Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Είσπραξη προστίμων για τις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων

Αρχίζει η είσπραξη των «παγωμένων» προστίμων για τις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και δασών σε όλη τη χώρα, μετά την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών, καθώς με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των καμένων εκτάσεων καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις του νόμου Δρυ (3208/2003), βάσει των οποίων δεν καταβάλλονταν τα αναλογούντα πρόστιμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».

Από το 2003 και μετά, η έκδοση των ... πρωτοκόλλων κατεδάφισης συνεχιζόταν κανονικά, όμως βάση των διατάξεων του νόμου, δεν καταβάλλονταν τα αναλογούντα πρόστιμα.
Το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει τόσο την αναστολή του νόμου Δρυ, για τον ορισμό του δάσους, όσο και τη ρύθμιση που προέβλεπε ότι οι εκτάσεις κάτω των 3 στρεμμάτων εξαιρούνται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι «Τα πρωτόκολλα είναι καταγεγραμμένα στις δασικές υπηρεσίες, δεν αμνηστεύεται η παρανομία και η είσπραξη των προστίμων θα γίνει αμέσως μετά την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών». Ειδικότερα, από την ισχύ ως νόμου του σχεδίου νόμου «Για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής και λοιπές διατάξεις», με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 8, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 15 του άρθρου 21 του Ν. 3208/2003, πράγμα που σημαίνει ότι τα πρωτόκολλα βεβαιώνονται και αποστέλλονται προς είσπραξη άμεσα.

Η διάταξη αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο τις καμένες εκτάσεις του Νομού Αττικής, γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνει το Κεφάλαιο Β’ «Λοιπές διατάξεις» δηλαδή τις διατάξεις που αφορούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, επανέρχεται ο παλιός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, μια περιοχή για να χαρακτηριστεί ως δάσος, η δενδροκάλυψη θα πρέπει να φτάνει το 15% αντί του 25%, που προέβλεπε ο νόμος Δρυ.

Όταν εκδόθηκε ο νόμος Δρυ, κατατέθηκαν πολλές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αναστολή κατεδαφίσεων και προστίμων και το δικαστήριο τις έκανε δεκτές.

Τώρα με την κατάργηση του εν λόγω νόμου, ανοίγει ο δρόμος, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή όλα εκείνα τα πρωτόκολλα κατεδάφισης και τα πρόστιμα που είχαν μπλοκαριστεί στο ΣτΕ, ενώ σε ό,τι αφορά το μέλλον, αποτρέπονται δραστικά οι παρανομίες σε δάση και δασικές εκτάσεις της χώρας.

Από econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου