Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ανεξάρτητοι οι «4» της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ

Τέσσερα μέλη λιγότερα αριθμεί πλέον η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά από τη σημερινή της συνεδρίαση, αποχώρησαν τέσσερα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού δηλώνοντας πια ανεξάρτητοι βουλευτές.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Φ. Κουβέλη, Γρ. Ψαριανό, Θ. Λεβέντη και Ν. Τσούκαλης, οι οποίοι παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής και επιστολή ανεξαρτητοποίησής τους.

Λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι στόχος τώρα είναι η συγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς. Επιπλέον, διέψευσε πληροφορίες που θέλουν τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές να συζητούν τη σύσταση νέου κόμματος και επιβεβαίωσε ότι ήρθε σε επαφή με τους Οικολόγους Πράσινους, σημειώνοντας πως... τον ενδιαφέρει «η επαφή με την πολιτική οικολογία». Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Τσούκαλης είπε ότι η συνεδρ

ίαση της ΚΟ ήταν ομαλή και χωρίς εντάσεις. «Δεν ήμαστε αντιπαραθετικοί, ούτε ανταγωνιστικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις είναι έντονες και ενδιαφέρουσες.

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στις τοπικές εκλογές να υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Λεβέντης θα υποβάλει την παραίτησή του και από τη θέση του 7ου αντιπροέδρου της Βουλής.

Δ. Παπαδημούλης: Βεβιασμένες οι αποφάσεις των «4»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε στην τοποθέτησή του ότι η σημερινή ήταν μια αρνητική εξέλιξη και συμπλήρωσε ότι για τον ίδιο είναι και οδυνηρή.

Τόνισε ακόμα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους παραιτηθέντες βουλευτές ήταν βεβιασμένες, ενώ εκτίμησε ότι οι εξελίξεις δεν ήταν αναπόφευκτες.

Είπε τέλος ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες να αποτραπούν οι εξελίξεις, ενώ υποστήριξε ότι η συνεργασία μεταξύ των βουλευτών θα συνεχιστεί σαν να είναι στην ίδια ΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή του τέλους για τη ρήξη στον Συνασπισμό έγινε, όταν η Ανανεωτική Πτέρυγα αποχώρησε από το 6ο συνέδριο του κόμματος.

Ακολούθησε η χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του Συνασπισμού με στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας –χωρίς αποτέλεσμα- επαναδιατύπωσε το κάλεσμά του να παραμείνουν στον κόμμα.

3 σχόλια:

  1. Οι ανανεωτικοί τόσον καιρό πολεμούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα τους τον ΣΥΝ .

    Μπορούν τώρα που αποχώρησαν να συνεχίσουν ελεύθερα να πηγαίνουν στα γεύματα του Κύρκου με την Οικονομική ελίτ και τον πρωθυπουργό, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ.
    Πρέπει να παραιτηθούν από τις βουλευτικές αυτές έδρες.
    Για τον ΣΥΡΙΖΑ πάλεψαν χιλιάδες μέλη σε όλη την χώρα με την θέληση να δημιουργηθεί στην πράξη η ενότητα της αριστεράς που αγωνίζεται.

    Όσοι διαφωνούσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το εγχείρημα, δεν έπρεπε να κατέβουν στις εκλογές με αυτό το ψηφοδέλτιο , εκτός και αν το έκαναν με ανήθικα κίνητρα, για να κλέψουν τις έδρες και να τις χρησιμοποιήσουν για τον εαυτό τους την επομένη.
    Η ηθική έχει ιδιαίτερο νόημα στην αριστερά δεν πρέπει να το ξεχνούν αυτό.
    Εδώ και καιρό οι ανανεωτικοί έχουν πρωταγωνιστήσει σε ξεπουλήματα στους συνδικαλιστικούς χώρους. Στα Πανεπιστήμια στην ΠΟΣΔΕΠ που τράβηξε το βάρος του νικηφόρου αγώνα ενάντια στο άρθρο 16 οι ανανεωτικοί προτίμησαν να κάνουν κοινό προεδρείο με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ισχυρές δυνάμεις.

    Το σύστημα χρειάζεται κόκκινους και οικολογικούς μαϊντανούς και κάποιοι είναι πρόθυμοι να παίξουν αυτούς τους ρόλους, γιαυτό άλλωστε επέλεξαν τώρα την φυγή για να πουλήσουν το κορμί τους σε αυτούς που θα διαχειριστούν την επόμενη περίοδο της εξουσία με το καλύτερο τίμημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντροπή και στην 'ανανεωτική' και στη 'ριζοσπαστική' αριστερά και σ' όλα τα αριστερίστικα καπετανάτα όπως κι αν αυτοπροσδιορίζονται.
    Ενώ βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή μεταπολιτευτικά και όλο το δικομματικό πολιτικό σκηνικό έχει ξεβρακωθεί στα μάτια του κόσμου και συνεχίζει να ξεπουλάει το λαό στα κοράκια της πλουτοκρατίας, ο κόσμος ψάχνει απεγνωσμένα μια εναλλακτική λύση με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις κι αποφασιστικές κινήσεις, οι ηγεσίες-παρωδία της αριστεράς για άλλη μια φορά δεν ανταποκρίνονται στον ιστορικό τους ρόλο.
    Στρουθοκαμηλίζοντας ασχολούνται με τις μικροπολιτικές-μικροκομματικές διαφορές τους, αδυνατώντας να κάνουν μια στοιχειώδη ανάλυση της σύγχρονης πολιτικής κατάστασης και να προωθήσουν δυναμικά στην κοινωνία απτές λύσεις βασισμένες στις ιδέες τους.
    Ξυπνάτε!! Δεν ασχολείται κανένας με τις κόντρες των ΚΟΕ-ΔΕΑ-Αλαβάνου-Τσίπρα-Ρεύματος-Κουβέλη-Ανανεωτικών-και-το-κακό-συναπάντημα.
    Τι να τις κάνουμε τις μαρξιστικές αναλύσεις και νουθεσίες όλα τα χρόνια, όταν σήμερα, σε μια ιστορική ευκαιρία αλλαγής του συστήματος έχετε να παρουσιάσετε μόνο αναχρονιστικές κόντρες και παθητική αντίσταση στη λαίλαπα που έρχεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η υπόθεση της συγκρότησης της αριστεράς ή του κινήματος είναι υπόθεση όλων μας.
    Δεν φτάνει να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους πρέπει να δούμε και εμείς ατομικά την στάση που κρατήσαμε.
    Όσοι ξεπέρασαν τα διλήμματα και εντάχθηκαν στην προσπάθεια συγκρότησης αριστερού πόλου μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ ήξεραν οτι μέσα στις γραμμές τους υπάρχει η εξαγορασμένη αριστερά, αυτό όμως δεν ενοχλούσε γιατί η δυναμική έφερνε τα πράγματα προς τα αριστερά και αυτοί ήταν απομονωμένοι.
    Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν η εξαγορασμένη αριστερά επέβαλε την ατζέντα της στον ΣΥΝ και σταμάτησε η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που θεωρητικά ήταν μια ασήμαντη μειοψηφία.
    Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε σήμερα η απάντηση είναι η ίδια, Αν δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να δημιουργηθεί ξανά απο την αρχή.
    Οι ανάγκες της κοινωνίας επιβάλουν κοινή δράση από όλους όσους δέχονται στην πλάτη τους τις επιπτώσεις της οικονομικής λεηλασίας του τόπου για χάρη των τραπεζών.
    Ελπίζουμε τα παθήματα να έγιναν μαθήματα για τον ΣΥΝ και αυτή την φορά να το εννοούν ότι θα προσπαθήσουν να φτιάξουν ΣΥΡΙΖΑ.
    Θα πρέπει όμως να προσέξουν, αν δεν αποφασίσουν γρήγορα για την στάση τους οι φίλοι του ΣΥΝ, οι ανανεωτικοί θα τους ξεβρακώσουν τελείως και στο τέλος θα τους πάρουν και την σφραγίδα απο το χέρι.
    Οι ανανεωτικοί δεν λένε απλώς απόψεις είναι εξαγορασμένοι αριστεροί που εξαρτούν το πολιτικό και το βιοποριστικό τους μέλλον από αυτές τις κινήσεις και σε αυτό το έργο έχουν σαν συμμάχους τις δυνάμεις της διαπλοκής να τους στηρίζουν.
    Οι δυνάμεις αυτές έφτιαξαν απο το τίποτα τους Οικολόγους πράσινους σαν ανταλλακτικό για την κρίση , δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δώσουν λίγο μεγαλύτερο ύψος στους δήθεν αριστερούς συμμάχους τους για να μπορέσουν να διαλύσουν την αριστερά.
    Η αποχώρηση των ανανεωτικών απο τον ΣΥΝ θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια αν την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε έναν ζωντανό ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν το κάνουμε οι διασπάσεις θα είναι συνεχείς και η διάλυση σίγουρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή