Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Πακέτο Χατζηγάκη... Πρώτο πιάτο σπαραγγόσουπα!

ImageΜε τα σπαράγγια ξεκίνησε η πληρωμή των κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων, καθώς την Παρασκευή 7 Μαρτίου έφυγαν οι εντολές πληρωμής σε 1.400 παραγωγούς σπαραγγιών της χώρας. Το ποσό που μπήκε στους λογαριασμούς ήταν 6,2 εκατ. ευρώ.
Από Δευτέρα παίρνουν σειρά πληρωμής σταδιακά, οι κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις σε βαμβάκι, καλαμπόκι σιτηρά, ρύζι και καπνό.
Την Πέμπτη που πέρασε ο ΕΛΓΑ έστειλε και τα τελευταία αρχεία πληρωμών ανά παραγωγό και ανά προϊόν στη διεύθυνση πληροφορικής της ΑΤΕ και από την Παρασκευή ξεκίνησε η πληρωμή.
Τα λεφτά μπαίνουν στους λογαριασμούς της ΑΤΕ και για όσους έχουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες θα δοθούν εντολές πληρωμών από την ΑΤΕ.
Όπως αναφέρεται σχετικά, θα ... δοθούν σε πρώτη φάση γύρω στα 310 εκατ. ευρώ σε 278.000 περίπου δικαιούχους. Σχετικά με τα προαναφερόμενα προϊόντα θα πληρωθούν αρχικά 250.000 περίπου παραγωγοί και οι υπόλοιποι 28.000 που είναι στο δείγμα των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα περιμένουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου για να πάρουν τα λεφτά.
Τα ποσά που δίνονται ανά στρέμμα είναι: Βαμβάκι 45 ευρώ, καλαμπόκι 25 ευρώ, σκληρό σιτάρι 10 ευρώ, μαλακό σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, ρύζι και σίκαλη 12 ευρώ, σπαράγγια 200 ευρώ και καπνά ανατολικού τύπου 100 ευρώ.
Ακολούθως σειρά είναι να πάρουν το λάδι με τις βρώσιμες ελιές, καθώς και τα φυλλοβόλα και η πατάτα. Για τα δύο πρώτα, αναμένεται να βγει πρώτα το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής των Πανεπιστημιακών, που ήδη έχει κάνει σχετικές διαβουλεύσεις και συσκέψεις. Η αλήθεια είναι ότι το λάδι έχει πολλές περικοκλάδες και ίσως το θέμα το λύσει άλλη μια υπουργική απόφαση για την καταβολή της κατ' εξαίρεση αποζημίωσης.
Όσον αφορά στις κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες αμυγδαλιάς, κερασιάς, βερικοκιάς (ποικιλίας Μπεμπέκου) συμπύρηνων ποικιλιών ροδακινιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς και μηλιάς σε όλη τη χώρα, καθώς και για την πατάτα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ήδη έχουν ξεκινήσει από το ΕΛΓΑ οι απαιτούμενες διαδικασίες και όπως οι εκτιμάται οι αποζημιώσεις αυτές θα δοθούν μετά από 2-3 μήνες περίπου.
Η σειρά των επιδοτήσεων. Μέσα στον Μάρτιο θα πάρουν σειρά πληρωμής το συνδεδεμένο πριμ στο βαμβάκι και τα ποιοτικά πριμ σε σιτηρά και καλαμπόκι. Το βαμβάκι αναμένεται να είναι πρώτο στη λίστα της πληρωμής στις επόμενες μέρες, ενώ τα σιτηρά και καλαμπόκι πρόκειται να πληρωθούν περί τα τέλη του Μαρτίου. Γίνονται προσπάθειες επίσης να πληρωθεί και το συνδεδεμένο πριμ της βιομηχανικής ντομάτας πριν το Πάσχα, όπως επίσης και τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2008 και κάτι εκκρεμότητες από το 2007, καθώς και ό,τι απέμεινε από τις εξισωτικές. Όσον αφορά στα τεύτλα οι εκτιμήσεις λένε ότι η πληρωμή θα γίνει μετά το Πάσχα, ενώ για τα υπόλοιπα προϊόντα που έχουν να λαμβάνουν συνδεδεμένα και ποιοτικά πριμ η πληρωμή θα γίνει κατά τον Ιούνιο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, το αιγοπρόβειο γάλα, το βόειο κρέας, το λάδι και ο καπνός.
Από την Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου