Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ανοικτή επιστολή του Γιάννη Νικηφ. Πάλλα προς την βουλευτή του Νομού


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ κ. ΑΦΡ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλίας σας της 19-5-10 στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης με θέμα τον Καλλικράτη. Με το ίδιο ενδιαφέρον παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες τοποθετήσεις σας για το ίδιο θέμα τοπικά και γενικά.
Με το δικαίωμα που μου δίνει ο θεσμικός μου ρόλος στα όργανα της αυτοδιοίκησης αλλά και ως απλός πολίτης αυτού του τόπου παρακαλώ να μου επιτρέψετε να εκφράσω την αντίθεσή μου στον τρόπο με τον οποίο το Κυβερνών κόμμα και εσείς προσωπικά προσπαθείτε να επιβάλλετε την νέα Διοικητική δομή της Χώρας.
Στην ομιλία σας αναφέρεστε σε μικροπολιτικό περιβάλλον και στην ανάγκη εξάλειψής του αλλά ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης σας διαψεύδει. Μια απλή ματιά αν ρίξει κάποιος στο χωροταξικό χάρτη του Καλλικράτη θα αντιληφθεί την κοπτοραπτική και ... τον κομματικό καιροσκοπισμό που διακατέχει το πνεύμα του Νομοσχεδίου.
Δεν είναι λοιπόν αυτή η Διοικητική Μεταρρύθμιση που όλοι οι αυτοδιοικητικοί, παλιοί και νέοι, οραματιστήκαμε διαμέσου του διαλόγου που αναπτύχθηκε στα Συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και τις ομόφωνες αποφάσεις που πήραμε τα τελευταία χρόνια. Φοβάμαι ότι η Διοικητική αλλαγή που όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι επιθυμούσαμε απέτυχε πριν καν εφαρμοστεί.
Στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις μου για το θέμα προσπάθησα και συνεχίζω να προσπαθώ να μην βλέπω αποσπασματικά και μεμονωμένα το χωροταξικό αλλά να αναδείξω τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία του εγχειρήματος ανεξάρτητα του προτεινόμενου χάρτη που εύλογα δημιουργεί διαφωνίες τις οποίες βλέποντας τον πολιτικό χάρτη τις Φωκίδας, σας εξυπηρετεί, για τα μικροκομματικά σας οφέλη να ενδυναμώνετε με τις παλινδρομήσεις στην χωροταξική πρόταση.
Αναφέρεστε στην ομιλία σας για φόβο της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά να προχωρήσει η νέα δομή. Για μένα η στάση αυτή της ΝΔ αναδεικνύει την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα που πρέπει να διέπει μια τέτοια αλλαγή στη Διοικητική δομή της Χώρας. Θα συμφωνούσα μαζί σας αν η Κυβέρνηση έδινε πειστικές απαντήσεις ή αν ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάριζε την οικονομική «προίκα» της νέας δομής. Τότε πιθανότατα να μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε και τις προτάσεις μας για το χωροταξικό.
Έχετε απάντηση κ. Παπαθανάση στα αμείλικτα και σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν και είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην Διοικητική αναδιάρθρωση της Χώρας ?
Ποιός εγγυάται και πώς θα υποστηριχθούν οι νέες δομές στο ευάλωτο και ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον που ζούμε ?
Με ποια συγκεκριμένα ποσά θα συνοδεύεται η κάθε μεταβιβαζόμενη αρμοδιότητα ?
Μελέτη κοστολόγησης των αρμοδιοτήτων έχει γίνει ? Τι προβλέπει για κάθε Δήμο ?
Το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ τι ποσό περιλαμβάνει ? Πως γίνεται η κατανομή ανά νέο Δήμο ? Υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και αν ναι ποιο είναι αυτό ?
Πως θα γίνει η συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και τι οικονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης υπάρχει ?
Ποια συγκεκριμένη πολιτική θα ακολουθηθεί στους Δήμους που χρωστάνε και ποιος θα πληρώσει για την εξυγίανση ?
Υπάρχει πρόγραμμα και ποιό για την υποστήριξη των νέων υποδομών που χρειάζονται στις έδρες των νέων Δήμων για την ομαλή λειτουργία και στέγαση των Υπηρεσιών που προβλέπονται ? Αναφέρεται συγκεκριμένο κονδύλι για την βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και την δημιουργία νέων ?
Μέσα σε 15 ημέρες ο κ. Ραγκούσης άλλαξε το ποσό της εξοικονόμησης που θα επέλθει από την νέα δομή και το 1,8 δις ευρώ έγινε 1,2 δις ευρώ εξαιτίας της αιτιολογικής εκθέσεως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ! Τι έγιναν τα 600 εκ ευρώ ? Διαβάσατε ως οικονομολόγος την αιτιολογική έκθεση ? Σας καλύπτει ? Το σύνολο των αυτοδιοικητικών πάντων όχι.
Στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ της Κυλλήνης ομόφωνα (και η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ ) κοστολόγησαν την νέα δομή στα 6 δις ευρώ μετά από σχετική μελέτη και μάλιστα μόνο για τον ένα βαθμό αυτοδιοίκησης. Σήμερα ο Υπουργός μας λέει ότι η κοστολόγηση της νέας δομής είναι 4 δις και για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης ! Τι απαντάτε σε αυτό ?
Τί απάντηση δίνεται στην αβεβαιότητα και το θολό τοπίο που δημιουργήσατε στο εργασιακό μέλλον όλων των εργαζομένων και στους τρεις βαθμούς της σημερινής δομής ? Πως αυτοί οι άνθρωποι θα είναι μέσα σε έξι μήνες οι στυλοβάτες της οργανωτικής αναδιάρθρωσης και του προγραμματισμού της νέας δομής όταν το μέλλον τους δεν έχει διευκρινισθεί επακριβώς και διαταράσσετε τον οικογενειακό τους προγραμματισμό με αοριστολογίες ?
Αναφέρεστε στην ομιλία σας για γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του Νομού μας αλλά η δική σας πρόταση είναι επιλεκτική. Άλλες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες έχει η Νησιωτική Ελλάδα που δημιουργείτε μικρούς Δήμους και άλλες ο Νομός μας που δημιουργείται υπερτροφικός Δήμος ?
Πως αντιλαμβάνεστε τον χαρακτηρισμό Ορεινού Δήμου ?
Μήπως η Αντίκυρα είναι σε βουνό και η Αγόριανη έχει θάλασσα ?
Έχουν τηρηθεί τα ίδια κριτήρια σε όλη την Ελλάδα ? Ασφαλώς όχι ! Τα μικροπολιτικά και τα κομματικά τηρήθηκαν! Ο χάρτης της Ελλάδας είναι μάρτυρας ! Εκεί που δημιουργούνται ορεινοί θα είναι εξασφαλισμένες οι Υπηρεσίες και στον Νομό μας δεν μπορούσε να γίνει ?
Θα μπορούσα να σας αναφέρω περισσότερα για να σας αποδείξω ότι η Κυβέρνηση και σεις που υποστηρίζετε το Νομοσχέδιο αυτοαναιρείστε, αρκεί όμως κανείς να κάνει μια απλή ανάγνωση του περιεχομένου του !
Ο τρόπος που εκφράζετε την θέση σας είναι γλυκός στο να «χαϊδεύει» αυτιά και γενικά και αόριστα να εκφράζει το όραμα της νέας δομής.
Όμως έχουμε φτάσει μερικές μέρες πριν το σχέδιο γίνει Νόμος του Κράτους και οι πολίτες θέλουν συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις στα θεσμικά, τα οικονομικά και τα χωροταξικά ! Αντί όμως της ίσης μεταχείρισης, η Κυβέρνησή σας επιλέγει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον Νομό μας σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδος.
Μέσα σε λίγες μέρες «εξευτέλισε» την έννοια της διαβούλευσης την οποία η ίδια περήφανα διατυμπάνιζε.
Με όλα όσα σας προανέφερα πιστεύω ότι το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει και κακώς μέχρι τώρα όλοι μας έχουμε πέσει στην παγίδα να αναδεικνύουμε μόνο το χωροταξικό. Για μένα προσωπικά το μείζον πρόβλημα είναι το οικονομικό και γι αυτό αρνούμαι να δεχθώ χωρίς διαβούλευση και εξηγήσεις να οδηγήσουμε τον τόπο μας σε ένα μέλλον αβέβαιο και καταστροφικό.
Λέω ναι στην ανάγκη της νέας Διοικητικής Δομής αλλά όχι στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο ! Κάνω έκλυση έστω και την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με το μέλλον του τόπου μας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναλάβετε το κόστος μιας ακόμη αποτυχημένης Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Με εκτίμηση

Γιάννης Νικηφ. Πάλλας
Μέλος Επιτροπής Οικονομικών ΚΕΔΚΕ
Μέλος Δ.Σ. ΤΕΔΚ Φωκίδας
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παρνασσού

2 σχόλια: