάζεται με διήμερο γλέντι απο συγκρότημα με δημοτικά και λαικά τραγούδια.

Ο χορός είναι ελεύθερος, δημιουργείται ενα μεγάλο εμπορικό παζάρι και σερβίρονται ψητά σε όλα τα καταστήματα.

Σας περιμένουμε

Μια διδακτική ιστορία χρέους, ελλείμματος και περικοπών από τον Καναδά

Τον Φεβρουάριο του 1993 ο Καναδάς βρισκόταν εν μέσω μιας οικονομικής καταστροφής ή κάπως έτσι θα συμπέρανε κάποιος διαβάζοντας εφημερίδες και βλέποντας τηλεόραση. ‘Απειλητική κρίση χρέους ξεπροβάλει’ ήταν ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Globe and Mail. Ένας ειδικός της τηλεόρασης ανέφερε ‘οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι κάποια στιγμή στα επόμενα ένα με δύο έτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρόκειται να πάει στο υπουργικό συμβούλιο και να ανακοινώσει ότι η πίστωση του Καναδά έχει τελειώσει... Η ζωές μας θα αλλάξουν δραματικά’. Η φράση ‘τείχος χρέους’ μπήκε ξαφνικά στο λεξιλόγιο. Αυτό σήμαινε ότι, αν και η ζωή φαινόταν άνετη και ήσυχη τώρα, ο Καναδάς ξόδευε έως τώρα παραπάνω από τις δυνατότητές του και ότι, ...πολύ σύντομα, οι ισχυρές εταιρείες της Wall Street όπως η Moody’s και η Standard & Poor’s θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητά μας από το ιδανικό ΑΑΑ σε κάτι πολύ χαμηλότερο.
Όταν συμβεί αυτό, υπερκινητικοί επενδυτές, απελευθερωμένοι από τους νέους κανόνες της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου, θα τράβαγαν απλά τα χρήματά τους από τον Καναδά και θα τα πήγαιναν κάπου ασφαλέστερα. Η μόνη λύση, μας είπαν, ήταν να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες για κάποια προγράμματα όπως τα επιδόματα ανεργίας και η υγειονομική περίθαλψη. Πράγματι, το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα έκανε αυτό ακριβώς, παρά το γεγονός ότι μόλις είχε εκλεγεί με ένα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας […].

Δύο χρόνια μετά την κορύφωση της υστερίας για το έλλειμμα, η δημοσιογράφος Linda McQuaig αποκάλυψε ότι ένα κλίμα κρίσης είχε προσεκτικά τροφοδοτηθεί και χειραγωγηθεί από μια χούφτα think tanks που χρηματοδοτούνται από τις μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρείες του Καναδά, κυρίως το CD Howe Institute και το Fraser Institute (το οποία ο Milton Friedman πάντα υποστήριζε σθεναρά). Ο Καναδάς όντος είχε ένα πρόβλημα ελλείμματος, αλλά αυτό δεν προκλήθηκε από τις δαπάνες για τα επιδόματα ανεργίας και τα άλλα κοινωνικά προγράμματα. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά, προκλήθηκε από τα υψηλά επιτόκια, τα οποία εκτόξευσαν το ύψος του χρέους […].

Η McQuaig πήγε στα κεντρικά γραφεία της Moody’s στη Wall Street και μίλησε με τον Vincent Truglia, υψηλόβαθμο αναλυτή επιφορτισμένο με την έκδοση αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας του Καναδά. Της είπε κάτι το αξιοσημείωτο: ότι είχε βρεθεί υπό συνεχή πίεση από εταιρικά στελέχη και τραπεζίτες του Καναδά να εκδίδει επικριτικές εκθέσεις σχετικά με τα οικονομικά της χώρας, κάτι που αρνήθηκε να κάνει επειδή θεωρούσε τον Καναδά μια εξαιρετική και σταθερή επένδυση. ‘Είναι η μοναδική χώρα που χειρίζομαι, όπου υπήκοοι της συνήθως, θέλουν η χώρα να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο - σε τακτική βάση. Νομίζουν ότι βαθμολογείται πάρα πολύ ψηλά’. Είναι συνηθισμένος να λαμβάνει κλήσεις από εκπροσώπους χωρών και να του λένε ότι είχε εκδώσει πολύ χαμηλή βαθμολογία της χώρας τους. ‘Αλλά οι Καναδοί συνήθως, δυσφημούν τη χώρα τους πολύ περισσότερο από τους ξένους’. Αυτό διότι, για την καναδική χρηματοοικονομική κοινότητα, η ‘κρίση ελλείμματος’ ήταν ένα κρίσιμο όπλο σε μια πολιτική μάχη.

Κατά τον χρόνο που ο Truglia λάμβανε αυτές τις παράξενες κλήσεις, μια μεγάλη εκστρατεία ήταν σε εξέλιξη για να ωθήσει την κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους περικόπτοντας τις δαπάνες κοινωνικών προγραμμάτων υγείας και εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι αυτά τα προγράμματα υποστηρίζονταν από τη συντριπτική πλειοψηφία των Καναδών, ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν αυτές οι περικοπές ήταν αν η εναλλακτική ήταν η οικονομική κατάρρευση – μια ολοκληρωτική κρίση. Το γεγονός ότι η Moody’s συνέχιζε να δίνει στον Καναδά την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση ομολόγων - το ισοδύναμο ενός A++ - καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη τη διατήρηση του αποκαλυπτικού κλίματος. Οι επενδυτές εν τω μεταξύ, βρίσκονταν σε σύγχυση από τα αντιφατικά μηνύματα: η Moody’s ήταν αισιόδοξη για τον Καναδά, αλλά ο καναδικός τύπος συνεχώς παρουσίαζε την εθνική οικονομία ως καταστροφική.

Ο Truglia είχε βαρεθεί τόσο με τα πολιτικοποιημένα στατιστικά στοιχεία που έρχονταν από τον Καναδά, τα οποία ένιωθε πως έθεταν τη δική του δουλειά υπό αμφισβήτηση, ώστε κατέφυγε στο ασυνήθιστο μέτρο της έκδοσης ενός ‘ειδικού υπομνήματος’ διευκρινίζοντας ότι οι δαπάνες του Καναδά ‘δεν είναι εκτός ελέγχου’ ρίχνοντας και μερικά συγκαλυμμένα βέλη στα πονηρά μαθηματικά που εφαρμόζουν τα δεξιά think tanks. ‘Αρκετές πρόσφατα δημοσιευμένες εκθέσεις, έχουν παραφουσκώσει την κατάσταση του δημοσιονομικού χρέους του Καναδά. Μερικές από αυτές έχουν διπλομετρήσει νούμερα, ενώ άλλες έχουν κάνει αδόκιμες διεθνείς συγκρίσεις[...]. Αυτές οι ανακριβείς μετρήσεις μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο στις υπερβολικές αξιολογήσεις της σοβαρότητας των προβλημάτων χρέους του Καναδά’. Με την ειδική έκθεση της Moody’s βγήκε προς τα έξω, πως δεν υπήρχε κανένα απειλητικό ‘τείχος χρέους’ και η επιχειρηματική κοινότητα του Καναδά δεν ήταν ευχαριστημένη. Ο Truglia λέει ότι όταν δημοσιοποίησε το υπόμνημα του, ‘ένας καναδός... από ένα πολύ μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Καναδά με κάλεσε στο τηλέφωνο ουρλιάζοντας, κυριολεκτικά ουρλιάζοντας. Αυτό ήταν μοναδικό’.

Τον καιρό που οι Καναδοί έμαθαν πως η ‘κρίση ελλείμματος’ είχε χονδροειδώς χειραγωγηθεί από τα εταιρικά χρηματοδοτούμενα think tanks, λίγη σημασία είχε πια - οι περικοπές στον προϋπολογισμό είχαν ήδη γίνει. Ως άμεσο αποτέλεσμα, τα κοινωνικά προγράμματα για τους ανέργους της χώρας διαβρώθηκαν ριζικά και δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ, παρά τους πολλούς μεταγενέστερους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Η στρατηγική της κρίσης χρησιμοποιήθηκε ξανά και ξανά κατά την περίοδο αυτή. Τον Σεπτέμβριο του 1995, ένα βίντεο διέρρευσε στον καναδικό τύπο με τον John Snobelen, υπουργό εκπαίδευσης του Οντάριο να λέει σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση δημοσίων υπαλλήλων, πως πριν μπορέσουν να ανακοινωθούν περικοπές στην παιδεία και άλλες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, ένα κλίμα πανικού απαιτείται να δημιουργηθεί διαρρέοντας πληροφορίες […]. Το απεκάλεσε ‘δημιουργώντας μία χρήσιμη κρίση’.

Από το βιβλίο της Naomi Klein: ‘The shock doctrine: the rise of disaster capitalism’, σελ. 257 – 259.

Όχι, δεν υποστηρίζουμε πως η περίπτωση της Ελλάδας του 2010 είναι ίδια με αυτή του Καναδά το 1993. Όμως να, οι συμπτώσεις είναι τρομακτικά ίδιες: νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, υψηλό έλλειμμα, μεγάλο χρέος, πειραγμένα στατιστικά, οίκοι αξιολόγησης, πιστοληπτική ικανότητα, αξιοθρήνητη στάση μμε, τράπεζες, χρηματοπιστωτικό σύστημα, κερδοσκόποι, παγκοσμιοποίηση, ελεύθερες αγορές, απειλή χρεοκοπίας, καμία εναλλακτική, χειραγώγηση….

Μέθοδοι, πρωταγωνιστές, καταστάσεις, στρατηγική, θύματα: ΤΑ ΙΔΙΑ.
Μόνο το διακύβευμα αλλάζει.
Στην περίπτωσή μας, είναι πλέον ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ.
Και η γάγγραινα εξαπλώνεται πλέον γοργά
Από το Μαντρί της Φωκίδας

Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ στην Φωκίδα συζητούν για την οικονομική κρίση, στην Άμφισσα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συντοπίτες & συντοπίτισσες

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε την τρομοκρατία της οικονομικής κρίσης. Σπρεντ, ΔΝΤ,ΣΙΝΤΙΕΣ, κτλ πλουτίζουν το λεξιλόγιο μας. Η θεωρία του μονόδρομου σύμφωνα με την οποία πρέπει να πληρώσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, τα ρετιρέ, οι προνομιούχοι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι δίνει και παίρνει.Το γνωστό διαίρει και βασίλευε.

Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ ΦΩΚΙΔΑΣ παίρνουμε την πρωτοβουλία και σας καλούμε να ...συζητήσουμε για όλα αυτά στις 26 /5/2010 ημέρα Τετάρτη και ώρα 7.30 μμ. Στο πνευματικό κέντρο Δ. Άμφισσας. Μαζί μας, κεντρικός ομιλητής ο οικονομικός αναλυτής – αρθρογράφος στην εφημερίδα « ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» κ. Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ

Το θέμα; «Η κρίση του χρέους και η διέξοδος από τη μεριά των εργαζομένων» Πάρτε μαζί σας τις ερωτήσεις, τις απορίες, τις απόψεις, αλλά και την καλή σας διάθεση και ελάτε να συζητήσουμε.


Το Δ.Σ ΠΕΤ ΟΤΕ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

«Τραγικές οι εξελίξεις στην ευρωζώνη»

«Το σχέδιο ΕΕ-ΔΝΤ για τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, που εγκρίθηκε σήμερα τα ξημερώματα από τους υπουργούς Οικονομίας της Ε.Ε., γενικεύει την καταστροφική συνταγή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα σε όλη την ευρωζώνη και συνιστά τον τέλειο μηχανισμό επιστροφής της ηπείρου σε ένα βαθύ κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας την απόφαση των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ύψους 720 δισ. ευρώ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «τραγικές ιστορικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, οι οποίες ... έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν μετατραπεί σε άβουλα πιόνια της ''δικτατορίας'' που έχουν επιβάλει οι κεφαλαιαγορές και σε δρεπανηφόρα άρματα, πρώτα απ’ όλα του χρηματιστικού κεφαλαίου, για την κοινωνική και εργασιακή διάλυση. Σε αυτόν τον καταστροφικό δρόμο η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου διεκδικεί επάξια το πρωτείο».

Καταλήγοντας ο κ. Λαφαζάνης, τόνισε ότι «αυτή την ώρα η Ελλάδα επιβάλλεται να αποχωρήσει άμεσα από τον μηχανισμό χρηματοδότησης Ε.Ε.-ΔΝΤ και να προχωρήσει τάχιστα στην επαναδιαπραγμάτευση για μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση του δημόσιου χρέους, πρώτα απ’ όλα του εξωτερικού, ως άμεσο μέτρο ενός γενικότερου προοδευτικού και ανορθωτικού προγράμματος, σε σύγκρουση με το νεοφιλελεύθερο μονεταριστικό πλαίσιο της ΟΝΕ και τους αγοραίους κανόνες της ΕΕ».
Από zougla.gr

Νέο μπλόκο στην Ιτέα


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΙΤΕΑ 11 ΜΑΙΟΥ 2010 ΔΗΜΟΥ ΙΤΕΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ιτέας Φωκίδας αντιδρώντας στην αδικία όσον αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό που αφορά την πόλη μας.

ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ

την Τετάρτη 12-05-2010 και ώρα 06:00 – 18:00 στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού ...ΙΤΕΑΣ – ΑΜΦΙΣΣΑΣ, στο ύψος των ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ.
Στον Αγώνα αυτό συμμετέχουν οι φορείς της πόλης, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.





Η Επιτροπή Αγώνα

Να διαγραφούν άμεσα από το ΠΑΣΟΚ για αντικαταστική συμπεριφορά,ο Πρόεδρος,τα μέλη της κυβέρνησης& της Κ.Ο

Μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ :
Είναι τεράστια και ανείπωτη η πίκρα και η αγανάκτηση που μας διακατέχει εξαιτίας της πολιτικής συμπεριφοράς και των πολιτικών επιλογών του προέδρου του κινήματος, των μελών της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Νοιώθουμε τεράστια ντροπή απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι σε όσους με την προσωπική μας πειθώ και αξιοπιστία πείσαμε να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, με την ελπίδα και εγγύηση μιας δημοκρατικής σοσιαλιστικής πολιτικής.
Νοιώθουμε όλοι προδομένοι και εξαπατημένοι από τις ανήκουστες για κόμμα και κίνημα του δημοκρατικού σοσιαλισμού πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση του κινήματος, η κυβέρνηση που εκλέξαμε.
Είμαστε όλοι προδομένοι και εξαπατημένοι από την απόλυτη κατά συρροή αναξιοπιστία και...
ανακολουθία λόγων και έργων πριν και μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.
Είναι σαφές ότι κανείς από εμάς δεν ψήφισε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, την πιστή και τυφλή τήρηση των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού. Η κυβέρνηση αυτή δεν ψηφίστηκε για να ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές του πατριάρχη του ... νεοφιλελευθερισμού Μίλος Φρηντμαν και τις “θεραπείες σοκ” που προκαλούν στον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση αυτή δεν ψηφίστηκε για να καταλύσει τους θεσμούς της λαϊκής κυριαρχίας, δεν ψηφίστηκε για να καταργήσει δημοκρατικά δικαιώματα, δεν ψηφίστηκε για να παραδώσει την εθνική κυριαρχία σε ξένους. Ψηφίστηκε για τα εντελώς αντίθετα, για όσα είναι γραμμένα και δηλωμένα στην ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και στο καταστατικό του κινήματος.
Η κυβέρνηση αυτή δεν ψηφίστηκε για να παραδώσει την χώρα σε επενδυτές και επιχειρηματίες, ντόπιους και ξένους, δεν ψηφίστηκε για να παραδώσει τους Ελληνες και τις Ελληνίδες στις πολυεθνικές και το κομπραδόρικο ημεδαπό κεφάλαιο.
Ψηφίστηκε για τα εντελώς αντίθετα από όσα πράττει.
Κοντολογίς, η κυβέρνηση αυτή εξαπάτησε και εξαπατεί όσους την ψήφισαν και την πίστεψαν.

Δεν μας αρκούν τα προσχήματα και οι κινδυνολογίες, δεν μας αρκούν οι σκόπιμοι πανικοί και οι επικλήσεις εθνικών κινδύνων. Μια κυβέρνηση κινήματος του δημοκρατικού σοσιαλισμού οφείλει να έχει το τσαγανό, την γνώση και το σχέδιο να βγάλει την χώρα από την καπιταλιστική λαίλαπα και κρίση και όχι να την παραδώσει μαζί με τον λαό της βορά στα νύχια και τα δόντια όσων κερδοσκοπούν εναντίον της.
Δυστυχώς, όλα τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποσκοπούν στην ικανοποίηση όσων λήστεψαν τον ελληνικό λαό και τον μόχθο του. Κανένα μέτρο δεν αποσκοπεί στην κοινωνική δικαιοσύνη, στον κοινωνικό σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, στην κοινωνική χειραφέτηση, στην δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, αλλά αποσκοπούν όλα στο αντίθετο.
Επικαλούνται εντολές ... . Η αντίσταση στις εντολές που παραβιάζουν τις καταστατικές πολιτικές επιλογές είναι καθήκον κάθε δημοκράτη σοσιαλιστή, κάθε μέλους του κινήματος. Αλλιώς ακυρώνεται πολιτικά το κίνημα και αυτοκαταργείται.
Το μόνο που πράττουν είναι να επαιτούν, να ομολογούν πλήρη προσωπική και πολιτική αδυναμία και ξεπουλάνε την χώρα και τον λαό της κατά τον φθηνότερο και αηθέστερο τρόπο.
Η λαϊκή κυριαρχία και η εθνική ανεξαρτησία καταργούνται από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του κινήματος.

Η ανοχή προς τα πρόσωπα αυτά τελείωσε.

Δεν έχουμε τίποτα κοινό με δεξιούς, “νενέκους”, προσκυνημένους, νεοφιλελεύθερους μεγαλοαστούς και τα τζάκια της ολιγαρχίας που συγκροτούν οι ίδιοι και όσοι τους στηρίζουν.

Το ΠΑΣΟΚ έχει και ιδρυτική διακήρυξη και καταστατικό και δεν μπορεί ούτε ο πρόεδρος, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινοβουλευτική ομάδα να το καταπατά και να το καταλύει ετσιθελικά.
Το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει σε κανένα, το ΠΑΣΟΚ ανήκει στους Ελληνες.

Σκοπός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να εξυπηρετεί την σαπίλα της ολιγαρχίας που έχει καταληστέψει την χώρα, αλλά τους Ελληνες πολίτες με βάση την απαρέγκλιτη τήρηση των ιδρυτικών και καταστατικών του αρχών.
Οποιος παραβιάζει τις πολιτικές αρχές του κινήματος, οφείλει να τίθεται εκτός του κινήματος, εκτός του ΠΑΣΟΚ.

Η παράβαση των άρθρων 4, 5 και 16 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ και η ωμή παραβίαση της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη αποτελεί έργο – πράξη του προέδρου, της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος.

Οσοι θέλουν να κάνουν λόγω για πολιτική αξιοπιστία, οφείλουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 54 του καταστατικού του κινήματος με σκοπό την διαγραφή του προέδρου, της κυβέρνησης και του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Κανείς δεν μπορεί να ακυρώνει όχι μόνο την πολιτική ιστορία, το παρόν και το μέλλον, αλλά και την ίδια την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ, την ίδια την ύπαρξη και τον πολιτικό προσδιορισμό όσων πίστεψαν και πιστεύουν στον δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Επειδή η πολιτική και η κοινωνία δεν ακυρώνονται το μόνο που πρέπει και μπορεί να γίνει είναι η ακύρωση και η διαγραφή όσων ακυρώνουν την πολιτική ιστορία του τόπου και της δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης και επιχειρούν να την διασπάσουν και να την μετατρέψουν σε όχλο και πολιτικό συνονθύλευμα χωρίς αρχές και με νεοφιλελεύθερους στόχους.

Η δημοκρατική σοσιαλιστική παράταξη οφείλει να αποκαθαρθεί από ένα τέτοιο όνειδος,αλλιώς αυτοακυρώνεται, ακυρώνει τους αγώνες και τα κοινωνικά επιτεύγματά της και οδηγείται στην αυτοδιάλυση.

Μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ

Από stoxasmos-politikh.blogspot.com

Ημερολόγιο Συνόρων «Νιώθω Αργεντινή, Χιλιανή, Ελληνίδα και Κροάτισσα»

Το όνομά μου είναι Μαριάννα Σοφία Κούτουλας Βρσάλοβιτς. Ο παππούς μου, από την πλευρά του πατέρα, ήταν Ελληνας που μετανάστευσε στη Χιλή τη δεκαετία του ΄20. Ηταν από το Κροκύλειο Φωκίδας, τη γενέτειρα του Μακρυγιάννη...

Στη Βόρεια Χιλή, στην Αντοφαγάστα, μια πόλη περικυκλωμένη από την έρημο, γνώρισε τη γιαγιά μου. Μετανάστρια από την Κροατία. Παντρεύτηκαν, αν και τα σόγια τους δεν ήθελαν. Οι Ελληνες ήθελαν το παιδί τους να παντρευτεί Ελληνίδα. Στους Κροάτες δεν άρεσε που το κορίτσι τους ερωτεύτηκε έναν «μαυριδερό Ελληνα». Παντρεύτηκαν και έτσι γεννήθηκε ο πατέρας μου. Στην Αντοφαγάστα ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τη μητέρα μου, που έχει κροατική, γαλλική και περουβιανή καταγωγή. Εκαναν ευτυχισμένη ζωή. Μέχρι την ημέρα που ήρθε στην εξουσία ο Σαλβαδόρ Αλιέντε και τους έκανε τη ζωή αβίωτη. Οι γονείς μου είχαν ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής αυγών. Οι αρχές άρχισαν να τους παρενοχλούν, να βάζουν δικούς τους ανθρώπους ...να βιαιοπραγούν ενάντια σε δήθεν πλουτοκράτες. Ταυτόχρονα τους εξόντωσαν με φόρους. Η επιχείρηση φαλίρισε. Τότε, με τα τρία τους παιδιά, πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς. Εγκαταστάθηκαν στη Σάλτα, στη Βόρεια Αργεντινή, μια περιοχή με βουνά και άγρια βλάστηση. Οι γονείς μου ήταν φιλελεύθεροι. Αντιπαθούσαν τον Αλιέντε, σιχαίνονταν τον Πινοσέτ. Τους θεωρούσαν καταστροφή για τη Χιλή. Γι΄ αυτό, δεν επέστρεψαν στην Χιλή μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ. Από τους γονείς μου έμαθα να αγαπώ την ελευθερία και να σιχαίνομαι τους λαϊκιστές, τους δικτάτορες και τους ρατσιστές, από όπου και αν προέρχονται...

●●●
Εγώ γεννήθηκα στην Αργεντινή, στη Σάλτα, το 1977. Εναν χρόνο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Εγινα αργεντινή πολίτις αμέσως. Στις χώρες μας ισχύει το δίκιο του εδάφους. Μεγάλωσα μέσα σε αντιθέσεις και αντιφάσεις. Ημουν Αργεντινή, με αδέλφια Χιλιανούς και γονείς που είχαν προγόνους Ελληνες και Κροάτες. Ακουγα λίγες ελληνικές και κροατικές λέξεις. Οι γονείς μου δεν μιλούσαν πια τη γλώσσα των γονέων τους. Ανέφεραν όμως συνεχώς την καταγωγή τους. Μεγάλωσα χορεύοντας ελληνικούς χορούς και τραγουδώντας δαλματικά μοτίβα. Παράδεισος των παιδικών μου χρόνων έγιναν δυο μακρινές χώρες, που ηχούσαν στα αυτιά μου σαν μαγικές λέξεις: «Ελλάδα»- «Κροατία»... Μεγάλωσα στην Αργεντινή, όπου οι Χιλιανοί ήταν ανεπιθύμητοι. Οι γονείς μου κατάφεραν να ορθοποδήσουν οικονομικά, αλλά για τους ντόπιους παρέμειναν «ξένοι» και «παρείσακτοι». Λίγα χρόνια μετά τη γέννησή μου, η Χιλή και η Αργεντινή κόντεψαν να κάνουν πόλεμο. Για τρεις βραχονησίδες... Μικρή καθώς ήμουν, απορούσα γιατί η Χιλή και η Αργεντινή μάλωναν μεταξύ τους. Γιατί μισούνται αντί να αγαπιούνται; Την ώρα της γεωγραφίας, βλέποντας στον χάρτη τη Χιλή και την Αργεντινή, δίπλα δίπλα, φανταζόμουν τη Χιλή σαν έναν ωραίο λιγνό άνδρα και την Αργεντινή σαν μια νταρντάνα γυναίκα που χορεύει τάνγκο και έχει μείνει έγκυος από τη Χιλή. Τους φανταζόμουν σαν ανδρόγυνο, σαν τους γονείς μου...

●●●
Κάθε καλοκαίρι πηγαίναμε στη Χιλή, στην Αντοφαγάστα, όπου αντίκρυζα την έρημο και τον ωκεανό. Στη Σάλτα ζούσα περικυκλωμένη από τα βουνά και τη ζούγκλα. Οταν βρισκόμουν στη Χιλή αισθανόμουν Αργεντινή. Μάλωνα κάθε φορά που άκουγα κακές κουβέντες για την Αργεντινή. Οταν επέστρεφα στην Αργεντινή γινόμουν Χιλιανή. Τσακωνόμουν με τους δασκάλους και τους συμμαθητές μου κάθε φορά που έβριζαν τη Χιλή. Θυμάμαι όμως τον καιρό που η Αργεντινή έκανε πόλεμο με τη Βρετανία για τις Μαλδίβες. Στο σχολείο μάς έλεγαν ότι οι χιλιανοί μετανάστες είναι εσωτερικοί εχθροί. Οταν επέστρεψα στο σπίτι ρώτησα με ανακριτικό ύφος τη μητέρα μου αν ήταν με την Αργεντινή ή με την Αγγλία. Επαθε σοκ. Εκλαψε με αναφιλητά. Ενιωσε συντετριμμένη από το καχύποπτο βλέμμα του ίδιου του παιδιού της. Οι στρατοκρατούμενες κοινωνίες φέρνουν πάντα το μίσος και την πλύση εγκεφάλου... Είχα, λοιπόν, μια ζωή περίπλοκη, αλλά που μου έμαθε πολλά. Να εκτιμώ τους ανθρώπους όχι με βάση την καταγωγή, αλλά την αξία τους. Οταν με ρωτούν καμιά φορά ποια είναι η ταυτότητά μου, απαντώ: Νιώθω Αργεντινή, Χιλιανή, Ελληνίδα και Κροάτισσα. Προπαντός είμαι ο εαυτός μου...

●●●
Από μικρή ασχολήθηκα με τον χορό. Εκτός από ελληνικούς χορούς έκανα μπαλέτο και φλαμέγκο. Οταν συμπλήρωσα τα δεκάξι αποφάσισα να ασχοληθώ με το θέατρο. Από τότε έγινε το μεγάλο πάθος της ζωής μου. Πήγα να σπουδάσω θεατρολογία στην Κόρντοβα, μια πόλη στην Κεντρική Αργεντινή. Αρχισα να συνδυάζω θέατρο του δρόμου και μπαλέτο, να γράφω ποιήματα και παραμύθια. Στα τέλη του ΄90 άρχισα να σκέφτομαι τα ταξίδια. Σκεφτόμουν να πάω στη Λυών, στη Γαλλία. Τελικά, κατέληξα στη Μαδρίτη μαζί με μια στενή μου φίλη. Εκεί πήγαιναν οι περισσότεροι Αργεντινοί, άλλωστε. Γνώρισα εκεί και άλλα παιδιά και δημιουργήσαμε έναν θίασο. Αρχίσαμε να ταξιδεύουμε σε όλη την Ισπανία. Επαιζα σε έργα και έκανα θέατρο του δρόμου. Αυτό που οι περισσότεροι αποκαλούν «άγαλμα». Το θέατρο του δρόμου δεν έχει καμιά σχέση με τους ερασιτέχνες που βάζουν απλά μια λευκή μάσκα και κάνουν το «άγαλμα». Είναι πραγματική τέχνη, δύσκολη και απαιτητική. Ως «άγαλμα» γύρισα σχεδόν όλη την Ευρώπη. Πήγα Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρωσία, Βοσνία, Σερβία. Στην Κροατία έμεινα ενάμιση χρόνο. Και, τέλος, Ελλάδα. Κάνοντας θέατρο του δρόμου στέκεσαι ακίνητη και βλέπεις τον κόσμο να γυρνάει γύρω σου. Τους ζητιάνους που σε βλέπουν ως συνάδελφο. Τους ερωτευμένους ή τους χωρισμένους που έρχονται και σου κάνουν εξομολογήσεις. Τα παιδάκια που σε πλησιάζουν για να σου πουν τι όνειρα είδαν. Αλλοι κάνουν τάματα στα πόδια σου. Αλλοι σε ερωτεύονται, αφήνουν ερωτικά ραβασάκια. Μόλις «ξεπαγώνεις» όμως και δεν είσαι πια «άγαλμα», ξενερώνουν. Οταν κάνεις θέατρο του δρόμου μαθαίνεις πόσο σημαντική είναι η ενέργεια. Οταν έχεις κακή ενέργεια, οι άνθρωποι δεν σε προσέχουν... Πηγαίνοντας από χώρα σε χώρα μαθαίνεις τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Τον τρόπο που σε κοιτάνε, σε αγγίζουν, πετάνε τα κέρματα και λένε «ευχαριστώ»...

Στην Ελλάδα ήρθα για πρώτη φορά το 2000.

Για να κάνω τα χαρτιά μου ως ομογενής. Σήμερα έχω ελληνικό διαβατήριο. Στην Αργεντινή επιστρέφω κάθε χρόνο για δυο μήνες. Αυτό τον καιρό, λόγω της οικονομικής κρίσης, ακούω να συγκρίνουν την Ελλάδα με την Αργεντινή. Δεν ξέρω εάν μοιάζουν. Ξέρω ότι η Αργεντινή μοιάζει με καρδιογράφημα. Φθάνει πάντα σε μια κορυφή και ξαφνικά κατρακυλά στον πάτο. Διαφέρει από την Ελλάδα, νομίζω, στο ότι εκεί οι άνθρωποι φοβούνται λιγότερο τις στερήσεις. Στην Αργεντινή η ιδέα ότι πρέπει να τα βγάλουμε πέρα με τα λίγα που έχουμε ή ότι μπορεί να χάσουμε αυτά που έχουμε, αποτελεί τρόπο ζωής και σκέψης. Στην Αργεντινή όταν κάνουμε ένα πάρτι τα πλαστικά ποτήρια δεν τα πετάμε. Τα κρατάμε για το επόμενο πάρτι. Η χρεοκοπία μάς ταρακούνησε αλλά δεν τη θεωρήσαμε το τέλος του κόσμου. Δεν πιστεύω ότι η φτώχεια κάνει τους ανθρώπους καλύτερους. Πιστεύω όμως ότι είναι καλύτερα να μάθεις να ζεις φτωχικά παρά να χαραμίζεις την αφθονία σου. Νομίζω επίσης ότι μόνο η κρίση φέρνει την πραγματική αλλαγή... ●●●
Ζω στην Ελλάδα μόνιμα από το 2005. Ασχολούμαι με θέατρο. Εχουμε δημιουργήσει τον δικό μας θίασο και δίνουμε διάφορες παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Ποιες είναι οι εντυπώσεις μου από την Ελλάδα; Νομίζω ότι εδώ οι άνθρωποι δεν ψάχνονται πολύ. Τους βρίσκω κάπως αναίσθητους. Μου κάνει εντύπωση επίσης που στα λεωφορεία δεν σηκώνεται κανείς να καθήσει κάποιος ηλικιωμένος. Η Αθήνα ως πόλη μου αρέσει και την Ελλάδα τη νιώθω πολύ δική μου. Εχω ταξιδέψει αρκετά αλλά δεν μπορώ να πω γιατί αγαπώ αυτή ή εκείνη την πόλη, αυτή ή εκείνη τη χώρα. Νομίζω πως έχει σχέση με αυτό που δίνεις. Οπου και αν πας η βαλίτσα που κουβαλάς μαζί σου είναι ο εαυτός σου. Τι μου έμαθε το ταξίδι; Να ζω με λίγα και να δέχομαι πολλά. Μου έμαθε να μη γενικεύω, γιατί παντού συναντάς εξαιρέσεις. Τι σκέφτομαι για το μέλλον;

Δεν ξέρω. Οπου και αν βρεθώ, πάντως, θα κάνω θέατρο...
Από gazikapllani

Γύρισαν τα στεφάνια των πολιτικών!!!

Σπουδαίο μάθημα αξιοπρέπειας δέχθηκε ο πολιτικός κόσμος από την χαροκαμένη οικογένεια της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της άτυχης γυναίκας από το Αίγιο, που βρήκε τραγικό θάνατο στη διαδήλωση της περ. Τετάρτης.


Τα στεφάνια που είχαν στείλει, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων και συνδικαλιστικοί φορείς, μεταφέρθηκαν στο πίσω μέρος της Εκκλησίας, γυρισμένα ανάποδα, πλην αυτού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Tην ίδια τύχη είχαν και τα στεφάνια της διοίκησης της Marfin, ο πρόεδρος της οποίας ο πολύς Α. Βγενόπουλος, έχασε τη μιλιά του όταν ... άκουσε να μη δέχονται ούτε καν να συζητήσουν την «προσφορά» του να αναλάβει τα έξοδα της κηδείας. «Δεν θέλουμε τίποτα από εσάς, κύριε. Το μόνο που θέλουμε είναι να μας φέρετε πίσω το παιδί μας" φέρεται να του απάντησαν.

Κι όμως κανείς δεν ντράπηκε! Γιατί κανένα πολιτικό παχύδερμο δεν είναι σε θέση να νοιώσει την οργή, την αγανάκτηση και τη χλεύη των πολιτών.


Από kafeneio-gr.