Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Καταλήψεις απο μαθητές και φοιτητές , απεργία απο την ΑΔΕΔΥ για την Δευτέρα 7 Δεκέμβρη, επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Πάνω από 400 σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη υπό κατάληψη, με αφορμή την επέτειο για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, Αλέξη Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια.
Οι καταλήψεις έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ δεν αποκλείεται αρκετά σχολεία να παραμείνουν κλειστά ως και την προσεχή Τετάρτη. Εν τω μεταξύ, πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα σε όλη την Ελλάδα κλείνουν, με απόφαση των φοιτητικών συνελεύσεων.

Με κεντρικό σύνθημα "Εμείς δεν ξεχνάμε τον Δεκέμβρη", η μαθητική και φοιτητική κοινότητα της χώρας (Συντονιστικό Γρηγορόπουλος, φοιτητικοί σύλλογοι κεντρικών Ιδρυμάτων κ.α.) που ... ήδη έχει προβεί σε μαζικές αποφάσεις καταλήψεων όλο το επετειακό τριήμερο, προγραμματίζει δυναμικό παρών στα δύο συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας. Το πρώτο ραντεβού θα δοθεί την Κυριακή στη 1.00 μετά το μεσημέρι, στα Προπύλαια και το δεύτερο, τη Δευτέρα στις 12.00, επίσης στα Προπύλαια.

Την Κυριακή περισσότεροι οι νεολαίοι και οι πολιτικό-κοινωνικοί φορείς, τη Δευτέρα, περισσότερο οργανωμένες οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία εργαζομένων με την ΟΛΜΕ να πρωτοστατεί καλώντας σε πανελλαδική στάση εργασίας (11π.μ.- 2μ.μ. και 2μ.μ. - 5μ.μ.). "Με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου", ΟΛΜΕ υπενθυμίζει το διεκδικητικό της πλαίσιο με όλα τα επείγοντα και πάγια αιτήματα του κλάδου.

Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις, αρκετές πανεπιστημιακές σχολές της χώρας αναμένεται να αναστείλουν τις εργασίες τους. Συγκεκριμένα στο Καποδιστριακό θα παραμείνουν κλειστές η Ιατρική, το Παιδαγωγικό, το Μαθηματικό, το Φυσικό και η Πληροφορική.

Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) κλειστή παραμένει η σχολή Αρχιτεκτόνων, η ΣΕΜΦΕ, οι Ηλεκτρολόγοι, οι Χημικοί Μηχανικοί, ενώ τα συντονιστικά των φοιτητών στους Μηχανολόγους και τους Τοπογράφους αναμένεται να αποφασίσουν αύριο για τις περαιτέρω κινήσεις τους, ενώ δε λειτουργεί και η Σχολή Καλών Τεχνών.

Στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν κλειστές τρεις σχολές του ΑΠΘ: Φυσικό, Καλών Τεχνών και Μουσικών Σπουδών. Ίδια εικόνα και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και στο πανεπιστήμιο Πατρών, όπου αρκετές σχολές αναμένεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Κλειστά την Παρασκευή και τα ΤΕΙ

Την αναστολή της λειτουργίας των ΤΕΙ της χώρας στις 18 Δεκεμβρίου ( ημέρα Παρασκευή) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων 25 ειδικοτήτων που εκκρεμούν, αποφάσισαν οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων στο πλαίσιο της Συνόδου τους που πραγματοποιείται από χθές στο Μεσολόγγι.

Οπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των ΤΕΙ δήλωσαν ότι εάν η πολιτεία δεν αποφασίσει να ρυθμίσει οριστικά το ζήτημα, εξ΄αιτίας του οποίου δεν κατοχυρώνονται εδώ και χρόνια επαγγελματικά προσόντα σε χιλιάδες αποφοίτους, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου.

Ως εκ τούτου, οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων θα απαιτήσουν από την υπουργό Παιδείας που αναμένεται να παραστεί σήμερα στις εργασίες της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της Συνόδου, να τοποθετηθεί.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαβουλεύσεων συζητήθηκε για άλλη μια φορά και το θέμα του πλαφόν εισαγωγής στις σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της βαθμολογικής βάσης του 10 δηλαδή, με τους εκπροσώπους των περισσοτέρων, κυρίως περιφερειακών Ιδρυμάτων να τάσσονται υπέρ της κατάργησής του, αντιθέτως με τους προέδρους των κεντρικών ΤΕΙ ( Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) να διαφωνούν. Παναττική στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος της βάρδιας, κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τη Δευτέρα, για να διευκολύνει τους δημόσιους υπάλληλους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι οι κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του μαθητή ανέδειξαν όχι μόνο πτυχές που αφορούν τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά. "Μια νέα γενιά που ζει και μεγαλώνει σε ένα πολιτικό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο δημοκρατικά, κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα διαρκώς αμφισβητούνται και η αβεβαιότητα για το μέλλον αυξάνεται. Μια νέα γενιά με πολλούς τίτλους σπουδών, που ζει την ανεργία, την εργασιακή και ασφαλιστική επισφάλεια και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων" σημειώνει η Ένωση.

Στην ανακοίνωση προστίθεται: "Το συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται να μη ζήσει η νέα γενιά με λιγότερα κοινωνικά αγαθά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα από αυτά των προηγούμενων. Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλύπτει και ανάλογες αποφάσεις για κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από Νομαρχιακά Τμήματα. Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τα ζητήματα αυτά και μπροστά και στον προϋπολογισμό, με αιχμή την ειδικότερη διάσταση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου, προχωρά και στις 21/12/2009 σε νέα αγωνιστική παρέμβαση".

Από Ελευθεροτυπία

3 σχόλια:

  1. από prezatv:

    Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΥΡΕΛΗ, ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ

    Ο κ. Γρηγορόπουλος απευθύνει έκκληση προς όλους να απέχουν από επεισόδια και πράξεις βίας που θα αμαυρώσουν τη μνήμη του παιδιού του: «Κάνω έκκληση σε όσους σκοπεύουν να δημιουργήσουν επεισόδια να μην το κάνουν. Μακριά από εμένα τέτοιες αντιδράσεις. Παρεκτροπές, βιαιότητες, βανδαλισμοί, ακόμη και τα υβριστικά συνθήματα δεν συνάδουν με αυτή τη στιγμή. Δεν θέλω να ξαναδώ την Αθήνα να καίγεται όπως έγινε πέρυσι. Με αυτό τον τρόπο δεν τιμούν τη μνήμη του παιδιού μου αλλά την αμαυρώνουν.
    Ούτε ο Αλέξανδρος θα ήθελε να γίνουν επεισόδια». Δεν κρύβει ωστόσο τον προβληματισμό του για όσα διαβάζει και ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για «καραβάνια» αντιεξουσιαστών που καταφθάνουν απ'όλα τα μέρη της Ευρώπης: «Με ανησυχούν αυτά που ακούω, ότι θα έρθουν αντιεξουσιαστές ακόμα και από το εξωτερικό, για να συμμετάσχουν στα επεισόδια. Είμαι κατά αυτών των ανθρώπων, δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί τους».

    ΑπάντησηΔιαγραφή