Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Απλήρωτοι περίπου 35 εργαζόμενοι νομικών προσώπων του Δήμου Δελφών


Το θέμα που έχει προκύψει με τους απλήρωτους εργαζομένους στα διάφορα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Δελφών και κυρίως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, έθεσε κατά τη διάρκεια του προχθεσινού Συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πολίτες στο προσκήνιο» κ. Παναγιώτης Μέγκος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μέγκος, περίπου 35 άνθρωποι που δουλεύουν στα ΚΑΠΗ, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Ωδεία του Δήμου είναι απλήρωτοι εδώ και μερικούς μήνες, τονίζοντας ...
πως γίνεται καθημερινά δέκτης παραπόνων από τους εργαζόμενους. Ο κ. Μέγκος ζήτησε να πληροφορηθεί από τη δημοτική αρχή τι σκοπεύει να κάνει, εφόσον εδώ και δυόμιση μήνες που έχουν καταργηθεί τα Νομικά Πρόσωπα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει δραχμή, ζητώντας παράλληλα να ενημερωθεί για το αν αυτοί οι άνθρωποι θα χάσουν τα χρήματα αυτά.
Να σημειώσουμε πως ο κ. Μέγκος σε παλαιότερη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν είχε μπει το θέμα της κατάργησης των Νομικών Προσώπων, είχε διαφωνήσει τονίζοντας πως θα υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον με τις πληρωμές, ενώ είχε προτείνει να συσταθούν δύο νέα Νομικά Πρόσωπα, ένα που θα περιέχει κοινωνικές δομές, κι ένα που θα αφορά στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ούτως ώστε να αποφευχθεί το σημείο που έφτασαν τα πράγματα σήμερα. Και ο κ. Ιωσηφίδης όμως είχε αντιδράσει καθόσον τελικά η παράταξή του ήταν η μόνη που είχε καταψηφίσει τις καταργήσεις των νομικών προσώπων με την αιτιολογία, ότι δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι δαπάνες τις μισθοδοσίας.
Τότε η δημοτική αρχή είχε υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο, αφού επρόκειτο αυτοί οι εργαζόμενοι να μπουν σε οργανικές θέσεις στο δήμο και ότι θα πληρώνονται κανονικά.

«Αυτή είναι η φυσική συνέπεια των πραγμάτων»

Ο Επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Ιωσηφίδης επεσήμανε το γεγονός ότι έτσι όπως έγιναν τα πράγματα με τις καταργήσεις των νομικών προσώπων, ήταν αναμενόμενο να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, αφού αυτή ήταν η φυσική συνέπεια όπως όλα έδειχναν. Να υπενθυμίζουμε ότι η παράταξη του κ. Ιωσηφίδη ήταν η μοναδική που είχε καταψηφίσει σε παλαιότερο συμβούλιο τις καταργήσεις των νομικών προσώπων «προβλέποντας» ότι κάποια στιγμή θα έφταναν τα πράγματα σε αυτό το σημείο και δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Ο κ. Ιωσηφίδης υποστήριξε ακόμα πως δεν είναι λογική αυτή, να αντιμετωπίζει ο Δήμος με τέτοιο τρόπο τόσο σοβαρά θέματα, που έχουν να κάνουν με μισθοδοσίες υπαλλήλων.

«Το θέμα είναι καθαρά διαδικαστικό και γραφειοκρατικό», ξεκαθάρισε η αντιδήμαρχος κ. Λαϊνη

Η αντιδήμαρχος κ. Γιώτα Λαϊνη παραδέχτηκε το γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση ως προς το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων, αυτό όμως όπως επεσήμανε έχει σχέση με το ότι το ΦΕΚ βγήκε μόλις πριν μερικές ημέρες. Πέραν αυτού όμως ξεκαθάρισε πως θα πρέπει όλο αυτό το νέο προσωπικό στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να γίνει προσωπικό του νέου δήμου όπου τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, τονίζοντας πως είναι θέμα καθαρά διαδικαστικό και γραφειοκρατικό. «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως είμαστε από πάνω, ειλικρινά το «κυνηγάμε» ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες για να γίνει προσωπικό του δήμου και να μπουν στη διαδικασία πληρωμής των υπολοίπων υπαλλήλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κα Λαϊνη ανέφερε επίσης πως τα νομικά πρόσωπα που είχαν υπόλοιπο χρημάτων σίγουρα μπόρεσαν να πληρώσουν τους υπαλλήλους και ότι σαφέστατα εκείνα που δεν είχαν υπόλοιπο δεν μπόρεσαν να προβούν σε πληρωμές.

«Περιμένουμε να κοινοποιηθεί το νέο ΦΕΚ για να μπουν σε οργανικές θέσεις», ανέφερε η αντιδήμαρχος κ. Μπακολουκά

Παίρνοντας το λόγο η αντιδήμαρχος κ. Λέλα Μπακολουκά επεσήμανε πως στους έξι βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν συνολικά στο Δήμο πληρώνονται κανονικά και τα τροφεία και οι εργαζόμενοι και όλες οι υποχρεώσεις, με την ευθύνη των προέδρων όπου ισχύουν τα παλιά συμβούλια των Νομικών Προσώπων. Παράλληλα τόνισε πως όταν κοινοποιηθεί το νέο ΦΕΚ τότε θα γίνουν οι διαδικασίες με την καινούρια υπηρεσία του Δήμου Δελφών. Αναφορικά με τον βρεφονηπιακό σταθμό Δελφών, η κα Μπακολουκά επεσήμανε πως η μοναδική υπάλληλος έχει πληρωθεί κανονικά, καθώς επίσης και το ενοίκιο έχει καταβληθεί και δεν έχει δεχθεί καμία απολύτως καμία διαμαρτυρία.

«Απαράδεκτη η συμπεριφορά αυτή προς τους εργαζομένους», ανέφερε ο κ. Δρακάκης

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Δρακάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από το προσωπικό των παιδικών σταθμών οι οποίοι αναφέρουν ότι τους υπολείπονται χρήματα και ότι δεν έχουν πληρωθεί. Αρνητικά σχολίασε όμως το γεγονός πως σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε στο δήμο ούτε οι υπάλληλοι ούτε οι αιρετοί του έδωσαν μια σαφή απάντηση αναφορικά με τις πληρωμές. Παράλληλα ο κ. Δρακάκης τόνισε πως η συμπεριφορά αυτή απέναντι στους εργαζομένους είναι απαράδεκτη ενώ υποστήριξε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι μετά από επτά μήνες δημοτική θητείας συζητούν συνέχεια τα ίδια και ίδια για το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και το πότε θα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ που θα τους καταστήσει σε οργανικές θέσεις του δήμου. Επεσήμανε ακόμα πως τόσο ο κ. Μέγκος όσο και η παράταξή του είχαν επισημάνει τη λάθος επιλογή της δημοτικής αρχής να καταργήσει τα νομικά πρόσωπα πριν προχωρήσει στη σύναψη και τη δημιουργία δύο νέων Νομικών προσώπων για την εύρυθμη λειτουργία όλων των προηγούμενων Νομικών προσώπων. Τέλος ο κ. Δρακάκης ζήτησε να ενημερωθεί αν οι εργαζόμενοι θα έχουν πληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο που θα κλείσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ωστόσο όμως δεν δόθηκε σαφής απάντηση.
Απο Ώρα της Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου