Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Η συγκέντρωση στην Ιτέα για τους νέους δήμους στην Φωκίδα

Έγινε χθες το βράδυ στο Κυριακοπούλειο η συγκέντρωση που κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιτέας με θέμα το νέο χωροταξικό που επιβάλει το σχέδιο του Καλλικράτη για την περιοχή μας. Ο Δήμος Ιτέας προχώρησε σε δημιουργία επιτροπής αγώνα και εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου.

Δελτίο Τύπου
Απαράδεκτη και ανιστόρητη χαρακτηρίσθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιτέας η πρόταση για την Χωροταξική κατανομή που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση στα πλαίσια της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης. H αναίτια και ... οπισθοδρομική πρόταση να δημιουργηθούν δύο (2) Δήμοι (αντί για τρεις ή τέσσερις (όπως έχει γίνει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα) που τα όριά τους συμπίπτουν με τα όρια των πάλαι πατέ επαρχιών Δωρίδας και Παρνασσίδας, καταστρατηγεί όλα τα κριτήρια και τις αρχές της μεταρρύθμισης και αναιρεί κάθε αρχή ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των τοπικών κοινωνιών των οποίων η βούληση αγνοείται επιδεικτικά, παρά τις εκπεφρασμένες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.
Ο «υπερδήμος» που προτείνεται να δημιουργηθεί στην Παρνασσίδα, από την συνένωση οκτώ (8) Δήμων έναντι τεσσάρων (4) στην Δωρίδα συγκεντρώνει περισσότερο από τα 2/3 του πληθυσμού, είναι ανομοιόμορφος και ανομοιογενής, θα επιφέρει μαρασμό στο πιο ανεπτυγμένο κομμάτι του νομού Φωκίδας (αυτό των παραλιακών/τουριστικών Δήμων) και σίγουρο δεν θα υπηρετεί τους πολίτες τελικούς αποδέκτες της μεταρρύθμισης. Ο Δήμος Ιτέας θεωρεί ότι η συνένωση των δύο αστικών κέντρων Άμφισσας και Ιτέας δεν συνάδει με τους αναπτυξιακούς στόχους του «Καλλικράτη» και έχει προτείνει την δημιουργία δύο (2) Δήμων στην Παρνασσίδα με έδρες την Άμφισσα και την Ιτέα, αντίστοιχα. Με την θέση του Δήμου Ιτέας συντάσσονται και οι τοπικές κοινωνίες των Δήμων Δελφών, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας οι οποίες επιθυμούν την συνένωση με την Ιτέα και όχι μέ την Άμφισσα.
Στην Λαϊκή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες 29 Απριλίου 2010 στον Δήμο Ιτέας σύσσωμη η τοπική κοινωνία, φορείς, σύλλογοι και σωματεία τάχθηκαν υπέρ της δρομολόγησης σειράς κινητοποιήσεων για την ανατροπή της πρότασης που υποβιβάζει, τελικά, όλο τον Νομό Φωκίδας.

1 σχόλιο:

  1. Την Αράχωβα γιατί την αφήνετε απ έξω ρε παιδιά; Φωνάξτε την να συμμετέχει στους αγώνες σας, εφ όσον έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή