Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Η Δικαιοσύνη και η Βουλή να ερευνήσουν ΑΜΕΣΩΣ το Short Selling

Φωνάζουμε από καιρό, ότι η ανοχή προς τους «σορτάκηδες» ήταν και αδικαιολόγητη και ανεξήγητη.

Σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πολύ καθυστερημένα, αποφάσισε την απαγόρευση του Short Selling.

΄Επρεπε να το είχαν ήδη κάνει από καιρό, αλλά προφανώς τίποτα δεν διδάχθηκαν από το παράδειγμα των περισσότερων χωρών, όταν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, απαγόρευσαν το short selling μέχρι να ομαλοποιηθούν οι αγορές.


Στο άλλο μεγάλο θέμα τώρα: η δικαιοσύνη ερευνά τους λόγους για τους οποίους η Τράπεζα της Ελλάδος άλλαξε το κανονισμό του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου από 3 σε 10 δέκα μέρες, αλλαγή που διευκόλυνε την κερδοσκοπία των αγορών σε βάρος των ελληνικών τίτλων.
Η Βουλή τι κάνει για όλα αυτά;
Γιατί αυτή η σιωπή;
Κανένας δεν ενδιαφέρεται να μάθει τι έγινε;
Επειδή, η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου υπηρετεί τη διαφάνεια και θέλει να έρχονται όλα στο φώς, μήπως πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
1. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και χθες ποιοι «σορτάριζαν» στα ελληνικά ομόλογα και ... επένδυαν στην πτώχευση της ελληνικής οικονομίας;<

2. Ποιοι αποφάσισαν την αλλαγή του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του ελληνικού δημοσίου από 3 σε δέκα μέρες και γιατί;

3. Ο υπουργός Οικονομικών, με ποια αιτιολογία έδωσε την συγκατάθεσή του στην αλλαγή αυτή;

4. Αυτή η αλλαγή απέβη επωφελής για το ελληνικό δημόσιο; Αν ναι, ποιο το όφελος και αν όχι ποιο το ύψος των ζημιών;

5. Ποιοι, ιδιώτες, επωφελήθηκαν από την αλλαγή αυτή;

Και ποιος είναι ο καλύτερο τρόπος για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά; Η Σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής.

Για να διερευνηθούν και οι ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων, που είτε δια των πράξεων, είτε δια των παραλείψεων ανέχθηκαν την κατάσταση αυτή.

Και για να μη κατηγορηθούμε ότι «ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή του τόπου» ή ότι «υπονομεύουμε την εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της οικονομίας», δε απευθυνόμαστε στην αντιπολίτευση για να υποβάλλει το σχετικό αίτημα, αλλά στην κυβέρνηση.

Να, λοιπόν, μια πρόκληση για την κυβέρνηση για να μας αποδείξει ότι όντως θέλει τη διαφάνεια;

Antinews


Από www.antinews.gr

2 σχόλια:

  1. Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για τα κρατικά ομόλογα κατέθεσε ο Κ. Μίχαλος

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παρασκευά Αδάμη κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την εκκαθάριση κρατικών ομολόγων.

    Ο κ. Μίχαλος κλήθηκε να καταθέσει, καθώς πριν από περίπου δέκα μέρες κατήγγειλε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η Τράπεζα Ελλάδος έχει αλλάξει τους προβλεπόμενους χρόνους για την εκκαθάριση κρατικών ομολόγων με αποτέλεσμα να υφίσταται ζημιά το δημόσιο.

    Ο κ. Αδάμης ανέλαβε να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα του κ. Μίχαλου, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς που φωνάζατε από καιρό και σας άκουσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή