Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ένα παλιό ελαιοτριβείο στο κέντρο της Αράχωβας και η ιστορία του Ελαιουργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού "Η ΑΝΑΛHΨΙΣ""




Η αφορμή για το θέμα που θα διαβάσετε ξεκίνησε από αυτή την "καμινάδα"

Βρίσκεται στην περιοχή του Καραΐσκάκη κρυμμένο μέσα στα στενά σοκάκια. Είναι ένα παλιό ελαιοτριβείο. Ο Ελαιώνας του Δήμου Αράχωβας υπολογίζεται σε 13.000 στρέμματα. Ο πληθυσμός των ελαιοδέντρων είναι περίπου 150.000 από τα οποία τα 120.000 είναι ποτιστικά και τα υπόλοιπα άνυδρα. 

Ο τρόπος έκθλιψις Ελαιοκάρπου 
Σε πρώτο στάδιο ο καρπός πλενόταν με κρύο νερό στο πλυντήριο ελαιοκάρπου. Στην...
συνέχεια γινόταν σπάσιμο του ελαιοκάρπου στα μάρμαρα -παλαιότερα σε θραυστήρα και ακολουθούσε μάλαξη-. Έπειτα τοποθετούσαν την ελαιοζύμη σε σφυρίδες που έμπαιναν έπειτα στο πιεστήριο. Η χωρητικότητα κυμαινόταν ανάλογα με τη δυναμικότητα αυτού σε 300-500 κιλά, τα λεγόμενα Στάμα. Κατόπιν πιέσεως μέχρι 200-250 ατμόσφαιρες έβγαινε το λάδι.
και δυστυχώς όπως βλέπετε είναι παραμελημένο

Με αφορμή αυτό θα αναφερθούμε στον 
Ελαιουργικό Πιστωτικό Συνεταιρισμό της Αράχωβας Η ΑΝΑΛΥΨΙΣ
Ο Συνεταιρισμός της Αράχωβας ιδρύθηκε το 1924 και λειτούργησε ως Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός. Πρόεδρος τότε ήταν ο Καραγιάννης Τριαντάφυλλος και Αντιπρόεδρος ο Καραθανάσης Αθανάσιος. Τα ιδρυτικά μέλη έφταναν τα 75. Το γραφείο αρχικά ήταν το σπίτι του Κασιανά Αθανασίου. Το 1928 ενοικιάζεται το σπίτι του Λεονάρδου Λαζαρή προς 85 δρχ το μήνα!!!!Μέχρι το 1930 γραφείο του Συνεταιρισμού ήταν το μαγαζί του Αλέξ.Αλεξάκη ή Τυροκόμου. Στην συνέχεια μεταφέρεται στο μαγαζί του Ευστ.Θάνου με 80 δρχ το μήνα. Το 1930 μεταφέρεται ο έλεγχος που τότε βρισκόταν στην Εθνική Τράπεζα από την Άμφισσα στην Λιβαδειά. Το 1931 το γραφείο του Συνεταιρισμού πηγαίνει στο κτίριο του Δ.Δασαργύρη με ενοίκιο 50 δρχ. Το 1938 αποφασίζεται σύναψη δανείου ύψους 800.000 δρχ για ανέγερση Συνετ/κού Ελαιουργείου. Το καταστατικό του Συνεταιρισμού τροποποιείτε σε Ελαιουργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Αράχωβας η "Ανάληψις". Κατά την ίδρυσή του αντέδρασαν πολλοί ελαιοτριβείς γιατί βλέπανε ότι θα ζημιωθούν και προσπαθούσαν να αποτρέψουν την ίδρυση κατηγορώντας τις διοικήσεις ότι η δαπάνη θα είναι γύρω στο 1.200.000δρχ. Έτσι αγοράστηκε το οικόπεδο το 1938 και χτίστηκε το κτίριο. Προμηθεύτηκαν τα μηχανήματα και την 2 Ιανουαρίου 1939 λειτούργησε το ελαιουργείο. Το 1955 αγοράστηκε το οικόπεδο όπου είναι χτισμένα τα γραφεία του Συνεταιρισμού και η αποθήκη Θειαφιού-Φυτοφαρμάκων. Στο συνεταιρισμό λειτούργησαν Αλευρόμυλος, Πριονοκορδέλα και μεταγενέστερα χτίστηκαν αποθήκες λιπασμάτων και ζωοτροφών. Ο Συνεταιρισμός  αργότερα ασχολήθηκε και με άλλες δραστηριότητες όπως εκμετάλλευση ξυλείας, κονσερβοποίηση βρωσίμων ελιών και εξαγωγή -2 φορές στην Ρουμανία- υφαντά με φασόν ανάθεση εργασίας. Σήμερα ασκεί προμηθευτικές πιστωτικές εργασίες, δέχεται καταθέσεις για λογαριασμό όπως της Αγροτικής Τράπεζας διακινεί όποιες επιδοτήσεις ακόμα χορηγούνται. Σήμερα διαθέτει 1.000 μ2 με πλήρεις εγκαταστάσεις σύγχρονου ελαιουργείου, αποθήκες λιπασμάτων-ζωοτροφών συνολικής επιφάνειας 400 μ2, αλατιού 60 μ2, οικόπεδο 150 μ2 με γραφείο και αποθήκη θειαφιού 70 μ2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου