Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Είναι έφηβος... Δεν θέλω να του βάλω καμία ταμπέλα... Σέβομαι τη μνήμη του και τους γονείς του

Xρονικό κενό δύο ωρών μετά τον πυροβολισμό

Της απεσταλμένης μας στην Αμφισσα Eυας Kαραμανωλη

Το κλίμα που επικρατούσε στο Aστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και τα υπηρεσιακά λάθη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα που κατά την κατηγορία στοίχισαν τη ζωή στον 15χρονο, απετέλεσαν τον κύριο άξονα της κατάθεσης του αστυνομικού Γιώργου Παπαποστόλου, ο οποίος υπηρετεί στο Α.Τ. Εξαρχείων. Παράλληλα, από τη μέχρι στιγμής διαδικασία ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας, προκύπτει χρονικό κενό περίπου δύο ωρών -από την ώρα του πυροβολισμού μέχρι την παράδοση των δύο κατηγορουμένων στην Ασφάλεια- κατά το οποίο δεν είναι σαφές πού βρίσκονταν οι Επαμεινώνδας ...Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης.

Το εν λόγω χρονικό κενό επιχείρησαν να διερευνήσουν μέσω ερωτήσεων που έθεσαν στον μάρτυρα οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής κ.κ. Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, ο κ. Παπαποστόλου δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. Oπως επεσήμανε η πολιτική αγωγή από τις συνομιλίες των δύο κατηγορουμένων με το κέντρο προκύπτει ότι «στις 21.06 αναφέρουν ότι πάνε στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα. Από εκείνη την ώρα μέχρι τις 22.00 αγνοούνται. Εσείς λέτε ότι δεν τους είδατε και στις 23.00 πάνε στη ΓΑΔΑ. Πού είναι; Πληροφορηθήκατε;» Η απάντηση του μάρτυρα, ο οποίος ανέλαβε υπηρεσία στις 22.00 το επίμαχο βράδυ, ήταν αρνητική.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο Α.Τ. Εξαρχείων αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της εμπλοκής του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη στο περιστατικό που στοίχισε τη ζωή στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ο κ. Παπαποστόλου είπε: «Υπήρχε αναστάτωση στο Τμήμα γιατί είχε χτυπηθεί ένα παιδί και ξέραμε ότι στο περιστατικό ενδεχομένως είχαν εμπλακεί ο Νώντας και ο Βασίλης. Ηταν όλοι αναστατωμένοι και λυπημένοι. Δεν μιλούσε κανένας». Σύμφωνα με τον μάρτυρα τις λεπτομέρειες για το τραγικό περιστατικό τις πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ. «Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε πώς έγινε το περιστατικό και ότι είχαν εμπλακεί οι συγκεκριμένοι δύο συνάδελφοι».

Ο ίδιος ωστόσο επανειλημμένως απέφυγε τις προσωπικές κρίσεις γύρω από το περιστατικό που κατέληξε στον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε στο ακροατήριο το γεγονός ότι δεν επιθυμούσε να δείξει με τα χέρια του τη στάση ρίψης εκφοβιστικής βολής. «Δεν το κάνω ούτε για πλάκα. Ούτε με όπλο ούτε χωρίς όπλο», είπε ο μάρτυρας ο οποίος αναγκάστηκε τελικώς να υπακούσει στο αίτημα του δικαστηρίου. Ο κ. Παπαποστόλου απέφυγε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα ότι το θύμα και ο φίλος του Ν.Ρ. ήταν αναρχικοί και αντιεξουσιαστές. «Ενα 15χρονο παιδί δεν μπορώ να το κατατάξω σε κάποια κοινωνική ομάδα. Είναι έφηβος... Δεν θέλω να του βάλω καμία ταμπέλα... Σέβομαι τη μνήμη του και τους γονείς του», είπε.

Υπηρεσιακά λάθη

Οπως και οι λοιποί συνάδελφοι των κατηγορουμένων που κατέθεσαν, ο κ. Παπαποστόλου επεσήμανε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος Επαμεινώνδας Κορκονέας αντιμετώπισε υπηρεσιακά λανθασμένα το περιστατικό που κατέληξε στην αφαίρεση της ζωής του Αλέξανδρου. «Δεν βγαίνουμε στον δρόμο για να εμπλακούμε μέχρι τέλους με τον δράστη. Δεν περνάει από τη σκέψη μας να βγάλουμε όπλο μπροστά στη μολότοφ. Δεν μας έχουν δώσει το όπλο για να σκοτώνουμε», είπε.
Από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου