Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Άρης Βελουχιώτης: Το Δίλημμα (βίντεο)

Ξαναπροβάλεται στις αίθουσες το Ντοκυμαντερ Αρης Βελουχιώτης: Το Δίλημμα σε
Σκηνοθεσία Φώτου Λαμπρινού
Έτος 1980
Είδος ταινίας Ντοκιμαντέρ
και αυτήν την ταινία σας προσφέρουμε για το Σαββατοκύριακο

H δεκαετία 1940-1950 υπήρξε μία από τις οδυνηρότερες στην ελληνική ιστορία.
Τέσσερις πολεμικές συρράξεις (Αλβανικός, Αντίσταση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος) με πάρα πολλά θύματα και τραύματα.
Ταυτοχρόνως, υπήρξε, κυρίως κατά την Εθνική Αντίσταση, και μία περίοδος που άλλαξε ριζικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας, φέρνοντας την Αριστερά στο προσκήνιο, με οράματα, ελπίδες, αλλά και ενέργειες που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις κατοπινές εξελίξεις.
Το ιστορικό-πολιτικό ντοκιμαντέρ για τον Άρη Βελουχιώτη προβλήθηκε το 1981, και στον ενάμιση μόλις μήνα προβολής του σε 36 κινηματογράφους σ' όλη Ελλάδα έκοψε περίπου διακόσιες χιλιάδες εισιτήρια. Η ταινία, μέσα από τη μυθική μορφή του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, αναφέρεται ...
στην ένοπλη αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της κατοχής αλλά, παράλληλα, αναδεικνύει και το κυρίαρχο δίλημμα ως προς τον δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσει το αριστερό κίνημα μετά την Απελευθέρωση: κοινοβουλευτισμός ή ένοπλη πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας.
Το πλούσιο υλικό της περιόδου (1941-45) καλύπτει σημαντικές ιστορικές πτυχές και δένεται με συγκλονιστικές και αποκαλυπτικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από πρώτο χέρι τα γεγονότα ή πολέμησαν στο πλευρό του Άρη.
Το κείμενο της ταινίας στηρίχθηκε κυρίως στο βιβλίο του ΘΑΝΑΣΗ ΧΑΤΖΗ «Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε». «ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ» γυρίστηκε το 1981 στα βουνά της κεντρικής Ελλάδας - στους τόπους όπου έδρασε ο Άρης Βελουχιώτης - και περιέχει συνεντεύξεις των ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα της εποχής.
Οι μαρτυρίες αυτές κινηματογραφήθηκαν είτε στον τόπο που συνδέεται άμεσα με την κάθε συγκεκριμένη μαρτυρία, είτε στους χώρους που έδρασε ο Άρης Βελουχιώτης. Όταν δεν συμβαίνει αυτό η κινηματογράφηση γίνεται στους οικείους χώρους του ομιλητή ενώ την ομιλία του Βελουχιώτη στη Λαμία διάβασε ο Δημήτρης Καμπερίδης. Στην ταινία περιλαμβάνονται σπάνια αρχειακά κινηματογραφικά υλικά καθώς και φωτογραφίες, όπως: ο Άρης Βελουχιώτης με τους μαυροσκούφηδες του έφιπποι καλπάζουν. Διανομή συσσιτίου από τους Εγγλέζους.
Στιγμιότυπα από τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία της Βάρκιζας. Στιγμιότυπα από τη Συνδιάσκεψη της Γιάλτας. Διαδηλώσεις του ΕΑΜ. Επίκαιρα από την επίσκεψη του Τσόρτσιλ στην Αθήνα τον Φλεβάρη του 1945. Ο Άρης με τον Σαράφη στα Τρίκαλα για την υπογραφή του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. Μαχητές του ΕΛΑΣ σε παράταξη και έφιπποι σε πορεία σε χιονισμένο τοπίο. Σκηνές με πλοιάριο του ΕΛΑΝ σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ. Καθημερινή ζωή στην Αθήνα με την παρουσία των Εγγλέζων...

Δείτε την ταινία σε χαμηλότερη ανάλυση



Αρης Βελουχιωτης: Το διλημμα by makostas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου