Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Φυτά και Πολιτισμός στην Ιστορία της Ευρώπης


Δελτίο τύπου – Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων

Με μεγάλη προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 7.00μμ τα εγκαίνια της έκθεσης “Φυτά και Πολιτισμός στην Ιστορία της Ευρώπης”, η οποία παρουσιάζεται στον προθάλαμο του αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών και θα διαρκέσει έως το τέλος του Νοεμβρίου. Η έκθεση διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης  και στους Δελφούς παρουσιάζεται χάρη στην ευγενική υποστήριξη της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Άμφισσας. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ...
σχεδόν σύσσωμο το προσωπικό της Ι' Εφορείας Προϊστορικών &Κλασικών Αρχαιοτήτων, μέλη της Ένωσης Συνεταιρισμών, η Πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Δελφών, η Πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Συνταξιούχων Ιτέας, ο Σύλλογος Γυναικών Αράχωβας, η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας και πολλοί φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών. Την τοπική Αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν η κα Λέλα Μπακολουκά, Αντιδήμαρχος Δελφών, ο καθηγητής κος Γιάννης Λυριτζής, δημοτικός Σύμβουλος,   και Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Στρατηγικής & Πολιτιστικού Σχεδιασμού Δήμου Δελφών, και ο ξενοδόχος κος Νικόλαος Κοντογιάννης, εκ μέρους της Δημοτικής Ενότητας Δελφών.
Στην εκδήλωση μίλησε η Προϊσταμένη της Ι΄ΕΠΚΑ, κα Αθανασία Ψάλτη, η οποία αφού ευχαρίστησε τη δ/νση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την άψογη συνεργασία, αναφέρθηκε στο διαχρονικό ρόλο της σημασίας των φυτών στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Επικεντρώθηκε κυρίως στον ευεργετικό ρόλο της ελιάς και του ελαιόλαδου διαχρονικά από τους προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα, αλλά και στον άρρηκτο δεσμό του δελφικού τοπίου με τον παραδοσιακό ελαιώνα Δελφών – Άμφισσας. Ο Πρόεδρος της Ένωσης, κος Ξηρός αναφέρθηκε στη σημασία της ελιάς ως τοπικού προϊόντος υψίστης διατροφικής αξίας καθώς και στο νέο εργοστάσιο το οποίο ιδρύεται από την Ένωση στο ΒΙΟΠΑ Άμφισσας και θα συμβάλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Η κα Μπακολουκά τόνισε ότι ανάλογες εκθέσεις, οι οποίες προβάλλουν τα αγαθά της τοπικής παραγωγής μέσα από δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών είναι άξιες συγχαρητηρίων και πρέπει να επαναλαμβάνονται. Ενδιαφέρον για το κοινό παρουσίασε η παρέμβαση του κου   Λυριτζή, ο οποίος τόνισε ότι η  ελιά ξεχωριστό φυτικό είδος στην χώρα μας με  πάνω από 5000 χρόνια καλλιέργειας αποτελούσε και θα αποτελεί το ευλογημένο δένδρο που οι καρποί του είναι η βασική τροφή του έλληνα και η χρήση τους (λάδι, ελιά) βρίσκουν πολλαπλές εφαρμογές στην καθημερινή ζωή του.
 «Θα σταθώ ιδιαίτερα στη πρόταση του Κου Ξηρού για την κατασκευή βιομηχανίας τυποποίησης και εξαγωγικής προώθησης της ελιάς και του ελαιόλαδου. Απαιτείται η εφαρμογή διεπιστημονικών πεδίων για αυτήν την οργάνωση, οι νέες τεχνολογίες για τον συνεχή έλεγχο και τεκμηρίωση της ποιότητας των προιόντων αυτών, η ψηφιακή οργάνωση διαφήμισης και εμπορίας, η ψυχολογία  στην διαφήμιση, τα επιστημονικά επιτεύγματα που τεκμηριώνουν και αναδεικνύουν το προϊόν αυτό. Με τις σκέψεις-προτάσεις αυτές εύχομαι τα μέγιστα στην επίτευξη αυτών των σκοπών στους οποίους θα σταθώ ενεργά αρωγός και συνδρομητής όταν μου ζητηθεί»
Οι επισκέπτες της έκθεσης έλαβαν ως συμβολικό δώρο ένα όμορφο βαζάκι με ελιές, προσφορά επίσης της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών της Άμφισσας.
Το προσωπικό της Ι' ΕΠΚΑ το οποίο συμμετείχε  στη διοργάνωση της έκθεσης είναι κατά αλφαβητική σειρά: Αγγελέτος Γιώργος, Αλτιπαρμάκης Γιώργος, Μαυράκης Κώστας, Μαυρόπουλος Λουκάς, Παντερμάκης Χρήστος, Πετρόχειλος Νίκος, Ρέγλη Σία, Σπάρταλης Θωμάς, Ψάλτη Αθανασία. Ευχαριστούμε επίσης τον αρχιφύλακα του Μουσείου Δελφών κον Χριστόπουλο Χρήστο.-
Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Αθανασία Ψάλτη
αρχαιολόγος   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου