Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατέθεσε την αίτηση εισδοχής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ


Κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου, η επίσημη αίτηση της Παλαιστινιακής Αρχής για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος και εισδοχής της στον ΟΗΕ.

Την αίτηση κατέθεσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, εκπροσωπώντας κυρίως την πολιτική παράταξη Φατάχ. Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι «τείνουν χείρα ειρήνης» προς το Ισραήλ και ότι «η επιστροφή στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις είναι αδύνατη», μετά από όσα ...
έχουν γίνει από πλευράς Ισραήλ. Ακόμα, υπενθύμισε ότι «τα σύνορα του '67 είναι μόνο το 22%» της παλαιστινιακής γης και αυτό από μόνο του, τόνισε, είναι μια τεράστια υποχώρηση εκ μέρους των Παλαιστινίων.

Παρά την συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει εκπρόσωποι της Χαμάς και της Φατάχ στο Κάιρο τον Απρίλιο, η συνεννόηση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές παρατάξεις δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα η κίνηση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής να είναι μονομερής.
Ο Μαχμούντ Αμπάς σκιαγράφησε τους στόχους και τις αρχές των Παλαιστίνιων:
Η υλοποίηση του αναφαίρετου δικαιώματος των Παλαιστινίων για κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
Η αποκήρυξη της βίας και όλων των μορφών της τρομοκρατίας και της κρατικής τρομοκρατίας.
Μόνιμη λύση στη σύγκρουση στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας μετά τον τερματισμό του εποικισμού.
Συνέχιση της λαϊκής, ειρηνικής αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε προηγούμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αμπάς, είχε δηλώσει ότι «η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται με διακηρύξεις και αποφάσεις του ΟΗΕ». Είχε εκφράσει επίσης την άποψη ότι Παλαιστίνη και Ισραήλ πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις, κάτι εκ των πραγμάτων αναπόφευκτο, αφού απο την κατάθεση του αιτήματος μέχρι και την ψήφισή του μεσολαβεί χρονικό διάστημα, στο οποίο αναμένεται η Ε.Ε, Η.Π.Α., Ρωσία και Ο.Η.Ε. να πιέσουν τις δύο χώρες να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο.
Οι Παλαιστίνιοι θα χρειαστούν δεκαπέντε ακόμα ψήφους για να επιτύχουν την αναγνώριση τους, κάτι που, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν επιτυγχάνεται. Θετική είναι η στάση της Ρωσίας, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ να δηλώνει: «Οι Παλαιστίνιοι έχουν κάνει πολύ δρόμο και δεν βλέπουν την διαδικασία των διαπραγματεύσεων να κινείται. Είναι σε αδιέξοδο».
Με διαδηλώσεις που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία, φιλοπαλαιστίνιοι επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στο Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να ψηφίσει υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος στη Νέα Υόρκη.
Το Ισραήλ βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα έχοντας στρέψει το βλέμμα του στις διαδηλώσεις χιλιάδων Παλαιστινιών που αναμένεται να διαδηλώσουν ειρηνικά σήμερα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Ζαρκοζί, τοποθετήθηκε μάλλον θετικά απέναντι στο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου