Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Γαυγίζουν και υποχωρούν στο ειδικό τέλος ακινήτων

Ειδικό τέλος ακινήτων: Έρχεται διόρθωση για ευπαθείς ομάδες και δόσεις αλλά και ακύρωση απόφασης δικαστηρίου Καλαμάτας και διώξεις στους «απείθαρχους» δημάρχουςΕιδικό τέλος ακινήτων: Έρχεται διόρθωση για ευπαθείς ομάδες και δόσεις αλλά...

Θα υπάρξει «συμπλήρωση» του νόμου για την πληρωμή του «ειδικού τέλους» ακινήτων υπέρ ευπαθών ομάδων, αποφασίστηκε σε σύσκεψη, όπου εξετάστηκαν οι σοβαρές ενστάσεις δημάρχων, τα λάθη στους λογαριασμούς και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Στη σύσκεψη υπο την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, εκτός από την προαναγγελία ευνοϊκών ρυθμίσεων, έγινε επίδειξη πυγμής για την εφαρμογή του μέτρου, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε ακύρωση της απόφασης του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, ενώ θα αποδοθούν πειθαρχικές ποινές στους δημάρχους ...

Ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν στην εφαρμογή του μέτρου, είναι ότι ένα από τα τρία κόμματα της «συγκυβέρνησης», ο ΛΑΟΣ σε σημερινή του ανακοίνωση ζητά επειγόντως αλλαγές, τονίζοντας: «Ο κ. Βενιζέλος ατύχησε με την ιδέα φορολογίας των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Πρέπει να βρεθεί το γρηγορότερο δυνατό, τρόπος αναθεώρησης μιας ρύθμισης που πάσχει συνταγματικά, οικονομικά και κοινωνικά».
Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο, με θέμα το σύνολο των προβλημάτων που προέκυψαν από την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, μετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος και η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ που ζητούσε αλλαγές υπέρ των ευπαθών ομάδων, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής και εκπρόσωποι της ΔΕΗ.

Τα ειδικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη ήταν τα εξής:
-Διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και είναι αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.
-Εκφράστηκε η άποψη ότι επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, με την οποία χαρακτηρίζεται παράνομο το ειδικό τέλος ακινήτου, έχει εκδοθεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες.
-Η ΔΕΗ θα στείλει στους οικείους δήμους -με ένα αντίγραφο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις.
-Με εντολή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου θα συμπληρωθεί άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να λυθούν «με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες».
Ο υπουργός ζήτησε  η είσπραξη του τέλους για το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να κατανεμηθεί στις περισσότερες δυνατές δόσεις, με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ.
Επισημάνθηκε ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων και αποφασίστηκε όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου.
Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που θα ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω sms, να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.
Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος θα κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε βάρος των δημάρχων που ηγήθηκαν του Κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου.
http://www.eklogika.gr/news/6864

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου