Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΞΙΑΣ 100.750,00 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ

Αυτά που συνέβησαν σε σχέση με την προμήθεια καυσίμων :
Το Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/1/2011 με την υπ αρ 16/2011 απόφαση αποφάσισε κατά πλειοψηφία και κατά παράβαση του Νόμου και του ΔΚΚ την απευθείας ανάθεση προμήθειας καυσίμων και ελαιολιπαντικών έως την 31/3/2011 ύψους 100.750,00 ευρώ .
Κατά παράβαση του Νόμου διότι όλες οι προμήθειες γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ (Κανονισμός προμηθειών) , με δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές .
Στην συνέχεια συνεχίστηκε η παράβαση με την παραπομπή στην Οικονομική επιτροπή για επιλογή προμηθευτών χωρίς διαγωνισμό , χωρίς προσφορές , χωρίς τιμές . Επελέγησαν σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής (η οποία ελήφθη κατά...
πλειοψηφία) οκτώ (8) προμηθευτές .
Σύμφωνα με τον Ν. 3463/2006 περί Δ.Κ.Κ. (αρ. 209), οι προμήθειες των Δήμων, των Κοινοτήτων, των πάσης φύσεως συνδέσμων τους, των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου και των ιδρυμάτων τους διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ (αρ. 11389/93 αποφ. ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., ΦΕΚ 185/93 Β΄).
Επίσης :
Βάσει του της παρ. 1, του αρ. 72 του Ν. 3852/2010 η Οικονομική Επιτροπή καταρτίζει τους όρους, συντάσσει τη διακήρυξη, διεξάγει και κατακυρώνει όλες τις δημοπρασίες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Συνεπώς η Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Λαίνη έπρεπε να προτείνει προς τα μέλη την διεξαγωγή δημόσιου ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης σε ακέραιες μονάδες στη μέση τιμή λιανικής πώλησης στο Νομό Φωκίδας για την προμήθεια υγρών καυσίμων (κίνησης και θέρμανσης) και έως του ποσού των 100.750,00 € με τον ΦΠΑ, για τις ανάγκες κίνησης των οχημάτων – μηχ/των του Δήμου Δελφών καθώς και για τις ανάγκες θέρμανσης των κτιριακών εγκαταστάσεων .
Επίσης επειδή :
Ο νέος Δήμος Δελφών που προήλθε από την συνένωση των Δήμων 1) Αμφισσας 2) Ιτέας, 3) Γαλαξειδίου, 4) Δελφών, 5) Δεσφίνας 6) Γραβιάς, 7) Καλλιέων και 8) Παρνασσού καταλαμβάνοντας την μεγαλύτερη έκταση στο νομό φωκίδας. Η απόσταση από το ένα άκρο του Δήμου έως το άλλο ξεπερνάει τα 50 χιλιόμετρα.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο και στην περίπτωση που ετηρούντο οι διαδικασίες θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα, μέσω της διακήρυξης, σε περισσότερους του ενός πρατηριούχους να καταστούν ανάδοχοι της προμήθειας γιατί δεν είναι προς το συμφέρον του Δήμου (εφόσον δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει ποσότητες καυσίμων στις κατά τόπους δημοτικές ενότητες) να διανύουν τα οχήματα μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμα (αυτό ισούται με σπατάλη χρόνου, σπατάλη επιπλέον ποσοτήτων καυσίμων και φθορά των οχημάτων) αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως ενδέχεται κανένας πρατηριούχος να μην επιθυμεί να καλύψει το σύνολο του Δήμου με καύσιμα.
Συνεπώς η Οικονομική Επιτροπή θα έπρεπε να καταρτίσει τους όρους και να συντάξει την διακήρυξη για τον ανωτέρω διαγωνισμό.
Καταλήγοντας επισημαίνω ότι εμείς ως Μείζον Μειοψηφία καταψηφίσαμε την απευθείας ανάθεση - χωρίς διαγωνισμό - επιλογή προμηθευτών .
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
http://www.galaxiasfm.gr/

1 σχόλιο: