Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Όσκαρ σε ελληνικής καταγωγής ακτιβιστή σκηνοθέτη

Το οικολογικό ντοκιμαντέρ The Cove, το οποίο είναι δημιουργία του ελληνικής καταγωγής, ακτιβιστή σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιού, και αναφέρεται στη σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία, συγκίνησε την Ακαδημία και ανταμείφθηκε για αυτό με ένα Όσκαρ.

Ο κ. Ψυχογιός κατέγραψε το σφαγιασμό χιλιάδων δελφινιών σε έναν απόμερο όρμο στην Ιαπωνία, εκθέτοντας παράλληλα και την ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία επέτρεπε να διοχετεύεται στην αγορά το κρέας των δελφινιών που περιείχε μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών, εξαιτίας της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ως κρέας ...
φάλαινας. Μάλιστα, η πρακτική αυτή σταμάτησε μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την επιτυχία του, ο Λούι Ψυχογιός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «για μένα τα βραβεία είναι τα παράπλευρα κέρδη. Το ζητούμενο είναι η διάσωση των ωκεανών, αυτός είναι ο λόγος που έκανα την ταινία».
Παράλληλα, ευχαρίστησε τους θεατές για την ανταπόκρισή τους. «Τα 20 βραβεία που πήρε η ταινία είναι βραβεία κοινού. Και αυτά είναι πιο πολύτιμα από τα βραβεία που δίνουν οι επιτροπές των Όσκαρ. Αυτό σημαίνει ότι το μήνυμα πέρασε στον κόσμο και αυτό είναι το σημαντικό».

«Στην αρχαία Ελλάδα όποιος θανάτωνε δελφίνι καταδικαζόταν σε θάνατο. Αυτό κάπου το χάσαμε. Χάσαμε το σεβασμό μας για τα δελφίνια, χάσαμε το σεβασμό μας για το περιβάλλον», κατέληξε ο σκηνοθέτης.

Από lamianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου