Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Λάθος η χωροθέτηση των αιολικών στην Ναυπακτία υποστηρίζουν οι Μετεωρολόγοι!


Τα επενδυτικά σχέδια για τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν συνυπολογίζουν τα υφιστάμενα επίσημα κλιματολογικά δεδομένα της χώρας, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.



Σύμφωνα με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό που κοινοποίησαν στους αρχηγούς των κομμάτων, τα επενδυτικά σχέδια δεν βασίζονται στις κλιματολογικές μεθοδολογίες υπολογισμού του διαθέσιμου για εκμετάλλευση...
αιολικού και ηλιακού δυναμικού, που εφαρμόζονται διεθνώς σήμερα.
Οι επιστήμονες επικαλούμενοι σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων υποστηρίζουν ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται για τα "αιολικά" υπερεκτιμά το αιολικό δυναμικό τουλάχιστον σε μια από τις περιοχές αιολικής προτεραιότητας (Στερεά Ελλάδα και Νότια Θεσσαλία) - και ειδικότερα στην Ναυπακτία- που χωροθέτησε το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2008 και εφαρμόζει σήμερα το ΥΠΕΚΑ.
Επίσης το σύστημα που χρησιμοποιεί το ΥΠΕΚΑ για τα "ηλιακά συστήματα" δεν βασίζεται στα κλιματολογικά δεδομένα που αφορούν τη προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνεια της γης αλλά στην ετήσια ηλιοφάνεια σε ώρες, παράμετρο που δεν προσεγγίζει τη διαθέσιμη για μετατροπή σε φωτοβολταϊκή ενέργεια, αλλά το χρόνο εκμετάλλευσης της.
Προφανώς η «Πράσινη Ανάπτυξη» σχεδιάζεται χωρίς την επιστημονική βάση, τα δεδομένα και τις μεθοδολογίες της διεθνούς κλιματολογικής πρακτικής. Η πραγματικότητα αυτή θα οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση αρκετών επενδύσεων, σε “πτωχή” αναπτυξιακή σχεδίαση και σε υψηλότερο κόστος για μερίδα των πολιτών.
Η επιστολή των Μετεωρολόγων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας υπογράφεται από τους κ.κ. Άγγελο Κακούρο, τ. Διευθυντή ΕΜΥ, Κυριάκο Πέτρο, τ. Υποδιοικητή ΕΜΥ, Βασίλη Κωστόπουλο, τ. Τμηματάρχη ΕΜΥ, Γεώργιο Μπαρμπουνάκη, τ. Διευθυντή ΕΜΥ και Γεώργιο Σακελλαρίδη, τ. Υποδιοικητής ΕΜΥ.
***************************
Δικό μας σχόλιο:
Πραχτικά τι λένε οι Μετεωρολόγοι; Ότι για την χωροθέτηση των Αιολικών (αλλά και των Φωτοβολταϊκών) άλλα κριτήρια λήφθησαν υπόψην και όχι επιστημονικές μελέτες και έρευνες. Τότε το γιατί η Ναυπακτία παραδίδεται βορά στις ορέξεις των Μεγαλοεργολάβων της "Μαύρης Ανάπτυξης", το ξέρουν μόνον αυτοί που υποστηρίζουν την Πολιτική της "Πράσινης Απάτης"! Αλλά από την "Τρόικα" της Ναυπακτίας εμείς τουλάχιστον απάντηση περί τούτου δεν αναμένουμε!
http://konstantinosdavanelos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου