Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Κινητοποιήσεις στο Λιδορίκι

Φωτογραφίες και βίντεο από την κινητοποίηση των κατοίκων του Λιδορικίου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ των ΔΗΜΩΝ ΛΙΔΩΡΙΚΟΥ και ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ και της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ σχετικά με το σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

Εκφράζουμε την απόλυτη και πλήρη ...αντίθεσή μας στην εφαρμογή του χωροταξικού σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο μεταφέρεται προκλητικά η έδρα του Δήμου Δωρίδας από το Λιδωρίκι στο Ευπάλιο, αγνοώντας επιδεικτικά την ιστορική, γεωγραφική και κοινωνική προσφορά του τόπου μας για τους παρακάτω λόγους:

1. Το Λιδωρίκι από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους είναι πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της Δωρίδας, καθώς και πρωτεύουσα της πρώην επαρχίας Δωρίδος η οποία ταυτίζεται γεωγραφικά με τον προτεινόμενο Δήμο Δωρίδας, επί 177 χρόνια (από το 1833) και υπήρξε έδρα Επισκοπής για 1.000 χρόνια.

2. Το Λιδωρίκι είναι η μεγαλύτερη τοπική κοινότητα στο νέο Δήμο Δωρίδας με πληθυσμό (κατά την τελευταία απογραφή 881 κατοίκους, ενώ το Ευπάλιο-μαζί με τον οικισμό του (Γρηγορίτικα)- έχει πληθυσμό 762 κατοίκους.

3. Αγνοεί ότι το Λιδωρίκι ανήκει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων και για το λόγο αυτό προήχθη τιμητικά σε Δήμο Λιδωρικίου, πολύ πριν την εφαρμογή του σχεδίου ΄΄ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ΄΄, με το οποίο παρέμεινε Δήμος με έδρα το Λιδωρίκι, συνενούμενος με 17 ορεινές κοινότητες.

4. Αγνοείται η προσφορά της περιοχής μας στο κοινωνικό σύνολο, (ταμιευτήρας ΕΥΔΑΠ τεχνιτής λίμνης Μόρνου, με πολλά περιοριστικά μέτρα ανάπτυξης αλλά χωρίς αντισταθμιστικό όφελος για την περιοχή μας, φυλακές υψίστης ασφαλείας Μαλανδρίνου, ανοχή εξορύξεων κοιτασμάτων βωξίτη χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος), και αντί επιβράβευσης η πολιτεία θέλει να μας υφαρπάξει προκλητικά και την έδρα του Δήμου Δωρίδας.

5. Η πρόταση του σχεδίου ΄΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄ για μεταφορά της έδρας του Δήμου, αγνοεί το γεγονός πως με την επιλογή του Ευπαλίου ως πρωτεύουσας του Δήμου Δωρίδας, μεταφέρεται η έδρα του Δήμου από το κέντρο της Δωρίδας, που είναι το Λιδωρίκι, σε μία πόλη στην άκρη του Νομού και πλησίον μάλιστα ενός αστικού κέντρου όπως είναι η Ναύπακτος, τη στιγμή μάλιστα που λόγω της πολεοδομικής ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης, το Ευπάλιο φαντάζει ως προάστιο της Ναυπάκτου, εξάλλου όπως είναι γνωστό το Ευπάλιο επιζητούσε τη συνένωση του με τη Ναύπακτο. Αγνοεί επίσης το γεγονός πως η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του Νομού και κυρίως του Δήμου Ευπαλίου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως η περιοχή «φιλέτο» του Νομού Φωκίδας (ιδίως μετά τη κατασκευή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου είναι δεδομένη. Αντιθέτως με την απομάκρυνση της έδρας του Δήμου από το Λιδωρίκι, μπαίνει ταφόπλακα στα όποια σχέδια ανάπτυξης του ορεινού όγκου και μεταξύ των άλλων θα προκαλέσει οικονομικό μαρασμό, με επακόλουθο την φυγή και των εναπομεινάντων νέων της περιοχής μας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα την ερήμωση της Ορεινής Δωρίδας, πράγμα το οποίο αντιτίθεται στη φιλοσοφία του σχεδίου ΄΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄.

6 . Είναι απορίας άξιο (και μας γεμίζει ερωτηματικά), το να εγκαταλείπεται μία πόλη όπως το Λιδωρίκι με πλήρη διοικητική υποδομή (Δημαρχείο, Δασαρχείο, Αστυνομικό Τμήμα (το οποίο εποπτεύει και τις φυλακές Μαλανδρίνου), Εθνική και Αγροτική Τράπεζα, Κέντρο Υγείας, Κτηνιατρείο, ΚΕΠ, ΕΛΤΑ Κλιμάκιο Πυροσβεστικής, Ειρηνοδικείο Αρχαιολογικό Μουσείο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΟΥ (στην οποία συστεγάζεται η ταμιακή υπηρεσία του Δήμου Λιδωρικίου, από τις οποίες εξυπηρετούνται και οι Δήμοι Βαρδουσίων, Τολοφώνα και Καλλιέων), με αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος (σε μία περίοδο δημοσιοοικονομικής κρίσης), προκειμένου να βρεθούν πόροι για τη διοικητική υποδομή της νέας έδρας του Δήμου. Για όλους τους ανωτέρω λόγους πιστεύουμε πως ο νέος Δήμος Δωρίδας με έδρα το Λιδωρίκι πληροί όλες τις προϋποθέσεις που οδηγούν στη δημιουργία και ενίσχυση ενός αναπτυξιακού κέντρου με έμφαση στην περιφέρεια, με κοινές δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται από την ύπαρξη των ορεινών όγκων της Γκώνας και των Βαρδουσίων, των δασών, της λίμνης του Μόρνου και της παραλιακής ζώνης, που είναι και ο στόχος της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του Δήμου Λιδωρικίου και των δημοτών του. Ο αγώνας θα είναι συνεχής ώστε να παραμείνει η έδρα του Δήμου Δωρίδας, στο ιστορικό και μαρτυρικό Λιδωρίκι.».


ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
1. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΒΟΡΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ « ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»
3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΚΟΥΤΣΟΥΡΟΣ»
4. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΑΪΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
5. ΕΝΩΣΗ ΔΑΦΝΕΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ-1935
6. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΠΙΩΤΩΝ
7. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΠΙΩΤΩΝ
8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΡΙΚΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»
9. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ «ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΛΛΙΟ»
10. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚ ΚΑΡΟΥΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
11. ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΟΝΙΑΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
12. ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
13. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Η ΓΚΙΩΝΑ»
14. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
15. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΦΥΣΚΟΣ»
16. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ»
17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΕΡΙΘΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
18. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΥΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
19. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ»
20. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΩΤΑΙΝΙΩΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
21. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»
22. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΠΟΧΩΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
23. ΕΝΩΣΗ ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
24. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΩΝ
25. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΧΩΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»
26. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΔΩΡΙΔΑΣ




Οι φωτογραφίες είναι από το http://www.lidoriki.com/
Το κείμενο συλλόγων από το fokidanet.com
και το βίντεο από το lepanto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου