Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Πατέντες πληρωμής και μη πληρωμής έργων

Νικόλαος Φουσέκης
Νικόλαος Φουσέκης
 Καταγγελία απο εργολάβο για  τον δρόμο προς το DASOS THERETRON που έγινε με ...προφορική εντολή Ανδρίτσου και δεν πληρώθηκε και απάντηση του σημερινού Δημάρχου Δελφών.
Το σίγουρο είναι ότι το έργο δεν έγινε νόμιμα, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πατέντες πληρωμής που επικαλείται ο εργολάβος.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Απάντηση σε δημοσίευμα

Σε απάντηση «καταγγελίας» του εργολάβου Δ.Ε., κ. Χαριλάου Γιαντικίδη, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα σας (zougla.gr, amfissapress.gr κ.α.,) σήμερα 18.07.2012, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:...


1. Ο κ. Γιαντικίδης τολμά να δημοσιεύσει μια «καταγγελία» που όχι μόνο είναι παντελώς ατεκμηρίωτη, αλλά και πλήρως ακατανόητη.
2. Η ίδια η άνω «καταγγελία» εκθέτει τον καταγγέλλοντα, αφού εμφανίζεται ο κύριος Γιαντικίδης να έχει αναλάβει ένα «δημόσιο έργο» εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ, που δήθεν του ανατέθηκε χωρίς ποτέ να έχει προηγηθεί εγκεκριμένη μελέτη, δημοπρασία, υπογραφή σύμβασης κλπ, δηλαδή οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να εκτελεστεί και το μικρότερο έργο τέτοιου είδους.
3. Ισχυρίζεται ο κ. Γιαντικίδης ότι έλαβε προφορική εντολή από τον τότε Νομάρχη Φωκίδας, ήδη αείμνηστο Δημήτριο Ανδρίτσο, να κατασκευάσει το συγκεκριμένο δρόμο κι αυτός πρόθυμα προέβη στην εκτέλεση του έργου. Ο Δημήτριος Ανδρίτσος (Νομάρχης Φωκίδας 2003-2006) απεβίωσε στις 07.01.2007, μόλις έξι ημέρες αφού εγώ είχα αναλάβει τα καθήκοντά μου τότε ως νέος Νομάρχης Φωκίδας, και διάδοχός του στη θέση αυτή.
4. Στη συνάντηση που μου ζήτησε και είχαμε ο κ. Γιαντικίδης την Άνοιξη του 2007, του εξήγησα ότι για τη Νομαρχία Φωκίδας δεν υπήρχε τέτοιο έργο, αφού ποτέ δεν είχε υπογραφεί σύμβαση μαζί του, ούτε είχε προηγηθεί διενέργεια δημοπρασίας κλπ, συνεπώς ήταν αδύνατο να πληρωθεί με οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία. Tην πλήρη απουσία οποιουδήποτε φακέλου και οποιασδήποτε γνώσης για το συγκεκριμένο έργο μου την μετέφεραν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, από τους οποίους και ζήτησα σχετική ενημέρωση. Εν τούτοις τον παρότρυνα, εφόσον διέθετε αποδεικτικά στοιχεία, να προσφύγει δικαστικά, παρότι όπως του επισήμανα, θεωρούσα εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξει τον ισχυρισμό του περί δήθεν προφορικής συμφωνίας με τον πρώην Νομάρχη Φωκίδας.
5. Ουδέποτε ήρθε στην Ν.Α Φωκίδας χρηματοδότηση από οποιαδήποτε πηγή που να αφορά την αποπληρωμή του συγκεκριμένου έργου.
6. Το άτοπο, ανυπόστατο και συκοφαντικό της «καταγγελίας» είναι τόσο προφανές, που σχεδόν αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Δηλαδή τι περίμενε ο εργολάβος κ. Γιαντικίδης από το νέο Νομάρχη Φωκίδας το 2007; Να πληρώσει ένα «έργο» για το οποίο δεν τηρήθηκαν ούτε οι στοιχειώδεις διαδικασίες; Να πειστεί ότι ο μακαρίτης πρώην Νομάρχης, κ. Ανδρίτσος (ένας άνθρωπος που έχαιρε μεγάλου σεβασμού στην κοινωνία της Φωκίδας) είχε αναθέσει -ελαφρά τη καρδία- ένα τέτοιο έργο, χωρίς σύμβαση;
7. Δε μπορώ να γνωρίζω τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί το παραπάνω δημοσίευμα, πρέπει όμως όλοι να είναι βέβαιοι ότι η περίοδος της ατιμώρητης συκοφαντίας και δυσφήμησης έχει –για εμένα προσωπικά- περάσει ανεπιστρεπτί.
8. Τέλος να επισημάνουμε ότι για τις αναληθείς καταγγελίες του αυτές ο κ. Γιαντικίδης έχει ήδη μηνυθεί από τον κ. Νάκο στις 02/02/2010, μια που το Υπουργείο Εσωτερικών δεν χρηματοδοτεί ποτέ Νομαρχιακά Έργα και όπως ενημερωθήκαμε μετά από επικοινωνία μαζί του η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.

Από το Γραφείο Τύπου 
Από Ζούγκλα.

"Μου έφαγαν 300.000 ευρώ"
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012, 22:46


Μία νέα καταγγελία έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» και αφορά υπόθεση που εμπλέκονται οι κ.κ. Νάκος και Φουσέκης, δηλαδή ο αντιπρόεδρος της Βουλής και ο Δήμαρχος Δελφών.

O Χαρίλαος Γιαντικίδης, εργολάβος δημοσίων έργων, ούτε λίγο, ούτε πολύ καταγγέλλει τους κ.κ. Νάκο και Φουσέκη ότι του «έφαγαν» το ποσό των 300.000 ευρώ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Ο εργολάβος, ανέλαβε το Φεβρουάριο του 2005, κατόπιν απόφασης του πρώην Νομάρχη Φωκίδας, Δημήτρη Ανδρίτσου, να εκπονήσει ένα δύσκολο έργο διάνοιξης δρόμου, στην ορεινή Ναυπακτία και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Παλαιοξάρι.

Κατά την διάρκεια των εργασιών, όπως αναφέρει ο κ. Γιαντικίδης, σε επιστολή- καταγγελία προς τον «Κίτρινο Τύπο» ήταν παρόντες φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του Ευπαλίου, ο Δασάρχης και ο Δασονόμος.

Ο τότε νομάρχης, καθημερινά τον πίεζε  ολοκληρώσει το έργο, επειδή όπως υποστήριζε, στην κορυφή του βουνού θα χτιζόταν ένα ξενοδοχείο κι έτσι, θα αναβαθμιζόταν η περιοχή.



Έργο χωρίς χρήματα

Ο κ. Γιαντικίδης όμως, ενώ το έργο ήταν εν εξελίξη δεν είχε εισπράξει ούτε ένα ευρώ,  ρωτώντας παράλληλα
Xαρίλαος Γιαντικίδης
Xαρίλαος Γιαντικίδης
τον νομάρχη για τα χρήματά του, αλλά και για τις άδειες, εισπράττοντας την απάντηση ότι περιμένει από μέρα σε μέρα να του τα στείλει ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος.

Το έργο τελείωσε μετά από πολλή προσπάθεια, τον Σεπτέμβριο του 2005. Τα εγκαίνια έγιναν, χωρίς όμως ο εργολάβος να έχει πληρωθεί και χωρίς να έχει καμία άδεια για το έργο. Άρα, το έργο ταυτόχρονα ήταν και παράνομο.

Περνούν σχεδόν δύο χρόνια, με την προσπάθεια και την πίεση του εργολάβου να εισπράξει τα χρήματα, αλλά μάταια. Τον Ιούνιο του 2006, ο Νομάρχης Φωκίδας απεβίωσε, ενώ το 2007, την θέση του αναπληρώνει ο Νικόλαος Φουσέκης,νυν δήμαρχος Δελφών.

Ο γολγοθάς του εργολάβου

Στην επιστολή- καταγγελία αναφέρεται ότι ο Νικόλαος Φουσέκης, στις 24 Απριλίου του 2007, τηλεφώνησε στον απλήρωτο εργολάβο Χαρίλαο Γιαντικίδη, του ανέφερε ότι γνωρίζει ότι δεν έχει πληρωθεί και του εξέφρασε την επιθυμία του να τακτοποιήσει το θέμα.

Στις 18 Μαΐου του ίδιου έτους, του τηλεφωνεί ξανά και τον ενημερώνει ότι θα συνεννοηθεί με τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο για να τακτοποιηθεί το θέμα και στις 7 Ιουνίου, του ζητεί ραντεβού στο γραφείο του μαζί με τον δικηγόρο του, για να υπάρξει συμβιβασμός και να κλείσει η υπόθεση.

Παράλληλα ,στις 11 Ιουνίου 2007, ο εργολάβος δέχεται τηλεφώνημα από τον Αθανάσιο Νάκο, ο οποίος ζητεί να ενημερωθεί για όλη την υπόθεση και υπόσχεται και εκείνος άμεση λύση στο πρόβλημα.







Η υπόσχεση του Νικόλαου Φουσέκη



Νικόλαος Φουσέκης
Tην 1η Ιουλίου του 2007, ο κ.Γιαντικίδης μαζί με τον δικηγόρο του συναντούν τον Νομάρχη Φωκίδας, Νικόλαο Φουσέκη, στο γραφείο του στη Νομαρχία. Ο Νομάρχης τον ενημέρωνε ότι ο κ. Νάκος έδωσε εντολή να σταλθεί έμπειρη επιτροπή από την Νομαρχία, προκειμένου να κοστολογήσει το έργο, πράγμα που έγινε. Το έργο κοστολογήθηκε τελικά 2 εκατ. ευρώ.

Μετά από αυτό, ο Νομάρχης καθησύχαζε τον εργολάβο λέγοντάς του ότι μαζί με τον κ. Νάκο προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή και να πληρωθεί. Ο χρόνος όμως περνούσε, χωρίς να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, με τον κ. Γιαντικίδη να πιέζει για να πληρωθεί.

Ξαφνικά, την 1η Νοεμβρίου του 2007, του τηλεφωνούν από το γραφείο του κ. Νάκου και του λένε ότι ο υφυπουργός αποφάσισε να δώσει την πρώτη δόση χρημάτων και ότι θα τον ενημερώσουν σύντομα.

Όντως, στις 11 Δεκεμβρίου του 2007, του ανακοινώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών ότι έχουν εγκριθεί 300.000 ευρώ σαν πρώτη δόση χρημάτων για το έργο και ότι τα χρήματα τα έχουν στείλει στη Νομαρχία στην Άμφισσα. Για να τα εισπράξει, τον παραπέμπουν στον Νομάρχη Νικόλαο Φουσέκη.





Η συνάντηση με τον νομάρχη

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2007, ο κ. Γιαντικίδης συναντά τον κ. Φουσέκη, προκειμένου να συνεννοηθούν για το πώς θα εισπράξει τα χρήματά του.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή- καταγγελία, ο κ. Φουσέκης παραδέχτηκε ότι είχε πάρει τα χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά του διευκρίνισε ότι δεν μπορούσε να του τα δώσει, διότι δεν υπήρχε δικαστική απόφαση. Παράλληλα, του πρότεινε να κάνει αγωγή την οποία θα στήριζε ο ίδιος ο Φουσέκης στο δικαστήριο, προκειμένου να εισπράξει μέρος του ποσού.

Ο χρόνος κυλά, χωρίς ο εργολάβος να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ, ενώ τα χρήματα βρίσκονται στην διάθεση του κ. Φουσέκη.

Η απόγνωση

Στις 25 Ιανουαρίου του 2008. Ο εργολάβος συναντά σε εκδήλωση στους Δελφούς, τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο, τον Ευάγγελο Ντόντο, υπάλληλο του ίδιου υπουργείου, ο οποίος είχε κανονίσει και την αποστολή των χρημάτων στη Νομαρχία, και τον νομάρχη Νικόλαο Φουσέκη.

Σε κατ' ιδίαν συνάντηση, ο κ. Νάκος ζητεί να ενημερωθεί τι έγινε με την πληρωμή και ο κ.Φουσέκης απαντά ότι συνέστησε στον Κ. Γιαντικίδη να κάνει αγωγή στη Νομαρχία για να πάρει τα χρήματα. Παράλληλα, ο κ. Ντόντος απευθυνόμενος στον κ. Φουσέκη του ανέφερε ότι έπρεπε να είχε δώσει κάποια από τα χρήματα 50.000-100.000 ευρώ στον κ. Γιαντικίδη τουλάχιστον για να περάσει τις εορτές των Χριστούγεννων.

Η εμπλοκή του δικηγόρου από τον Βόλο

Την επόμενη μέρα, συνεργάτης του κ .Νάκου από τον Βόλο, τηλεφωνεί στον κ. Γιαντικίδη και του αναφέρει ότι πρέπει να έρθει στον Βόλο, να συναντήσει τον δικηγόρο Αντώνη Μπρούντζη, προκειμένου να αναλάβει την υπόθεση του, αφού όπως υποστήριξε έχει συνεννοηθεί ο κ. Νάκος. Ο εργολάβος μην έχοντας άλλη επιλογή συναντά τον συγκεκριμένο δικηγόρο με τον οποίο είχε συνεννοηθεί ο κ. Νάκος, ο οποίος του ανέφερε πως θα γίνει η αγωγή και η υπόθεση είναι «κανονισμένη». Η αγωγή κατά της Νομαρχίας κατατίθεται και ο χρόνος περνά. Το δικαστήριο ορίζεται στις 22 Ιανουαρίου του 2009, όμως λόγω κωλύματος του δικηγόρου της Νομαρχίας παίρνει αναβολή για τις 26 Μαρτίου του 2009.

Η περίεργη κίνηση ματ

Στις 19 Μαρτίου του 2009, λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, ο κ. Νάκος τηλεφωνεί στον απλήρωτο εργολάβο και του αναφέρει ότι θέλει να τον συναντήσει στον Βόλο. Ο πρώην υφυπουργός ήθελε να έχει στα χέρια του ένα αντίγραφο του φακέλου με την τοπογραφική μελέτη του επίμαχου έργου.

Στις 24 Μαρτίου, όπως υποστηρίζει στην επιστολή του ο κ. Γιαντικίδης, βρίσκεται στον Βόλο για να παραδώσει τον φάκελο στον κ. Νάκο. Στο ξενοδοχείο, όμως, το οποίο είχε κλείσει για να μείνει, ξαφνικά εμφανίζεται δικαστικός κλητήρας και του παραδίδει ανακοίνωση δίκης, προσεπίκληση του κ . Φουσέκη κατά του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται νόμιμα από τον υπουργό Οικονομικών με κοινοποίηση προς τον εργολάβο.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται, δε, ότι ο εργολάβος άσκησε αγωγή εναντίον του κ. Φουσέκη προσωπικά, ενώ υποστηρίζεται ότι δεν έγινε ποτέ δρόμος και το έργο είναι του δασαρχείου. Με λίγα λόγια, ο κ. Φουσέκης με την κίνηση αυτή προσπαθεί να απεμπλακεί από την υπόθεση.

Ο επίμαχος κωδικός με τα χρήματα

Την 1η Απριλίου του 2009 καλούν τον Γιαντικίδη από το υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα ο διευθυντής κ. Βλάσης Σεγρέδος, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπόθεση. Αμέσως ενημερώνεται και το Νομικό Τμήμα του Κράτους και ανοίγεται φάκελος υπόθεσης με αριθμό 546991.

Παράλληλα, ο κ .Σεγρέδος, μόλις μαθαίνει για τα 300.000 ευρώ που έστειλε ο κ. Νάκος στον κ. Φουσέκη, προκειμένου να πληρωθεί ο εργολάβος, επικοινωνεί άμεσα με τον πρώην υφυπουργό, ο οποίος και παραδέχεται ότι έχει στείλει το ποσό και ότι υπάρχει κωδικός για τα χρήματα. Εν τω μεταξύ, κ. Σεγρέδος του υπόσχεται ότι σύντομα θα πάρει τον κωδικό για να μπορέσει να εισπράξει τα χρήματα. Ο κωδικός όμως, δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο εργολάβος, τηλεφωνώντας επανειλημμένα στον κ. Νάκο.

Η εκδίκαση της αγωγής κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας έχει αναβληθεί τέσσερις  φορές, ενώ η αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου έχει πάρει μια αναβολή και δικάζεται τον Ιούλιο του 2014.

Ο κ. Γιαντικίδης, όπως υποστηρίζει, παραμένει απλήρωτος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου