Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Σκοτώνουν τα Κουνούπια ή τη Φύση; Η ΒΙΟΖΩ για τους αεροψεκασμούς στο κάμπο της Λαμίας


helicopter-mosquito-spraying2-72
Μετά τον ψεκασμό για κουνούπια αυξήθηκαν οι αρρώστιες και τα βλαβερά έντομα σε όλο το κάμπο της Λαμίας . Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των ωφέλιμων εντόμωνΤο Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ, μετά από καταγγελίες καταναλωτών του Δήμου Λαμίας, απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για διευκρινίσεις στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Ζήτησε ενημέρωση για τα ζητήματα στην συνέχεια:

1.            Ποιός είναι ο ελεγκτικός φορέας* των αποτελεσμάτων της καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιοχή του Δήμου Λαμίας....

2.            Πως έγινε συγκεκριμένα η ενημέρωση των πολιτών και ποια μέτρα πήρατε πριν από «τον ψεκασμό πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης της έκθεσης των ανθρώπων, του οικοσυστήματος, των οικόσιτων και παραγωγικών ζώων και του περιβάλλοντος από τα εντομοκτόνα»*.
3.            Πως έγινε συγκεκριμένα η ενημέρωση των παραγωγών αγροτών και δη αυτών που παράγουν βιολογικά;
4.            Ποιά βιοκτόνα σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν; Στείλτε μας τα Δελτία Δεδομένων Ασφάλειας Προϊόντων (Material Safety Data Sheet – MSDS) κατά περίπτωση:
  • Τους από αέρα ψεκασμούς υδάτων
  • Τους από εδάφους ψεκασμούς υδάτων
  • Τους από εδάφους ψεκασμούς επιφανειών πρασίνου
5.            Ποιός φορέας διενεργεί και πως τον έλεγχο υπολειμματικότητας* για τη διαπίστωση τυχόν υπολειμμάτων των βιοκτόνων, που χρησιμοποιήθηκαν (κατά περίπτωση όπως στο 4).
6.            Η βιολογική αντιμετώπιση των κουνουπιών (ενισχύοντας τους εχθρούς τους), που ήταν η μοναδική λύση με 100% αποτελέσματα ενάντια στην ελονοσία των δεκαετιών 1950-60, μια και το DDT αποδείχτηκε ανίσχυρο και φοβερά τοξικό για τον άνθρωπο, είναι μέσα στη οπτική γωνία της διοίκησης της Περιφέρειας;
Το Δ.Σ. της ΒΙΟΖΩ
http://www.biozo.gr/node/655

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου