Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Site επιμελητηρίου όσο το site των αγγλικών ΕΛ.ΤΑ.

Αν οι ιστοσελίδες των δημοσίων υπηρεσιών είναι από χρυσάφι τα site των επιμελητηρίων τότε περιέχουν και διαμάντια. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του www.koutipandoras.gr οι ιστοσελίδες 17 εμπορικών επιμελητηρίων που χρηματοδοτήθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους από το Γ’ΚΠΣ κόστισαν συνολικά το εξωφρενικό ποσό των 2.300.436 εκ ευρώ. Πρόκειται για ιστοσελίδες μόνο 17 επιμελητηρίων. Το κόστος της κάθε μιας κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 200.000 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει έως τις 350.000 ευρώ.
Αυτό αποτελεί το πρώτο κοινό στοιχείο που έχουν τα site των επιμελητηρίων. Το δεύτερο κοινό στοιχείο είναι ότι οι εταιρείες που ανέλαβαν την δημιουργία αυτών των site μετά από διαγωνισμό είναι σχεδόν στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιες και η κοστολόγηση αυτών τουλάχιστον παράλογη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην ιστοσελίδα του επιμελητηρίου της Φωκίδας ο προϋπολογισμός ...
από τις εταιρείες που επιλεχθήκαν αρχικά ήταν 270.000 ευρώ, ενώ τελικά η ιστοσελίδα κόστισε, με άλλη εταιρεία 8.187 ευρώ. Οι εταιρείες δεν ολοκλήρωσαν το έργο μέσα στο χρονικό όριο που ανέφερε η σύμβαση και το ΔΣ αναζήτησε άλλη εταιρεία. Σε εκείνο το σημείο διαπίστωσε το ΔΣ ότι ιστοσελίδα ιδίων δυνατοτήτων κοστίζει αντί για 270.000 μόνο 8.187 ευρώ. 
Όπως δήλωσε στο www.koutipandoras.gr ο πρώην Ά  Αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Στέλιος Σχοινάς «στην επιτροπή αξιολόγησης των εταιριών συμμετείχε και το υπουργείο με εκπρόσωπο της Κεντρική Ένωσης Επιμελητηρίων» και πρόσθεσε ότι «το ΔΣ έκανε τεράστιο αγώνα ώστε να μην δοθούν τα λεφτά στις δυο πρώτες εταιρείες οι οποίες χωρίς να έχουν κάνει τίποτα, εμφανιστήκαν για να πληρωθούν »
Από την άλλη πλευρά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και συγκεκριμένα η τεχνικός αξιολόγησης, Νατάσα Ξαρχα μιλώντας στο www.koutipandoras.gr δικαιολόγησε τις εξωφρενικές κοστολογήσεις των site λέγοντας ότι «άλλο site και άλλο portal» πρόσθεσε ότι «τα portal που κατασκευάστηκαν είναι διαδραστικά» γι’ αυτό κόστισαν τόσα λεφτά. Συγκεκριμένα για την ιστοσελίδα της Φωκίδος, κατά την αξιολόγηση των εταιρειών η Νατάσα Ξαρχα ήταν παρούσα. «Αν μπόρεσε κάποιος να φτιάξει με 8.ΟΟΟ ευρώ ότι θα έφτιαχναν οι αρχικές εταιρείες με 270.000, τότε αυτόν τον θέλω», ισχυρίστηκε, μιλώντας στο www.koutipandoras.gr.
Ο παραλογισμός στο κόστος των ιστοσελίδων δεν αφορά μονό στα επιμελητήρια αλλά και σε άλλες δημοσιές υπηρεσίες. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μόνο η ιστοσελίδα του ΙΚΑ κόστισε 2.200.000 ευρώ. Το site των ΕΛΤΑ κόστισε 59.000 ευρώ όταν το site των psc.gov.uk (τα ταχυδρομεία της Αγγλίας) κόστισαν 12.000 λίρες. Να σημειωθεί ότι τα ταχυδρομεία της Αγγλίας είναι από τα καλύτερα του κόσμου και βέβαια εξυπηρετούν πολλά περισσότερα εκατομμύρια κατοίκων.
Πηγή:  Αντιγόνη Μιχοπούλου από το Κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου